Re-invierea aeromodelismului
Postat 26 February 2003 - 08:56 AM
Cativa din grup care au participat au inghitit chiar numai teorie timp de mai multe luni si "profesor" respectif nu a simtit nevoie sa le arata cat de frumos este distractie practic pe camp pana nu le am scos eu.
Am mai incercat sa promovez si sa le dau materiale si sponzorizari, dar toata activitate sa opreste la un "profesor", care nu sa miste de a casa.
Ma mai gandesc cum poate fi inviat putin si cum pot sa incerc sa dau viata la ceva initiativa privata.
In Germania nu este mult altfel cu modelism. Virsta in medie a crescut mult, din cauza "sportul" cu calculatoare etc. Dar si de aici puteteam atrage modelisti.
Sponzorisati fiecare cine poate cate un simulator Gamebird de la RHC la palatele copiilor(calculatoare au de obicei) si organizati dupa un timp un concurs regional cine din astea sa zboare si in realitate cel mai bine.
Pentru asta va trebuie si un aeromodel trainer, care trebuie si asta sponzorizat timp de competitie.
De la cupe regionale cu premii mai mici putea fi trceut la cupe nationale.
Premii regionale ar fi iste avioane, ktirui mai simplu cum au mai fost propus altundeva pe aici. De exemplu. Primul din judet gastiga finantare si organzare de drum pana la competitia national. (nu bani ci suport real cu transport real)
As fi dispus, daca sa gaseste o persona care vrea se sa ocupa de o cupa
"Calculatoare la zburat !"
sa sponzorizez si sa particip si eu esential financiar si personal cu conditia ca sa schimba anomite suspiciuni profund.
Asa cred ca ar fi o pozibilitate de ar atrage exact astea care acum sa joace pe cafele internet sa sa antreneze esential pe calculator si dupa aia se sa antreneze in real in 3 D.
Ce ziceti ? Discutam pana la nesfirsit sau trecem la actiune. Sunt curios.
Salutare
Walter Born
Walter Born
Postat 26 February 2003 - 10:19 AM
Numai ca tineretul de azi, in afara de "flosbal", seminte, injuraturi si alte chesti dinastea... "minunate" nu il mai intereseaza nimic. Cat despre partea cu calculatorul sunt uni care mai sunt pasionat si poate din randul lor sa "convingem" cativa .... dar nu prea cred.....astia cum stau un pic la aer si soare se "ofilesc si obosesc repede" .....
In rest este o initiativa buna, iar ca propunere pun mai jos o adresa de net de unde se poate descarca gratuit un simultator de zbor si sunt prezentate si interfete pt diferite statii si cum sa faci o interfata daca nu ai statie .... Site-ul este in engelza, germana, italiana, rusa, franceza, suedeza,.....
http://n.ethz.ch/stu...ms/index_e.html
Va spun ca si eu ma distrez cu el de multa vrema si este destul de real, iar cu interfata am facut cateva si sunt functionale.
Si vorba aceea ce e free merita incercat ?!? :) B)
Aceasta postare a fost editata de Virgil: 26 February 2003 - 10:21 AM
Postat 26 February 2003 - 10:44 AM
Si in plus vroiam se sa implice RHC cu Gamebird si distributia si ###### cu Modele premii si altul cu altceva, ca sa aiba o legatura direct la magaziine, si sa vada lumea care participe direct unde poate sa merge mai departe. Si sa nu incepe luni de zile discutia cum sa aci apart de simulator.
Vroiam sa fac legatura direct de la calculator la real. De altfel daca incepem direct sa le invatam numai pe internet, tot nu am ce vroiam: sa le luam de pe internet la zburat ca sa prinde idea repede. Nu vreau sa incep asa cum am inceput eu 30 ani trecut, cu greu incet si cu multe gresele, si financiare.
Eu nu sint asa pesimist ce adica tineretul. Cred ca depinde de omeni involvati in fata locului sa le motiveze. Exemplu de la concurs care faceam anul trecut.
Aveam 3 "profesori/instructori" car participea local si fiecare cu elevii lui.
Unul era profesor de la palatul copiilor si elevii lui.
Altul era o data presidinte de club CFR de modelism cu elevi lui de pe JUDO, adica nou nascuti pe tema modelism.
Si al treila era amator si el, nu avea nici o legatura cu modelism si nici copii care a adunat nu aveau nici o legatura.
Rezultat: Grupul 3 a gastigat , locul 1 era un elev de numai 6 ani, si avea cred ca 4 participanti din 45 in primele 10 locuri. Locul 2 era al doila grup si grup cel mai mare de la palatul avea din cate mai stiu ultimul loc.
Ultimele doue grupuri au fost conduse de persoane foarte motivati. Sa vedea la rezultat. Ce am mai facut la competitie e ca am imediat interupt oricare discutie de regulament care era clar scris de inceput. Uni adulti chiar vroieau sa mai modifica ceva.
Asta ca semn ca nu este nevoie neaparat profesionist si pot fi incurajat si mai tineri care nu aveau legaturi.
Walter Born
Postat 26 February 2003 - 12:18 PM
In concluzie, eu cred ca cel mai bine se poate realiza proiectul la nivelul Cluburilor Copiilor...unde exista si o baza de calculatoare!!!
Aceasta postare a fost editata de Marinaru: 26 February 2003 - 12:19 PM
Cu rabdare si ciocan.
Postat 26 February 2003 - 12:35 PM
Problema care este in tara, e ca nu toata lumea isi poate permite sa cumpere un simulator de zbor si mai ales fostele cluburi de aeromodelism !! si am propus mai ales ca avem primtre noi si "electronisti" sau care se pricep cate un pic; cum pot sa faca asa ceva cu o investitie minima, iar daca au prins gustul n-au decat sa treaca la ceva mai sofisticat. Iar pentru copii asta le trebuie sa prinda gustul, sa faca ceva cu manutele lor si sa vada ca functioneaza, ca dupa aceea nu mai scapa ei de "microbul" asta.
Cu chetia cu invatatul cu calculatorul si trecerea apoi in lumea reala este cel mai bun lucru sa-si dea seama si ei ca mai exista si lume reala ... Si eu practic modelismul de cand ma stiu, iar in mod "legal" de vreo 12 ani si stiu ce inseamna munca de un an de zile distrusa intr-o fractiune de secunda de neatentie sau alte motive "meteo" cat despre partea financiara nici nu vreau sa ma gandesc .... cred ca putea sa am un avion real daca este sa o luam asa ... :) :) si sa-mi deschid propria companie de transport ... :) ....
Nu am nimic impotriva sa se implice si RHC cu o parte, chiar mi-ar face o mare placere !! si mi ales sa afle lumea ca sunt magazine de profil si in tara noastra si in care se gasesc tot ca vrei la preturi "romanesti" putem spune. :) Plus ca sunt cateva firme care produc modele pt export, care sunt distribuite si pe piata interna; care inseamna ceva si mai ales au inceput sa apara si site-uri , forumuri, dedicate pt asa ceva deci si modelismul in tara nu moare se dezvolta si se adapteaza la noile standarte
Stiu ca sunt uni care ne vad ca pe niste "copii mari" care se joaca cu "masinuta" ! Pana nu scapam de mentalitatile astea nu o sa avem o dezvoltare mai mare. Aceste persoane nu pot sa constientizeze ca intr-o "jucarie" cum i spun ei, sunt ore sau ani de proiectare si munca, plus realizarea din materiale de care uni dintre ei nici nu au auzit sau din punc de vedere mecanic este mai complicata ca si masina (cu care se da smecher) de sub fundul lui; .... Si acesti indivizi ne pun bete in roate .... si ne trag inapoi...
Dar nu despre asta discutam aici si nu are rost sa ne inervam din cauza unor inculti si ignoranti ..... Care uni dintre ei ajung .....sa ne conduca culmea !!! B)
Asta e ....
Postat 26 February 2003 - 12:48 PM
Si eu am fost instructor, o perioada la Clubul Copiilor din Oradea, si din pacate tot cam aceiasi experienta am avut-o cu ei....
Cand veneau la tine copii de clasa a VI a care nu stiau nici liniarul sa-l tina in mana si sa traga o linie dreapta ... dupa ce invatau si aveaua cat de cat succes in domeniu se lasau de sport din cauza parintilor.... care il considerau o "pierdere de vreme" si bani aruncati ..... Ce sa faci ... asta e economia de paiata in care ne scaladam
Ei nu vad ca in tarile dezvoltate se pune un oarecare acent pe modelism in general.... de ce oare ?
Iar ca viitor tehnician si nu numai, sportul asta iti largeste orizontul, iti dezvolta un anumit stil de viata... , o cultura....
Ei nu vad asta, ei vor sa obtina cat mai mult in cat mai scurt timp si asta e .... de asta se intapla in tara ce se intampla (vezi stirile de la ora 17.00 ...)
Asta ne este cultura ...(scuze pentru restul)
Postat 26 February 2003 - 01:37 PM
Cu rabdare si ciocan.
Postat 26 February 2003 - 01:52 PM
Pentru a antrena juniorii trebuie un plan bine pus la punct. Fiecare care are o idee constructiva sa o scrie aici si dupa una-doua saptamini sa tragem concluzia si sa purcedem la treaba.
-- Nu mor caii cind vor cainii --
Postat 26 February 2003 - 02:42 PM
Ei incep cand au 9-10 ani, sa laza cam pe la 14-15 si re-incep cand termina scoala sau incep sa lucrez.
Aici modelismul nu este considerat jucariie, de cat la omeni mai putin invatati care habar nu au de cat de bauturi si televizor.
Wb
Walter Born
Postat 26 February 2003 - 03:06 PM
citez :
" .... Aici modelismul nu este considerat jucariie, de cat la omeni mai putin invatati care habar nu au de cat de bauturi si televizor....."
si inca un lucru: ca a confirmat mai putin direct sau indirect ca: tot dupa terminarea scolii si are un loc de munca se apuca dinou de sport !! asa ca ....... se pot trage niste concluzii destul de interesante ?!?
pt a edifica vezi si la andei:
".... vazut in poze unul, maxim doi, pustani de 17 (saptesprezece) ani!!!! Restul pilotilor ... peste 30 de ani.... "
sau ca si in cazul nostru nu de la alti: cand ai dat bacul, ai avut admiterea la faculta (uni) si la terminare ai redus "motorul" in domeniu .......
deci?
Asa ca o luam de la inceput deci ce ar fi de facut ?
Oricum sportul asta nu este unul asa de ieftin, si rezultatele nu vin decat in timp si cu munca, iar satisfactiile nu sunt de multe ori cele "financiare si imediate" cum si-ar dori multi.... , ci cele morale si sufletesti in primul rand! B)
Aceasta postare a fost editata de Virgil: 26 February 2003 - 03:12 PM
Postat 26 February 2003 - 08:44 PM
Walter Born
Postat 27 February 2003 - 12:07 AM
Pe vremea cand eram in clasa a doua, a venit la club un nene si a intrebat daca doreste cineva sa vina la clubul sectorului 1 ( langa cinema Patria) sa construiasa aeromodedele si vehihule spatiale.
In ziua aceea cand am ajuns acasa am vorbit cu parintii. Pana sa termin ce-am avut de spus tatal mea a si fost de acord.
Asa ca in sambata urmatoare m-am dus impreuna cu tatal mea la club si m0am inscris.
Cred ca s-ar putea face acest lucru si in ziua de azi, dar doar din partea cluburilor.
Tin sa spun ca in fiecare an, la inceput vin la PNC aprox 15-20 elevi noi, care pana dede Craciun daca mai raman cativa.
Cand am intrat eu in aeromodelism am fost din clasa 10 elevi, care dupa o luna am ramas 3, dupa doua trimestre am ramas doi, iar la inceputul anului al doilea am ramas singur (ultimul mohican), caci sinsurul care mai ramasese cu mine a plecat sa joace fotbal in timpul liber.
Tragic si in acelasi timp trist, foarte trist.
Totusi cred ca este o idee buna ca sa se mearga din scoala in scoala, si sa se puna intrebari. Si spun acest lucru deoarece am constatat ca multi nu stiu ca se mai face asa ceva in Romania.
As dori sa mentionez, ca acel profesor care m-a adus in cercul de aeromodele se numea OLOERIU Mircea, si as dori sa-i aduc un omagiu.
Dumnezeu sa-l ierte!
Postat 27 February 2003 - 08:47 AM
Lipsa da motivatie ?
Lipsa de practica ? ( prea mult in atelier,prea putin la zbor ?
Lipsa de materiale ?
Walter Born
Postat 27 February 2003 - 09:13 AM
wabo, la 27 Feb 2003, 08:47, a spus:
Lipsa da motivatie ?
Lipsa de practica ? ( prea mult in atelier,prea putin la zbor ?
Lipsa de materiale ?
...as putea spune ca 90% este un procent firesc de modelisti ratati...daca ma gandesc ca aveam anual aprox 200 de inscrisi/an si ramaneau 20 tot era ceva, dar eu, dupa 2 ani de instructorat am ramas cu patru copii competitivi (...si cand spun competitiv ma refer la cei care au pastrat pasiunea si au mers la concursuri, si nu neaparat cu rezultate de palmares...)!
Cam aste e ordinea vinovatilor dupa parerea mea:
-desfiintarea atelierelor de modelism;
-renuntarea la slujba a instructorilor datorita situatiei bugetare dezastruoase (...lesne de inteles ca un profesor/instructor de modelism se reorienteaza destul de usor);
-disponibilizarea posturilor de modelisti profesionisti;
-lipsa banilor pentru materiale;
-lipsa banilor pentru deplasarile la concurs, chiar in cazul in care existau echipe pregatite "pana-n dintzi" sa concureze;
-aparitia unor profitori care isi spun instructori de modelism (cunosc cazuri concrete) si care percep ilegal taxe de la elevi chipurile pentru intarirea bazei materiale (n-ar fi rea ideia daca banii nu ar intra in buzunarul nesimtitilor...)
-...alte motive (alte tentatii, necunostiinta de cauza, parinti reticenti...)
Cu toate cele de mai sus, nu pot sa nu observ ca modelisti tineri apar, cate putin dar apar...
Cu rabdare si ciocan.
Postat 27 February 2003 - 09:42 AM
si eu c-am cu aceleasi probleme m-am confruntat, desi am incerc sa ii incurajez punandu-mi propria masinuta cu radiocomanda, ca sa ii pot invata si sa le formez unele deprinderi pt zborul RC tot indiferenta am primit din partea unora !!! nu zic dintr-o grupa de 12 elevi am ramas cu 3 dupa o luna de lucru cu ei ! plus am incercat sa construiesc cu ei una ca sa vada cum se face si asa ceva, dar tot nimic ......... din pacate tot flosbalul a avut succes..... :( :(
Desi in fiecare zi cand aveam ore, cam in ultimele 30 de minute, ieseam cu modele anterioare construite in curte (in limita vremii, timpului de afara) si faceam cate un mic concur ad hoc de reglaj si pus in practica ce au invata si realizat ......si tot nimic.
Plus ca cei din minister cu mintile lor "iluminate" ne-au taiat cu an ce trecea finantarea....., bani de materiale fiind mai putini .....
Normal ca ne-au pus la perete ......si ne-au desfiintat .....
Ramanand tot aceia careau adevarata pasiune pt acest sport.....(adica din vreo 150-180 copii anual am ramas cu 4 baieti in trei ani de zile care mai activeaza si azi.....restul fiind "turisti" in domeniu.... )
Asta este ...poate o parte din cei de atunci isi vor aduce aminte de sportul asta si peste ani sa le arate cate ceva si copiilor lor poate ..... :(
Postat 27 February 2003 - 10:04 AM
Eu am inceput modelismul acu' fix 20 de ani (mai precis - la sfarsitul clasei a 5a). Cunostinta despre acest sport am luat tot prin intermediul scolii. La inceputul fiecarui an scolar profesorul de modelism Radu Ion (unul dintre cei mai pasionati si mai buni sportivi din domeniu - fost pilot de vanatoare !!!) facea vizite prin scoli, prezenta intr-o maniera atragatoare acest sport si cateodata facea si cate o mica demonstratie; vorbea elevilor despre colegi de-ai lor care practicau deja acest sport si despre realizarile lor.
Ca si in ziua de azi si atunci veneau la inscriere (in fiecare an) peste 100 de copii; la sfarsitul anului nu mai erau decat maxim 5.
Pe vremea aceea nu existau kit-uri de aeromodele in comert (decat pentru 2 planoare libere F2 si A1, cam scumpe, daca imi amintesc eu bine si din astea nici unul nu era ARF)... prin urmare activitatea de modelist incepea intotdeauna prin munca de constructie... asta era cea mai dura (si mai eficace) metoda de triere a proaspetilor modelisti. In momentul in care realizau cata munca inglobeaza un aeromodel "banal", 2/3 din ei renuntzau de buna voie (nicidecum din cauza parintilor) in prima luna !!!!
Ideea este ca f. putini oameni au placerea de a construi - lucru valabil si pentru copii. Pentru marea majoritate modelismul este doar un miraj, in sensul ca ei vor sa fie modelisti, sa zboare "miniavioane"....dar nu vor sa construiasca. Cum modelismul este un sport destul de scump in Romania singurii oameni pe care ii veti atrage vor fi cei care au bani (sau sunt finantati) si isi permit sa cumpere kit-uri, motoare si aparatura, sau cei care sunt extrem de pasionati (iar cei din urma sunt f. putini). :(
Toate cele bune.
Postat 27 February 2003 - 10:22 AM
Ca mai peste tot, "interesul poarta fesul". Daca la cluburi un instructor are nevoie de "modelisti" merge prin scoli si ii aduna. Poate alege exact ce doreste. Fie elevi de la clasele mici, fie mai mari. O mica parte din ei ramân pe baricade, dar si aici intervine talentul "profesorului" (daca are asa ceva; la talent ma refer) si nu e o treaba usoara. Cam 80% din reusita revine instructorului, nu elevului. Se poate discuta destul la capitolul asta. Daca elevul e prea mic, e mai greu de format ca modelist si rezultatele apar mai târziu, dar se formeaza asa cum doresti. Daca e mai mare, poti beneficia aproape imediat (in 1-2 ani) de rezultate. Important e ca muncesti, formezi un modelist si ai avantajul colaborarii cu el timp de câtiva ani buni, de la generala, la liceu, sa zicem 5-8 ani. Totul e OK, si esti nevoit sa repeti periodic aceasta munca. Apare momentul in care tânarul ajunge la facultate (ca de obicei e si capabil) si aici daca din intâmplare ajunge pe la un club de modelism e bine, daca nu, in alti 5-7 ani se indeparteaza oarecum de pasiunea din tinerete si face ce gaseste. Apare aceeasi problema cu interesul. Cluburile de pe lânga facultati ar trebui sa continue cu acesti modelisti gata formati, dar nu totdeauna merge treaba. Sau sa-i CAUTE pe cei capabili, ajunsi la facultate, care n-au facut modelism la alte cluburi. Investitia pare nerentabila ca astia in mod sigur dispar dupa 5 ani si echipa e a dracului de eterogena. Iese un ghiveci din toate: aero, auto, racheto sau ce au mai facut ei pe acasa, si nu e usor. Exceptie fac cei care ramân in acel oras, poate activeaza in continuare. De exemplu, eu mi-am redus activitatea timp pe timpul facultatii si am participat doar la ce am putut, pentru vechiul club. Sunt prin Politehnica de 7 ani si n-am vazut NICIODATA un anunt de genul "exista un club de modelism, aici, sub nasul vostru...". Multi sunt foarte buni dar nu stiu ca se poate practica modelismul foarte usor si in facultate si incep altceva. Sau afla prea târziu. Sunt si mai multe de discutat la capitolul asta.
Nu prea stiu daca si unde trebuie sa se intervina de "sus" cu ceva ajutoare, dar problemele vin mereu si din toate partile. Hai ca mai bârfim. Rezumat: nu facem mare lucru nici atunci când putem. Si cu banii din buzunar nu prea putem multe. Pasii facuti pentru dezvoltarea acestui sport sunt prea mici si putini... Suntem toti in aceeasi barca, dorim sa ajungem in acelasi loc, dar vâslim in toate directiile.
(Nu fac aluzie la nimeni si nimic, orice asemanare cu realitatea e o pura intâmplare. Oare?)
Telefon: 0721 385365
Postat 03 July 2005 - 05:44 PM
:::::: De ce sa dai bani pe masini , cand inca mai exista ranga ! ::::::
===================================================