Modelism - RHC Forum: Diluare Epoxi - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Diluare Epoxi

#1 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 665
  • Inregistrat: 06-June 02

Postat 10 March 2003 - 08:39 AM

Zice-ti-mi si mie va rog cum se dilueaza epoxi-ul? Ca al meu s-a cam intarit si in 3 minute e beton...

Multumesc anticipat,
Vivi
0

#2 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 10 March 2003 - 08:52 AM

Vivi, rasina epoxidica este destul de comlexa si beneficiaza de doua tipuri de legaturi: polare SI nepolare. Pentru a desface ambele tipuri de legaturi, trebuiesc doi solventi: alcool etilic si acetona, amestecate in cantitati egale.
Eu am probleme cu o alergie capatata de la rasinile epoxidice si am constatat ca manusile chirurgicale din latex nu ma protejeaza, singurele care fac asta fiind cele de polietilena (cele mai subtiri pe care le poti gasi...). M-am gandit ca e bine sa stie cat mai multi despre problema asta...
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#3 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 March 2003 - 09:12 AM

Merci Marinare...
Adica babashte spus spirt si acetona, nu?
Eu am incercat numai cu acetona si am frecat un set de epoxi. Sper ca daca adaug spirt sa-l refac...
Dar mai am inca o intrebare: adaug amestecul de alcool si acetona si in rasina si in intaritor?
0

#4 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 March 2003 - 10:25 AM

...eu am incercat si reusit numai cu amestecul gata facut...nu stiu daca merge separat. Poate o sa ne spui tu!
Alcoolul sa fie neaparat cu puritate de laborator, fara procente de apa...
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#5 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 10 March 2003 - 10:03 PM

Normal rasina epoxydica se dilueaza cu styrol.Nu stiu cum miroase cum arata ca nu l-am folosit pina acuma.
Asta e recomandarea data de fabricant.Se recomanda sa nu se dilueze mai mult de 10% fiindca ii influenteaza proprietatile.E recomandat sa se tina la un loc racoros cel mai bine in frigider(daca te lasa
nevasta :D :D :D ).Se pot fluidiza introducind flaconul in apa calda la 40-50 de grade.Au termene de
valabilitate intre 6 si 12 luni.Deci nu le poti depozita timp mai indelungat fara sa se altereze calitatile.S-ar
putea ca la rasina ta sa-i fi trecut termenul de garantie in cazul asta nu mai ajuta nici o diluare.Desigur ca se
pot incerca si alti diluanti daca sint compatibili cu rasina numai sa nu-i altereze calitatile ca epoxyul e foarte
delicat(ca si o femeie :D :D :D ) mai ales la dozarea intaritorului si citeva grame in plus sau in minus pot
influenta calitatile.De aceea neaparat un cintar cit mai precis.In rest experienta lui Marinaru am avut-o si
eu in sensul ca la prima experienta am lucrat fara masca si dupa o jumatate de ora mi s-a facut rau cu dureri
de cap si vomituri.De aceea cel mai bine afara sau in incaperi bine aerisite.Si la temperaturi in jur de 20°C
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#6 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 March 2003 - 10:24 AM

Multumesc la toti.
Concluzia e ca epoxiul meu a cam expirat, ca-l am de mai mult de un an :angry: :( :(

Citeaza

citeva grame in plus sau in minus pot influenta calitatile.De aceea neaparat un cintar cit mai precis.

Din cate stiu eu, combinatia de rasina cu intaritor e de 1:4, dar din cauza ca in cazul nostru nu e practica o asemenea dozare, se face 1:1. La amestec, eu pun intotdeauna mai mult intaritor decat rasina, si iese foarte bine. Incercati sa vedeti....

Citeaza

la prima experienta am lucrat fara masca si dupa o jumatate de ora mi s-a facut rau cu dureri de cap si vomituri

Si mie mi se face rau cand lucrez cu el... O masca de protectie pe gura si nas (din aia de se gaseste prin Metro) e OK?
0

#7 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501

Postat 11 March 2003 - 06:37 PM

Masca trebuie sa fie pentru vapori ca cele folosite de vopsitori si nu pt. praf din alea simple de hirtie.
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#8 Useril este offline   Lajos 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 469

Postat 13 March 2003 - 12:04 AM

Vivi!
Rasina sintetica este de foarte multe feluri,clasificarea de obicei fac modelisti dupa cerintele proprii(adica dupa ce vor sa fabrice).
Daca vrei sa lipesti ceva se folosesc rasini de 5 minute(rapid) de 30 minute,sau de 60 minute,,..etc.
Daca vrei sa faci un fuselaj, aripa ,sa lucrezi cu fibra de sticla sau carbon,sau kevlar se foloseste alt tip de rasina.Daca acesta este mai consistent ,si nu poti impregna bine in tesaturile pe care am amintit atunci e bine daca-l subtiezi un pic.Cea mai buna metoda este de a adauga alcool metilic(cel care se foloseste ca ,,..combustibil) bineinteles fara ulei. Dar numai dupa o amestecare buna a celor doua componente. Eu deseori folosesc asa ceva,,,..si nu acetona ca se face"brinza".
Respecta cu strictete % de amestec recomandat de fabricant.!!Epoxi inbatrinit nu mai garanteaza calitatea.
Daca ai alergie e bine sa te feresti si sa te pazesti pentru ca poti avea probleme serioase cu sanatate nu e joaca.
Inca ceva diluarea nu influenteaza timpul de polimerizare,acesta se poate grabi incalzind epoxiul preparat si bine amestecat.
Cam atit,,..
Cu bine
0

