Modelism - RHC Forum: Pentru pasionatii RC - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »

Pentru pasionatii RC Statie home made

#31 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 3218
  • Inregistrat: 11-April 05

Postat 01 May 2005 - 05:31 PM

N-ai cont pe mess, dl. pavcostel?
Poate rezolvam problema! :D
Al meu e in profil

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 01 May 2005 - 05:33 PM

40,665 MHz = Ch 50, FM, PPM, Legal
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
0

#32 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1598
  • Inregistrat: 01-October 04

Postat 01 May 2005 - 05:42 PM

Poate!
Sunt in profil datele mele de MSN, e-mail, MI.

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#33 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 May 2005 - 06:22 PM

Te astept manie sa continuam discutia! :D

Cu stima,

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 01 May 2005 - 06:24 PM

0

#34 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 01 May 2005 - 08:18 PM

Personal nu inteleg de ce sperie atat ideea statiilor home made.Eu unul ma joc cu subiectul in cauza de ani(zeci de ani)mai precis de la 14 ani cand am intrat pe usa unui radioclub si am prins ideea de Tx Rx.Pe vremurile alea era al dracului de greu de procurat ceva documentatie la subiect ca sa nu mai spun de procurarea unui quartz.Am inceput din amuzament la inceput cu schemele lu' Sergiu Florica de prin revista Tehnium,apoi tot individul in cauza a scos o cartulie numita"Statii de telecomanda pentru modele reduse"pe care am rumegat-o din scoarta in scoarta pana m-am prins binisor de cum sta treaba cu RC-u.Din bulgaria am reusit sa cumpar o statie ruseasca ,mai precis o superreactie ce batea vreo 25 metri.In scurt timp am facut-o praf din curiozitatea specifica tuturor electronistilor fie ei amatori sau nu,dar am reusit sa ma edific cat de cat asupra fenomenului.Parerea mea si nu numai ,este ca realizarea in conditiile actuale a unei statii performante e doar o chestiune de abilitate personala si ceva cunostinte in materie(medii pentru realizarea unei superhet. cu modulatie AM sau FM.Mai greu cu sinteza de frecventa dar nu imposibil ,exemplu realizarile francezului Thobois ale carui statii de ultim nivel au fost chiar preluate in conditii de industrie,tipul fiind autodidact in materie.Asa ca perseverenta este mama succesului.Ce dracu vedeti atat de dificil in acordarea unui emitator sau a unui circuit de intrare sau fr.intermediara la un receptor?Ce scule sofisticate va trebuie in afara unui AVO-metru ,un soft de osciloscop usor de gasit pe net si a unui frecventmetru care spune totul.In conditiile actuale cand netul e plin de scheme,softuri de RF care te ajuta sa calculezi cu mare precizie valoarea unei bobine pe care daca nu vrei sa o cumperi gata facuta o realizezi singur cu ce gasesti prin talcioc,exemplu tel.cordless pline de miezuri taman bune pentru subiectul cu pricina.Deci ,in concluzie o statie home made de performanta medie e imposibil de facut doar daca nu vrei.Scepticii nu au decat sa conteste,dar daca ajung vara asta pe litoral sa dea un semn si le voi dovedi contrariul.
...tabula crasa, mortua est!
0

#35 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 May 2005 - 08:33 PM

Salut!
Inceputurile suna cam la fel, din pacate nu si continuarea...

Sunt perfect de acord: partea de logica in ziua de azi e perfect realizabila la nivel de amator! Tot asa cum acum am in lucru ceva care face tot ce face Tritonul, dar upgradabil prin PC, s-ar putea dezvolta un soft pentru controllere, cu LCD si alte facilitati!

Problema de baza ramane partea de RF! Sunt de acord iar cu faptul ca se poate acorda si cu mijloace restranse, dar...

Exista un " DAR"! Nu esti singur la zbor. Daca ai armonici de diverse grade? daca bruiezi fara sa-ti dai seama? Daca in incercarea de a elucida misterul, un coleg cu scaner gaseste ca " imprastii" in trei canale alaturate? Pai eu as face ca RED, cu tot respectul!

Concluzia nu este usor de tras: - teoretic se poate face, dar cu muulte verificari si, cred eu, cu aparatura complexa. In YO, daca se emite imprastiat, ce se intampla?

Va rog sa ma luati la tinta ca pesimistul acestui subiect! Daca din argumentele pro si contra iese ceva bun, voi fi la fel de bucuros ca voi toti!

Cu stima,
Costel

P.S. - in UE, de ceva vreme, TOATE statiile nu numai ca trebuie sa provina de la producatori omologati, dar trebuie sa aiba Obligatoriu un timbru ce atesta ca emit intr-adevar in acel canal! Omologarea tipului de statie se face pe banii producatorului sau importatorului, dar omologarea individuala pe bani proprii. Daca nu, la mititica...

Recunosc ca sunt inca ilegalist, 72 MHz...
:D
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#36 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 01 May 2005 - 08:42 PM

Adevarat a inviat!
Laudabila initiativa lui domnu_doctor cu acest subiect.

Sint de acord cu ce a spus Red :

Citeaza

jucativa numai cu focul si umblati la frecvente ca apoi sa vedeti voi emisie in canale adiacente si deci modele picate. pai sami pice mie modelul din cauza statiei unui bostan ce o umblat intra sa; si atunci si scot parul din masina. creste glicemia cand vad ce se debiteaza.
cit si cu domnu_doctor (mai ales ca-i nefumator ca si mine :D ), asa ca vin cu o idee. Studiati costurile in cazul cumpararii unei statii sofisticate din SUA (de preferat in configuratia fara receptor daca se poate) la care emitatorul sa fie echipat cu modul de radiofrecventa in benzile 72/75 Mhz amovibil. Apoi va luati din Europa modulul in banda dorita 35 sau 40 Mhz, de preferabil si daca va tine buzunarul, unul cu sinteza ca sa acoperiti toata banda (costa cu aprox 50% mai mult decit unul fix). Apoi mai trebuie sa cumparati si receptorul in aceeasi banda, iarasi de preferat unul cu sinteza (aici diferenta de cost e si mai mica, vorbind de receptoare cu caracteristici - sensibilitate si selectivitate- similare). Nu cred ca e cazul sa va ginditi la aceasta combinatie decit la emitatoare mai scumpe de 250-300$ ca la mai putin nu iesiti in cistig fata de cazul cind ati cumpara totul din Europa (sau mai stiti? trebuie verificat).
Am zis sa luati doar emitatorul ca sa limitati pierderea doar la modulul in 72/75 excluzind receptorul, care devin inutile (ma rog, se pot vinde la fidelii benzilor americane :D ).

In alta ordine de idei, ii rog pe domnu_doctor si pe pavcostel ca, dupa ce discuta la un coniac pe messenger si ajung la niste concluzii, sa posteze si pe aici sinteza acestor dezbateri caci, dupa cum chiar pavcostel a spus, mai sint amatori de know-how.

0

#37 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 May 2005 - 08:52 PM

Dca vrei sa verifici ceea ce ai realizat nimic mai simplu :aliniaza Txul intre doua canale vecine si foloseste doua receptoare acordate pe lateralele frecventei pe care vrei sa o verifici.Daca receptoarele tac inseamna ca esti acolo,daca ai ceva zgomot pe servouri mai umbli la acord.Dar cinstit vorbind ia o statie industriala de 5-6 ani vechime si pune-o pe bancul de probe.Vei avea mari surprize.Personal am observat ca de obicei bruiajul apare la puteri mari de emisie,peste 1,5 W,si asta numai din dorinta unora de a acoperi distante mai mari,sau prin supraalimentarea statiilor in acelasi scop.Un osc.pilotat cu cristal rar deviaza de pe fr.de osc. si asta numai daca vrei ,iar scaparille in benzile laterale sunt inevitabile,conteaza doar amplitudinea lor.Emitator perfect nu stiu daca exista.Personal ,aplicatia in care folosesc emitatoare home made implica 6 unitati situate la o distanta de 1 m. intre ele,modulate AM in 27 Mhz ,functionand uneori toate in acelasi timp.Nu am avut probleme legate de interferenta niciodata,si trebuie sa iti spun ca statiile astea lucreaza si 8 ore pe zi in conditii de temperatura al dracului de capriciosa aici pe litoral.

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 01 May 2005 - 09:03 PM

0

#38 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 May 2005 - 08:59 PM

Promit ca la prima ocazie sa dau un coniac bun lui Domnu' doctor! Dar eu o sa fumez totusi... :D
Sper din toata discutia sa iasa ceva bun, la sfarsit!

Daca sunt contra, incerc sa o fac cu argumente, nu ptr. ca am ceva cu cineva!
Eu as fi primul bucuros daca se gaseste o rezolvare!

Cu stima,
Costel

P.S. - la IEI se faceau odata statii militare. Deci Know-how exista inca, cred ca si aparatura....(sper)
Oare stie cineva daca s-ar putea realiza module de emisie profesionale la ei? Si la ce pret, eventual...

@ ipsihi
metoda nu este sigura. Daca ai armonici de alt grad? Acordul trebuie efectuat si ptr a obtine puterea maxima in antena, deasemenea. Eu am canal 56, in 72MHz, deci trebuie sa caut 55 si 57! Costa numai cuartzurile o groaza... La fel in 35MHZ si 40 MHz.
Iar receptorul face looping, tonou,...

Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 01 May 2005 - 09:06 PM

35 MHz, canal 60,62,78.
0

#39 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 01 May 2005 - 09:22 PM

@pavcostel
acordul il faci cu receptoarele pe masa de lucru nu cu ele in aer,iar ceea ce am propus este varianta pe care o folosesc personal.La mine nu se pune problema qz-urilor,iar daca ai sa faci reglajele in timp ce receptoarele executa chestiile alea de care spui, viitorul statiilor home made e sigur compromis.

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 02 May 2005 - 11:14 AM

0

#40 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 02 May 2005 - 12:56 PM

Am si eu o intrebare pe tema asta - lasand la o parte limitarile de putere/distanta ar fi ok (dpdv legal si functional) statii de mica putere in 433 MHz, 2.4GHz sau stiu eu ce alta banda libera, folosind mini emitatoare/receptoare gata asamblate existente in comert?

cezar
0

#41 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 May 2005 - 02:57 PM

Am revenit, pentru putin timp! :D
Mi-a cazut reteua de dimineata si abia acum am citit ultimele mesaje postate.

Regret ca nu pot continua discutia. Sunt invitat la Manastirea de la Lainici si nu pot refuza, dat fiind contextul, dar maine putem relua discutiile.

HOME MADE nu inseamna sa faci un RC pe coltu mesei din bucatarie. Trebe macar un minim de scule de verificat oarece radiatie RF. Daca nu, mai bine sa nu incerci. Radiatiile parazite sunt atat de surprinzatoare, ca si cu aparatele pe masa ramai mirat de ce gasesti. Da' cu "rabdare si tutun" se pot face si lucruri bune. Cei care au incercat pot sa confirme. Spune-le si confirma-le ipsihi !!!

@ctotth :)

Emitatoare/receptoare in benzile de 2m (435 MHz), 2,4 GHz sau altele, se gasesc la cei care se ocupa cu asa ceva. Cu acte in regula. Trebe oarece autorizatii si formalitati si exista si posibilitatea de inchiriere a unui astfel de echipament, cand scapi de unele griji, dar costurile nu-s mici. Daca te intereseaza, acest gen de scule da-mi un mail si iti dau detaliile necesare.
Dar capacitatea si viteza de transport a unei scule in 2,4 GHz este imensa.
Nu stiu la ce te-ai gandit s-o folosesti. Poate vii cu ceva detalii despre destinatie si mai vorbim.
Am lucrat pe linii de RR (de asta am intrebat ce inseamna RR intr-un mesaj mai vechi :) ) (RadioRelee TV+RADIODIFUZIUNE) si pot sa-ti dau multe elemnte de referinta.

Regret ca nu pot sa raspund acum!

Revin maine!

Multumesc celor care au apreciat modul de punere al problemei! RF-ul este o chestiie care pentru RC, trebuie sa mearga si atat. Cum, ce, cat, de ce, microvoltzi, miliwatzi, nu au nici o importanta. Dar asta nu inseamna ca trebuie minimizat acest lucru.

Ma grabesc la Manastire ! :)

Cu stima,

PS: Mai adaug ca in banda de 2,4 GHz, directivitatea este foarte mare. Asta poate fi si un avantaj si un dezavantaj:
1. avantaj= energie mica pentru atingerea receptorului, de regula 5-10 mW, la distante de cativa Km !
2. dezavantaj= conul de radiatie are o deschidere de cateva grade si in general nu se preteaza decat la sistem radiante fixe, si alea reglate si bibilite cu migala, ca sa te situezi in centrul lobului principal si sa obtii randamentul maxim al legaturii radio.

Despre costuri vb dupa ce stim ce doresti sa faci cu el, ca e functie de mai multi parametrii. :)

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 02 May 2005 - 05:59 PM

0

#42 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 02 May 2005 - 08:20 PM

Ma refer la componente radio similare cu cele folosite in telefoanele fixe fara fir, telecomenzi pentru alarme de masini si alte asemenea care-s si ieftine si nici nu necesita cine stie ce autorizari - sunt legale daca nu depasesc 10 mW.

Adica circuite cu toata partea RF integrata pe o placutza, pe baza carora sa se construiasca statia RC, nu statii walkie-talkie care-s intr-adevar mai scumpe.

cezar
0

#43 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 May 2005 - 09:23 PM

Exista ,dar au de obicei alta destinatie legala.La negru poti sa le folosesti cat vrei cu conditia sa nu deranjezi pe nimeni.Module tx-rx gasesti si la noi ,pe bani putini ,foarte utile daca stii ce sa faci cu ele.Cauta la conex electronic sau alte firmulite de profil
0

#44 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 May 2005 - 06:39 PM

Asa cum am specificat la 2,4 GHz si mai sus, directivitatea este caracteristica esentiala. Adica iti trebe o mica parabolica sa focalizezi fascicolul de unda!

E tentant intr-adevar ca sa ai legatura stabila la 3-4 Km cu 5-10 mW, si deci cu un consum de energie foartemic, NUMA' CA TREBE SA TII LEGATURA CU RECEPTORUL ORIENTAND ANTENELE DE EMISIE SI RECEPTIE PE O AXA CARE SA UNEASCA LOBII PRINCIPALI AI CELOR 2 ANTENE !! Lucru foarte dificil in regim RC cand ambele "este miscatoare!'

In banda de 2m , respectiv 435 MHz se mai poa', cate ceva, da' ramane de discutat!

ipsihi zice bine! Daca nu deranjezi pe nimeni, poti sa faci ce vrei! Numa' ca in eter nu se stie niciodata cine e la panda... :)

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 03 May 2005 - 06:41 PM

0

#45 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 May 2005 - 06:49 PM

@pavcostel

Am incercat sa gasesc o solutie la problema ta!
Daca esti in retea hai sa dezbatem problema pe mess cu raspunsuri la urmatoarele intrebari:

1. vrei neaparat coborare din 72 in 35?
2. nu te avantajeaza un canal legal in 27?
3. te intereseaza o solutie care sa-ti permita utilizarea statiei Futaba si-n banda de 72 si-n banda de 35 (27), sau orice alt canal cu un simplu swich, care sa comunte intre ele?
4. daca tot ai facut relevee la receptoare hai sa stabilim o solutie ADEVARATA la ceea ce vrei si sa iesi din ilegalitate sa intrii in randul oamenilor ,sa nu-ti mai aiba treaba BIG-ul la concursuri?
5. etc.
6. etc.

:D N-ai ghicit-o nici cu coniacul!
Daca vrei sa ma momesti cu ceva fa-o cu salate de fructe! :)

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 03 May 2005 - 06:51 PM

0

#46 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 May 2005 - 06:54 PM

@ silviu66

Nu poti modifica ora la care se inregistreaza mesajele ca ma pacaleste diferenta de 1 (una) ora care este... :)
0

#47 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 May 2005 - 08:29 PM

Dom' doctor!
pai coniacul se pune la salata, nu? :)

Eu personal nu vreau momentan nimic legat de RF. Nu sunt indeajuns de bun ptr. concursuri sau demonstratii, nu am nici o "flota" indeajuns de mare.
Dezbatem totusi problema, poate sunt altii interesati!

Cred ca doar o frecventa legala ar fi suficienta. Dar verificata "beton", nu dupa ureche! Stiu ca in regim de amator pot sa iasa lucruri mult mai bune, dar si lucruri INGROZITOARE, ca si iadul e pavat cu bune intentii... Si atunci vine domnu' Red, ala care a stat la baza avatarului...., nu cel de la Cluj! !

La receptoare e simplu: filtre FUS,MC31136. DACA ai ceva noroc, bobine de acord super-miniatura. Daca. Deci ramane pe altadata cu receptoarele.

Oricum, baza ramane in logica! Daca s-ar putea extinde trimm-urile, expo si dr, poate posibilitatea de a face mix cum vrei, cred ca cei aerohoolici s-ar simti muuuult mai bine!
Personal pe directia asta m-as concentra. Daca sunt si alte pareri, sa le auzim!

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#48 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 May 2005 - 08:37 AM

@pavcostel

hai diseara la o parola pe mees ca am mai multe sa-ti spun! Dupa ora 19.00!

BIG-ul mi-a luat-o ininte ca veam pregatit un material simiral luat din legislatia in vigoare privind RF-ul care afecteaza RC-ul! Numa' ca el e Moderator si se-ntelege!

@BIG

Nu mi-ai raspuns la intrebarea cu echipa(ele) TV de la RR>
Sper ca nu e nici o problema in acest sens?

Cu stima,

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 04 May 2005 - 08:39 AM

0

#49 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 May 2005 - 08:42 AM

'Neata, dom'doctor!

sper sa ajung diseara sa stam la o sueta!

Apropo, vad ca banda de 72MHz, sau macar cateva canale, devine LEGALA din ce in ce mai multe state UE. Intai Franta,acum Italia, si altele, Belgia, Elvetia parca.... Sigur insa primele doua!

La noi pe cand? Oare avem vreo sansa?

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#50 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 04 May 2005 - 09:04 AM

Ar fi fain, ca ar scadea preturile la statiile europene din cauza celor de peste balta si s-ar vinde si complet, nu cum vand snapanii astia, numai cu un servo!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#51 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 May 2005 - 09:16 AM

da, just!
Dar mai este o smecherie! A intrat in vigoare directive UE 1995! Nu poti utiliza legal decat statie omologata CE!Asta inseamna ca producatorul/dealerul trebuie sa omologheze linia de produse in UE, apoi tu trebuie sa te inregistrezi cu statia deja omologata de producator!
In Italia, de exemplu, Futaba NU este in totalitate omologata! Si atunci, daca te ia la control, ca au si ei IGC-ul lor,ai cateva variante:
- statie ilegala, dar in canal legal: - amenda minima si supraveghere.(pana intri in legalitate)
- statie ilegala, canal ilegal: - cazier si dosar penal! Plus cea mai mare amenda...

Asta fara a lua in discutie cazul unui accident/incident. Ca e groasa rau!

Ma uit la preturile europene si ma minunez: de ce naiba costa atat? ca acelasi lucru in State e mult mai ieftin, iar taxele sunt mai mari...Plus euro tare...
Daca se reuseste ceva din topicul asta, pai alternativa ar fi achizitia unei statii legale, dar cu minimul de comenzi pe ea(dar expandabila!). Apoi extinderea "home-made" la capacitatea maxima. Poate sunt vise...

Cu stima,
Costel
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#52 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 04 May 2005 - 02:21 PM

bitex, la 1 May 2005, 11:55, a spus:

Sa vad, in functie de timp, poate reusesc sa adun intr-un singur subiect la tehnice discutiile interesante despre statiile RC facute sau desfacute acasa. Sunt multe subiecte ratacite la tehnice despre asta...

Adica aici!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#53 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2182
  • Inregistrat: 07-May 03

Postat 04 May 2005 - 02:57 PM

pavcostel, la 4 May 2005, 09:16, a spus:

Dar mai este o smecherie! A intrat in vigoare directive UE 1995! Nu poti utiliza legal decat statie omologata CE!Asta inseamna ca producatorul/dealerul trebuie sa omologheze linia de produse in UE, apoi tu trebuie sa te inregistrezi cu statia deja omologata de producator!
omologata!

Ma uit la preturile europene si ma minunez: de ce naiba costa atat? ca acelasi lucru in State e mult mai ieftin, iar taxele sunt mai mari...Plus euro tare...

ORICE lucru e in "state" mult mai ieftin, dat fiind dimensiunea incomparabil mai mare a pietei(ioropa se ciciie, cu eforturi uriase, politice si financiare, sa incerce sa devine un pol economic cit-de-cit comparabil cu usa, si de-abia se misca in directia asta-vezi ritmul integrarilor in ue...), plus structura economiei, care e, prin excelenta, o economie "de consum", fapt ce genereaza dinamici comerciale fara precedent...ce-o fi asa de complicat de inteles, intotdeauna trebuie sa ne "miram" de preturile din state, basca sa mai si visam cai verzi pe pareti, cum ca "de ce?", sau "cind?"- "nu sint" sau "vor fi", preturile, la fel si in ioropa...?
n-au cum sa fie preturile in europa la fel cu alea din america, pur si simplu pentru ca fundamental, atit contabiliceste, cit si comercial, economiile sint foarte diferite!...
nu mai visati cu ochii deschisi, ca america va ramine departe, ca aspect socio-economic, mult timp de acum incolo...
bafta si minuni!

Aceasta postare a fost editata de mizzone: 04 May 2005 - 03:01 PM

"...NU TREBUIE CONFUNDAT ADEVARUL CU PAREREA MAJORITATII..."-Jean Cocteau
"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI

"...cine nu are timp, nu invinge niciodata"-Antoine de Saint d'Exupery

"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze

"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII

NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
0

#54 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 04 May 2005 - 04:35 PM

Numa geenric vorbind la ei (americani), totul e mai mare: si casa si bIroul si locul din masina sau din autobuz sau avion, si masina si...si... DAR MAI ALES SALARIILE! De ce oare? Zicea cineva mai sus ceva la care noi putem doar sa visam! Pana ajungem acolo... Ca dup-aia vedem noi cum o ducem...

Vorba lu' unu din sport parca:

http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/huh.gif

E foarte greu sa ajungi acolo sus!
Dar e teribil de greu sa te mentii!

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 04 May 2005 - 09:09 PM

0

#55 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 04 May 2005 - 10:18 PM

Viitorul Romaniei este aeromodelismul captiv! sau pornitul motoarelor cu gaz pentru brichete, pe stand, ca-i legal. Hai pa!

Daca in momentul asta zic: "Vreau o statie 100% legala si sa activez 100% legal, ca modelist." Cum se poate rezolva? Are cineva idee? Ca sunt tare curios cum e cu omologarea dupa normele alea faimoase. Cine face omologarea, cine o recunoaste? Ca e simplu de zis ca de acum se aplica normele CUCU. Ete ca pun o eticheta meseriasa pe care scrie ca a mea e cat normele de mare. E bine? Vine soferul de pe masina cu antenute si verifica? Bem un spumos si zice ca am dreptate? Am o hartie la mana pe care sa o bag cuiva sub nas? Nu de alta dar si banii mei au marca si poate chiar vreau sa pot sta cu scula pe masa, legal. E totusi posibil? Stie cineva ceva, sau e ceva publicat in revista play cu boi de la guvern (parca monitorul oficial se numea) si urmeaza sa apara si normele de aplicare, candva, in viitorul aprooooopiat (2070-2075)...?

Aceasta postare a fost editata de bitex: 04 May 2005 - 10:20 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#56 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 05 May 2005 - 12:59 AM

Care norme de aplicare vor fi nepublicate...ca s-au mai vazut cazuri :angry:

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 05 May 2005 - 01:00 AM

0

#57 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 May 2005 - 07:54 AM

Nu stiu cine mai e sa citeasca, ca toti pleaca la RR...

In CE au avut bunul simt sa le lase 4 ani sa omologheze cam tot ce au vrut.
Tare ma tem ca la noi va suna goarna, si inainte de 2007, intr-o zi cu soare va veni cineva si va spune" gata, va jucati prea mult". Evident ca vor trebui date exemple negative, condamnate public, infierate, etc. ASTA nu sufar eu. Gasesc normala tendinta de organizare si legalizare, ca in Europa totul era fragmentat, de la spatiul aerian pana la piata de scobitori! UE inseamna si reglementari comune, si raspunderi comune, poate si avantaje comune, cine stie...

Producatorii au lucrat direct cu Ministerele si comisiile speciale in procesul de omologare. Si chiar daca statia are timbrul CE, frecventa, modulatie, tot, legale, daca nu e in lista ministerului tot ilegala este! :angry:

Atentie deci, ca multe statii vechi din vest se vor indrepta SH spre est...

Cu stima,
Costel

Bafta la toti cei de la RR! Sa aveti parte de fun, vreme buna si vin excelent!
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#58 Useril este offline   mizzone 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2182
  • Inregistrat: 07-May 03

Postat 05 May 2005 - 03:56 PM

bitexica,
tu, in fond, esti un baiat bun, da', faci ce faci, si tot "o dai de pereti", citeodata, asa, ca sa nu uite lumea ca esti moldovean...!?
...daca nu cunosti etapele de generare/racordare a unui segment legislativ, dintr-un spatiu dat, la un ansamblu mai mare de reglementari, corespunzator unui proces mai amplu de formare/intregire/largire a unei sfere/zone de actiune, bunaoara, cazul nostru, integrarea in ue, cu diversele aspecte si probleme, las-o jos, ca sus a ametit!...
asa cum a incercat sa contureze/sugereze pavcostel, nu se poate face nimic peste noapte...
a avea pretentii de genul "banii mei au marca",...."...in momentul asta ...vreau...!", mi se pare o impertinenta/inconstienta sora cu utopia...
unde ne credem?...
pe masina cu antenute, NU soferul face control, s-ar putea sa avem o usoara surpriza, daca e sa avem de-a face cu corpul de control al igc...oricit de universitari ne-am "da" unii dintre noi, la un moment dat...
cit priveste afirmatia aia cu "e foarte greu sa ajungi acolo sus, dar e teribil de greu sa te mentii", atentie, formularea completa era asa:
-"e foarte greu sa ajungi acolo sus, dar e teribil de greu sa te mentii, IAR DACA LUCRURILE MERG BINE, E CEVA NORMAL, DACA GRESESTI, NU TE IARTA NIMENI!", cel care a spus asta e nea' mircea, imediat dupa ce a fost schimbat de la nationala, dupa un meci bun, totusi, cu cehoslovacia, in anii '80.
omologarea nu e nicidecum dupa "norme faimoase" (hm, cita peiorativitate...!), ci dupa proceduri tehnice derivate din aceste norme... care norme nu-s faimoase, doar tehnice, si vor fi incet-incet, instaurate, fie ca ne crede (sau nu) nea'gheorghe-ot-onesti-von-bahau...!
daca n-am fi atit de ingusti in abordare, la nivel micro-social, poate am merita, (POATE !), sa devenim, la un moment dat, parte dintr-o comunitate ceva mai civilizata, cu reguli cit de cit respectate si cu ceva sanse de evolutie, pe ansamblu...
dar, daca o luam asa, cu abordari d-astea, "bem un spumos...", haida-de......"cocosila...!"
iar in CE, nu cred ca a fost vorba de "bun simt",referitor la perioada de 4 ani pentru omologare, mai degraba a existat un pronuntat simt al realitatii si perceperii lucrurilor la adevarata dimensiune si calitate, ca si stare de fapt a lucrurilor...
cit priveste treaba cu "aspecte negative","infierate", etc., cam cum crezi dumneata, nen'tu pavcostel, ca a fost materializata cam 80 % din legislatia lumii, daca nu in urma unor nevoi sociale, de o anumita anvergura si intensitate...?daca n-ai inteles ce-am spus(scris) acu', iete un exemplu: interdictia asupra circulatiei nocturne a mijloacelor de transport cu incarcaturi deosebit de periculoase a fost adoptata in urma catastrofei de la mihailesti...! extrapolind usor, poti realiza, in mare, cam cum sta treaba cu legile aparute ca o consecinta a nevoii de a reglementa ceva ce incepe sa aiba o anume dimensiune si grad de constientizare in rindul unei anume comunitati, la un moment dat.
daca in continuare e greu sa pricepi, pot exemplifica chiar cu accidente din modelism, e celebru incidentul in urma caruia o renumita si respectabila, totusi, firma din domeniu, a trebuit sa plateasca o suma considerabila, unui copil, mutilat in urma pierderii de sub control unui elicopter, la o demonstratie in germania, acum vreo 25 de ani...cam asa ceva trebuia sa se-ntimple la noi(ca reglementari, ma refer), in urma cu citiva ani, cind, pe lac la concurs de barci, un concurent a fost grav accidentat, dintr-o crasa si impertinenta deficienta de organizare tehnica si logistica a reuniunii modelistice respective...
punctualizind, daca se intimpla incidentul asta in germania, sau in alta tara cu sistem legislativ evoluat, adica, cam cum speram sa fie la noi peste mai multi ani, se lasa cu PUSCARIE pe termen lung...
sau, daca la clg, de exemplu, mai zboara cite un descreierat ca dragosdecolare, razant cu linia spectatorilor, si intra modelul in flater, se zdrobeste modelul de pamint la citiva metri de copilul tau, ce zici, n-ai vrea sa fie nitel reglementat si cadrul in care unul sau altul au dreptul; sa ridice aeromodel in aer...?...intreb, nu rup picioarele nimanui, nici nu-l mut din bucuresti...!
e?...cam cum ar fi, daca s-ar ajunge la o treaba mai clara, in timp, si in privinta legilor care reglementeaza modelismul...? ... ca NU mai e o joaca de copii, asa cum era, statistic vorbind, pe vremea cluburilor scolare...
bafta si minuni!

"...NU TREBUIE CONFUNDAT ADEVARUL CU PAREREA MAJORITATII..."-Jean Cocteau
"...DACA VEI AVEA SUFICIENTA INTELEPCIUNE SI RABDARE SI VEI STA ATENT PE MALUL RIULUI, VEI PUTEA OBSERVA, LA UN MOMENT DAT, PLUTIND LA VALE, CADAVRELE DUSMANILOR TAI" -citat : -Sun Tzu -ARTA RAZBOIULUI

"...cine nu are timp, nu invinge niciodata"-Antoine de Saint d'Exupery

"Cuvintele sincere nu sunt niciodata placute, cuvintele placute nu sunt niciodata sincere" -Lao Tze

"...esential in existenta unui om ca mine este ceea "ce" GINDESTE si "cum" GINDESTE, si NU ceea ce FACE si ce SIMTE."-Albert Einstein-BUCURIA GINDIRII

NOTA: daca, intimplator sau nu, unele cuvinte sau elemente de sintaxa din postarile mele comporta dificultati de compilare pentru unii cititori, sint disponibile scurte seminarii de dezvoltare a perceptiei si comunicarii interpersonale.
de asemenea, RECOMANDAM IMPERATIV celor care se cred indreptatiti sa corecteze modul de redactare al textelor un scurt curs de ISTORIE LINGVISTICA, precum si consultarea unui Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie.
0

#59 Useril este offline   pavcostel 

• Membru Fumator
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 May 2005 - 04:22 PM

@Mizzone
Salutare!
Evident ca intr-o lume normala nevoia duce la reglementare! Asta era cumva si subiectul de fond! Insa problema la noi s-a pus mereu in termeni " UE ne cere cutare, cutare...". Nimeni nu spune ca exista deja o lege, ca de fapt ea ar trebui sa fie aplicata, ca are o baza si o procedura,s.a.m.d. Iar cand apar diverse evenimente sociale, bunul obicei al celor de sus e urmatorul: se ia una bucata "eveniment periculos", recte vreun concurs modelistic unde cineva a zdrobit vreun model, se transforma in "exemplu balcanic, de sfidare a legilor, s.a.m.d.", urmat de o vanatoare de vrajitoare de vreo saptamana, pana cineva cu un minim bun simt se sesizeaza, sau pur si simplu se plictisesc! Nici vorba de a crea ceva stabil, rational!
Pai, domnilor, aveti hobby? Ce-i aia?
In locul iuresurilor pompieristice, s-ar putea face mult mai usor: o societate de asigurari poate incepe sa faca promotii la acest tip de asigurare, comerciantii sa o lase un pic mai moale, eventual daca tot costa o caruta de bani, sa ataseze macar certificatul de omologare CE, ca de aia este CE, e suficient sa fie omologata intr-o singura tara! Si atunci, simplu, asa cum nu conduc fara carnet,voi utiliza o statie legala, asigurare specifica, teren de zbor cu toate facilitatile necesare ( ptr protectie)
Si mai sunt multe pe langa... Oricum v-am plictisit.
Din pacate, un fost coleg si prieten(inca) sintetiza scurt despre meseria lui:"Stii, societatea are nevoie de sociologie, dar nu de sociologi, din pacate...Cum vrei sa continui munca asta la banii astia?"Asa ca acum culege ce culege prin Spania. Pe euro.

Cu stima,
Costel

P.S. - scuze, toata discutia a plecat de la statiile manufacturate versus cele comerciale. In anumite conditii, sunt acceptabile. Altfel, sunt un pericol . Red spunea ceva de alergat pe camp, dar daca are loc o alta avarie?sau sunt victime? Ca e usor la CLG sau Clinceni, etc.
35 MHz, canal 60,62,78.
0

#60 Useril este offline   domnu_doctor 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 May 2005 - 04:30 PM

@ mizzone

Multumesc pentru completarea lu' nea Mircea!

Privind siguranta si securitatea celor implicati in "spectacole aero RC", subscriu ca este absolut obligatorie stabilirea, aplicarea si respectarea procedurilor ce trebuie indeplinite in aceste conditii. Asta insemna legislatie, nene!
Fiind o "joaca" de oameni in toate firea, care investesc considerabil pentru a-si satisface aceasta nevoie, trebuie tratata cu cea mai mare seriozitate.

Si sa nu uitam ca de la sublim la... nu-i decat un pas!

Aceasta postare a fost editata de domnu_doctor: 05 May 2005 - 04:32 PM

0

Arata acest topic

• 5 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ultima »