Cablaje imprmate Tehnologii
Postat 13 February 2006 - 06:52 PM
Champ, la 8 Feb 2006, 20:03, a spus:
"OrCadu' stie de toate !! Si pozitiv si negativ. Este o optiune acolo unde selectezi treaba asta. Depinde ce versiune ai."
Multumesc pt ajutor,da` e cam vag...
Am versiunea 9.2 si lucrez de cativa ani cu orcad. ...
Cu mare placere te-as fi pilotat prin meniurile OrCad-ului, ver. 9.21, pe care-l am eu. Compu' meu colcaie de pitici, virusi, cai troieni si alte lighioane, si am trecut de vineri la o actiune de curatenie si reorganizare :) , si pentro moment am dezinstalat mai multe aplcatii, printre care si generatoru' de PCB-uri. Si nu tin minte tot lantu' de comenzi din meniu. Da'ti promit ca dupa ce-l pun la loc, daca nu-i tarziu, te anunt.
Din ce-mi aduc aminte, dupa ce ai facut fisieru' *.PCB, functia de salvare are niste optiuni, pe unde ar trebui sa cauti. Eu am folosit functia asta cu folie transparenta rezistenta laser, pt transferu' pe placa de Cu si unui amic, mare ... artist, i-am facut niste ... masti superbe !
Daca nu esti foarte pretentios si cablaju' nu impune restrictii foarte severe poti face fisieru' de placa, in orice aplicatie grafica, care stie sa deseneze.
Stima,
35,150 MHz = Ch 75, FM, PPM, Legal
27,145 MHz = Ch 19, AM, PPM, Legal
Postat 13 February 2006 - 11:18 PM
Multumesc pt solicitudine,astept sa fie deparazitat compu.Nu e graba mare.
Din pacate,nu pot folosi alta aplicatie grafica deoarece pe de-o parte sunt foarte pretentios,pe de alta parte si cablajele sunt pretentioase (unele) si in final,daca vrem sa fim electronisti trebuie sa lucram cu programe pt electronisti :) .
Ce fel de fisier e *.pcb ca eu nu am asa ceva? Mie,orcadul imi salveaza cablajele ca *.max.
Salutari si un mic exemplu de cablaj dublu placat:
Imagini atasate
Postat 13 February 2006 - 11:40 PM
am si eu orcad 8.1 parca si desi m-am chinuit cu el o gramada(cu tot cu ajutorul tutorialelor) se opreste taman cand trebuie sa deseneze cablajul :D
Aceasta postare a fost editata de incepator rau: 13 February 2006 - 11:43 PM
http://modelmania.110mb.com/home.html
Postat 14 February 2006 - 07:43 AM
Champ, la 13 Feb 2006, 23:18, a spus:
Ce fel de fisier e *.pcb ca eu nu am asa ceva? Mie,orcadul imi salveaza cablajele ca *.max.
Vad ca esti intr-adevar ... pretentios ! :D Felicitari !
Inseamna ca poti sa treci la faza de stanare, metalizare gauri, lacuire si protectie cu lac verde, marcare componente cu alb, lipire cu val de cositor, etc. daca vrei sa fie setul complet !!
Am sa-ti pun si eu o poza cam cum arata o placuta de la un Tx micutz, portabil, facut asa cum am zis mai sus !! Si cu PLAN de masa, asa cum se fac placile pe dublu, sau multi'.
Uita-te cu atentie prin meniurile alea de la OrCad si nu cred ca n-o sa gasesti optiunea aia de salvare de care era vorba.
O intrebare:
Optiunea"*.max" este implicita sau ai selectat-o tu ? De regula, pe versiunile cu care am lucrat eu, *.pcb era default !! B)
Stima,
Postat 14 February 2006 - 08:27 AM
Uite cum fac eu. Eu generez un fisier postscript pe care il invartesc in toate felurile. Negativarea imaginii se face din driverul de imprimanta, nu din orcad. Ai atasate secventele. Eu incerc sa fiu scurt, sa nu scriu romane, dar daca e ceva neclar, revino cu intrebari.
Faptul ca e fisier max sau pcb depinde de formatul pe care il alegi cand faci netlistul. Eu lucrez tot cu max.
Bafta!
Cirip
Fisiere atasate
-
Orcad.zip (48.13K)
Number of downloads: 229
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
Postat 14 February 2006 - 08:35 AM
Poate-i de ajutor lui @Champ, chestia asta, pana reusesc sa gasesc eu ce i-am promis. Fiecare are cate o solutie la problemele lui. Si solutia cea mai simpla, este cea pe care-o stii !! B)
Stima,
Postat 18 February 2006 - 01:27 AM
sunt doua cazuri
1) cand nu folosesti intrerupere
2) cand folosesti intreruperea IRQ7 (specifica portului paralel)
adresele uzuale ale portului parelel sunt LTP1 378(H) -37F(H) (h reprezinta valoare in octal tote adresele din calculator sunt in octal 378h (in octal) = 0011 0111 1000 (in binar))
LTP2 278(H) -27F(H)
sunt 3 registru de baza care se folosesc: baza=LTP1(sau LTP 2)=378(H)
registrul de data (baza +0)
registrul de stare(baza +1)
registrul de control(baza +2)
registrul de baza
bitul semnificatie
bit 7 data 7
bit 6 data 6
bit 5 data 5
bit 4 data 4
bit 3 data 3
bit 2 data 2
bit 1 data 1
bit 0 data 0
registrul de stare - baza+1
bitul semnificatie
bit 7 buzy
bit 6 ack
bit 5 paper end
bit 4 select out
bit 3 error
bit 2 IRQ(negat)
bit 1 rezervat
bit 0 rezervat
registrul de control -baza +2
bitul semnificatie
bit 7 nefolosit
bit 6 nefolosit
bit 5 activare port bidirectional
bit 4 activare IRQ prin AcK
bit 3 select in
bit 2 initializare imprimanta
bit 1 auto linefeed
bit 0 Strobe
atentie registrul de control nu poate fi decat citit
sa incepem cu primul mod de comunicare prin portul paralel
programarea in Borland C
pentru a scrie la portul dorit se va folosi functia:
outportb (unsigned int adresa_port, char octet_de_scris);
pentru a citi portul se foloseste:
char inportb (unsigned int adresa_port);
pentru scrierea valori 0xEE [(0(zero)x identificator ca valoare este in octal) 1110 1110 binar] pe liniile de date ale LTP1 cu adresa de baza 0x378, se va folosi sinteza:
outportb(0x378,0xEE);
pentru citire de la port
date=inportb(0x378);
pentru intreruperi este mai coplicat daca este cineva dornic sa afle sa scrie pe forul si am sa explic :D
Postat 19 February 2006 - 12:05 AM
"Inseamna ca poti sa treci la faza de stanare, metalizare gauri, lacuire si protectie cu lac verde, marcare componente cu alb, lipire cu val de cositor, etc. daca vrei sa fie setul complet !!"
Da,as vrea sa am setul complet,sau macar o parte cat mai mare din el.Din pacate,e nevoie de aparatura foarte scumpa,a carei investitie nu se justifica decat in varianta unei productii de serie mare. Totusi,daca unele din chestiile de mai sus se pot realiza cu mijloace necostisitoare,asteptam cu interes sfaturi de la cunoscatori.
Cred ca intr-o prima faza,ar fi interesant de realizat "marcare componente cu alb" precum si "lacuire si protectie cu lac verde".
Multumiri anticipate!
@Cirip,
Iti multumesc pt indicatii,doar ca nu-mi sunt de folos,deoarece,tu imi explici ca faci negativul din driverul imprimantei dar imprimanta mea (Canon i350) nu are aceasta posibilitate. Ramane sa vedem ce solutie are @domnu doctor,dupa ce isi deparaziteaza compul :D
@cllaudyuu,foarte frumoasa prezentarea ta,dar nu am inteles la ce foloseste si ce legatura are cu subiectul in discutie (Cablaje imprimate) :) Poate vii cu lamuriri in acest sens.
Dan P
Postat 19 February 2006 - 02:31 AM
http://www.ares-server.com/Ares/Ares.asp?M...roduct&ID=83123
Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 19 February 2006 - 02:33 AM
Postat 19 February 2006 - 08:02 AM
Pentru putin. Am sa incerc sa fiu putin mai explicit. Nici eu nu am imprimanta cu pricina. Aia e ditamai magaoaia. Ceea ce este de interes este ca imprimanta este "PS" adica Post Script. Fisierul generat este de tip Post Script si poate fi vazut/inspectat cu aplicatia Ghost View downloadabila moka de pe net. Odata incarcat fisierul in Ghost View, acesta poate fi trimis la imprimanta default a sistemului, Canon i350 in cazul tau.
E mai clara utilitatea metodei? Si eu sunt curios ce propune domnul_doctor, dar pana atunci la mine merge bine metoda asta. Faptul ca am Post Scriptul intermediar imi permite sa fac o inspectie suplimentara a cablajului inainte de tiparirea pe film.
Cirip
Postat 22 February 2006 - 01:46 PM
cllaudyuu, la 18 Feb 2006, 01:27, a spus:
378(H) -37F(H) (h reprezinta valoare in octal tote adresele din calculator sunt in octal 378h (in octal) = 0011 0111 1000 (in binar))
..........
pentru scrierea valori 0xEE [(0(zero)x identificator ca valoare este in octal) 1110 1110 binar] pe liniile de date ale LTP1 cu adresa de baza 0x378, se va folosi sinteza:
outportb(0x378,0xEE);
...........
h - octal ? :lol:
Nu cumva exprimarea e in hexazecimal ?
Postat 23 February 2006 - 01:15 AM
Postat 23 February 2006 - 03:18 PM
Pentu Champ
OrCAD Relase 9 este un pachet de programe care cuprinde in general urmatoarele componente:
- CaptureCIS
- Layout ( in diferite versiuni si utilitare)
- PSpice ( cu diferite utilitare)
- GerbTool
- ECOs
- VisualCADD
- SmartRoute
OrCAD Layout nu realizeaza imagine negativa si pozitiva pentru printare deoarece nu el este ultimul program care trebuie folosit in lantul: schema - generare fisiere interconectare - proiectare cablaj - panelizare - trimetere pe film.
Panelizarea precum si alte operatii se executa cu ajutorul utilitarului GerbTool ( utilitarul poate face trimeterea pe film doar catre photoplottere recunoscute de catre program ) , in cadrul utilitarului exista optiunea pozitiv sau negativ dar aceasta este valabila doar pentru imprimantele care recunosc gerber.
Cirip are dreptate cu fisierele postscript , pot fi vizualizate cu diferite programe printre care si GhostView , dar el a omis sa iti spuna ca el nu printeaza catre imprimanta ci in fisier. Nu trebuie sa ai imprimanta ci trebuie sa instalezi un driver pentru imprimanta postscript si sa alegi optiunea de printare in fisier. Metafisierul pe care il genereaza OrCAD Layout trimis catre driverul instalat va fi convertit de catre interpretorul driverului de imprimanta in format postscript. Nu trebuie decat sa alegi din imprimantele instalate pe cea care printeaza in fisier. Printre optiunile driverului este si cea de negativ si pozitiv trebuie doar sa o selectezi inainte de imprimarea in fisier.
Pentru Cllaudyuu
Pentru ca pad-urile pinilor sa ramana neacoperite cu lac protector ( verde ) se folosesc filme ale straturilor SMBOT si SMTOP ( se acopera cablajul cu fotorezist , se suprapune filmul corespunzator peste cablaj , se expune , se developeaza , se vopseste , se usuca vopseaua , se hronuieste superficial stratul de vopsea de pe pad-uri , se introduce in solutie concentrata de developare , se acopera cu lac flux , se realizeaza stanarea , se spala in alcool ).
Postat 23 February 2006 - 03:26 PM
Mai sunt si alte variante free, eagle, pcb, dar sunt limitate.
Referitor la printarea in negativ, se face intr-adevar catre driver (file).
Sunt acceptate mai multe layere, silk-mask, etc. Totul e sa-ti alegi ce te avantajeaza.
Cu stima,
Costel
Postat 23 February 2006 - 04:14 PM
Utilizarea fotorezisturilor negative era folosita pentru realizarea cablajelor multistrat (ofera avantaje tehnologice si economice ) , dar pot sa iti spun ca expunerea se facea tot cu un film pozitiv diferenta consta in faptul ca dupa developare cablajul se vopsea cu o vopsea care nu ataca fotorezistul , se usuca vopseaua depusa , se slefuieste vopseaua care este depusa peste fotorezist , se introduce cablajul in solutie concentrata de developare pana cand tot fotorezistul a fost indepartat , se corodeaza cablajul ( comparativ cu metoda pozitiva la corodare ( la metoda pozitiva corodarea se facea prin pulverizarea agentului de corodare pe suprafata placilor) placa era spalata continu cu un material spongios imbibat in agentul de corodare.
Postat 23 February 2006 - 05:30 PM
Citeaza
Gigel09,
Poza Orcad1.gif din arhiva pe care am postat-o, exact asta arata... Printarea catre fisier. :( Uita-te cu atentie in chenarul rosu. :(
Vad ca Champ nu a mai zis nimic. Champ, iti este de folos informatia?
Cirip
Postat 23 February 2006 - 08:22 PM
De ce mai folosim Orcad 9 in loc de 10? Simplu,pentru ca nu avem altul.
Din toate variantele discutate,cea mai interesanta mi s-a parut cea de pe link-ul dat de @Se poate si asa.
Problema ar fi ca nu cred ca se gasesc in Romania acele folii speciale (TTS si TRF).Daca stie cineva unde s-ar putea gasi,il rugam sa ne spuna si noua.
Cu stima,
Dan P
Postat 23 February 2006 - 08:56 PM
Despre folii, or fi astea? http://www.capodimon....php?cod=TES200
Daca da, e ok. Daca nu, trebuie sa fiu atent.
Cu stima,
Costel
Aceasta postare a fost editata de pavcostel: 23 February 2006 - 08:56 PM
Postat 23 February 2006 - 10:59 PM
Multumesc pentru oferta cu orcad 10.Daca se poate la RR bine,daca nu,am prieteni in Bucuresti,care s-ar putea intalni cu tine pentru a da o mana de ajutor.
Intr-adevar,folia TES200 este pentru transfer termic pe PCB.Problema este pretul.Cred ca e mai rentabil spray-ul cu care lucrez in prezent.
A lucrat cineva cu astfel de folie,sa ne spuna cum merge?
Totusi,al doile tip de folie (TRF),cea cu care se pot colora inscriptionarile facute in prealabil cu toner (daca ati vazut link-ul),nu exista nici la capodimonte. Asteptam in continuare solutiile promise de @domnu doctor pentru stanare,inscriptionare etc...sau vreo alta solutie accesibila pentru inscriptionarea componentelor pe TOP (cu alb sau alta culoare).
Cu stima,
Dan P
Postat 24 February 2006 - 07:19 AM
Champ, la 23 Feb 2006, 22:59, a spus:
@Champ, eu personal nu ;) am (home!) solutii la problemele pe care le-am mentionat: stanare, lacuire, marcare, gauri metalizate, etc., da' ... am acces la tehnologiile respective si la preturi accesibile chiar si in regim de unicat. Solutiile sunt cele standard, adica cele profi si la asta ma refeream cand am spus ca esti pretentios si ca la nivelul la care lucrezi, ar fi indicat ;) sa treci la ... next level ! :) :D
Stima,
Postat 01 March 2006 - 02:25 PM
0728.26.93.19
#207 Guest_esox_*
Postat 01 March 2006 - 03:58 PM
Si eu ma inscriu pentru Orcad 10.
Postat 02 March 2006 - 05:19 PM
IlPadrino, la 2 Mar 2006, 12:50, a spus:
cu cablaj fotorezist
http://modelmania.110mb.com/home.html