#9 Useril este offline   Dom*PROFESOR 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1301
  • Inregistrat: 17-April 02

Postat 14 March 2003 - 01:07 AM

Epoxi se dilueaza cu Alcool METILIC (metanol). E verificat de peste 10 ani. merge sigur. Acetona face rau.
Rasina epoxi daca e pastrata bine inchisa poate sta si mai multi ani.Timpul de intarire e proportional cu temperatura. Orice rasina se amesteca minim un minut.
PER ASPERA AD ASTRA!
Live to fly!!!!!
Subiectul JURNAL DE ZBOR este initiat de Dom*PROFESOR la 1 septembrie 2003
0

#10 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 15 March 2003 - 03:24 AM

Lajos si Dom' Prefesor au dreptate!

Diluarea cu metanol e sfanta!

La rubrica "Stiatzi ca...?"

Stiatzi ca epoxi-ul de pe scule, prelins pe fuselaj pe unde nu trebuie sau varsat din intamplare pe planseta de lucru, se poate sterge cu otzet? Bineinteles, tre sa nu fi polimerizat deja! Epoxi-ul, nu otzetul!

Si inca ceva: eu inca folosesc cu succes un A+B ce-l am de fo 10 (zece) ani!

Florin
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#11 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 March 2003 - 08:53 AM

...fain secret asta cu otetul Vali!
Eu am folosit o gramada de rasini epoxi, dar diluarea am invatat-o cu etilic si acetona direct de la producatorul Policolor...am cumparat si de la ei epoxi-uri (asta daca cineva e interesat...se face si la romani...)
...si Vali...daca o sa ajungem sa gasim solvent pentru rasina reticulizata deja, luam premiul Nobel!!! :)
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#12 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 17 March 2003 - 09:03 AM

Adevarat grait-ai Marinare!

Dar munceste tu pt. premiul asta, ca io mai am fo trei si m-am saturat de inventii d-astea!

Florin
0

#13 Useril este offline   Dom*PROFESOR 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1301
  • Inregistrat: 17-April 02

Postat 17 March 2003 - 06:55 PM

Marinare, tu nu stiai ca rasinile sunt vesnice o data intarite?
PER ASPERA AD ASTRA!
Live to fly!!!!!
Subiectul JURNAL DE ZBOR este initiat de Dom*PROFESOR la 1 septembrie 2003
0

#14 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 March 2003 - 08:56 AM

Nu stia, bre! Nu stia!

Credea ca cu rasinile e ca si cu a lui: o data intarita, se inmoaie una-doua, cand ii e lumea mai draga! :)
0

#15 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 18 March 2003 - 08:57 AM

Dom*PROFESOR, la 17 Mar 2003, 18:55, a spus:

Marinare, tu nu stiai ca rasinile sunt vesnice o data intarite?

...pai nu scrise-i mai sus Profesore?!!!...citeste aluzia la munca in zadar si premiul Nobel!!!
...bai Vali, eu n-as vorbi in locul tau!!!! :) :D :D...nu te plangeai tu deunazi?!

Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 18 March 2003 - 08:59 AM

Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#16 Useril este offline   Emilare 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 673
  • Inregistrat: 10-March 03

Postat 18 March 2003 - 09:12 AM

ia sa ma bag si io exact ca muscultitza in ....treaba calului si sa va stresez cu o intrebare : Care sunt proprietatile epoxy si cam "cum" si la "ce" se foloseste?
iar sper sa nu radeti....(prea tare)
0

#17 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 228
  • Inregistrat: 05-September 05

Postat 05 September 2005 - 01:42 AM

Rasinile epoxy se intaresc odata cu trecerea timpului deoarece deja contin intaritor. Substantele A si B de acum sunt de fapt rasina gata pregatita sa se intareasca si acceleratorul care o grabeste.....uneori pre repede, depinde cat accelerator pui. Daca folosesti o rasina cum este nestrapolul atunci ai trei substante....rasina intaritorul si acceleratorul. neamestecate le poti pastra o gramada de timp. problema este ca intaritorul si acceleratorul explodeaza in contact direct. producatorii actuali au hotarit pe buna dreptate ca este bine sa se evite a se lasa pe mana consumatorului neavizat amestecarea substantelor de aceea prefera sa-ti ofere produsul deja combinat cu intaritorul
0

#18 Useril este offline   MariusF 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 228
  • Inregistrat: 05-September 05

Postat 05 September 2005 - 01:45 AM

Sa nu uit Marinare...rasina romaneasca se face la bulgari mai nou. Policolorul a venit cu ideea asta. Intre noi fie vorba este cea mai proasta rasina pe care am folosit-o vreodata
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu