riscurile pe care le presupune rachetomodelismul sa shtie totzi
#1
Postat 31 March 2005 - 02:59 PM
Primu "capitol":
Fabricarea, pastrarea shi utilizarea motoarelor:
Incepatorii ar trebui sa foloseasca prima data motoare cumparate shi sa nu se incumete sa ishi fabrice ei motoarele decat numai sub supravegherea shi indrumarea unui "veteran" deoarece la metoda nakka pot carameliza combustibilu, se pot oparii cu uleiul, sau face cine shtie ce
la faza cu praful de pushca pot chiar sa le explodeze motoarele in fatza
shi chiar intram putzin in ilegalitate daca nu suntem inscrishi la un club(apropo shtie cineva unde ma pot inscrie shi eu ca sa am acoperire)
motoarele trebuie pastrate in containere dintr-un plastic gros, sau din metal; intr-un loc uscat ferit de surse de aprindere shi umezeala(undeva sus pe un dulap); containerul ar trebui sa fie inchis cu cheie
niciodata nu incercatzi sa modificatzi motoarele cumparate deoarece alea sunt facute cu cap iar daca umblatzi la ele le putetzi strica va putetzi accidenta sau incendia ceva
motoarele trebuie folosite corespunzator , in capm deschis departe de materiale inflamabile; totdeauna sa avetzi la voi apa pt orice eventualitate
nu vreau sa ii speriu pe noii venitzi dar aceasta este realitatea deoarece in Romania sa acceptam e greu sa practici rachetomodelismul
numai bine shi sa avetzi grija de voi
#2
Postat 31 March 2005 - 08:32 PM
Aceasta postare a fost editata de bitex: 31 March 2005 - 08:34 PM
Telefon: 0721 385365
#4
Postat 15 April 2005 - 07:47 AM
1)moroarele din pulbere (praf de pusca) nu au cum sa pocneasca in momentul fabricatiei (decat in momentul cand nu sunt facute corespunzator si sunt aprinse)
2)este legala treaba cu rachetomodelismu...numai pentru cluburi nici decum pentru cei care vor sa faca in particular...(daca nu era legala treaba toate cluburile din tara nu mai erau acuma asha ca sunt legale si totul decurge normal ... mai ales in cluburi)
Si vreau sa mai atrag atentia asupra unor riscuri ...
1.daca vreti sa construiti rachete intai ducetiva la un modelist priceput care va indruma deoarece puteti avea acidente neasteptate pe camp nedeschizanduse parasuta strimeru sau ce mai puneti voi si de la inaltimea maxima sa vina in cadere libera si sa va loveasca pe dumneavoastra sau pe alti colegi sau spectatori !!! AVETI GRIJA
2.este scump sa investesti in rachete deoarece balsa (pentru aripioare) este foarte scumpa sa gasesti hartia spoeciala sau sa faci rost de fibra de sticla respectv de carboin iar este f greu de procurat si f scumpa rasinile iar sunt f scumpe si tot asha pot continua
SA STITI CA NU VA DESCURAJEZ PE CEI VENITI ... INCA VA MAI ASTEPTAM (CAT O SA MAI TINA CLUBURILE) IOAR CEI CARE VOR SA`SI FACA CLUBURI LE UREZ SUCCES IN ACTIVITATEA LOR !!!
#5
Postat 17 April 2005 - 01:27 PM
potzi face din greseala pulberea putzin mai puternica decat trebuie asha ca e shi mai sensibila dai mai tare cu ciocanu cand presezi shi poc eshti gata
daca eshti la un club ai toate aprobarile necesare
din pacat in romania sunt putzine cluburile shi ne decurcam pe cont propriu
personsal fac stabilizatoarele din tabla de 1.5 mm ca la motoru care il am sunt o pana deci nu-i nimic
cat despre racheta care itzi cade in cap e un fel de gluma
eu am lansat pana acum 5 rachete lungi de 1 metru
shi toate au venit fara parashuta de la peste 600m
dar nici una nu a cazut aproape de noi una a caut la juma de kilometru!?
shi apropo te potzi mishca nu trebuie sa stai statuie cand vine racheta doar nu faci "daaaaaaa, ui o racheta care imi cade in cap" eu lansam cu 20 de spectatori shi stateam la 30 de m de racheta shi ea cadea la peste 100m de locul unde stateam
#6
Postat 17 April 2005 - 02:40 PM
Daca lansez ceva si stiu ca n-are parasuta fac tot posibilul sa explodeze in aer sa rupa modelul in doua, sau macar sa arunce conul. La echilibrare pun destul de mult plumb (lipit de con), conurile sunt din lemn de fag, facute frumos pe strung, modelele sunt subtiri si lungi. Cad ca niste sageti. Nici nu se pune problema sa le vezi, sa anunti sau sa te feresti. E ca la ruleta ruseasca. Singurul avantaj e ca in cadere poate omori o singura persoana, nu mai multe. Daca asta e un avantaj.
Si mai am si ghinionul ca aproape imi cad "pe rampa" asa ca riscul e enorm. De fapt de astfel de accidente mi-e teama. Vorbesc de cazurile cand nu se deschide nimic si modelul cade fix pe verticala.
N-as fi prea fericit nici sa fiu zgariat de un rachetomodel in cadere (fie si cu con aruncat, ca tot in pozitie verticala cade) cu stabilizatoare metalice. Ca e destul de neplcut sa umbli cu crestaturi pe ici, pe colo...
Asta nu mai e sport.
Asa ca rog si eu sa se foloseasca streamer sau parasuta, sa se execute corect modelul si sa se respecte tot ce se poate privind siguranta.
Ba cred ca o sa-l rog pe BIG la RR2005 daca ne permite sa lansam, sa interzica lansarea modelelor neregulamentare sau a celor care nu indeplinesc macar cateva conditii: centrare corecta, parasuta, constructie OK, o distanta minima pana la public.
In schimb nu te contrazic la faza cu explozia motoarelor. Pot sa explodeze. Daca pulberea nu este umeda, la frecarea dornului de tub se poate aprinde pulberea.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 April 2005 - 02:41 PM
Telefon: 0721 385365
#9
Postat 17 April 2005 - 09:30 PM
Apoi mai e problema ca tu daca ai experienta si cam stii ce si cum, ceilalti gura-casca habar n-au ce vine de sus. De ferit te poti feri daca ai unde sa te ascunzi, adica ceva sub care sa te ascunzi.
Posibil sa vorbim de lucruri diferite. Vreme de cateva mesaje scriu doar despre cazul in care modelul coboara fara parasuta si complet echipat, adica cu con cu tot, in stare buna. Daca sare conul sau se deschide parasuta totul e OK.
"ai timp sa fugi shi cad foarte departe de locul lansarii" Nu despic firul in patru, dar daca e centrata bine si coboara intacta, cade exact langa rampa (o raza de cativa metri) asa ca e riscant pentru cine-i aproape si daca accept ca ajunge departe de locul lansarii ori poti fugi in aceeasi directie ori tocmai la distanta mare nu se asteapta nimeni la un model venit de sus. Eu zic ca e riscanta orice varianta in care modelul nu-i construit bine si nu merita riscul.
Daca-ti aduci aminte la RR anul trecut a fost un model care a luat-o la plimbare cu motorul in plin pana a ajuns jos, dar din nefericire nu spre zona populata si a mai fost unul mare care si-a schimbat traiectoria naspa rau, imediat dupa lansare, a zburat putin aproape pe orizontala pana s-a descentrat complet si a cazut. Eram la baza dealului, aproape de corturi. Presupun ca a fost riscant. Totusi la alea mari nu-i asa grav ca se vad mai usor. Eu am avut multe cazuri cand am facut doar cativa pasi pana la model chiar daca veneau jos fara parasuta si con. Cadeau cu mare viteza si foarte aproape de locul lansarii. E drept ca daca se deschide parasuta sau macar iese din corp cad incet si de multe ori departe.
Streamerul are rolul parasutei si seamana cu o fasie lunga. Poate fin cam din acelasi material. E termenul din engleza, netradus.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 17 April 2005 - 09:41 PM
Telefon: 0721 385365
#10
Postat 18 April 2005 - 09:52 AM
#11
Postat 18 April 2005 - 08:29 PM
Nu inteleg cum poti vedea un betisor de 400 mm lungime si 18 grosime la 1 km distanta, daca te uiti in lungul lui. Sa fim seriosi, daca vine direct de sus nu-l vezi din lateral decat cand e infipt in umarul vecinului... Motoarele pe care le ard acum au cel putin 15 ani vechime si nu-s facute de amatori.
Si la faza cu venitul incet, parca iar as avea ceva de comentat. Ale mele intra macar 20 cm in pamant daca au con. E adevarat ca pe ultimii metri vad modelul daca am noroc si e la distanta de mine. Rar se intampla. Ma orientez dupa directia de lansare si e singurul indiciu sa pot urmari ceva.
Sau s-o iau altfel. Am umplut tubul integral cu toner de imprimanta (in loc de parasuta). A fost aruncat conul, tot tonerul, modelul a cazut la 15 metri de mine dar pata de toner "pe cer", tot nu s-a observat. Cazand fara con a cazut mai incet, am vazut-o cativa metri si a ramas infipta foarte putin in pamant. Am facut-o cadou unui student. Dar in mod sigur daca venea spre mine nu o puteam vedea.
Maine incerc sa fac un model si vedem ce iese. Vorbim dupa...
Telefon: 0721 385365
#12
Postat 18 April 2005 - 08:42 PM
D3xt3r_Jr., la 17 Apr 2005, 15:01, a spus:
mi se pare cam mult 50 de secunde... asta probabil pentru ca pe ultima parte a traiectoriei devine balistica si nu mai pastreaza traiectoria initiala... ziceai ca nu le centrezi?
MIG-29
#15
Postat 20 April 2005 - 06:32 PM
#16
Postat 20 April 2005 - 06:42 PM
st3fy, la 20 Apr 2005, 18:32, a spus:
el spunea ca nu se deschide parasuta si dureaza vreo 50 de secunde. Bitexul a atras atentie (corect de altfel) ca omul poate nu se referea la numar ci la faptul ca dureaza destul de mult (depinde cu ce compari) ca sa ajunga jos.
Insa pentru inaltimile de care zicea dexter si racheta fara parasuta ... durata de 50 de secunde este prea mare! ... poti avea durata de genul asta doar daca racheta o ia balistic pe ultima portiune din zbor.. sau bate "uraganu` " sa ti-o duca la 5 kilometri...
Centrarea rachetomodelor este importanta deoarece asa poti asigura un zbor stabil chiar in conditiile de vant advers. Depinde ce intelegi prin expresia " aripioarele care trebuie "... dupa cum stii aripioarele stabilizatoare iti influenteaza pozitia centrului de presiune iar "aripioarele care trebuie" pentru o racheta iti "aseaza" centrul de presiune in jurul locului in care ai zbor stabil.
MIG-29
Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 20 April 2005 - 06:44 PM
#17
Postat 20 April 2005 - 09:38 PM
Telefon: 0721 385365
#18
Postat 22 April 2005 - 07:27 PM
daca nu faci o secunde in al treilea start .. deci va dau tema acasa ... ca sa puteti recupera racheta sa faceti un sistem de recuperare ... nu electric ci mecanic ... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
deci daca ii dai drumu cu parasuta sa se aprinda un fitil ceva ca sa arda la randul lui o ata si sa declanseze ceva sau sa desprinda mai multe suspante de racheta si sa ramana f putine ca sa fie ca un strimer ... gantitiva .. imi va face placere sa vad ca cineva imi va da si niste idei si poate o sa va ajut si eu cu ce fac eu ... success :D
#19
Postat 25 April 2005 - 07:50 AM
st3fy, la 22 Apr 2005, 20:27, a spus:
Sistemul descris de tine se foloseste in competitii de mai bine de 25-30 de ani...constat ca deja l-ai vazut si ca urmare il poti aplica!
Cu rabdare si ciocan.
#21
Postat 05 May 2005 - 02:06 PM
cat despre faza cu centrarea sa va spui o povestioara
prin octombtrie am facut o racheta era numai motoru corpu stabilizatoare shi varf
era complet descentrata shi ghicitzi ce s-a intamplat
a avut o traiectorie perfect dreapta pana pe la vreo 1000 metrii dupa care a trecut ceva timp pana a cazut
e drept ca vreo 10 sec nu am mai vazut-o shi la un moment dat nu ne dadeam seama daca uraca sau coboara fiindca ni se parea ca este exact deasupra noastra fiind perfect senin, shi racheta avand 1m inaltzime shi vopsita cu rosu s-a vazut perfect unde va cadea shi a cazut la vreo 100 de metrii de rampa de lansare deci la vreo 150m de noi
#22
Postat 05 May 2005 - 04:54 PM
Daca faci o racheta de 1m, ai si motor mult mai puternic si acea mica greutate in plus nu prea se mai simte (nu ca n-ar conta).
Si timerul se foloseste de foarte multi ani. Pe la inceputuri se foloseau unule foto, din cele care se agata de cablul- buton cand vrei sa-ti faci poza singur. Mergeau pana la 30secunde si unele pana la 1minut.
Bafta!
