Stroboscop cum fac unul?
Postat 15 June 2011 - 03:03 PM
Multumesc!
Postat 15 June 2011 - 04:18 PM
Si eu am o oarecare experienta in electronica, dar sper sa nu gresesc. Am facut mai demult si stiu ca a mers. Iei un circuit astabil, identifici pinii potriviti ai circuitului integrat care face treaba asta si-i inversezi intre ei. In acest mod obtii un circuit bistabil. De regula circuitele erau alimentate la 5V si ca sa pot folosi LED-uri legam doua in serie, catod la catod. Se aprind pe rand, cand unul cand altul si nu se ard. N-am mai facut de multa vreme asa ceva, e faina ideea de a fabrica un stroboscop.
Sa ne tii la curent cu evolutia proiectului.
Spor la treaba!
PS. Ar trebui vazut daca nu cumva pinii trebuiesc legati intre ei si nu inversati, ca nu mai stiu exact, e multa vreme de atunci. Cred ca nu o sa gasim usor documentatie, dar putem incerca.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 15 June 2011 - 04:21 PM
Telefon: 0721 385365
Postat 15 June 2011 - 06:06 PM
Succes.
Bogdan
0742 796 172
Postat 15 June 2011 - 06:41 PM
Multa, multa bafta.
Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 15 June 2011 - 06:42 PM
Postat 15 June 2011 - 09:37 PM
Vreau sa pricep sistemul sa nu mor prost! 8)
Postat 15 June 2011 - 10:27 PM
Poate gasesti modelisti prin zona si mai discuti si cu ei.
Bafta!
PS. Pune mana pe niste carti de electronica, stai mai mult pe net ...
Era sa-ti propun sa ascunzi locatia sa nu ne facem de ras amandoi. Las-o acolo, deja e tarziu!.
Aceasta postare a fost editata de bitex: 15 June 2011 - 10:30 PM
Postat 16 June 2011 - 12:53 AM
@Stuffy Uite. In loc de Rb pui un potentiometru si voila. Un stroboscop cu led. Daca legi inca un led intre output si plus ai doua leduri care clipesc alternativ.
Bogdan
0742 796 172
Postat 16 June 2011 - 01:57 PM
@Bitex, imi poti oferi o schema cu circuitul astabil de care vorbeai? Am cautat pe la vecinu' Gugal dar nu am gasit nimic concret..
P.S. Sunteti in onesti?
Multumesc!
Postat 16 June 2011 - 04:04 PM
PS. Nu, sunt din Cluj.
Bogdan
0742 796 172
Postat 16 June 2011 - 05:58 PM
Experienta mea in electronice se rezuma la instalatia electrica de led'uri de pe masinutza (faza lunga, pozitie, stopuri)
De ce am nevoie sa ansamblez circuitul cu pricina? (pe langa 555 timer) :(
Postat 16 June 2011 - 10:44 PM
Succes!
Bogdan
0742 796 172
Postat 17 June 2011 - 02:42 PM
In rest am: un circuit integrat 555
2 rezistente de 1K (am una de rezerva)
1 condensator de 4.7 uF
1 condensator de 47 uF
Caut in seara asta pe internet ceea ce imi lipseste:)
Aceasta postare a fost editata de Stuffy: 17 June 2011 - 02:42 PM
Postat 17 June 2011 - 03:35 PM
Nu sunt in Onesti, acolo mi-am petrecut primele decenii de viata.
Ai cautat niste carti de electronica pentru incepatori? Sau te bazezi doar pe experienta pe care o ai? Prima oara cand am avut eu contact cu electronica (exceptand verificarea bateriilor de lanterna cu limba), am plecat de acasa cu o carte in mana si am mers pana la Universal. Nu stiu cum se numeste acum dar e cladirea aia modificata urat, parca e o cazemata pe post de tinta, cu fatada rosie. Undeva la parter era un raion frumos, mare, cu componente electronice. Pe vremea aia tot magazinul era frumos, macar avea ferestre. Doream sa fac un amplificator de antena TV. Iti dai seama ca imi pareau copilaresti si plictisitoare montajele cu beculete. Era mai greu cu LED-urile pe atunci. Cu cartea in mana am cerut vanzatoarei sa-mi dea R1, R2, R3, R4... nestiind ca trebuia sa cer altceva si ca lista cu valorile era pe alta pagina. Eu ceream ce era trecut pe schema. Macar am o scuza, nu aveam impliniti 5 ani. Desi nici nu ma vedea bine de dupa tejghea, mi-a explicat ca de fapt altceva trebuie sa cumpar, si ca nu e asa simplu. M-a pacalit ca nu le are pe toate si sa vin in alta zi. Spera ca poate imi trece si a avut dreptate. Cum n-am mai crescut mult in inaltime, nici la capitolul electronica nu am evoluat vizibil... Dar macar am mai citit.
Pune mana pe carti de electronica. Fara gluma, indiferent de varsta, fa-ti abonament la biblioteca la sectia copii, au cele mai frumoase carti acolo. Nu atat schemele in sine cat explicatiile lor.
Observ evolutia, deja ai trecut de la potentiator la potentiometru. E un mare pas inainte.
Spor la treaba.
Postat 18 June 2011 - 04:00 PM
Vezi in atasamente o schema mai simpla, care nu necesita piese sofisticate. Ti-am pus si o documentati in legatura cu schema si piesele necesare, din cartea "Caleidoscop de electronica", de George D. Oprescu. Piese poti cumpara de aici din oras de la magazinul Vega sau la Local Serv la intrare in Satul Catolic. Toate piesele astea nu ar trebui sa te coste mai mult de 3 lei
Postat 18 June 2011 - 04:09 PM
Vezi in atasamente o schema mai simpla, care nu necesita piese sofisticate. Ti-am pus si o documentati in legatura cu schema si piesele necesare, din cartea "Caleidoscop de electronica", de George D. Oprescu. Piese poti cumpara de aici din oras de la magazinul Vega sau la Local Serv la intrare in Satul Catolic. Toate piesele astea nu ar trebui sa te coste mai mult de 3 lei
@bitex:
In legatura cu modelismul, in Onesti nu se mai misca nimic, au inchis cercurile de modelism si radioamatorism de la Clubul Copiilor, in schimb eu am reusit sa imbolnavesc cativa colegi de clasa cu microbul navomodelismului si modelismului feroviar.
Postat 18 June 2011 - 04:11 PM
Chiar o recomand, e foarte simpla si usor de facut.