Vreau sa construiesc o electronica pentru un pendul inversat si m-am gandit ca o electronica de servo poate fi un bun inceput. Teoretic mai ramane de facut generatorul de impulsuri si amplificatorul de putere pentru motor. Mentionez ca motorul e ca cel de stergator de parbriz, deci cam 12V/3A.
Cam cum judec: daca reglez sa zicem generatorul de impulsuri pe 1ms sa presupunem ca un servo normal se deplaseaza intr-o pozitie si asa ramane. Teoretic daca actionez potentiometrul din bucla de reactie actionez motorul care va readuce totul in pozitia initiala. Pare OK. Ce nu am facut niciodata: amplificator de 3A in punte H. Posibil sa apelez la L298 daca o fi sa reziste la 3A. Pana atunci caut o varianta. MOSFET-uri tip N am prin cutii asa ca pare tentant de incercat. E drept ca si L298 am prin cutii, dar fiind un montaj pe care nu-mi scot banii nu vreau sa-mi las piesele scumpe unde nu-i cazul.
Am gasit niste scheme pe net cu MOSFET-uri si sper sa-i dau de rost.
http://www.armory.com/~rstevew/Public/Moto...rd/h-bridge.htm
si
http://www.armory.com/~rstevew/Public/Moto...rd/nch-brdg.htm
Intrebari: a facut cineva asa ceva sau similar din electronica de servo de modelism? Viteza de lucru e destul de mare? Are rost sa pierd vremea cu asta sau sa caut ceva gata facut?
Poate cineva sa-mi dea niste sfaturi? Adevarul e ca trebuie sa invat sa leg amplificatorul la electronica de servo, ca nu e chiar ca mersul pe bicicleta. Ceva sfaturi am primit pe YM da-s greu de cap si parca nu strica sa intreb si aici.
Banuiesc ca mai merge si pe analogic, direct cu un amplificator diferential de 30-40W? Stiu ca exista niste circuite specializate, dar nu le cunosc si nu am mult timp la dispozitie. Sper sa ajut pe cineva la un proiect de diploma. Avem ceva pe analogic la robotei, dar e cu amplificatoare operationale clasice si ce avem e cam lent... De aia parca as incerca ceva deosebit. Cu partea mecanica nu-s probleme. Daca o fi cazul o fac mai "slim" si schimb motorul in ceva pe la 1-2 A, dar sunt totusi niste varfuri urate de tensiune/curent pe acolo.
In principiu trebuie ceva simplu, fara microcontrolere, encodere complicate sau scumpe. Preferabil reactie pe potentiometru, ca mai ieftin ca asta nu stiu ce poate fi. Ascult cu interes orice sfat. Montajul se poate folosi in final si cu electronica normala RC pentru actionari de putere. Poate mai sunt persoane interesate. Adica la apasat pe o pedala de acceleratie sau frana, la rotit un volan, etc.
Multumesc anticipat.
PS. Abia acum mi-am adus aminte ca tot pe aici au fost niste scheme de variatoare de viteza facute cu mosfeturi, prin modificarea electronicii de servo. Presupun ca trebuie sa aleg varianta cu reverse. S-ar parea ca ajung la acelasi lucru. Sau merge si mai simplu, adica generatorul de impulsuri, variatorul si trebuie sa fac doar legatura mecanica intre motor si potentiometrul generatorului, ca asta nu mai are potentiometru ca reactie. Dar poate fi reglat din cel al generatorului. Posibil sa ajung sa caut sa cumpar un variator electronic cu reverse care sa reziste la 3-4A (presupun ca toate rezista la atat) si cam 12V. Sa cumpar sau sa fac. Iau la bani marunti si schemele adunate pe forum. Mai am de sapat ca vad ca sunt destule variante.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 May 2005 - 08:19 AM