Postat 05 March 2011 - 08:33 AM
Salutare Vasile, si...... fi bine venit in "clubul copiilor mai mari"
Ca o mica introducere, "tomnatec" nu cred ca este un cuvant potrivit, tomnateci nu suntem niciunul indiferent de varsta, eu unul asi adauga mai bine..... "ratacit si regasit". in primul rand.... "ratacit" pentru simplul motiv ca odata cu inaintarea in varsta, ai uitat, sau ai neglijat partea de "copil" care salasluieste in sufletul tau, iar "regasit" pentru ca ai regasit sufletul de copil, care ..... este cel mai minunat lucru, asa incepem sa invatam sa devenim mai cinstiti, mai onesti, mai buni, in primul rand cu noi insine dar si cu cei din jur.
Legat de magnificul proiect pe care esti dornic sa-l abordezi, nu pot spune ca este unul usor, dar nici greu.
Sa fiu cat mai pertinent la subiect..... eu unul cunosc foarte bine acest model, daunazii, plecand sub forma de cadou de la mine, pentru o amume persoana. Ce-i drept.... pentru mine si-a cam facut veacul, undeva la aproape 15 ani, sau cum s-ar mai zice: "Si-a trait traiul, si-a mancat malaiul", dar.... chiar daca a parasit locul de pe etajera, a ramas mereu in sufletul si in amintirea mea.
Cat priveste asa zisul plan pe care i-l detii..... este mai mult decat "OK", eu unul consider ca este cat se poate de explicit si de detaliat pentru a duce la final proiectul.
De scule....... se pot zice multe, atat in luna cat si in stele. Nimeni, dar ....nimeni nu-ti poate spune cu exactitate necesarul de scule pentru a inceve , sau mai exact pentru a reincepe initierea in navomodelism, sau...... din nou.... mai bine zis in modelism. Eu unul i-mi permit sa fac o afirmatie care pe unii din colefii forumisti ii v-a deranja, si care se v-or simtii "lelati" de afirmatiile facute. Dupa cum spuneam, afirmatia ar fi cu privite la Modelism, Nimeni, dar nimeninu poate sustine ca este un as in ale modelismului, nici chiar marii modelisti mondiali nu au curajul sa sustina raspicat ca odata cu ei s-a nascut modelismul si tot odata cu ei se v-a sfarsii . Modelismul in sine este o arta care se dobandeste in timp, si chiar daca ai 80-100 ani de practica.... in fiecare zi descoperi si inveti ceva nou. De pilda... chiar daca am "experienta" (este incorect spus) modelistica cat anii de viata ai unora dintre colegi, sau chiar mai mult , in urma cu 2 zile am invatat un nou lucru de la un modelist ca si mine care se initiaza in aceste ascunse taine de numai 60 zile (ca sa nu zic 2 luni). Deci..... concluzia...... toti suntem un tot unitar, ca vrem sau ca nu vrem fiecare invatam unul de la celalat, lucruri si trucuri modelistice, indiferent daca modelim de 2 zile sau ne 30-40 ani sau poate chiar mai mult. Asa ca..... eu unul cred ca Modelismul in sine , nu este o competitie, este o pasiune si o arta pe care ficare din noi o dezvolta si si-o dobandeste asa cum poate , cum intelege, si cum stie el mai bine.
Revenind la sculele necesare..... eu unul nu-mi pot permite sa-ti impun necesarul strict , doar ca..... nevoie mare ai de ... ceva de taiat, de trasat, de slefuit, de lipit , si..... in primul rand sa nu-ti lipseasca pasiunea, vointa , rabdarea si daruirea, lucruri care fac mai mult decat ori si ce scule profesionale sau non-profesionale.
La partea de motorizare..... chiar este mult mai usor decat crezi. Tinand cont ca esti din Bucuresti, aceasta locatie este plina de navomodelisti, iar asemena sfaturi le poti primii discutand cu ei la o "sueta" pe IOR sau daca nu ,la un pahar de ... , sunt baieti de treaba si din auzite , sunt foarte saritori si prietenosi.
O alta paranteza legata de materiale....... incearca sa-ti procuri placaj de mesteacan ( este mult mai usor de lucrat cu el, decat cel de fag, stejar sa alte esente, si mult mai rezistent decat cel de brad, tei......) iar ca baghete..... linistit le poti folosii pe cele de pin pe care le poti achizitiona de la Si-e-rra sau de la Pho-e-nix (care sunt la acelasi pret dar de calitate mult mai buna), in rest..... dupa cum spuneam..... Pasiune, daruire, rabdare......
Sa nu o mai lungesc..... cu palavrageala, i-ti doresc mult, mult spor la modelit, din nou..... bun venit printre noi, si...... sa auzim numai de bine.
P.S. Astept cu interes deosebit demararea lucrarilor la dana unde se va naste frumoasa "Lilla Weneda" By fvasile.
Respecte profunde din partea lui TOM-CAT

......si poate totusi