CNC pt gravare si desene
Postat 25 February 2004 - 11:42 PM
De ceva vreme tot surubaresc la o masina de gravat cablaje care sa poate sa faca si desene.
Am facut o chestie din doua imprimante a3.
acum o saptamana am terminat si placa de control cu 3 ucn5804 si toate iesirile si intrarile portului paralel protejate cu optocuploare.
una din imprimante avea actionarea cu cablu si un motor cu encoder. am pus in locul acelui motor cel mai mare motor pas cu pas pe care il am. 5V 1,1A.
faza e ca nu prea are putere. acest motor actioneaza culisarea celeilalte axe pe care o misca destul de bine dar nu prea are forta pt gravare. am facut si o adaptare cu l6506 sa ii dau impulsuri dar nu prea a crescut forta.
am gasit undeva pe net o chestie cum ca motoarele bipolare au mai multa forta decat cele unipolare. asa este?
ma gandeam sa incerc sa il transform pe acesta in bipolar dar nu stiu daca creste puterea.
cam asta ar fi intrebarea. bipolarele sunt mai bune ca unipolarele???
si inca o chestie am un mpp cu 4 fire care are intre fiecare fir rezistenta de 2.7 ohm. deci nu are nici un fir central, sunt legate in romb. cum se actioneaza acest stepper????
multumesc anticipat toturor.
Postat 26 February 2004 - 01:05 AM
Ce n-am gasit: o legatura asa cum zici, la cel cu 4 fire, astfel incât sa obtii aceeasi rezistenta intre oricare 2 fire. Aproape sigur este bipolar (sau poate fi unipolar cu 3 faze, dar pica faza cu rezistentele egale). Incearca sa-l alimentezi cu CC pe fiecare faza si te lamuresti imediat de care este.
Telefon: 0721 385365
Postat 26 February 2004 - 01:06 AM
Cit despre motorul tau cu 4 fire, nu prea sunt lamurit intre toate cele 4 fire orice combinatie ai face ai acea rezistenta sau doar doua si doua?
Postat 26 February 2004 - 01:59 AM
Daca alimenteaza câte doua bobine simultan, la unipolare de fapt nu va obtine o semipasire adevarata. Numarul de pasi va fi acelasi pe rotatie, dar cuplul cu aproape 40% mai mare.
Si eu i-am propus mai pe ocolite sa ravina cu amanuntele privind legaturile alea, ca teoretic nu-i posibil, dupa cum a explicat.
Si inca ceva, daca tot am revenit.
De ce vrei sa folosesti dimensiuni asa mari (aproape A3) pentru masina de gravat cablaje? Desene facea si o imprimanta A3, cablajele sunt din ce in ce mai mici... Sper sa auzim ca merge bine! Curiozitatea... Sa stii ca si eu tot cu un A3 de facut cablaje am inceput!
Ai incercat sa alimentezi motorul la o tensiune mai mare decât cea nominala? Poti reveni cu amanunte privind asta? Presupun ca sursa debiteaza curentul necesar motoarelor. Cum stai cu tensiunea?
PS. Sa stii ca la tensiunea electrica m-am referit, nu la aia arteriala!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 February 2004 - 02:01 AM
Postat 26 February 2004 - 03:25 AM
integratele pe care le-am folosit au facilitatea de a merge cu o faza, doua faze si jumatate de pas. din jumperi. nu stiu de ce naiba s-au dus doua din aceste integrate si sunt al naibi de scumpe 400k unu.
motorul il alimentez de la o sursa de computer si ar cam trebui sa sustina fara probleme mororul. am incercat sa il alimentez si le 12 ai 24 de volti dar nu am castigat nimic. doar ca se incalzesc tranzistorii mult mai tare.
am folosit a3 pentru ca nu am avut decat 2 a3 si una a4 dar care avea un fel de surub cu piulita care nu inteleg cum nu dadea erori ca are un joc piulitza.
ma gandeam sa gasesc 2 a4 identice si sa le pun pe laterale ca axa x cum vine vorba sa fie actionata pe ambele laturi.
motorul trebuie sa consume 1,1A la 5 volti. daca merge la viteza redusa chopperul imi duce pana la 0.8A dupa cate am masurat eu.
daca merge mai tare ajunge doar la 0.3A. dupa tot studiul meu chopperul nu ar trebui sa il duca tot la 0,8A si cand creste viteza????
Postat 26 February 2004 - 06:33 AM
Nu avea erori deoarece erau compensate din soft. Toate softurile ma rasarite fac acest lucru.
Postat 26 February 2004 - 03:10 PM
nu prea vad cum sa compensezi soft problemele mecanice sau de pierderi de pasi avand in vedere ca softu nu poate sa stie cand motorul nu a facut pas fiindca nu exista nici un feedback.
am facut niste poze in dimineata asta dar nu le-am pus aici ca sa nu ocupe loc inutil.
CNC
Aceasta postare a fost editata de alexv: 26 February 2004 - 03:39 PM
Postat 26 February 2004 - 03:47 PM
daca il leg devine un unipolar dar asa cum merge, ca din cate stiam motoarele unipolare cu 5 fire nu pot fi folosite ca bipolare, doar cele cu 6 fire pot.
Postat 26 February 2004 - 05:57 PM
La faza cu pierdutul din putere, am auzit ca-i ceva legat de magnetii permanenti, dar nu am verificat nimic. Punem si noi umarul la transmiterea bârfelor pe net.
Asa stiam si eu ca un unipolar cu 5 fire nu prea merge alimentat ca bipolar, dar cred ca m-am lasat convins usor de ceilalti si am acceptat ideea ca se poate, desi n-am incercat sa fac practic legaturile sa vad daca merge ca nu-s curios acum.
Spor la treaba!
Postat 27 February 2004 - 05:36 AM
Despre magneti. Ti-am spus ce am auzit dar si ce am patit personal. S-ar parea ca se magnetizeaza in fabrica un pic altfel de cat credem noi.
Daca surubul este cu filet obisnuit si nu cu sectiune dreptunghiulara a spirei, randamentul este mic. Daca ne gandim el este conceput sa se intepeneasca la strangere. Suruburi pentru deplasari sunt, de exemplu, cele de la caruciorul mobil al strungului...menghina... deci cu filet dreptunghiular. Ideale sunt cele cu bile. Dar sunt scumpe. Randament mai bun are cureaua dintata. Dar si ea este scumpa daca o cumperi si daca vrei lungime mare.
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 27 February 2004 - 05:42 AM
Postat 27 February 2004 - 10:08 PM
Postat 28 February 2004 - 04:51 AM
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 28 February 2004 - 04:52 AM
Postat 28 February 2004 - 10:59 AM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 February 2004 - 11:23 AM
Postat 28 February 2004 - 01:33 PM
Totusi, pentru desen, gravura si decupari materiale moi (plastic si lemn) este suficient un surub trapezoidal. Este varianta cea mai ieftina! Si fara piulita metalica!
Cel putin asta foloseste pentru Z masina asta, pe care am avut placerea sa lucrez in ultimii 3 ani (curele pentru X si Y).
Pe ea am invatat tot ceea ce stiu despre CNC-uri si mecanica lor.
Varianta cu cablul de otel pe tambur cred ca nu este greu de aplicat la o masina hobby. Am vazut un printer Roland (lat de un metru) care foloseste sistemul asta (plus servo). Apare insa acolo o miscare axiala a cablului la infasurarea pe tambur si nu prea imi trece prin cap cum se poate impaca cu asta un sistem cu MPP (adevarul este ca nici nu m-am gandit prea mult la asta).
Acum pentru AlexV: UCN5804 este un driver pentru MPP unipolare si nu are chopper! Accepta maxim 1.25A si ~30V. Ai prajit doua CI pentru ca probabil ai depasit curentul maxim ! Nu stiu ce schema folosesti (putem s-o vedem si noi?) asa ca acum nu pot decat sa te intreb daca ai limitat cumva curentul?
In fabrica,MPP se magnetizeaza dupa montarea rotorului, asa ca daca ai desfacut unul... pacat de el!
Postat 28 February 2004 - 07:14 PM
daca e bipolar cum poate sa fie actionat doar cu 4 tranzistoare.
am gasit intr-un document de la st variable reluctance motor, n-am stiut cum se traduce exact.
schema lui este exact asta pe care am descris-o eu cu 4 bobine in stea, si zice ca se actioneaza cam ca un unipolar dar nu este linear si bla bla bla mai scria niste chesti neimportante. cica miezul e fier simplu.
stiu ca 5804 nu are chopper dar am pus un l6506 chopper in fata lui.
chiar nu stiu de ce s-au ars integratele ca la 5v 1A trebuie sa tina. si am un cooler pe ele de raceste si un tanc.
faza e ca initial curentul nu l-am limitat. acum da cu acest chopper.
bani aruncati pe fereastra. de asta tin destul de mult sa iasa ceva macar sa vad eu ca merge, sa am aceasta multumire.
Ce e INA???
Postat 28 February 2004 - 08:38 PM
Asta e reprezentanta de la noi. Ajungi si la pagina nemteasca imediat.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 February 2004 - 08:41 PM
Postat 29 February 2004 - 12:07 AM
ai legat pinii celor doua pentru ca eu sunt sigur ca nu se pot folosi impreuna (chiar nu vrei
sa ne arati schema- sau un link?). Pentru motorul tau era de ajuns 5804, mai ales daca il alimentezi la 5V.
De ce tii neaparat sa ai chopper?
Postat 29 February 2004 - 02:35 AM
am legat iesirile de la 5804 la un 7404 (parca, oricum un inversor) si le-am bagat in intrarile de la un l6506. si asta actioneaza niste trenzistori tip 112.
initial nu am folosit nici un chopper si s-au dus doua integrate. asta dupa ce au mers intens si nu se incalzeau decat un pic de tot.
am citit ca atunci cand bobina ajunge la saturatie nu mai are aceeasi eficienta si de aia am pus chopper. dar puterea nu a crescut semnificativ.
o sa incerc sa pun o schema aici.
am incercat azi sa fac o schema dupa comanda veche a motorasului ala cu 4 fire dar nu am reusit ca nu am gasit ce fel de tranzistori sunt aia din poza. cred ca o sa ii scot sa vad.
ma cam depaseste problema. nu stiu cum sa obtin o forta mai mare.
Postat 02 March 2004 - 03:04 AM
la 5v totul e rece.
sa incerc si la 24 :-D.?????????
cred ca dupa atata munca depusa ca sa nu renunt o sa caut pe undeva un motor mai puternic.
Aceasta postare a fost editata de alexv: 02 March 2004 - 03:12 AM
Postat 02 March 2004 - 01:38 PM
asta zic si eu ca chopperul ala nu merge cum trebuie pentru ca l-am sa faca pasi o data la 10 s si am masurat curentul in bobine si nu se duce la 1 amper, cam 0,7 la 5v. daca motorul e dat la 4,1v 1,1A si eu am setat chopperul la 1A, nu ar trebui sa se duca la 1 A???
Poate nu am pus eu rezistentele care trebuie. Posibil sa nu stiu sa fac calculele prea corect. Mai verific faza asta.
Ma mai gandeam la o chestie. sa folosesc un motor pp de 24V cu 7,5 pasi pe tura cu un melc care sa roteasca o roata mare. sistemul de la motorul de stergatoare de parbriz. cu motorul asta as avea turatie destul de buna zic eu si forta clar ar creste substantial. A facut cineva chestia asta sau ati vazut pe undeva. melc si roata mare al dintr-un video.
Postat 02 March 2004 - 10:33 PM
Postat 02 March 2004 - 11:16 PM
Postat 03 March 2004 - 10:33 PM
poate faci si poze...