Nu ai ``raza de actiune`` ? Fa-ti!
#1
Postat 28 October 2007 - 10:21 PM
Majoritatea Tx-urilor au etajul final de amplificare RF de tip emitor comun, si un tranzistor final (NPN in general de 0.3...0.5W) ce accepta o mica modificare:
1. Daca finalul nu are un radiator, atasaza-i unul, chiar si lipit deasupra pt cazul ca este tip SMD. ( epoxi merge)
2. Emitorul finalului este legat la masa (-) printr-o rezistenta ce poate fi micsorata (prin inlocuire) progresiv cu pana la 30%.
Nota: Se foloseste un rezistor chimic, NU bobinat! Tranzistotul final este ultimul dinspre antena.Intre el si antena este filtrul ``pi`` sau doar o bobina si ceva condensatori, la modele mai simple.
Nu umblati la bobine, nu scurtati sau lungiti antenele!
#4
Postat 29 October 2007 - 05:27 PM
In general, fara sa schimbi finalul, doar modificand rezistorul din emitor,le duci cam la 150m, iar daca pui un 2N2218, sau 2N2222 ca final, le duci la 300m vizibil fara probleme. Da da da...``zgomotoase``, dar nu te duci la concurs cu statia modificata, ca sigur ``sperii `` alte modele, ca iti mai da si in alte armonici....
Pt incepatori, ca sa nu ia una scumpa la 0.5W in antena, e buna modificarea!
#7
Postat 29 October 2007 - 05:40 PM
Acum 15 ani ma uitam la un dulap de graupner ca la un zeu......
Am modificat un chinezism, ca nu aveam mai mult, si ma puteam da cu barca cu motoras chinezesc si ala......
Totul e sa prinda gustul!
#12
Postat 29 October 2007 - 10:14 PM
eu l-am folosit la un ventihsbb si din cauza ca romanul respecta natura am blocat axul si ESC-ul a fluierat..... :) am verificat la un amic s avad ce este ars la el .tipul a schimbat un rezistor care era plesnit punand unul de o valoare mai mare iar acum ESC merge cu motorul la turatie maxima mult mai mult timp si fara sa se incalzeasca (nu am verificat cati A suporta acum) dar am blocat axul si esc ink functiona .sincer eu nu ma pricep la electronica dar am sa-l intreb pe amicul meu si va lamuresc ....ca idee cred ca ati inteles.
#14
Postat 30 October 2007 - 09:23 AM
HESS, la 29 Oct 2007, 17:29, a spus:
depinde, eu am o chinezarie in care emitorul e la masa si in colector am doar o bobina ...... oricum, am testat la futuba t4exa si am marit tensiunea cu 2V curentul a crescut cu inca 20mA si normal a crescut si puterea de emisie...nu stiu cu cat dar se vede pe osciloscopul cu care inca nu stiu sa citesc marimile :D ...... bineinteles am pus un radiator mare pe final care se incingea fara sa fac nici o modificare + ca mai era si smd
#22
Postat 31 October 2007 - 04:43 PM
Un acumulator are tensiunea NOMINALA de 1,2V. (Nu mai masurati tensiunea in gol a celulei/celulelor, este frectie!!!) Iar cu cei doi volti te amagesti ....
Tx-ul tau consuma 20mA pe semnal si 140ma pe RF. Consumul real pe semnal e dat de factorul de umplere introdus in partea de RFcu care tu ``comanzi`` servo , iar consumul partii de RF este data de conditii care nu prea variaza mult. ( distanta antena/corpuri absorbante, lungime, chiar si incarcare atmosferica etc, etc...)
Daca alimentezi Tx-ul tau la 9,6(000)V, va avea IN ANTENA aceeasi putere ca si alimentat la 11.2(000)V, deci la o diferenta de 3V!!!
Nu stiu cum ai masurat tu puterea IN ANTENA cu osc, dar fa un experiment sa vezi cum te poti insela:
Ai un TX alimentat la acumulatori. Masoara(corect) tensiunea, masoara ( corect) P in antena.Vei avea o valoare.Apoi alimenteaza-l la un alimentator reglabil cu EXACT aceeasi tensiune! Vei avea o P mai mare IN antena LA ACELASI CONSUM!
sa-ti mai zic una: multe TX-uri moderne au un CI, care limiteaza tensiunea...Inchipuie-ti de ex un primitiv 7805. Da-i tu 15V la intrare...Degeaba! Acest CI va consuma cativa mA in plus, dar consumatorul tau va fi alim tot la aceeasi tensiune (5V)... Aici e plusul tau de 2V.
Iti garantez ca cu 2V in plus la un TX este ZERO crestere P in antena...
O ultima chestie: Hitec-ul meu, si altele, iti spune ca esti 80%, sau 60%, sau chiar 40% acu, si cu toate astea, desi U la borne a scazut, P in antena este IDENTIC 0.5W. Oare de ce? Normal ca daca mergi la 20% esti pe risc, stii tu, niste curbe de descarcare ale acu...
Ar fi multe de explicat....cine scade cu patratul distantei, iar daca la 10 V ai 140ma si 0.5W in antena, la plus 2V, cati pasi mai faci cu modelul in plus....??? Cineva ti-a furat 20mA degeaba!
Sa nu faci asa si la RX in ideea ca daca ii bagi +2/3V Bec-ul iti va da 6V pt nu stiu ce servo mai fortos.
#24
Postat 31 October 2007 - 08:13 PM
......inca nu am vazut final de radiofrecventa de ori ce fel care sa fie alimentat dintr-un stabilizator dat fiind o statie portabila!!!!!! probabil ar fi cea mai tare farsa sa vad o radiocomanda care are finalul de radiofrecventa alimentat printr-un stabilizator :lol: ....e absolut inutil si ineficient!
.......e la minte cocosului ca odata cu scaderea tensiunii acumulatorului scade si puterea de emisie ........ cine zice altceva, minte! ori ce supraalimentare duce la transformare in caldura, caldura care o degaja in cazul de fata de finalul de emisie...... in mod sigur si de o crestere a puteri de emisie! .........de aia e bine sa avem acumulatorii bine incarcati atunci cand vrem siguranta pe model :rolleyes:
puterea se masora foarte simplu cu osciloscopul ca se vede cum creste amplitudinea oscilatiilor.
ps. ce am scris mai sus e valabil doar pt etajul final de radiofrecventa!!!! restul electronicii in mod sigur e alimentata printr-un stabilizator.
Aceasta postare a fost editata de cucubauu: 31 October 2007 - 08:18 PM
#25
Postat 31 October 2007 - 08:45 PM
E normal ca nu intelegi de ce la un alimentator, la aceeasi U si A, vei avea mai multa putere IN ANTENA...... De ``contragreutate`` stii ceva?
Ti-am propus experimentul nu ca sa alimentezi Tx-ul la alimentator si sa comanzi modelul, ci sa intelegi ca la aceeasi tensiune si la acelasi curent consumat, randamentul et final, si deci P in antena se poate modifica. Am vrut, dar nu am reusit sa te fac sa intelegi ca un curent mai mare consumat nu se transpune neaparat in putere in antena...
Iti repet: Un plus de 2V alimentare, care tu spui ca ti-a marit consumul cu 20mA este ZERO crestere putere IN ANTENA!!!
#26
Postat 31 October 2007 - 08:50 PM
HESS, la 31 Oct 2007, 17:43, a spus:
Citeaza
indraznesc sa va contrazic pe amandoi.
statia mea functioneaza cu 6(sase) acumulatori tip R6.
deci in mod cert functioneaza corect sub 9,6 V.
de fapt full incarcata pleaca la 8,6 v si functioneaza corect cu putere constanta de emisie pana la 6,8 v cand suna alarma.
la 6,8 v te avertizeaza 3 minute parca,dupa care puterea de emisie scade la 0(zero) intrucat statia se opreste total.
dar in acest interval de tensiuni statia nu (cred ca) isi modifica puterea de emisie.
#28
Postat 31 October 2007 - 09:04 PM
Cucubauu, Sa nu mai spui asta NICIODATA!
Este cea mai mare eroare pe care o faci: mai multa caldura nu inseamna mai multa putere in antena, ci mai de graba ambalarea termica a finalului, care tu stii, desigur cand se produce, nu???
#29
Postat 01 November 2007 - 03:10 AM
HESS, la 31 Oct 2007, 16:43, a spus:
[...]Iti garantez ca cu 2V in plus la un TX este ZERO crestere P in antena...
[...]desi U la borne a scazut, P in antena este IDENTIC 0.5W.
Stimate HESS,
Posturile tale sunt presarate cu inexactitati, dar putin mi-ar fi pasat si nu as fi intervenit, daca nu as fi remarcat modul personal, agresiv si de sus cu care iti sustii ideile.
Ptr. cei interesati, aveti atasata pagina care contine testul de variatie a puterii in functie de tensiunea de alimentare din documentul de aprobare de tip trimis de Futaba la FCC pentru statiile de tip T6EX. Dupa cum se observa, testele sunt facute de un laborator independent acreditat de FCC. As vrea sa punctez faptul ca nu numai ca puterea de iesire variaza cu tensiunea de alimentare, dar la tensiuni mai mici decat cea nominala, cand finalul intra adanc in regim supracritic (termenul este preluat din teoria finalelor de emisie), variatia puterii de iesire este proportionala cu patratul variatiei tensiunii de alimentare.
Comentariu personal: Am desfacut 4 tipuri deosebite de emitatoare: Hobbyzone, E-flite, Futaba si VEX. Nici unul nu are stabilizator pe final. Finalul este alimentat direct de la acumulator.
Una peste alta, cresterea tensiunii de alimentare creste puterea de emisie. De asemenea, reducerea rezistentei din emitor, daca exista, creste puterea, dar exista pericolul ambalarii termice daca tranzistorul nu are balast intern.
Zboruri usoare si aterizari line http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif ,
Cirip
Imagini atasate
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
#30
Postat 01 November 2007 - 08:51 AM