Modelism - RHC Forum: Senzori IR - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Senzori IR

#1 Useril este offline   Weazuul 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 20
  • Inregistrat: 11-March 05

Postat 20 May 2005 - 09:16 AM

Am gasit pagina asta cu niste receivere si transmittere pe IR dar probleme e ca acolo foloseste niste module pe IR cazre nu se gasesc la noi(PNA 46xx, NJL21H380A). Pe forumul acesta a fost discutata in amanunt productia receiverelor(pt ca sunt mai multe versiuni), dar se pare ca nu prea merg folosite TSOP-uri (17xx, 18xx, 48xx) de la Vishay care se gasesc si la noi (cu greu ultimele 2 modele). Am intrebat si eu pe acolo si astept de ceva timp sa mi se raspunda, dar nimic asa ca mai bine intreb "carpacii" autohtoni ca sunt sigur ca va pricepeti mai bine ca mine (si ca aia :D ) la asa ceva : se poate pune un TSOP1756 in locul modulelor alora?
Sper sa va ajute si pe voi linkul ca sa imi raspundeti si mie <_<
0

#2 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 20 May 2005 - 10:21 AM

Salut
Cand alegi un senzor IR nu te uita la tip sau fabricant ca nu-i prea relevant. Ceea ce conteaza e frecventza de modulatie.
De obicei acesta e 38kHz. Mai sunt si si valori pe langa 30kHz sau 56kHz cum are tsop1756 al tau
Daca la receptie si la emisie ai traductoare pe acesi frecventza e ok.. tot ce conteaza e sa nu fie pe frecvente diferite.
Alte amanunte ce conteaza ar mai fi puterea transmitatorilor (se masoara in mW/str sau se dau doar W si unghiul de deschidere al fascicolului de lumina) si sensibilitatea traductorilor la receptie (mW/mm2)
Daca stii valorile astea poti sa si calculezi distantza pe care merge legatura.
Le emisie de obicei se pun simple diode IR iar semnalul ce se aplica pe ele este deja modulat. Circuitul de modulare este foarte simplu il poti face doar cu un circuit cu porti. Astfel ca aici poti sa pui orice frecventza de modulare vrei tu.. Deci pana la urma daca ai mai orice senzor IR de receptie (alea sunt special facute sa fie receptoare) iti faci treaba doar sa ai grija de frecventz de care am vorbit.
Daca esti bazat poti folosi un simplu foto tranzistor la receptie dar circuitul care va fi pe langa el se va complica destul de mult si nu are rost.
Acum s ai iar grija sa nu incurci senzori IR cu cei IrDa. Cu IrDa e nitel ai complicat ca senzorii nu contin modulatoarele sau demodulatoarele si au nevoie de encodere si decodere specializare.
Spor la treaba

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 20 May 2005 - 10:31 AM

0

#3 Useril este offline   Weazuul 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 May 2005 - 11:47 AM

OK acum sa iti explic si eu motivul pt care am intrebat daca merge pus asta.
In datasheetul TSOP-ului se mentioneaza un Signal Gap Time:

TSOP18xx :
The data format should not make a continuous signal transmission. There must be a Signal Gap Time (longer than 15ms) at least each 90ms

TSOP17xx :
 For each burst which is longer than 1.8ms a corresponding gap time is necessary at some time in the data stream. This gap time should have at least same length as the burst.

TSOP48xx :
 For each burst which is longer than 1.8 ms a corresponding gap time is necessary at some time in the data stream. This gap time should be at least 4 times longer than the burst.

La celelalte module IR nu e specificat asa ceva.
Asta ar insemna ca, daca folosesc TSOP, la un moment dat sa opresc receptia pt ca altfel nu voi avea semnal consistent (sau sa ii spun IC-ului sa ignore pt acea perioada toate semnalele de la senzor).
Sper ca acum sa fi explicat mai bine problema mea.

Aceasta postare a fost editata de Weazuul: 20 May 2005 - 11:53 AM

0

#4 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 20 May 2005 - 12:20 PM

Acum m-am uitat si eu pe datasheet.
Am intalnit chestia asta si la unele module radio.
Pt a le face mai simple si mai ieftine, ei baga un condensator inainte de comparator, pe acolo, iar periodic trebuie sa opresti transmisia pentru ca potentialele de la intratea comparatorului sa fie cele bune sa iti dea info corecta.
Deci nu opresti recetia!!! Opresti transmisia!!! Treaba asta se face in transmitator. Desi pare nitel anapoda chestia asta nu o sa te incurce prea tare.
Problema e daca ai deja transmitatorul dintr-un alt sistem care avea un receptor IR ce nu avea nevoile astea! Daca faci tu si transmitatorul e ok.
Succes

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 20 May 2005 - 12:21 PM

0

#5 Useril este offline   Weazuul 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 May 2005 - 05:24 PM

Dupa cum ma gandeam o sa trebuiasca sa resciu codul la transmitator. Eu speram sa fac unul dintr-un gamepad de PS1. Oricum multzam mult pt info. Cand o sa termin de facut o sa postez aici ce mi-a iesit(sper sa nu fie un mare plitch).
Daca mai are cineva ceva de adaugat va rog o faceti.

Aceasta postare a fost editata de Weazuul: 20 May 2005 - 05:25 PM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu