Citeaza
Conexiunea in triunghi a fost "inventata" pentru motoarele ce trebuie pornite in sarcina iar dupa un anume timp (secunde) se face comutarea, de regula automat, in stea, altfel motorul s-ar arde.
Cred ca e invers. Pornire in stea, apoi dupa ce i-a crescut turatia si i-a scazut consumul (datorita tensiunii contraelectromotoare induse) se face comutarea in triungi ca sa "traga mai tare" (a se citi sa creasca puterea debitata). Daca pornesti in triunghi sar sigurantele. :)
Un mic amanunt. Cred ca analogia intre trifazatele de 50Hz si bruslesuri nu poate merge prea departe. Trifazatele de 50Hz (poreclite si "in colivie de veveritza" sau "cu rotor in scurt circuit") sunt motoare asicrone. Viteza unghiulara a rotorului in sc. circ. este putin mai mica decat viteza campului magnetic invartitor. Aceasta este o conditie esentiala a functionarii.
Bruslesurile de modelism sunt motoare sincrone. Comutatia tensiunii pe infasurari se face sincron cu rotorul, cu un mic avans de faza, avans care ramane constant daca turatia este constanta. De aici termenul de sincron. Cu toate astea, eu cred ca se aplica faptul ca in stea trage curent mai mic, iar in triunghi trage curent mai mare. Explicatia lui albastru mi se pare valida.
De altfel, din cate am citit, conexiunea in stea confera Kv mic (turatie mai mica) si cuplu mare. Pare intuitiv, din moment ce sunt mai multe spire, deci intensitatea campului magnetic creste datorita cresterii produsului N*I (solenatia). Conexiunea in triunghi mareste Kv (creste turatia) in defavoarea cuplului. Cresterea Kv este si ea intuitiva (zic eu). Orice motor electric incerca sa se invarteasca astfel incat prin tensiunea electromotoare autoindusa sa compenseze sursa de alimentare. Tensiunea indusa este proportionala cu viteza de rotatie (U=-dPHI/dt) si cu nr de spire. Deci un motor cu spire mai putine (triunghi) trebuie sa munceasca mai mult (turatie mai mare) ca sa egaleze sursa de alimentare. Turatia creste in detrimentul cuplului, desigur. Spire mai putine, N*I mai mic=> camp magnetic mai slab.
De asemenea, desi tensiunea bateriei este de o singura polaritate, infasurarile vad tensiune alternativa. Este treaba controlerului, prin intermediul puntii de tranzistoare, sa conecteze bobinele cand intr-un sens, cand in celalalt, astfel incat tensiunea sa aiba valoare medie (componenta de CC) nula.
Asta e opinia mea.
Stima,
Cirip
EDIT: Ref la care conexiune e mai buna, nu cred ca exista raspuns transant. In stea randamentul e mai ridicat (crt mai mic, deci pierderi mai mici pe rezisetnta sirmei), dar puterea de iesire e mai scazuta. In triunghi, puterea creste, dar randamentul scade. Cred ca aici analogia cu colivia de veverita este valabila. Probabil ca in fct de constructie, scaderea de randament este un pret tolerabil platit ptr cresterea de putere la iesire.
Aceasta postare a fost editata de Cirip: 24 August 2005 - 05:13 PM