Cu Dumnezeu inainte! M-am apucat de navomodelism!
Postat 10 June 2005 - 03:55 PM
De curand, din lipsa de ocupatie, m-am apucat si eu de navomodelism. Cum nu prea stiam eu prea multe, am intrat pe net si am inceput sa ma documentez. Dupa multe cautari am gasit un plan al unui velier numit "La Corunna". Planul contine 12 pagini. Daca stiti ceva de el si stiti ca nu este corect va rog sa-mi spuneti si mie, chiar daca eu am inceput deja sa lucrez la el.
Dupa cum spuneam, am inceput sa lucrez la el. In primul rand am printat schemele pe coli format A3, dupa care le-am marit cu inca jumatate din dimensiunile originale. Vroiam ca modelul care imi va iesi sa fie un pic mai mare. Am decupat coastele si celelalte piese necesare pentru a construi coca navei.
Acum m-am incurcat. Placajul pe care l-am folosit la coaste este prea gros pentru a imbraca coca. Speneti-mi si mie de unde fac rost de placaj mai subtire sau ce alt material pot folosi.
Deasemenea vreau sa va rog sa imi comunicati si care este metoda cea mai simpla si eficienta de a imbraca coca. Ma incurc in stiinta.
Va multumesc pentru atentie anticipat.
Postat 10 June 2005 - 04:17 PM
Postat 10 June 2005 - 04:18 PM
Malasorte_Cris_Dream, la 10 Jun 2005, 15:55, a spus:
Va multumesc pentru atentie anticipat.
Bagheta de brad.
Atentie - un material mai subtire inseamna o alta dimensiune exterioara decat cea care trebuie sa fie si la fel pentru unul mai gros.
Sper ca ai luat asta in calcul cand ai taiat coastele (grosimea materialului cu care inbraci coastele ca sa optii coca).
Bafta si spor la navomodel.

Postat 14 June 2005 - 08:44 PM
Totusi, nimic de aici nu m-a ajutat.
Sunt incepator si nu stiu ce inseamna "bagheta de brad". Si in plus eu cer cu disperare metode de a imbraca coca navei. Ma refer la detalii in legatura cu modul de operare. Linkuri, sfaturi, tutoriale, orice.
Multumesc inca odata.
Postat 15 June 2005 - 12:01 AM
O bagheta de brad este o scandura cu dimensiuni ceva mai mici, cam de 10x10 x1000 mm de exemplu. Sau mult mai mici.
Era sa te injur pe romaneste. Adica stii ce-i aia coca si nu presupui ce-s alea baghete? Greu de crezut. Betisoare de brad, de forma patrata sau dreptunghiulara in sectiune. Uneori se foloseste si cu sectiune circulara, dar pe lungime mare se obtine mai greu, sau e neunifirma.
Telefon: 0721 385365
Postat 15 June 2005 - 06:58 AM
Vad ca esti un pic nedumerit.
In primul rind nu cred ca un placaj mai gros ar trebui sa te incurce.
finiseaza coastele asfel incit atunci cin vei pune invelisul sa "se lipeasca"
de structura. (Adevarul este ca un placaj mai gros chiar te ajuta)
Atasat este o poza care iti prezinta c-am cum ar trebui sa arate cind te vei apuca
de invelit corpul.
Totusi citind si mesajele celorlalti, dar si ale tale, cred ca este un pic prematur
sa te apuci de un asemenea proiect. Poate ar fi fost bine sa capeti ceva experienta cu
modele mai usor de facut, nu de alta dar probabil ca ai sa muncesti mult iar rezultatele
vor fi departe de ce-ai sperat. Mai gindestete
Imagini atasate
Postat 15 June 2005 - 09:33 AM
Dar este si mult mai .. sensibil. Oricum daca dupa ce termini modelul dai cu niste lac si dupa vopsea, se intareste destul de bine.
Sincer nu inteleg ce nu pricepi la imbracatul cocai.. Daca ai pus coastele cum trebuie, pui dupa nervurile orizontale (daca are asa ceva, nu stiu planul) si apoi pur si simplu, mulezi placajul sau balsa peste forma obtinuta.
Bafta
P.S. Daca nu ai stiut ce sunt alea baghete de brad, probabil nu stii nici ce e aia balsa. Da si tu o cautare cu google, pe situri din romania.
Postat 15 June 2005 - 09:59 AM
Trebuie pe langa pasiune, placere, indemanare si vointa, sa inveti pana si notiunile tehnice, care sunt mult mai complicate ca "bagheta". Si trebuie multa munca.
Efectiv se poate folosi bagheta de brad, prin lipire alaturata, una langa alta. Exact ca la barcile adevarate construite din lemn. Am spus barci ca sigur le-ai vazut pe alea mici cu vasle. Sper.
Placaj subtire se gaseste si pe RHC. Te orientezi si in functie de pret, dimensiuni... Lipirea o faci cu ce ai, ce gasesti si merge la lemn. Vezi de timpul de lipire, de rezistenta, de cat de usor se prelucreaza dupa uscare, de pret, de tot ce vrei sa iei in seama.
Metoda cea mai simpla si eficienta de a imbraca coca este cea pe care o stii sau o poti aplica, cea care iti este accesibila cu sculele si cunostintele pe care le ai la momentul respectiv. Stai pe aproape, ca poti invata multe de la navomodelisti daca vrei.
Spor la treaba. Sa ne tii la curent cu evolutia lucrarii.
Telefon: 0721 385365
Postat 15 June 2005 - 11:50 AM
Incearca sa pui ceva poze la ce ai facut pana acum si cu siguranta cel putin unul dintre colegii de forum va veni cu indicatii cum sa procedezi mai departe.
Pe masura ce vei avansa, vei avea multe semne de intrebare.
Incearca sa fi cat mai exact in ceea ce vei intreba ca sa primesti raspunsul care te intereseaza.
Invata materialele si proprietatile lor, iar experimente fa pe langa macheta si daca iese ce ea ce vrei abia atunci foloseste si pe macheta.
Din pacate nu stiu nici un navomodelist la tine in localitate. Sa vezi cu ochii tai cum se face este de 100 de ori mai mult decat un forum indiferent cat de bine intentionati ar fi colegii nostri.
Nu dispera. Pana la urma nimeni nu s-a nascut invatat.
Bafta!

Postat 15 June 2005 - 02:18 PM
Ma oripilez numai cand aud de corabie invelita in fibra de sticla....
In fine, fiecare cu placerile lui... Eu sunt mai .. lemnar
Sincer si aeromodelele din polistiren, desi zboara... n-ash vrea sa imi spun parerea despre..
Bafta
Postat 15 June 2005 - 04:07 PM
Exista metode de a imita lemnul optinute pe alte materiale decat lemnul, da' ma indoiesc ca merg pe fibra cu toate ca daca insisti e posibil sa se poata.
Pana un alta, cea mai buna imitatie a lemnului este lemnul insusi.
Bafta!
Aceasta postare a fost editata de Crios: 15 June 2005 - 04:07 PM

Postat 15 June 2005 - 07:23 PM
Cu stima
Les bons bateaux ne donnent aucune intelligence à leur propriétaire, et seul le talent permet d'être devant.
Postat 16 June 2005 - 10:22 AM
sau ia-ti ceva dragut de aici www.machete.ro.
Postat 16 June 2005 - 10:33 AM
Olaf The Viking, la 16 Jun 2005, 10:22, a spus:
Tot off topic.
Nici nu m-am gandit la asta.
A fost doar o metafora referitoare la valoarea celor doi. Daca ma apuc sa numar doar medaliile celor pe care ii cunosc personal de pe acest forum (nu-i iau la socoteala pe cei din afara lui) deja nu mai stiu sa numar :D .
Deci ..... comparatia este doar o metafora.
Bafta!

Postat 16 June 2005 - 11:20 AM
Crios, la 16 Jun 2005, 11:33, a spus:
Deci ..... comparatia este doar o metafora.
Pai de asta am si raspuns ca vroiam sa te provoc sa spui asta. :D :D :D
sau ia-ti ceva dragut de aici www.machete.ro.
Postat 16 June 2005 - 11:48 AM
dar totusi daca nu se pricepe sa foloseasca baghete de brad ar putea folosi si fibra daca se pricepe. dupa ce face corpul din fibra , isi face baghete din furnir(sper ca stie ce e ala) si se prinde cu furnirul de fibra . cam greu dar merge . am incercat asta si va asigur, merge . nava la care am incercat a fost FLYING FISH si pot spune ca a iesit destul de bine , ca altfel nu as mai fi vandut-o.
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 16 June 2005 - 12:07 PM
Postat 16 June 2005 - 12:24 PM
modelistul, la 16 Jun 2005, 11:48, a spus:
Asa am zis si eu. Daca insisti se poate.
Nu compara insa experienta ta cu lipsa de experienta.
Hai sa-l asteptam sa citeasca ce s-a scris si sa se decida spre ce opteaza pentru ca solutii sunt mai multe vis-a-vis de aceiasi problema.
Eu personal, daca ma pun in locul lui, asi opta spre toate si abia pe urma m-asi hotara pe care s-o folosesc in situatia data, pe celelalte urmand sa le folosesc cand voi considera necesar :D .
Bafta!
PS Omul vrea sa invete si este bine sa invete cat mai multe lucruri si tehnici. Hai sa nu-l bagam in ceata cu chestii de genul "metoda mea este cea mai buna". Chestie doar de principiu nu ca ar fi sau n-ar fi totusi cea mai buna :D
PS bis. Marinare, buna interventia. Multam!
Aceasta postare a fost editata de Crios: 16 June 2005 - 12:27 PM

Postat 16 June 2005 - 12:54 PM
Il poate lasa pe mai tarziu si sa incerce ceva mai simplu urmand sa-l contiuie cand va capata ceva experienta.
La fel de bine il poate totusi continua si sa-si faca "mana" pe el. Chestie de vointa, anbitie, si pasiune.
Daca prinde gustul, nu mai scapa :D .
Daca va apela la cei doi mentionati in topic si acestia vor dori sa-l ajute, va fi un mare castig pentru el.
Deci cel mai bun sfat pe care il pot da la momentul asta este sa-i contacteze.
Bafta!

Postat 16 June 2005 - 02:29 PM
mesajul meu nu a avut intentia sa jicneasca pe nimeni desi nu eu am inceput ( nu cunosc pe nimeni din orasul tau - daca citez bine din spusele tale , nu de alta dar Ciortan e chiar presedintele comisiei centale de Navomodele ) dar asa vrea sa-ti reamintesc exista ramuri de navomodelism la care medalia de aur este una singura si trebuie sa invingi cite o data o gramada de concurenti ca sa o cuceresti . Nu toti facem machete asta e . Asta in acceptiunea mea nu inseamna ca uni sint mai slabi sau alti mai valorosi .
Dar de curiozitate i-ai numarat pe cei cu medalii de pe forum vreodata ?
Bafta si minuni ( sper sa am licenta pt asta )
Les bons bateaux ne donnent aucune intelligence à leur propriétaire, et seul le talent permet d'être devant.
Postat 16 June 2005 - 02:32 PM
modelistul, la 16 Jun 2005, 13:35, a spus:
Sau "MARMOTA" sau "PARSUL MIC DE STEPA SI PREERIE"...sau "VASILE"...acum ca stim si de gluma, ma bucur ca in sfarsit cineva se pricepe si la prelucrat fibra de sticla sa ne explice si noua. Mai era un meserias pe forum dar nu mai e de gasit, daca va amintiti de Hat_Shat...am pus aici o redirectionare catre tehnologia explicata destul de interesant de el referitoare la prelucrarea fibrei de sticla...poate ca daca "modelistul" il va cauta, impreuna vor fi o forta in materiale compozite! De fapt chiar sper sa o faca!!! Sa le tinem pumnii, ca avem nevoie!!! Personal, ce ma bucur ca existati baieti!!!
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 16 June 2005 - 02:38 PM
Cu rabdare si ciocan.
Postat 16 June 2005 - 02:49 PM
Cred ca discutiile au deviat mult de la subiect, iar filosofiile
nu ajuta foarte tare pe cineva care ar vrea in final sa construiasca o corabie.
Parerea mea personala, ar fi ca, chiar daca s-a apucat de acea corabie
si intilneste greutati (tinute de experienta , materiale, tehnica etc)
sa intrebe, dar mai ales sa mai si citeasca.
Pentru un incepator , chiar si o carte de genul Vademecum pentru modelisti
este foarte bine venita. Dupa aceea , cu timpul pote descopera si drumul catre perfectiune.
Totusi ramin la ideea ca ar trebui sa incerce ceva mai usor si mai simplu
Postat 16 June 2005 - 03:14 PM
rallyman, la 16 Jun 2005, 14:29, a spus:
mesajul meu nu a avut intentia sa jicneasca pe nimeni desi nu eu am inceput ( nu cunosc pe nimeni din orasul tau - daca citez bine din spusele tale , nu de alta dar Ciortan e chiar presedintele comisiei centale de Navomodele ) dar asa vrea sa-ti reamintesc exista ramuri de navomodelism la care medalia de aur este una singura si trebuie sa invingi cite o data o gramada de concurenti ca sa o cuceresti . Nu toti facem machete asta e . Asta in acceptiunea mea nu inseamna ca uni sint mai slabi sau alti mai valorosi .
Dar de curiozitate i-ai numarat pe cei cu medalii de pe forum vreodata ?
Bafta si minuni ( sper sa am licenta pt asta )
Deci, (iar sunt off topic, da' na-m cum sa ma aptin).
Faptul ca STIU CINE ESTE CIORTAN. Nu inseamna ca stiu si din ce oras este. Asta nu inseamna ca am jignit pe cineva ca sa spui ca eu am inceput.
In ceea ce priveste numaratoarea celor cu medalii de pe forum deja te referi la toate ramurile, categoriile si la toate clasele de concurs si deja nu-ti cunosti colegii de forum. Scuze, dar asta este realitatea care nu se prea inpaca cu "acceptia" ta Razvane.
Fa o simpla socoteala - la auto RC aproape toata lumea care concureaza ete pe acest forum. Deci, la fiecare clasa, trei dintre ei castiga medalie. Unii dintre ei castiga medalii de cand erau copilasi. Acum unul dintre ei este ditai barbatul si tot mai ia cate o medalie. Am luat exemplul la intamplare si fara sa fac eforturi de memorie si chiar st despre ce vorbesc aici.
Deci si in concluzie - comparatia ta este in continuare o metafora. Crede-ma pe cuvant. :D
Bafta!

Postat 16 June 2005 - 08:25 PM
De la acel campionat nu am o amintire prea grozava . Tin minte doua lucruri in mod special
1 Atunci baietii din Arad cam faceau legea la clasele EK EH ....ma rog, liber lansate - militare , civile, submarine si prototip . Ei erau printre cei mai " dotati"
2 Am vazut atunci ceva submarine care aratau a gogosi plutitoare, numai a submarine nu. Erau a baietilor din Petrosani.
Nu zic ca noi am fost cei mai buni . Da' submarinele alea le tin minte si acum
Sigur , erau alte vremuri si alt nivel de informare.
Imi cer scuze daca cineva se va simti jignit dar asa a fost.
Despre corabie.
Eu personal am invelit osatura cu fasii transversale de carton prespan de aprox 0.4-05 croite la fata locului si lipite pe coaste dupa care toata nenorocirea a fost putin chituita la imbinari si slefuita pentru nivelarea eventualelor deformatii si peste , am lipit cu prenadez fasii lungi de furnir taiate la 4 mm latime una linga alta .
Mi-a luat ceva timp dar a iesit frumos.
Din pacate e ceva mai delicat dar nu cere decat putina indemanare si nu graba!!!
As recomanda totusi sa o invelesti cu baghete de brad subtiri pe care le poti lipi mai usor de coaste si peste dracia asta sa vii cu furnirul.
E greu ca incepator sa imbraci un corp de corabie cu baghete si sa iasa frumos din prima!
Asa iti dai mana cu baghetele , iar cu furnirul vii peste un suport solid si care respecta forma corpului , si ii dai fata finala
Voi incerca sa caut 2-3 poze ca sa intelegi mai bine ce vreau sa spun.
Din pacate nu mai stiu exact unde sunt. Parerea mea e sa o faci invelita in doua straturi. Primul pentru suport si facut fara foarte mari pretentii din baghete iar al doilea final din fasii de furnir lucrat cu atentie si imbinate fara spatii intre ele
Vei vedea ca nu e chiar un prapad ! rabdare sa ai
Toate bune
Postat 16 June 2005 - 08:37 PM
Trebuie sa recunosc ca ma-ti cam speriat cand am vazut numarul de mesaje primite pe subiectul meu. Cand am fost ultima data erau doar 2. Sunt fericit si totodata recunoscator ca exista persoane care doresc sa ajute si pe altii si nu doar sa caute profitul propriu.
In legatura cu sfaturile pe care voi mi le-ati dat.
Fibra de sticla garantat iese din discutie :D. Merci oricum pentru intentie.
Zilele trecute am vorbit cu cineva care mi-a promis ca poate sa-mi faca rost de niste placi de placaj de 2-3 mm. Astept sa vad ce se intampla.
Intre timp, m-am mai stresat putin cautand pe net mai multe lucruri care sa ma faca sa-mi dau seama de ceea ce am de facut. Mi-ati trimis niste fotografii cu privire la felul in care ar trebui sa arate coca in momentul in care incep sa o imbrac. Multumescd mult. Dar, am gasit pe net un site care arata in imagini si text model de realizare al velierului San Juan Nepomuceno. L-am downloadat in intregime si am inteles multe lucruri de acolo .
Adresa este http://www.sanjuannepomuceno.co.uk/ . Daca intereseaza pe careva.
Am sa incerc sa fac niste poze cu "inceputul" de corabie pe care il am si sa vi le arat si voua.
Vreau sa va rog sa ma scuzati daca voi raspunde putin mai rar la mesajele voastre pentru ca zilele astea voi avea de dat Bac-ul. Timpul ma preseaza :D .
Pe curand! :D ! :D ! :D ![b]
Postat 16 June 2005 - 08:42 PM
Merci mult pentru sfaturile tale. Asa voi incerca sa fac dar in loc de acele baghete voi folosi dupa cum am spus placaj subtire. Faza cu furnirul sa aplica oricum. Astept cu nerabdare acele poze.
Multumesc inca odata!!! :D