Diluare Epoxi
Postat 10 March 2003 - 08:52 AM
Eu am probleme cu o alergie capatata de la rasinile epoxidice si am constatat ca manusile chirurgicale din latex nu ma protejeaza, singurele care fac asta fiind cele de polietilena (cele mai subtiri pe care le poti gasi...). M-am gandit ca e bine sa stie cat mai multi despre problema asta...
Cu rabdare si ciocan.
Postat 10 March 2003 - 10:03 PM
Asta e recomandarea data de fabricant.Se recomanda sa nu se dilueze mai mult de 10% fiindca ii influenteaza proprietatile.E recomandat sa se tina la un loc racoros cel mai bine in frigider(daca te lasa
nevasta :D :D :D ).Se pot fluidiza introducind flaconul in apa calda la 40-50 de grade.Au termene de
valabilitate intre 6 si 12 luni.Deci nu le poti depozita timp mai indelungat fara sa se altereze calitatile.S-ar
putea ca la rasina ta sa-i fi trecut termenul de garantie in cazul asta nu mai ajuta nici o diluare.Desigur ca se
pot incerca si alti diluanti daca sint compatibili cu rasina numai sa nu-i altereze calitatile ca epoxyul e foarte
delicat(ca si o femeie :D :D :D ) mai ales la dozarea intaritorului si citeva grame in plus sau in minus pot
influenta calitatile.De aceea neaparat un cintar cit mai precis.In rest experienta lui Marinaru am avut-o si
eu in sensul ca la prima experienta am lucrat fara masca si dupa o jumatate de ora mi s-a facut rau cu dureri
de cap si vomituri.De aceea cel mai bine afara sau in incaperi bine aerisite.Si la temperaturi in jur de 20°C
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
Postat 11 March 2003 - 10:24 AM
Concluzia e ca epoxiul meu a cam expirat, ca-l am de mai mult de un an :angry: :( :(
Citeaza
Din cate stiu eu, combinatia de rasina cu intaritor e de 1:4, dar din cauza ca in cazul nostru nu e practica o asemenea dozare, se face 1:1. La amestec, eu pun intotdeauna mai mult intaritor decat rasina, si iese foarte bine. Incercati sa vedeti....
Citeaza
Si mie mi se face rau cand lucrez cu el... O masca de protectie pe gura si nas (din aia de se gaseste prin Metro) e OK?
Postat 13 March 2003 - 12:04 AM
Rasina sintetica este de foarte multe feluri,clasificarea de obicei fac modelisti dupa cerintele proprii(adica dupa ce vor sa fabrice).
Daca vrei sa lipesti ceva se folosesc rasini de 5 minute(rapid) de 30 minute,sau de 60 minute,,..etc.
Daca vrei sa faci un fuselaj, aripa ,sa lucrezi cu fibra de sticla sau carbon,sau kevlar se foloseste alt tip de rasina.Daca acesta este mai consistent ,si nu poti impregna bine in tesaturile pe care am amintit atunci e bine daca-l subtiezi un pic.Cea mai buna metoda este de a adauga alcool metilic(cel care se foloseste ca ,,..combustibil) bineinteles fara ulei. Dar numai dupa o amestecare buna a celor doua componente. Eu deseori folosesc asa ceva,,,..si nu acetona ca se face"brinza".
Respecta cu strictete % de amestec recomandat de fabricant.!!Epoxi inbatrinit nu mai garanteaza calitatea.
Daca ai alergie e bine sa te feresti si sa te pazesti pentru ca poti avea probleme serioase cu sanatate nu e joaca.
Inca ceva diluarea nu influenteaza timpul de polimerizare,acesta se poate grabi incalzind epoxiul preparat si bine amestecat.
Cam atit,,..
Cu bine
Postat 14 March 2003 - 01:07 AM
Rasina epoxi daca e pastrata bine inchisa poate sta si mai multi ani.Timpul de intarire e proportional cu temperatura. Orice rasina se amesteca minim un minut.
Live to fly!!!!!
Subiectul JURNAL DE ZBOR este initiat de Dom*PROFESOR la 1 septembrie 2003
Postat 15 March 2003 - 03:24 AM
Diluarea cu metanol e sfanta!
La rubrica "Stiatzi ca...?"
Stiatzi ca epoxi-ul de pe scule, prelins pe fuselaj pe unde nu trebuie sau varsat din intamplare pe planseta de lucru, se poate sterge cu otzet? Bineinteles, tre sa nu fi polimerizat deja! Epoxi-ul, nu otzetul!
Si inca ceva: eu inca folosesc cu succes un A+B ce-l am de fo 10 (zece) ani!
Florin
Postat 17 March 2003 - 08:53 AM
Eu am folosit o gramada de rasini epoxi, dar diluarea am invatat-o cu etilic si acetona direct de la producatorul Policolor...am cumparat si de la ei epoxi-uri (asta daca cineva e interesat...se face si la romani...)
...si Vali...daca o sa ajungem sa gasim solvent pentru rasina reticulizata deja, luam premiul Nobel!!! :)
Cu rabdare si ciocan.
Postat 18 March 2003 - 08:57 AM
Dom*PROFESOR, la 17 Mar 2003, 18:55, a spus:
...pai nu scrise-i mai sus Profesore?!!!...citeste aluzia la munca in zadar si premiul Nobel!!!
...bai Vali, eu n-as vorbi in locul tau!!!! :) :D :D...nu te plangeai tu deunazi?!
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 18 March 2003 - 08:59 AM
Cu rabdare si ciocan.
Postat 05 September 2005 - 01:42 AM