Vind aripa
#1
Postat 11 February 2003 - 02:30 PM
Am cumparat pentru varul meu o aripa de ocazie din Franta (ocazie gasita pe o foarte serioasa lista de discutii de pe yahoo, cu 800 de membri, "ulm"). Dar varul meu a gasit o oportunitate deosebita si pleaca in Australia, 5 ani.
Aripa e de vinzare.
Este o aripa originala Cosmos Chronos 14, din 1994. Structura metalica si nervurile sunt in perfecta stare (nu a avut nici o deformare sau inlocuire, in afara de cabluri, evident). Duraluminiu anodizat 2017 T6 cu chila 7075 T5 si articulatii din otel. Ranforsari cu teflon, pe interior.
Pinza este uzata de ultraviolete, sincer nu recomand zborul cu ea. Dar este si ea in perfecta forma si se poate folosi pentru a face o copie identica. Pretul unei role de 50 M de dacron Diatex 2000 termoretractabil 15% (Franta) este de 380 Euro. Se poate aduce la colet, fara vama ......
Aripa este foarte rapida (multipla campioana mondiala), pretabila si la biloc cu un motor minim rotax 503, are o viteza de stall mica si manevrabilitate excelenta. Utilizabila foarte rapid si pentru zbor liber, dar nu are chinga.
Pret: 700 Euro ! (ca e pinza uzata. Daca gasesc o pinza, e 2000)
(o aripa noua similara, costa 4400 Euro, iar daca ati cumpara si realiza cu mina voastra structura, nervurile si cablurile, ia circa 450 Euro, multa indeminare, scule si 80-100 de ore de munca)
referinte si caracteristici:
http://www.cosmos.fr...d/chronos14.htm
http://www.diatex.fr.../entoilage.html
la cerere, am poze.
#3
Postat 11 February 2003 - 03:00 PM
ce vrei sa spui, daca pot sa aduc un triax?
Aripa asta a fost o oportunitate deosebita, niste prieteni mi-au obtinut-o la un pret incredibil, la care s-a adaugat transportul si "vama" .....
Un triax are un pret f. mare. De la 200 euro in sus.
inscrie-te pe listele de discutii
ulm@yahoogroups.com
foxpapa@yahoogroups.com
si da un search in history.
#4
Postat 11 February 2003 - 03:06 PM
Mai am tot de la varul meu:
- un altimetru (badin) si un varimetru de avion, mecanice
- doua indicatoare de temperatura noi + sonde (unul e dublu) si un orarmetru.
- un turometru electronic digital foarte performant.
- o casca intercom Telex completa, cu rezerve.
- Diverse alte electrice.
Cu aripa, sau separat.
#5
Postat 16 February 2003 - 10:20 AM
Anul trecut am facut un curs de pilot esseyor la Air Creation in Franta, ocazie cu care am vazut cam cum se pune problema. Pe vremuri am construit si eu o aripa, de fapt am colaborat la constructia unor aripi, dar industrial este cu totul alta chestie.
Si ca sa contiunam pe acelasi ton vreau sa spun ca aripa de care zici tu nu se poate folosi la zborul liber. Motivele sunt multe:
1. chila este scurta, ca la orice aripa de motor (se poate insa prelungi cu putin efort)
2. aripa este grea, fiind una rezistenta, doar trebuie sa duca o sarcina mult mai mare
3. daca o zbori liber poti avea surprize cu stabilitatea, pentru ca tu ii asiguri o incarcare pe suprafata mult mai mica, si moment de pendul cam 20 % din cel pentru care a fost proiectata.
4. din aceste cauze la aterizare poti sa ai iar surprize atat cu stabilitatea cat si cu un eventual tumbling, plus ca s-ar putea ca viteza de angajare sa nu fie atat de mica cum te astepti (din cauza profilului reflex adaptat zborului cu motor...)
Imi pare rau ca te combat dar cred ca este mai importanta securitatea in zbor decat orice altceva...
Big
Aceasta postare a fost editata de Big: 16 February 2003 - 10:22 AM
#7
Postat 17 February 2003 - 12:18 PM
In ambele cazuri, combinatia originala putea fi reprodusa foarte bine, din 2 motive:
1: materialele astea noi, de la Dimension Polyant, Diatex, Braunberger, care sunt 10-15 % termoretractabile fara pierderea proprietatilor mecanice (adica pierderea e sub 5%), iti permit sa scoti aproape orice defect de croiala si sa atingi o tensionare corecta.
2: structuram materialului este cu fire torsadate tesute in 3, la 120 grade, sau in 6 chiar (depinde de model). Termoretractabilitatea este si ea omogena pe toate 3 directiile, in ambele sensuri. Practic, trebuie sa fii chiar mototol ca sa obtii un unghi cu tensionare scazuta, in conditiile astea ......
Eu dealtfel asa am de gind sa imi fac aripa mea: sa o croiesc cu mina mea.
Si eu consider ca securitatea e esentiala, de aceea desi aripa e "zburabila", eu am zburat cu ea in iunie 2002, ma tin de promisiunea facuta proprietarului original, si recomand schimbarea pinzei.
#8
Postat 17 February 2003 - 12:33 PM
O voalura ungureasca pentru aripi Cosmos, aia da, costa intre 1100 si 1500 de Euro. Dar eu am vazut copii de-astea unguresti, la 1200 de Euro, facute cu ........ Lavsan, adica un fel de dacron facut in ucraina si rusia, o kestie care in 100 de ore de expunere la soare se destrama ca ciorapii de dama....
Aveti mare grija ! Nu zic pentru meseriasi, zic pentru incepatori. Ca meseriasii, la noi, oricum zboara cu kestii reparate cu sirma, cu cusaturi din benzi de mylar peste rupturi, cu improvizatii... cam cum se circula cu Oltcit-ul si Dacia ..... la ciocan si cheie...
#9
Postat 18 February 2003 - 08:29 AM
In alta ordine de idei sunt de acord ca ce face Halley la Eger nu este chiar ceva pe ce sa dai banii. Nu sunt fan Apollo si basta. Sunt fan Polaris, Air Creation (mai ales), DTA etc.
Iar meseriasii de care vorbesti tu sunt si ei de 2 soiuri: cei care se joaca, si cei care zboara. Cred ca am spus tot.
In cazul construirii acasa a unei voaluri situatia pare doar simpla... Materialele pentru volaura, chiar si diatexul, porcher marine, si toata gama, au un modul de elasticitate. redus dar ales cu grija. este necesar ca voalura sa aiba o oarecare elsticitate pentru ca sa atenueze socurile care apar, dar mai ales ca sa permita deformarile elastice necesare pilotajului. Cambrarile de care zicem intr-unul din mesajele precedente se obtin in procent de 50% tot din elasticitate, si apar doar in sarcina, la anumite solicitari generate de viteza sau unghi de incidenta ori miscari ale traversului . Acestea sunt marile secrete ale aripilor de succes! De aceea aripile Apollo, Libre, sau alte copii, sunt grele in mana (adica necesita efort fizic mai mare la pilotaj) si mai putin manevrabile in comparatie cu suratele lor originale. In plus nu fac asa frumos cand se angajaza, tot din cauza elasticitatii... Si daca vorbim de elasticitate trebuie sa mentionam aici si elasticitatea lateurilor care este si ea extrem de importanta si greu de stabilit in cazul productiei unicat.
Ca o concluzie, este mult mai usor sa construiesti o aripa clasica decat una delta...
Big
Aceasta postare a fost editata de Big: 18 February 2003 - 08:38 AM
#11
Postat 19 February 2003 - 07:37 AM
Vorbind despre polonezi pot sa spun ca am zburat cu 2 aparate facute la ei. sunt executate remarcabil dar au inca mult de lucru la aripi. oricum sunt o clasa peste Apollo.
Big Coffe
#12
Postat 21 February 2003 - 10:46 AM
Imi manifest si eu caracteru patimash, "trec peste" nevasta cu riscurile binecunoscute de cine are un fufletzel linga el, si chair ii pasa la corason daca face bot si scandal, si imi fac pentru mine aripa aia.
Gata, din momentul asta pretul urca la 900 !!!
Sa nu se vinda, sa ramin cu ea, si la vara mi-o repinzuiesc asa, pentru sufletul meu.
O sa fac asta cu atentie, cu un strop de dragoste, si cu muuulta multa dorinta si pasiune ! Ce-o iesi o iesi, nu o sa iasa la calitate Cosmos original, dar in orice caz o sa fie mult mai performanta decit multe jucarele de la noi. Ca si asa aripa asta Chronos 14 e foarte rapida si uneori chiar prea usor manevrabila, o mai temperez un pic...
In functie de bani, eventualul divortz (doamnie feri !) si alti factori secundari, pin septembrie te invit, Big, ca un membru cu mai multe stelute decit 3 umeri de General, sa iti dai o parere, la un butoi de bere direct din fabrica Tuborg, sau 2 litri de Horinca de la Rodna, la alegere.
Doamne ajuta.
#13
Postat 24 February 2003 - 07:37 AM
Mie imi plac oamenii de actiune si prin uramre ma bucur pentru tine ca ai luat decizia asta. Deja am inceput sa imi antrenez simturile pentru testarea aripii tale! Voi fi extrem de carcotash, dar numai dupa ce voi degusta din Tuborgul ala ( de unde ai stiut ca sunt bautor de tu-borg?) sau din horinca aia adevarata! Baga mare da rotund si nu te lasa! si tine-ma si pe mine la curent cu fazele prin care treci, mai bag si io de vina, ma mai bucur pentru tine, etc!
Big si atat
#16
Postat 25 February 2003 - 03:51 PM
Mai am diverse alte minuni... arcuri, cabluri, aparate de bord...
Ar fi pacat sa nu mai pun 4-500 de euro, sa trag si de un triciclu ! pentru citeva tuburi de la Alprom, 3 roti si o elice ? Am niste planuri foarte hoatze si foarte detailate de la un XP-Buggy, asemanator cu Phase 2. Cu adaptari la roti (ii bag niste arcuri de otel, cite 2 coaxiale, 53 mm exterior si 70 mm cursa, in loc de amortizoare). Ca sa nu mai zic ca ma gindesc sa ii trag si un cockpit, din neopren :) hehehe.
Aveam un studiu pentru amortizare pe rotile spate pe bare de torsiune, ca la Oltcit, comanda speciala la Romarm Mija. Dar iese cam greu, la vreo 6 kg ... insa era foarte performant... sa vad.... ma cercetam....
Pai cu aripa aia Chronos 14, cu 40 CP si o elice buna, la cit crezi ca ajung in solitar ? Eu cred ca croaziera la 90 nu o sa fie o problema :)
#17
Postat 25 February 2003 - 05:18 PM
Motorul din poza imi este cunoscut oarecum dar nu stiu exact de unde... Carburatoarele sunt faine - Bing cred ca. Motorul nu este nici rotax nici hirth. O fi oare zanzotera? Hmmm. nu cred ca are niste capace ciudate pe carter...
Oricum inspira-te, calculeaza si executa un triciclu fain. cu motorul ala, nebricolat si cu aripa ta, scoti o simpla rapidauta. Sigur scoti 90 la croaziera, daca refaci aripa cum trebuie, daca pui reductor la motor, daca folosesti o elice bine calculata, bine-executata si bine adaptata...
Nu te chinui sa faci triciclul din Al ca nu merita. pt. cateva kg in plus scoti unul mult mai rezistent din crom sau inox de aviatie .
Daca ai nevoie de sfaturi sunt aici. Sunt multe smecherii pe care nu pot sa ti le spuna decat cei care stiu si mai ales cei care VOR!
Big advice
#18
Postat 25 February 2003 - 06:20 PM
Si Dural 7075 ce are, nu ti se pare ok, de-abia intra bormasina in el ...? Iar de kile in plus chiar imi pasa, ca eu am 90-95. Si aluminiul e asa ieftin .....
asta da 35 CP la 6500, obligat reductor !!!
de sfaturi sunt mare amator... plus ca am si eu niste idei de sta matza un coada. Aviz celor batrini, si celor rutinati. Poate cu mintea mea si experienta lor, iese ceva nou ...
#19
Postat 25 February 2003 - 06:40 PM
Domle, in afara de DTA (cu motor de 912) si de aia italieni (tot cu Rotax mare), de otel nu prea stiu !
hai sa socotim grosso modo:
7,3 / 2,7 = 2,7 ori mai greu otelu ca duralu.
70 / 45 = 1,55 ori mai rezistent la indoire / rupere fata de un 2024 T6
deci cert la ACEEASI rezistenta, doar ca e sudat si nu imbinat, iese de 1,7 ori mai greu fata de unul cu 2024 T6. Nu mai zic de 7075 !
Nu stiu ce sa zic, 25 de kile in plus pentru aceeasi rezistenta..... si pretul ......
Adica in loc de 35 kg, 60 kg ...... mai pun motorizarea 35 kg, aripa 45, diverse 5-10, si trec de 150 pentru o simpla, fara benzina !!! cam mult.
tu ce zici ?
#20
Postat 25 February 2003 - 09:36 PM
Hai sa o luam metodic si babeste:
In prezent sunt putini cei care mai fac triciclu din AL. Normele noi cer obligatoriu cel putin rama scaunului si batiul motor din otel. Firme adevarate cum ar fi Air Creation, polaris , Motodelta, Pegasus, DTA etc construiesc tricilurile doar din otel... cu mici exceptii la sculele de simpla... Dar daca tu vrei musai AL io nu ma mai bag. Oricum ai suci-o Al are rezistenta la oboseala mai mica. Imbinarile trebuie sa fie facute cu mare grija, sudurile excluse. Nu am timp acum sa fac calcule de rezistenta dar calculul tau imi pare exagerat. Tot groso modo eu zic ca nu iti iese triciclul mai greu 40kg din otel. Dar ma rog, am spus fara sa calculez.
Triciclul meu, care este industrial, din otel, complet echipat, cu rotax 447, de dubla comanda, are pana in 100kg.
Daca tot vrei sfaturi uite 2 bucati:
1. foloseste amortizoare cu ulei de la motociclete, gasesti prin pietele de vechituri. Sunt usoare, au arc pe ele si sunt excelente la motodelta. Nu lasa furca fruntala nebalansata si neamortizata.
2. contrafisa frontala sa aiba o sageata spre inainte. Daca nu stii de ce iti voi spune.
bonus:
3. in interiorul masterului trebuie sa pui cablu
4. foloseste roti cu balon mare. cea frontala sa fie mai lata decat cele de la trenul principal.
va urma.
BigCareNuSeLasa
#21
Postat 26 February 2003 - 01:16 PM
Am foarte multe informatii, stiu si eu o groaza de trucuri, dar intotdeauna e loc de MAI MULT.
Si poate ca si eu stiu niste chestii, pe care altii nu le stiu. Si am unele resurse pe care altii nu le au (apropos, acum fac un Oltcit decapotabil cu hardtop remontabil in 5 minute si softtop B)) )
Nu am zis 40 kg, am zis 25 (60 - 35)
E adevarat ca un triciclu de otel iese si in 75 kg cu motorizarea cu tot daca pui tuburi de 1'1/4 B). Eu ma refeream unul la ACEEASI REZISTENTA ca unul facut cu tuburi de Dural 2024 T6, de vreo 70 kg . Minus suduri, evident. Care suduri, sa nu fie in puncte daca tot ne jucam, sa fie sudura adevarata in gaz. Acolo da, parca-parca contrabalanseaza greutatea in plus.....
Furca frontala e esentiala, stiu. Pe aia ma gindeam sa fac ori un sistem cu 2 arcuri, ori cu 2 coaxiale, dar sa pot schimba in continuare directia la sol din ea. Vezi poza pt varianta 1.
Eu vreau sa folosesc 3 roti identice, 260 / 85 mm, cu janta de 4 inch din otel pe rulment dublu, 1.8 kg pe roata, de la Vredestein (Blickle).
