Modelism - RHC Forum: Capac bec sofit - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Capac bec sofit o solutie simpla si ieftina de fabricatie a acestor capace

#1 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 188
  • Inregistrat: 09-June 10
  • Interests:Robotica, Electronica, Mecanica

Postat 25 June 2011 - 07:33 PM

Salutare,

Am si eu o nedumerire si vreau sa va solicit opiniile. Vreau sa confectionez capace pentru becurile sofit(sau festoon) .Atasez o poza sa stiti la ce ma refer. Becurile sunt in general folosite pentru plafonierele auto. M-am gandit sa le ambutisez din tabla din tabla subtire de cupru, dar nu prea stiu ce presupune. Se poate prin lovire, sau trebuie presa cu surub. Cum se confectioneaza matrita? Sau daca aveti alte idei le astept cu interes.
Am nevoie de ele pentru ca vreau sa confectionez niste "becoleduri" mai deosebite, si vreau sa imi fabric aceste capace.

Mutumesc
Bogdan G.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Capac_bec.jpg

"I reject the reality and substitute my own"
Bogdan
0742 796 172
0

#2 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 25 June 2011 - 09:09 PM

Daca vrei ambutisare din tabla cred ca trebuie s-o bagi la capitolul "adanca" si nu cred ca e simplu in regim manual, pentru serie mica, fara SDV-uri complicate.
O varianta ar fi sa gasesti teava cat mai potrivita ca diametru si sa incerci fie prin deformare pe o masina rotativa gen strung, fie prin presare in matrita. La ce forte sunt acolo, merge manual, pe un dispozitiv cu parghii. Nu merita sa te complici daca faci cate o bucata pe operatie sa mergi pe surub. Daca ai cu ce si pentru ce, poti automatiza. Dar ideea e sa pleci de la teava nu de la tabla. Varful nu trebuie perfect inchis, se cositoressc terminalele. Nici in cazul asta nu scapi de SDV-uri, dar rezultatul e mult mai bun. Sunt masini specializate care fac asta, dar...
Trebuie sa-ti faci serios calcule in fnctie de volumul productiei. Poate este mai rentabil sa le cumperi gata realizate de la un producator. Trebuie doar sa-l afli si nu e imposibil. La cat costa varianta "modificata" aproape ca nu se simte nici daca le recuperezi de la becurile noi, cumparate.
Daca e vorba doar de "niste", nu cred ca e rentabil sa produci si acele capace. La 1 leu cumperi doua gata facute si probabil ca iesi la mai putin de jumatate daca achizitionezi engross. Nu stiu detalii, nu pot comenta.
Mult succes.

Aceasta postare a fost editata de bitex: 25 June 2011 - 09:12 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#3 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 June 2011 - 10:39 PM

Din ce am vazut singurul producator serios, adica sa nu fie china noname, este Philips, si costa undela la 50-70 lei becul. Din ce am vazut eu cele chinezesti nu au durata foarte lunga de viata, dar si aici depinde de norocul fiecaruia. Eu vreau sa fac ceva mai ieftin si mai performant. Pana acuma le recuperam, dar e mult de migalit, curatat etc. , cautam ceva mai elegant. Daca as gasi un furnizor as cumpara vreo 100 de bucati. Evident pentru cateva, le facem pe strung din material plin, dar pentru mai multe nu se justifica. Vreau sa fac ceva mai multe, in jur la 40 50 de bucati.

@ bitex, ms de reply, dar nu stiu unde gasesc teava de cupru. Cele din becuri sunt ambutisate cred, probabil chiar din teava. As avea posibilitatea sa montez un cilindu pneumatic, care sa actioneze presa, dar nu stiu care sunt regimurile de ambutisare, si ce tabla ar trebui sa folosesc. De asemenea pot sa fac si matrita, fara costuri mari, dar nu stiu exact cum.

Orice solutie as gasi, vreau sa scap de recuperatul de la becurile noi.
Bogdan
0742 796 172
0

#4 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 26 June 2011 - 12:04 AM

Cred ca cele mai ieftine chinezarii cu filament pot fi achizitionate ieftin (maxim 1 ron becul) si fiind proaste se si curata usor adezivul din ele. De multe ori se demonteaza la mana, fara sa spargi tubul din sticla. Daca din intamplare dai de lampi cu adeziv puternic, poti sa lasi o parte din el acolo ca oricum tot adeziv o sa bagi in acel loc. Faci cum iti este mai bine.

Sincer, eu as prefera sa cumpar becuri de 50 lei si sa curat capacele de la ele. Ca in banii astia nu stiu daca as scoate o matrita, sau alte dispozitive sa le pot face. Cu atat mai mult cu cat mai sunt si alte probleme, pe care deja le intalnesti (procurarea materialului, a sculelor, invatatul "tehnologiei"...). Hotararea iti apartine. Multa bafta!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 26 June 2011 - 12:25 AM

0

#5 Useril este offline   Sharkky 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 116
  • Inregistrat: 29-August 10

Postat 30 June 2011 - 10:31 AM

Daca vrei sa lipesti smd-uri, de ce nu faci cablajul ascutit spre capete?
Cositoresti capetele placutei si asa scapi de capacele din capete ...
0

#6 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 30 June 2011 - 02:49 PM

Cred ca ar fi probleme cu fixatul becului in socluri. Unele au niste placute deformate, altele prind putin sau mai mult si pe lateral (precum sunt prinse unele sigurante cilindrice). Ar putea fi probleme si cu rotitul becului in acel soclu daca e doar cablajul, ca vor fi pozitii particulare in care poate sta bine.
Dar pana la urma, cred ca ai dreptate. Partea cilindrica nu ajuta la fixare, poate renunta la ea.
Daca ar fi sa mearga pe ideea propusa de tine (e tare simpla si usor de aplicat), ar fi fain sa toarne 2 picaturi de cositor intr-o mica forma si sa obtina chiar o tentativa de con acolo, sau macar niste bobite cat mai sferice, in coltul ala de cablaj. Pana la urma varful conului face contact, daca mai e si rotund cred ca e suficient. N-am idee cum e mai bine pentru fiecare...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 30 June 2011 - 02:51 PM

0

#7 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 30 June 2011 - 06:11 PM

Luam o saiba, o punem pe o placa din otel care are o gaura si apasam cu o bila, dorn, ceva. Cu putina atentie si daca facem ceva pentru o buna pozitionare, obtinem un trunchi de con, gata de a fi lipit de capatul cablajului...spun si eu.
0

#8 Useril este offline   Bughy 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 30 June 2011 - 08:51 PM

Multumesc de raspunsuri, azi insa am gasit. Am dat de un producator de becuri in Romania, Jud Dambovita, si cumpar de la ei 1000 de bucati cu 23 euro. Cred ca mai bine nu am cum sa ies. Daca cineva mai este interesat de capacele, le impart pentru ca nu am nevoide de chiar atatea...
Bogdan
0742 796 172
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu