Modelism - RHC Forum: Pompa pentru apa de racire - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

Pompa pentru apa de racire Pompa pentru apa de racire

#1 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 48
  • Inregistrat: 16-July 03

Postat 30 July 2003 - 03:58 PM

Pina acuma tot am dat sfaturi, acuma e rindu meu sa pun o intrebare:))
In modelu meu care se afla in constructie o sa lucreze 2 motoare (fiecare suge cam 10A la 12V in regim normal de lucru:(() si care produc o cantitate considerabila de caldura.
Am nevoie de o pompa pentru apa de racire. Am incercat pompa aia de spalat parbrizu la masini dar nu are siguranta in functionare (se blocheaza cind merge citeva minute) si in plus consuma prea mult!
A incercat cineva pina acuma sa construiasca singur asa ceva sau unde se gaseste ceva utilizabil in acest scop?
0

#2 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1647
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 30 July 2003 - 04:26 PM

dar nu ai nevoie de pompa! prin deplasarea navomodelului obtii o presiune dinamica! asa ca e suficient sa colectezi apa cu o priza, sa o duci la motoare si sa o aduci inapoi in apa. priza de admisie poate sa fie o teava pur si simplu. sau o teaza montata verical dar taiata oblic.

big pump er
FROGS CAN FLY!
0

#3 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 197
  • Inregistrat: 04-February 03

Postat 30 July 2003 - 04:57 PM

incearca sa pui priza de apa dupa elice si cred ca o sa fie totul ok
0

#4 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 July 2003 - 05:00 PM

si eliminarea o poti face undeva pe deasupra nivelului apei este destul de spectaculos
0

#5 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 31 July 2003 - 08:02 AM

tehnica asta am folosit-o pina acum, adica priza de admisie undeva jos si evacuarea chiar inainte de elice (in zona aia se formeaza un vid destul de puternic care trage tare). Problema insa e alta, de fapt sint 2 probleme: la viteze mici nu e suficient debitu! si a doua problema e mizeria din apa (bucatele de frunze putrezite, fire de iarba etc.) care se baga si infunda tot. :( :(
0

#6 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 752
  • Inregistrat: 10-April 03

Postat 31 July 2003 - 10:22 AM

Cu mizeria o sa fie probleme chiar daca pui pompa.Poate doar daca orientezi gaura spre pupa.Aici ar fi de folos pompa.

Consumul in plus pare a fi o problema.Si eu tot la capitolul asta sunt : racirea.

Cum spune Big presiunea dinamica e "gratis'' sau ma rog e platita o data cu amperii consumati pt. deplasare.Trebuie o pompa cu consum mic.
Homo Nauticus
0

#7 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 31 July 2003 - 12:06 PM

pletila: e prins exact ideea! (adica cu trasu apei de racire din directia opusa deplasarii). La mine mai e si chestia ca de obicei navighezi pe un riu si cind merg in directia de curgere a apei nu vreau sa merg "cu toata viteza inainte" numai ca sa am viteza relativa fata de apa, deci racire pentru motoare! Consumul pompei nu ar trebui sa fie prea mare, conditia doar sa nu se piarda mult prin frecare (cum e cazu cu pompa aia de la masina) Eu m-am ghindit la o pompa centrifugala mica doar ca mi-ar trebui niste idee cum se poate face asa o dracie destul de mica si de puternica! :(
0

#8 Useril este offline   alexella 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 431
  • Inregistrat: 21-May 02

Postat 31 July 2003 - 12:40 PM

daca tii tu neaparat sa faci raicirea cu pompa....
pune un mic temporizator. in felul asta, pompa cand merge cand nu (deci se uzeaza mai putin prin incalzirea moderata) iar racirea motorului va fi totusi semnificativa.

mai e o chestie: pompa debiteaza o presiune destul de mare, chiar prea mare. ai putea regla debitul printr-un vas de expansiune prevazut cu o supapa. asta, combinat cu pompa care va functiona intermitent... ar putea fi o solutie.

ti-am dat de gandit...

alexella
Oriunde vei merge, acolo vei ajunge............
0

#9 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 July 2003 - 12:42 PM

Pompa de injectie de BMW : scoate 4-6 bari, sta in presiune non stop pe durata functionariii motorului si are 5 sau 6 poli mototrul = si un consum mic dupa parerea mea.
Poate reusesc sa fac rost de una.
Homo Nauticus
0

#10 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 July 2003 - 12:44 PM

Da alexella... si toate astea intr-un navomodel mic....Ce aglomeratie tre sa fie acolo!!! :(
Homo Nauticus
0

#11 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 665
  • Inregistrat: 06-June 02

Postat 31 July 2003 - 12:56 PM

Poti sa pui o pompa de combustibil. Eu chiar am una si pot sa o desfac sa vezi cum functioneaza.... De fapt sunt 2 roti dintate bagate intr-o cutie bine izolata. Nu cred ca-i mare lucru de facut, mai ales daca pui mana pe o freza computerizata. :( In comert costa parca vreo 20 de euro.
0

#12 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 31 July 2003 - 01:04 PM

cit despre dimensiune :( :( chiar asa de mic nu este nava, are 1,2 m lungime si aproape 15 cm latime, dar pe linga 2 seturi de cite 8 Baterii, 2 motoare, 5 servomecanisme, si tamburu pentru lanturile de la ancore... nu prea mai este mult loc :( :(
Pompa de injectie??? Daca stiu bine e cu roti dintate?? Ori cum premine ma intereseaza debit nu presiune! Cred ca mai degraba o pompa cu membrana ar fi mai utila?! Sau?
0

#13 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 31 July 2003 - 05:07 PM

Dar totusi nu inteleg de ce iti faci probleme la viteze mici pentru racire, pentru ca la viteze mici ai curenti mai mici deci temperaturi de disipat pe motor mai mici, sau pierd eu ceva din vedere?
0

#14 Useril este offline   bilutza 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 29-January 03

Postat 31 July 2003 - 05:19 PM

Hai sa ma bag si eu in seama.
Parerea mea este ca ar fi mai bine ca radiatorul sa fie in contact direct cu apa din exterior. Adica sa se faca transferul caldurii printr-o bara de cupru care iese in exterior. Se obtine un radiator pasiv cu toate avantajele.
Ideea nu este a mea este folosita la notebook-uri si acolo transfera cca. 50w.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Cpu_Cooler.jpg

Demontez orice!
0

#15 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2003 - 07:58 AM

Am gasit si pompa: Pompa de spalator de parbriz de la un model de FIAT uno sau tipo , nu stiu exact.Consuma 0.1 A si merge intre 4-12 V .La 12 V jetul e prea puternic.

Incerc sa bag si pompa:

Am reusit asa ca solutia este : DEZMEMBRARI AUTO!!!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: pompa.jpg

Aceasta postare a fost editata de Pletila: 01 August 2003 - 07:59 AM

Homo Nauticus
0

#16 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 August 2003 - 08:01 AM

kri: corect ce zici, dar gindestete dupa o faza de viteza mare motorul s-a incalzit (dupa cum probabil stii partea care se incalzeste este de fapt rotoru, deci ii trebuie ceva timp pina caldura se transfera spre exterior spre carcasa) Deci am sanse mari ca fix cind e nevoie de mai multa racire sa nu am destula apa http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif
bilutza: ma doare inima sa tai doua gauri urite in carena ca sa pot sa scot radiatorul ala afar si apoi sa ma chinui sa etansez totu si nu stiu cum ar arata nava cu niste aripioare de racire pe burta!? :) Ideea nu e rea dar trebuie aplicata la inceputul constructiei nu la sfirsit :D
0

#17 Useril este offline   bilutza 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 29-January 03

Postat 01 August 2003 - 08:41 AM

Aripioarele sunt necesare numai la racirea cu aer. In apa e suficienta tija nu prea lunga pliata pe carena.
Demontez orice!
0

#18 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2003 - 09:31 AM

Pompa.... am gasit pompa.. Freeman!!!! uita-te pe prima pagina .... am pompa!!!!!!!!! http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
Homo Nauticus
0

#19 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 August 2003 - 12:59 PM

pletila: ????????????? sint mai greu de cap nu pricep http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif
0

#20 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 01 August 2003 - 01:17 PM

pletila: ok, am fost ajutat sa inteleg http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif :) E chir ce imi trebuie! Ai o bere pentru treaba buna ce ai facut! Urmeaza sa negociem pretu? Sau?
0

#21 Useril este offline   One 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 192
  • Inregistrat: 22-July 03

Postat 01 August 2003 - 06:59 PM

Daca la 12V spui ca motorul e prea puternic, atunci e bine http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif Poti folosi jetul ca sa impingi nava. (PUtin, da' nu strica).
Pentru a inventa ceva ai nevoie de o imaginatie bogata si o gramada de gunoi. Thomas A. Edison (1847 - 1931)
0

#22 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 August 2003 - 08:02 PM

Freeman..... pompa e pt. mine (si eu am de rezolvat aceiasi problema, care apropos am rezolvat-o cu pompa asta). :)

Pot sa-ti spun doar ca e de FIAT Uno sau Punto.... ramine deci ca tu sa cauti pe la dezmembrari auto.

Bafta http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
Homo Nauticus
0

#23 Useril este offline   KRI 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 August 2003 - 11:37 PM

Pletila, poti sa spui si un pret informativ la care ai obtinut pompa, ca sa vedem ce afacere reusim sa facem noi, eu vreu sa folosesc asa ceva ca pompa de combustibil http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif in trusa de modelism
0

#24 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 August 2003 - 08:15 AM

Pompa mi-a dat-o un prieten al meu. La-am intrebat informativ, cine stie poate imi da vreo idee, si stiti ce-a facut tipul?

A iesit pe balcon si a inceput sa scorobaie printr-o lada cu fiare.Un fel de RECYCLE BIN.A gasit pompa , am spalat-o si am testat-o.Si asa m-am ales eu cu o pompa ... Absolutly FREE.

That friends are for!
Homo Nauticus
0

#25 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 04 August 2003 - 01:14 PM

puteti sa va bateti mai departe pentru pompa aia :D :D :angry: eu mi-am luat deja una din piata de vechituri. Pretu? Daca dati o bera va spun :D :D
Ori cum multumiri pentru seugestii/idee
0

#26 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 995
  • Inregistrat: 13-January 03

Postat 04 August 2003 - 01:40 PM

Cum ma la cate centre de dezmembrari si cate rable sunt in ele voi nu gasiti pompite?
Nu trebuie sa te duci neaparat in tirg si cred ca sunt mai scumpe ca ala nu are decat una singura pe cand la centrele de dezmembrari sunt mai multe si nici macar nu sunt la vinzare asa ca te duci la ala cu o bere si-ti da una numai ca din cate stiu eu te pune sa o demontezi singur.
0

#27 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 04 August 2003 - 08:59 PM

pote la voi in Bucuresti ;) in timisoara gasesti dor 3 locuri seriose cu rable si alea contin 80% masini din care nu mai scoti nimic ca sint turtite ca si cutiile de bere dupa ce le golesc ;) :D
0

#28 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 04 August 2003 - 09:12 PM

Ce pompa ti-ai luat? detalii.....detali...
Homo Nauticus
0

#29 Useril este offline   Freeman 

• Incepator
  • PipPip

Postat 05 August 2003 - 12:24 PM

e scoasa dintr-un Fiat (scrie pe ea ;) ) dar nu stiu de care. Seamana tare cu cea din poza. Consuma la 12 V 0,3 A si scoate un jet ca pompierii ;) :D :D Poate ma razgindesc si construiesc un jet schi :D :D
0

#30 Useril este offline   Pletila 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 August 2003 - 12:35 PM

Aia ti-e pompa!!!! Bestial.
Homo Nauticus
0

Arata acest topic