Modelism - RHC Forum: controlul motoarelor mici - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

controlul motoarelor mici

#1 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 24
  • Inregistrat: 05-December 04

Postat 19 December 2004 - 10:48 PM

Ce vream sa fac... sa controlez un motor de putere mica, in sensul sa il misc in inainte si inapoi... nu vreau sa variez si turatia, asta o sa o fac altfel...

Mentionez ca circuitul va fi folosit pentru a comanda un motor de pe portul paralel, deci tensiunile de comanda vor fi mici, iar motorul e de mica putere, luat de la un cd-rom stricat (motorul care pozitioneaza capul de citire). Pentru reglarea vitezei, o sa trimit impulsuri succesive la iesirea portului paralel (care din cate am vazut e metoda clasica si destul de eficienta pentru reglarea turatiei). Problema care o aveam, era ca motorul se invartea intr-un singur sens http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/sad.gif si normal ca el trebuie sa se invarta in ambele sensuri...

Am gasit o schema pe un site pe undeva si pare sa mearga (am simulat-o si pare sa functioneze) - nu mai stiu pagina, am salvat-o pe hard... o sa pun doar poza circuitului...

Tranzistoarele cu numere pare sunt 2N3053 (cele NPN, mai stiu si eu putina electronica :) cica) iar celelalte BC214...

Voua vi se pare ok schema? Cam cat m-ar costa? (trebuie sa fac 2 astfel de scheme, pentru 2 motorase) Rezistentele am vazut ca nu sunt scumpe, dar tranzistoarele alea nu stiu...

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1103489304.gif

0

#2 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip

Postat 19 December 2004 - 10:51 PM

aa, si diodele alea nu aveau nici un numar... par sa fie doar pentru protectie, dar cam ce as putea pune? Nu vreau sa am surprize...
0

#3 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 19 December 2004 - 11:52 PM

Pentru ala de CD-rom aproape ca n-ai nevoie de amplificator, ca merge bine si fara el. Am facut eu proba si n-am ars nimic pe acolo. Cu schimbatul sensului e mai greu ca trebuie sa mai folosesti un pin pentru un bit de control al directiei si intervine o mica parte electronica. Puntea H pe care ai pus-o acolo, o gasesti integrata intr-un singur circuit ieftin, care poate costa chiar mai putin ca doua 2N3053. Preturi gasesti la Vitacom sau Conex, pe paginile lor de net.

Daca vrei sa ai doar CW/CCW/STOP/BRAKE poti folosi un circuit cam ca TA7291S (documentatie si aici: http://katalog.elekt.../indx50-TA.html ) sau un BA6418, KA8310...
Daca vrei sa folosesti PWM, se gasesc si din astea. Cauta pe pagina de la ROHM, mai exact: http://www.rohm.com/products/shortform/11m...otor_index.html
Multe din ele se gasesc la noi. Sau gasesti in unitati CD-ROM stricate.

Spor la treaba!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 19 December 2004 - 11:53 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#4 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 20 December 2004 - 12:40 AM

catos, la 19 Dec 2004, 22:48, a spus:

Tranzistoarele cu numere pare sunt 2N3053 (cele NPN, mai stiu si eu putina electronica :) cica) iar celelalte BC214...

Cred ca ai vrut sa spui 2N3055 , iar la BC in nici un caz 214
Dar uite o schema mai simpla si functionabila , este 'extrasa' din montaje functionale.
Componentele sunt ieftine si se gasesc la orice firma in domeniu. Le poti comanda on line
Cu valorile din schema pt rezistente (1K la intrari , si 100 ohm la
limitare curent prin tranzistoarele de comanda ) , merge pana la 12V fara probleme.
Pt tensiuni mai mari trebuie ajustate usor aceste valori , la rezistente.

Fisiere atasate

0

#5 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 December 2004 - 12:53 PM

Va multumesc pentru raspunsuri.

Pana acum am ezitat sa folosesc circuite integrate, pentru ca au pinii respectivi mici, si nu prea pot sa fac schema fizica si sa lipesc piesa respectiva pe placa... Dar cred ca o sa incerc acum (am vazut ca un circuit integrat din ala costa in jur de 50.000, nu credeam ca sunt atat de ieftine). Sa vad intai cum arata, ca sa stiu daca pot sa fac si circuitul respectiv... Daca nu, schema de la Sir_Vaska este mult mai simpla de realizat.

Inca o intrebare in legatura cu circuitul TA7291... M-am uitat la ce ar trebui facuti cu toti pinii respectivi, o parte din ei sunt clari, dar 2 din pinii respectivi nu mi-am dat seama ce ar trebui sa faca :D Despre pinii urmatori este vorba:
Vs - Supply voltage terminal for motor driver - asta e clar, m-am prins
Vcc - Supply voltage terminal for logic - ?
Vref - Supply voltage terminal for control - ?

Vcc ar trebui sa fie tensiunea cu care este comparat 1 logic de la intrare?
Vref iti permite sa controlezi si turatia motorului?! Daca da, ce tensiune trebuie pusa pe acest pin ca sa mearga la turatie maxima?

Am atasat o poza cu cateva date din documentatia circuitului, care poate o sa va lamureasca mai mult decat pe mine...

Imagini atasate

• Imagine atasata: post-8-1103540027.jpg

0

#6 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 December 2004 - 12:59 PM

Si eventual un link de unde se poate vedea toata documentatia circuitului

http://www.eserviceinfo.com/download.php?f...ilemodel=TA7291
0

#7 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 20 December 2004 - 07:55 PM

Eu am luat de bun simbolul 2n3053, ca exista si e un "SI-N 60V 0.7A 5W 100MHZ ", ba chiar si acel BC214 (e cam 2.000-4.000 lei, depinde de sursa) si am vrut sa-i scriu si ca daca foloseste 2N3055 comanda un motor de locomotiva nu un micromotor... Caut sa vad ce-i acolo si poate revin daca pricep ceva.
Spor la treaba.
0

#8 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 20 December 2004 - 08:58 PM

bitex, la 20 Dec 2004, 19:55, a spus:

Eu am luat de bun simbolul 2n3053, ca exista si e un "SI-N 60V 0.7A 5W 100MHZ ", ba chiar si acel BC214 (e cam 2.000-4.000 lei, depinde de sursa) si am vrut sa-i scriu si ca daca foloseste 2N3055 comanda un motor de locomotiva nu un micromotor... Caut sa vad ce-i acolo si poate revin daca pricep ceva.
Spor la treaba.

Nu am afirmat ca n-ar exista , ci faptul ca sunt destinate pt aplicatii de alt tip.
De ex bc214 este mai potrivit pt radiofrecventa iar 2N3053 este pt audiofrecventa ,
mica putere. La montajele prezentate , ambele ar merge in loc de tranzistoare intermediare!
Si la schema postata de @catos , pt comutare se poate folosi cu succes
tranzistorul S8050 din schema prezentata de mine. Tranzistoarele S8050 si S8055 sunt "pregatite"
pt asemenea aplicatii in mod special.
Imi cer scuze ca nu am fost suficient de explicit in primul mesaj

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 20 December 2004 - 09:16 PM

0

#9 Useril este offline   catos 

• Incepator
  • PipPip

Postat 20 December 2004 - 11:37 PM

acesta este textul original, daca credeti ca va este de folos...

4QD-TEC: H bridge switch for small motors

4QD manufacture motor speed controllers so all our H bridges are PWM. Here's a simple switch circuit for reversing and stopping a motor without any control of speed.

Two inputs, A and B, control the bridge. With both high (or open circuit) both ends of the motor are connected to 0v. Connect A low and Tr2 turns on causing the motor to go forward. Connect B low and Tr6 turns on, reversing the motor. If A and B are both low, both ends of the motor are high, so the motor is off.

Tr1 and Tr2 form a complementary darlington. It is normally off (with input A open circuit) and is turned on by connecting input A low.

With Tr1 and 2 off, Tr3 is turned on by the 4K7 base resistor. Tr3 and Tr4 also form a complementary darlington and both turn on together.

Another way of looking at he half bridge is as a totem-pole output stage, with both transistors as complementary darlingtons. The resistor which would normally pull up the base of the top of th pole is replaced by Tr1 which forms also the input to the top-of-the-pole darlington.

Note that no provision is made for recirculating motor currents at switch off. Since the motor is relatively small, the energy at switch off is small and as the circuit is not switching at a high rate, the dumped energy is small, so the breakdown energy in the transistors is not a problem. However - you may like to put reverse parallel flywheel diodes across the transistors.

Transistor types
In the original TO5 transistors were used: 2N3053 for the even numbers and BC214 for the odd numbers. The circuit's nice in that respect - it uses NPN power transistors and PNP drivers in each section of the bridge. You have to chose transistors that will safely switch your motor.
0

#10 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 21 December 2004 - 03:50 AM

Nu ar fi mai simplu cu releu comandat de un BC ordinar ?
0

#11 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 21 December 2004 - 08:05 AM

Ba da, daca tot nu poate controla turatia...
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu