Modelism - RHC Forum: cum se face un bord de fuga - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

cum se face un bord de fuga

#1 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 279
  • Inregistrat: 20-July 11

Postat 05 February 2012 - 06:59 PM

Salut la toata lumea. Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o metoda simpla de slefuire a bordului de fuga ,in unghi? Trebuie sa fac un bord de fuga de 5x25 mm. Multumesc anticipat.
Statie: Turnigy 9x
AERO: Wing Dragon, EDGE 540T, Planor Guppy homemade, EZ Glider Pro, BEAVER 2,5m, Robbe ARCUS 1.8m, BETA1400, ST MX2, ArtTech P51-D Mustang, Lil Ripper homemade, FT BloodyWonder homemade, Micro Cessna homemade, Robbe SeaGull 2,2m
HELI: Angel 300, LRP Disco Hornet, clona SYMA 107
AUTO: CARSON CPT 27cc, LRP Blast S10 TX
0

#2 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 996
  • Inregistrat: 14-June 03
  • Interests:Aeromodele

Postat 05 February 2012 - 07:02 PM

Vezi postareacatamures, la 05 February 2012 - 06:59 PM, a spus:

Salut la toata lumea. Ma poate ajuta si pe mine cineva cu o metoda simpla de slefuire a bordului de fuga ,in unghi? Trebuie sa fac un bord de fuga de 5x25 mm. Multumesc anticipat.

Cel mai simplu este asa:
http://phoenixmodels...00mm-p-476.html

Altfel, as folosi o rindea si abia apoi smirghel fixat pe o suprafata ferma (nu suport de burete).

Spor
0

#3 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 07:14 PM

Salutari dl. Bizu. Problema este ca atunci cand am comandat restul materialelor nu avea pe stoc acel bord de fuga . Cu rindeaua am incercat dar nu prea merge(probabil din cauza lipsei de experienta). Am incercat cu smirghel lipit pe o bucata de parchet melaminat dar nu prea imi iese uniform partea din spate. Apropo, ce grosime trebuie sa aiba in partea din spate? 1 mm este bine?
AERO: Wing Dragon, EDGE 540T, Planor Guppy homemade, EZ Glider Pro, BEAVER 2,5m, Robbe ARCUS 1.8m, BETA1400, ST MX2, ArtTech P51-D Mustang, Lil Ripper homemade, FT BloodyWonder homemade, Micro Cessna homemade, Robbe SeaGull 2,2m
0

#4 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 07:20 PM

Pai daca nu mai acoperi cu nimic (doar folie), 1mm e destul. Incearca cu balsa ca esentele tari nu coopereaza asa de bine.
Pacat ca nu esti mai aproape ca am doua piese comandate mai demult care stau degeaba.
"Dl" de ce vine? :rolleyes:

Da si tu mai multe detalii; in principiu, sint mai multe metode de rezolvare.

Spor
0

#5 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 05 February 2012 - 07:28 PM

Fa-ti un dispozitiv din doua baghete cu inaltimile dorite si pozitionate la distanta necesara. Vezi ca si dispozitivul trebuie putin slefuit, ca altfel ai doar baghete rectrangulare si in final trebuie sa ajungi la forme prismatice. Degroseaza bordul pana aproape ajungi la cotele finale, apoi introdu bagheta in dispozitiv si foloseste-l cu incredere. Hartia abraziva trebuie fixata pe un suport rigid, cu dimensiuni potrivite.
Daca vrei ceva mai sofisticat, ghidezi "pisicuta" lemn pe lemn si in zona centrala pozitionezi cele 3 baghete care iti vor da forma finala dorita.
Ca sa nu stau sa desenez, inchipuieste-ti 4 baghete paralele, cele din extremitati fiind folosite la ghidarea piesei abrazive iar cele din interior la fixarea baghetei care urmeaza sa fie slefuita conic. E bine cu 4 ca pe cele din exterior vei avea contact lemn pe lemn, hartia abraziva fiind doar in zona centrala, facand contact doar cu bagheta de slefuit.
Mai simplu se poate, e chestie de imaginatie. Foloseste si un creion sa observi daca slefuiesti involuntar si suportul. Pun ceva in Paint, dar se poate si mai simplu.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: desters.JPG

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#6 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 07:37 PM

Dl. vine din respect pentru cei care stiu mai multe decat mine :rolleyes: . Bordul de fuga imi trebuie pentru un planor si va fi infoliat cu cover film. Am taiat o bucata de 25 mm latime dintr-o placa de 5 mm,de balsa. Prima data am vrut sa ma apuc sa lipesc dar dupa o tigara si un pic de gandit :D ,mi-am dat seama ca va fi foarte greu de slefuit cu aripa gata. Am luat o bucata de parchet melaminat cu smirghel lipit si am inceput sa o slefuiesc. Dar din cauza lipsei de experienta, din nou, partea din spate nu a iesit uniforma.
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 February 2012 - 07:44 PM

Esti pe calea cea buna daca ai devenit exigent cu propria lucrare. E loc de multe tigari dar ai anticipat la timp problemele. As avea o rugaminte, ai multa rabdare cu bordul de fuga. Nici macar nu-l slefui apasand exagerat pe el. Mai bine o tigara in plus decat un bord incovoiat. O sa simti cand o sa fie gata si bine facut.
Spor la treaba! Mare o sa fie planorul, daca are bord de 25 mm latime. Sa pui niste poze cand o fi gata, daca doresti sa ne clatim si noi "privirea"!

PS. Hai sa fim seriosi, daca ai observat ca se poate si mai bine deja ai experienta. Nu te mai formaliza, totul depinde de tine, de imaginatie, de mijloacele materiale si de rabdare. Greu o sa gasesti metode universal valabile in modelism. Unii au scule mecanice, tot felul de dispozitive de slefuire mecanica, ghidaje, limitatoare cu reglaje... Construieste ce vrei, astfel incat sa obtii rezultatul dorit.

Bafta!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 February 2012 - 07:54 PM

0

#8 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 07:57 PM

Vezi postareacatamures, la 05 February 2012 - 07:14 PM, a spus:

Cu rindeaua am incercat dar nu prea merge

E intr-adevar "capricioasa" rindeaua la balsa dar pina la urma te scuteste de mult efort. Incearca sa prinzi piesa, fixa, pe una din laturile mici (un fel de "sprijin" pe planseta de lucru) si sa folosesti rindeaua tragind spre tine si intr-o pozitie usor oblica fata de directia de aschiere. Eu numai asa am reusit s-o folosesc. Nu folosi smirghel mai mare de 120 ca e posibil sa te "fure". Ca sa iasa perfect e mult de "bibilit" si merita un pic de antrenament pe o bucata mai mica, daca ti-a ramas.
E doar chestie de atentie si ambitie.

Mult spor

PS. Apasare usoara pe rindea, altfel se "ingroapa" in balsa

Aceasta postare a fost editata de bizu: 05 February 2012 - 07:57 PM

0

#9 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 07:59 PM

Multumiri si la dl. Bitex. Dispozitivul e foarte ingenios :rolleyes:. Planorul nu e chiar asa mare. 110 cm anvergura. Este prima lucrare in balsa si intreb si eu in stanga si in dreapta. Am vrut sa fac un Guppy dar la 1,5 m nu prea il pot baga in masina. Modelul pe care il fac seamana izbitor cu Guppy (la cat ma pricep eu) doar ca e mai mic.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: matchang_103.jpg

0

#10 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 08:00 PM

Nu ma mai formalizez. Numele meu este Catalin . Incantat de cunostinta.
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 05 February 2012 - 08:06 PM

Sa-i faci poze chiar si asa. Macar de amorul artei. Eu sunt invatat cu A2-uri, adica peste 2 m anvergura si nici acolo nu aveam borduri de fuga asa mari. E bine cum stii tu, respecta planul. Felicitari pentru tot ce faci.

Sa nu se inteleaga gresit, felicit un om care lucreaza inca in balsa, care slefuieste manual si care vrea sa faca treaba buna. Adica un modelist adevarat chiar daca zice ca are doar cateva mesaje pe forum. Cred totusi ca in spate este un vechi pasionat si se lasa descoperit incetisor...
Felicitari din nou si spor la treaba! Stie el ce stie cu demontatul modelului si incaputul in masina :rolleyes:

PS. exact ca si colegul de mai devreme, insist si eu cu acel "dl.". O sa ne domnim cat putem cand ne vedem la zbor, nu e nici o problema. Dar macar pe forum sa incercam sa fim egali si sa ne exprimam liber. Ne putem respecta si fara politeturile uzuale.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 05 February 2012 - 08:08 PM

0

#12 Useril este offline   jetix 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 540
  • Inregistrat: 26-July 10
  • Interests:radioamatorismul

Postat 05 February 2012 - 08:11 PM

Metodele spuse pana acum sunt home-made si sunt perfect valabile. Metoda care am folosit-o eu a constat in slefuirea profilului de balsa pe un slefuitor cu banda (smirghel) la o tamplarie. Initial, tamplarul obisnuit cu esentele lui, s-a "infipt" in bucata de balsa de nu a mai ramas decat o foaie de 2mm din cei 8mm cat a avut. Mai sa-si ia si degetele. Atunci am trecut eu la aparat... Metoda economiseste efort si timp dar presupune accesul la un asemenea atelier. A, mai e si praful care se ridica daca nu are o ventilatie cum trebuie..

Aceasta postare a fost editata de jetix: 05 February 2012 - 08:13 PM

Hitec Aurora9, Turnigy9X+FrSky telemetry, Cessna 500 class, Easy Glider Pro, Diamond 2500, Exposure, Breeze Pro, aripa zburatoare depron/balsa/polystirene, quad/tri/hexa/copter (Naza, MK) and next ...octokopter.
0

#13 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 08:20 PM

Pasiunea e mare si e veche. Cand eram copil mergeam la Casa Pionierilor :rolleyes: ,la modelism. Dar cum in viata nu prea poti face ce vrei , a trebuit sa ajung la 40 de ani ca sa-mi permit acest hobby. Dar imi place sa bricolez. Fac avioane din polistiren, pe care le trantesc cu succes de mama Terra, construiesc si cuirasatul Bismarck. Recent m-am imprietenit cu un aviator adevarat din Targu Mures si m-a "corupt" sa lucrez in balsa. O sa pun poze cu etapele lucrarii. Deocamdata ,am taiat nervurile pentru partea centrala a aripii. La capitolul zburat, zbor cu un Blue Baby si cu un Wing Dragon 3(cumparat de sotie,care s-a saturat de avioanele aduse acasa in punga :D )
0

#14 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 08:23 PM

Atunci, cam ca la grupurile alea "tematice" :

Bine ai venit in grupul consumatorilor de balsa. Nu te ajuta nimeni sa te lasi, ba din contra!

Mult spor
0

#15 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 05 February 2012 - 08:30 PM

Vezi postareajetix, la 05 February 2012 - 08:11 PM, a spus:

Metodele spuse pana acum sunt home-made si sunt perfect valabile. Metoda care am folosit-o eu a constat in slefuirea profilului de balsa pe un slefuitor cu banda (smirghel) la o tamplarie. Initial, tamplarul obisnuit cu esentele lui, s-a "infipt" in bucata de balsa de nu a mai ramas decat o foaie de 2mm din cei 8mm cat a avut. Mai sa-si ia si degetele. Atunci am trecut eu la aparat... Metoda economiseste efort si timp dar presupune accesul la un asemenea atelier. A, mai e si praful care se ridica daca nu are o ventilatie cum trebuie..

Salut jetix.Am incercat si eu cu slefuitorul cu banda. E chinul de pe lume sa-l fixezi in unghi si trebuie si ceva de ghidaj pentru bagheta din care faci bordul de fuga. Si eu mi-am slefuit unghiile si m-am lasat pagubas :rolleyes: .
0

#16 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 16 March 2012 - 09:37 PM

Salut la toata lumea. Am reusit sa construiesc aripa si fuselajul iar bordul de fuga :pardon: a iesit foarte bine conform parerilor celor cu experienta, de la Tg Mures. Pun si niste poze, scuze pentru calitate sunt facute cu telefonul. Ceva sfaturi privind continuarea lucrarii, privind pregatirea suprafetelor in vederea infolierii, etc. ? Si binenteles critici la ce nu e bine. :good:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 16032012088.jpg
  • Imagine atasata: 16032012090.jpg
  • Imagine atasata: 16032012091.jpg
  • Imagine atasata: 16032012093.jpg
  • Imagine atasata: 16032012095.jpg
  • Imagine atasata: 16032012096.jpg
  • Imagine atasata: 16032012097.jpg
  • Imagine atasata: 16032012098.jpg
  • Imagine atasata: 16032012102.jpg

0

#17 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 March 2012 - 10:21 PM

Vezi postareacatamures, la 16 March 2012 - 09:37 PM, a spus:

Si binenteles critici la ce nu e bine. :db:

Doar felicitari.:girl_devil:

Pregatirea inseamna, cel putin pentru mine, o slefuire cu 240 sau chiar 300, fin, fara insistenta. O cirpa de bumbac umezita cu care vei sterge suprafetele (pentru praf) si scule potrivite activitatii. Folia nu va ascunde imperfectiunile asa ca rezolva-le inainte.
Tehnica propriuzisa e o poveste intreaga care a fost deja abordata pe forum si am vazut ca sint si filmulete instructive pe net.
Poate gasesc linkurile si le pun aici.
Daca n-ai mai facut treaba asta, sacrifica o bucatica de balsa si folie si fa-ti "mina". In felul asta vei putea determina si temperatura optima pentru folie.

Bafta
0

#18 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 16 March 2012 - 10:35 PM

Servus Bizu. Mersi de aprecieri :girl_devil: si de sfaturi. Baietii de la Mures dau si un strat de lac inainte de infoliere foarte subtire, cu spray. Ce parere ai ? Iar in privinta infolierii am vizionat si am citit o gramada. Teoretic sunt pregatit :db: . Din pacate trebuie sa o fac cu fierul de calcat (cu talpa de teflon)
0

#19 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 16 March 2012 - 11:10 PM

Cu lacul nu stiu ce sa-ti zic, n-am folosit si daca a fost cazul, am avut balsaloc. Daca ai macar un centimetru de balsa curata, folia se lipeste bine fara smacuri ajutatoare. Incearca, asta-i baza.
Cu fierul insa, incearca sa-l "incalti" cu un ciorap de bumbac ca sa nu zgirie folia.

Mult spor
0

#20 Useril este offline   catamures 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 16 March 2012 - 11:20 PM

Lacul il folosesc pentru a mai intari balsa nu ca tratament primar. Mersi de pontul cu ciorapul :)
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu