Modelism - RHC Forum: Incarcator acumulator - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Incarcator acumulator Home Made

#1 Useril este offline   Tal-u 

• Junior
  • PipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 99
  • Inregistrat: 09-December 04

Postat 04 February 2005 - 10:55 PM

Salutare, incep acest subiect deoarece duc mare lipsa de un incarcator si din pacate nu prea pot sa-mi cumpar unu care sa-mi satisfaca dorintele.
Am urmatoarea intrebare catre dumneavoastra : toti de pe acest forum sunteti "bastani" si aveti incarcatoare de 2-3-4 mil ? sau sunteti si mai saracuti ca mine care incarcati accu cu diferite transformatoare, incarcatoare improvizate sau.... altele.

Eu sunt cam varza in electronica si apelez la cunostintele dvs. sa ma luminati, care este diferenta dintre un TRANSFORMATOR si un INCARCATOR slab fara detectie sau.... ce face ala si celalat nu face ? nu amandoua scot o anumita tensiune ? dc ala incarca accu si celalat nu ?!
Si ii rog pe cei care au rezolvat problema incarcarii accu prin confectionarea de incarcatoare home made sa ne impartaseasca si noua, astora mai prosti cum au reusit ?

Eu am nevoie de un incarcator pentru: 1 pack de 4,8v receptie
1 pack de 9,6v emisie
1 pack de 7,2v rotostarter
...doresc sa "fac" un incarcator ptr pack-urile astea, sa le pot incarca pe toate in acelasi timp nu sa stau ...astazi incarca emisia, maine receptia, samd.... daca pot incarca astea cu transformatorul este bine ptr ca-mi cumpar 3 transformatoare reglabile 1,5 - 3- 4,5 - 6 - 7,5 - 9,5 - 12 v si am terminat discutia ...le pun pe toate intr-o carcasa mare sa nu stau cu ele insirate prin casa.

Ce parere aveti ? ...orice comentariu este bine venit !

Aceasta postare a fost editata de Tal-u: 04 February 2005 - 11:02 PM

SIGNED OUT ---4theMoment---
0

#2 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1079
  • Inregistrat: 16-May 02

Postat 04 February 2005 - 11:22 PM

Cel mai simplu si cel mai simplu e sa iti iei un transformator eftin din piatza care da o tensiune mai mare ca a acumulatorilor tai.. de 1.5 ori min sa zicem dar daca da de 3ori e ok numai 220V sa nu dea. si legi accu la el inseriand o rezistentza pe care o calculezi cu formula:
R=(Utr-N*1.2V)/0.3 valoarea va fi in ohmi

iar puterea rezistenei va fi de minim
Pmin=(Utr-N*1.2V)*0.3 valoarea va fi in wati

Unde Utr este tensiunea data de transformatorul tau.
N nr de celule ale acumulatorului
Iar curentul de incarcare va fi de aproximativ 300mA ( e 0.3 -ul pe care tot il vezi). transformatoarele astea nu dau curent prea mare fara sa se arda
de exemplu pt un pack de 6 celule si tr de 12V

R=(12-1.2*6)/0.3=16ohmi
Pmin=(12-1.2*6)*0.3=1.44W

deci una de 1W e suficienta dar o sa friga
mai bine pui de 3W

Mai simplu de atat nu se poate
PS tr tr sa dea curent continuu iar + ul tr sa fie la + ul acc-ului
PS2 rezistenta nu tr sa aibe exact valoarea aia poate diferi cu +/- 50%
Si nu prea merg incarcate toate la gramada, ar tr sa iei trei tr ;)

Succes

Aceasta postare a fost editata de MrSpace: 04 February 2005 - 11:35 PM

0

#3 Useril este offline   Tal-u 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 99
  • Inregistrat: 09-December 04

Postat 05 February 2005 - 12:38 AM

Multumesc pentru raspuns, am sa incerc sa realizez ce ai spus tu mai sus, dar raman cu o nelamurire, de ce este necesar sa pun rezistentele alea inseriate cu accu atata timp cat eu am deja transformator pentru 1,5v ?

Mai precis, sa dau un exemplu: am un accu de 1,2v si 2100 mA si mai am un transformator de 1,5v si 1000 mA (1A) nu pot sa leg pur si simplu +ul de la transformator cu +ul de la acumulator si sa-l bag la incarcat ? nu se incarca ? bubuie ? tine 100 cicluri ? ...tine 5000 ? ;)

...va multumesc.
SIGNED OUT ---4theMoment---
0

#4 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2005 - 01:28 AM

Rezistentza aia e sa metina curentul constant si sa il limiteze sa nu creasca prea mult , poate iti strica transformatorul. Dar in principal e pt a mentine curentul constant ca asa se face incarcarea acumulatoarelor la curent constant. cu sistemul asta va tine cam 500 cicluri daca esti atent sa nu uiti acumulatorul
Apropo ca regula empirica un acumulator ni-cd sau ni-mh e plin cand se incazeste nitel, daca il uiti acolo o sa se incalzeasca mai tare.. oricum ai sa vezi cand e full incarcat are 1.4 1.45V
spor la treaba
0

#5 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 05 February 2005 - 03:45 AM

Tal-u, la 5 Feb 2005, 00:38, a spus:

Multumesc pentru raspuns, am sa incerc sa realizez ce ai spus tu mai sus, dar raman cu o nelamurire, de ce este necesar sa pun rezistentele alea inseriate cu accu atata timp cat eu am deja transformator pentru 1,5v ?

Mai precis, sa dau un exemplu:  am un accu de 1,2v si 2100 mA si mai am un transformator de 1,5v si 1000 mA (1A) nu pot sa leg pur si simplu +ul de la transformator cu +ul de la acumulator si sa-l bag la incarcat ?  nu se incarca ? bubuie ? tine 100 cicluri ? ...tine 5000 ?  :D    

...va multumesc.

Pai pe transformatorul tau scrie ca poate debita 1 A un timp nelimitat sau pe o perioada limitata... Nu stii cat poate da pe un timp scurt ( pana ia foc :D ) Exact asta se intampla daca nu limitezi curentul. Cel mai simplu cu o rezistenta.

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 05 February 2005 - 04:02 AM

0

#6 Useril este offline   Tache 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 271
  • Inregistrat: 03-March 03

Postat 05 February 2005 - 09:33 PM

hop si eu in discutie.....
am un incarcatator de la un telefon mobil..................7,5V......320mA
Pot sa folosesc pe post de incarcator pt pack de la rotostarter? (7,2V)
Oare nu are o rezistenta interna pt limitarea curentului?

Aceasta postare a fost editata de Tache: 05 February 2005 - 09:58 PM

Salvati camioanele!
0

#7 Useril este offline   MrSpace 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 February 2005 - 10:07 PM

daca vrei parerea mea..Nu, din pacate... Din cate am auzit incarcatoarele astea nu au circuitul de incarcare incorporat si daca ar fi ar fi iar nasol pt ca poate e pt LI-ion. mai bine cu tr din piatza :D
0

#8 Useril este offline   Tache 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 271
  • Inregistrat: 03-March 03

Postat 05 February 2005 - 10:41 PM

Ok! Ms mult.
Salvati camioanele!
0

#9 Useril este offline   spirica 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 27-January 05

Postat 08 February 2005 - 06:21 PM

Simplu si ieftin : in loc de rezistenta mult discutata pune un BEC! De exemplu ai un traf cu punte redresoare sa-ti scoata 12V / 1A si inseriezi un bec de 12V / 5W cu acumulaturul tau (de la 4 la 9V) si incarcatorul este gata. I-ti incarca cu 0.4 A maxim. Functioneaza garantat!
0

#10 Useril este offline   spirica 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 3
  • Inregistrat: 27-January 05

Postat 08 February 2005 - 06:24 PM

Pentru tache.poti incerca si tu becu!
0

#11 Useril este offline   iancu de hunedoara 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 7
  • Inregistrat: 29-March 05

Postat 24 April 2005 - 07:20 PM

in loc de rezistenta mult discutata pune un BEC!
cu aceasta eu sint de acord ,simplu si functional.Cum se stie "TOT GENIALUL E SIMPLU".
0

#12 Useril este offline   Milica 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 309
  • Inregistrat: 06-March 05

Postat 10 May 2005 - 12:31 PM

Pt Talu'
Auzi prietene, eu mi-am cumparat unul pt Savage, care incarca si roto, si glow si pack-ul de la directie, deoadata. La fel ca tine nu am avut bani de incarcatoare de 3-4 mil cu detectia incarcarii, pt masina vrajeli.
Toata afacerea m-a costat 350.000 lei si merge brici. E cum zici tu " home made"
Sa traiesti
Savage 25
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu