Parti bune:
- a mers din prima, solutiile ce le-am folosit la realizarea structurii, la propulsie , la actionarea cuvelor, au functionat bine din prima, ramane de vazut cum vor rezista in timp.
- se vede bine, are viteza decenta, manevrabilitate ok si face fata cu brio incarcaturii.
Parti mai putin bune:
- In ciuda documentarii prealabile, din cauza lipsei de experienta in aprecierea dimensiunilor corecte pt aplicatia data, a iesit foarte mare, zic eu, L-100 cm X l-50 cm X h-25 cm (fara antena).
Greutate 6Kg gata de functionare, fara incarcatura.
- Initial manevrabilitatea fost dezastruoasa din cauza ca am pus elicea si carma prea in fata. Am corectat asta marind bratul servoului carmei, deci cursa carmei.
- Am ales cuve prea mici - dupa ce am terminat constructia si am avut ocazia sa testez cuvele cu nada reala, am constatat ca intra doar 0,5 Kg pe cuva, deci 1Kg in total. La cum merge, apreciez acum ca ar putea duce cel putin dublu.
- Cuplajul intre motor si arborele elicei l-am pus de la inceput nerigid (NavyKardan de fapt) si desi am fost bine sfatuit sa pun unul rigid nu am reusit sa-l inlocuiesc pana in momentul asta, dar o voi face cat de curand. La testul pe uscat totul merge ok, in sarcina insa toata forta este preluata de suportul motorului care nu este suficient de rigid si se flexeaza putin, lucru care duce la dezalinirea axului elicei de cel al motorului producand o usoara vibratie.
Ideea a fost de a realiza o barca pt nadit, simplu de construit si de utilizat (nu urma sa o folosesc eu ), sa o realizez in timp scurt si sa incerc sa tin costurile cat mai jos fara a afecta performantele. Unele componente folosite in final sunt "nestandard" desi planul initial a fost facut cu componente accesibile in comert.
Structura barcii
Dupa studierea barcilor "de serie" , a celor de aici de pe forum, a materialelor disponibile si a posibilitatilor tehnice, am decis sa realizez corpul in gen catamaran dar cu propulsia cu un singur motor central nu cate unul in fiecare corp.
Din pacate in prima faza nu am gasit komatex asa ca am realizat corpul din tuburi de PVC de 110mm unite intre ele prin 3 sine de aluminiu in forma de U.
Sinele le-am taiat si le-am indoit ca in poza pt a avea 2 puncte de prindere pe fiecare tub (sa nu aiba joc). Acum le-as face tot cu prindere in 2 pct dar as pastra sina dreapta nu coborata. As fi avut astfel posibilitatea de a incarca mai mult barca fara sa am emotii ca ajunge ceva in apa in caz de valuri sau mai stiu eu ce.
Tuburile le-am astupat cu dopuri din polistiren extrudat taiate sa intre cat mai fix si lipite cu adeziv poliuetanic (care a expandat si a astupat eventualele goluri). Varfurile trebuiau sa fie tot din polistiren chituit si vopsit dar din lipsa de ochi si mana artistica au iesit aiurea si au fost inlocuite cu 2 varfuri de pet de C...-C... care s-au potrivit la fix si care zic eu ca pana la urma arata mai interesant decat varianta proiectata initial.
Pe parcurs am avut ideea (nefericita zic eu) de a umple tuburile cu spuma pt izolatii in ideea ca daca dopurile cedeaza cumva apa sa nu aiba unde patrunde. Spuma aia nu s-a prea expandat si m-am si umplut de ea din cap pana in picioare iar dupa operatiune am constatat ca structura s-a ingreunat semnificativ. Acum nu as mai umple tuburile cu nimic, cred ca dopurile ar fi fost suficiente.
De cele 3 sine sunt prinse 2 sine pe care sunt fixate motor, acumulator, suportul axului elicei si carma.
Desi initial mi s-a parut o varianta constructiva simpla, a fost destul de laborioasa si mi-a luat mult timp (mai ales sa dau spuma aia jos de pe mine).
Acumulatorul folosit este de 12V/ 5,4A. Deocamdata il consider suficient la consumul existent.
Motorul folosit nu este unul standard de modelism, insa a dovedit ca face fata din toate punctele de vedere iar consumul este neobisnuit de mic. Plaja de alimentare este 12-24V, turatie la 12v aprox. 2800 rpm, consum masurat 600-800 mA.
Elicea - 60mm stanga.
Carma - 70mm x 40mm actionata de un servo standard.
Mecanismele de actionare a cuvelor, sunt angrenaje cu melc urmat de un reductor cu 3 roti dintate, de asemenea nestandard in modelism si provin din acelasi copiator dezafectat ca si motorul de propulsie. In mod normal merg la 24v dar puse la 12V au doar viteza mai mica, in rest sunt ok. Am preferat modul acesta de actionare intr-o singura directie pt a nu fi nevoit sa folosesc limitatoare de cap de cursa sau artificii electronice de comanda.
Cuvele - cutii de plastic 170x100x40 mm - puteau fi mai mari.
Telecomanda - consacrata E-Fly 100 cu 4 canale. Comenzile sunt - mansa dreapta - fata-spate, stanga-dreapta. Mansa stanga - basculare cuve stanga-dreapta, 1 canal nefolosit.
Comanda motorului
Deoarece motorul folosit nu este unul standard de modelism si merge intre 12V sin 24V am ezitat sa folosesc un ESC dedicat navo pt ca nu am stiut cum va functiona motorul la 12V si nici cum o sa se impace cu ESC-ul, asa ca am preferat solutia cu comutatoare actionate de un servo care nu prezenta aproape nici un risc si care a functionat si inca functioneaza fara probleme. Marele dezavantaj este ca motorul functioneaza doar pornit/oprit fara a putea controla turatia.
Comanda motoarelor cuvelor se face de asemenea cu un servo ce actioneaza cate un comutator pt fiecare cuva.
Alimentarea receptorului se face cu un montaj simplu cu stabilizator de tensiune de 5V.
Manerul de transport este facut dintr-o gletiera de plastic si este prins in 4 puncte. Pe placa manerului am pus comutatoarele pt alimentarea receptorului, a motorului si a mecanismelor de basculare si a luminilor. Tot aici sunt si mufele de incarcare si suportul antenei, care este o tija de carbon de 1000x2mm.
Patratosul capac care acopera "secretele tehnologice" este din polistiren extrudat de 2cm vopsit alb, aprox. jumatate de coala.
Fisiere atasate
-
detaliusina.jpg (114.17K)
Number of downloads: 11319 -
dimens1.jpg (156.23K)
Number of downloads: 11323 -
lateral.jpg (167.18K)
Number of downloads: 10797
Aceasta postare a fost editata de Sebathorus: 14 August 2008 - 06:23 PM