Schimbare cristal la telecomanda de la jucarie
Postat 15 August 2013 - 06:48 PM
Am luat o telecomanda de la o jucarie care functiona la 40mhz si i-am schimbat cristalul de 40 cu unul de 27.255mhz.Daca am un receiver de 27.255mhz original conceput asa,cele doua vor realiza legatura?
Alta intrebare ar fi,cum realizez conexiunile la receiver pentru servo si accum?
Postat 15 August 2013 - 08:42 PM
Aia nu inseamna ca au acelasi mod de a codifica comenzile (nu vorbesc aceeasi limba)
Jucariile in general nu au comanda proportionala si nici nu au un standard, nu se pupa nici sa le bati una cu alta. Cele semi (in trepte - vezi carrera servotronic) sau complet (variatie continua, cum e in rc) proportionale sint rare si scumpe.
Cele modelistice au sanse mai mari sa se pupe intre ele daca nu-s de acelasi producator dar sint in aceeasi banda
Postat 15 August 2013 - 09:05 PM
Ii merge doar un canal,celalalt nu-mi pot da seama cum s-a ars. Nu i-am facut practic nimic,din senin s-a oprit din functionare. Ma gandesc ca poate o fi de vina vre-un tranzistor dar nu gasesc nicaieri un datasheet pt. ce scrie pe ei(mx316).
Postat 15 August 2013 - 09:08 PM
Nu in ultimul rand, codarea la emisie si decodarea la receptie a comenzilor este foarte probabil diferita ca metoda si nu vor putea lucra impreuna.
Rascal 1940mm fs.61 nitro
Rascal 120 DLE 30
U Can Do .46 nitro .52, 2T
Beaver 1520
Maule 1500
Helios 2545
... Taranis X9D plus / ACCST / AFHDS
Postat 15 August 2013 - 10:14 PM
NPN 20V 3A 5W, vad ca are Vcesat mic doar 0.5V
N-am idee cu ce se poate inlocui, trebe sapat dupa ceva cu parametrii similari
Trz. se poate masura la rece si iti faci o idee daca pare intreg. In mod normal fiecare canal se termina cu o punte H facuta din 4 tranzistori, daca toti sint ok verifici comanda lor.
Aceasta postare a fost editata de DanB: 15 August 2013 - 10:16 PM
Postat 16 August 2013 - 09:04 AM
Postat 16 August 2013 - 10:23 AM
Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 16 August 2013 - 10:26 AM
Postat 16 August 2013 - 01:16 PM
Nu mai las nimanui nimic. O sa-i schimb indiferent,alceva nu poate fi afectat.
Postat 16 August 2013 - 06:04 PM
Parerea mea este sa refaci lipituriile alea groaznice :wacko: ... parca era o pasta anume sa cureti coroziunile de pe placa.
Si dai o proba pe urma , din experienta mea, ar trebuii sa fie un punc negru pe tranzistori daca ar fi arsi sau sa miroase a cop , au ei un misros specific :rolleyes: .
Postat 16 August 2013 - 06:27 PM
Mi-au trecut prin mina scule reparate de firme cica specializate care aratau mult mai rau
Exista diverse chestii specializate pt. curatat mizeria aia, eu la lucru folosesc un spray special destul de misto. Asa cu ce ai acasa poti sa incerci cu betisoare de vata si spirt sau acetona, depinde cit de rezistenta e murdaria.
Tranzistorii de pot masura la rece cu un multimetru, nu intotdeauna sint arsi vizibil
Postat 16 August 2013 - 06:37 PM
Nu cred ca a schimbat nimeni tranzistorii,astia au fost de la inceput. Nu imi explic ce a incercat sa faca acolo! Ii dau jos pe toti cei 4 care formeaza o punte H pentru un motor si in locul locul lor o sa lipesc niste fire care vor ajunge la o punte H facuta de mine din BD237(asta avea la magazin). O sa revin cu rezultate. :D
Postat 17 August 2013 - 11:55 AM
Am realizat puntea si e functionala,dar(exista un dar :D ) pe jumate. Adica atunci cand dau din telecomanda inainte merge,dar daca vreau revers nu face nimic.
Puntea este buna atata timp cat pe inainte merge,nu? Ma gandesc ca o fi de vina partea de comanda,dar ce sa fie? O fi un C1815 care este complementar puntii?
Postat 17 August 2013 - 11:58 AM
Inainte sint deschisi doi pe una din diagonale
Revers cealalta diagonala
Vezi de unde vine comanda (de obicei din microcontroller prin niste rezistente) si ia-o pe fir. Un multimetru e suficient, stai pe fiecare trz pe jonctiunea B-E si vezi cum variaza tensiunea cind dai tu din tlc.
Nu exclud sa fie belit contactul de reverse de pe telecomanda.