Proiectul meu e gindit pentru o posibila functionare multipla cu schimbare in citeva minute: roata / ski / flotor, si cu posibilitatea de a folosi in viitor doar triciclul in format buggy / hovercraft !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sunt dus rau cu pluta. Dar absurdul este ca............ E POSIBIL ! :)
Hai la o bere, intr-o seara ! ce zici ?
Daca nu te formalizezi, ca eu sunt un copil de 26 de ani.
Cu (din ce in ce mai multa) simpatie
Duke Of Web.
#22
Postat 26 February 2003 - 01:56 PM
-- Nu mor caii cind vor cainii --
#23
Postat 27 February 2003 - 10:26 AM
@ ducele de webast: daca faci trike-ul si folosibil la paramotor ai dat lovitura!
@andrei: mama Amigdala este o frumusete rapitoare! este o inteligenta sclipitoare si o inima mare si buna. duioasa si blanda, ti-o doresti prin preajma! lasa ca o cunoasteti voi la RR!
Big si bestia
#24
Postat 27 February 2003 - 01:52 PM
http://www.paraski.com/
doar ca are altfel puntea fatza (2 roti).
e paramotor cu prindere in 6 puncte, buggy, snowmobile, hovercraft, si cu mai slabe performante triciclu delta ! Cam ca chestia aia folosita de James Bond.
De la puntea spate a astuia mi-a venit si ideea cu bara de torsiune.
bai, daca ati sti cita documentatie am, si cite pile-cunostiinte-relatii ..... doar ca nu in Romania.
iar despre vrajitoare: mama amigdala nu suna rau ! daca nu e vorba de cineva gen MAMA UNIVERSALA tot e bine :()))))))))))))))))))))))))))
http://www.rhp.ro/universala/ ehehehe, ohoho ! :( Pun pariu ca pe asta nu o stiati !
#25
Postat 27 February 2003 - 01:58 PM
Simplu, din cauza carmei si desigur a formei si a greutatii.
Carma ca "rudder" nu merge cu aripa delta, punct. Sau merge doar cu mari eforturi de compensare si coordonare. Ceea ce e stupid. Bine, daca o blochezi cind zbori cu delta, e ok. Dar oricum aia e o magaoaie grea :(
#26
Postat 27 February 2003 - 02:01 PM
hai ca-i tare!
si sa nu uit: SPOR L A TRICICLU
#27
Postat 06 March 2003 - 05:00 AM
Triciclu, are motor Köning 440 cmc, 24 CP, trei cilindri in stea, elice in priza directa. Motorul e special pentru grup motopropulsor de paramotoare si a costat 4300 DM. Nu e cumparat, il avem pe "inventar" de la un institut de cercetare (INCAS) unde am lucrat pe vremuri.
Triciclul e facut de George Craioveanu, cu care mai zbor impreuna si mai facem cate o golanie (motodelta, paramotoare, parapante, aeromodele...), din an in pasti.
Triciclul asta (il vezi in attachment), e polivalent, in sensul ca dupa ce se inlocuieste partea superioara a pilonului de acrosaj si montantul fata, devine triciclu de motodelta, pe care punem o aripa delta (aripa libera) ramforsata corespunzator. Deci, in 20 minute, ai o a doua aeronava pentru zbor.
Tre sa caut o poza si cu varianta triciclu motodelta, o scanez si v-o pun!
...Adica pe sait!
Florin
#28
Postat 06 March 2003 - 05:18 AM
Ca sa va dati seama ca aparatul e polivalent, pot sa va spun ca s-a folosit cu succes si la teste de impact frontal pentru acoperisuri de constructii civile.
...Acoperisul nu a rezistat!
...Decat partial...
Florin "Roof Tester" Dumitru
#29
Postat 06 March 2003 - 08:42 AM
Da, stiu, sa luat "Vali" la tranta cu acoperisu omului, era o poza pantr-un ziar si au dat si la televizor...a fost anii trecuti, ceva cu Tg. Jiu si Brancusi si un tilicar astepta pompierii sa-l de-a jos de pe acoperis, ca singur n-avea curaj: era gospodarul jos, cu spume la gura si o furca-n mana...cineva anume s-a jurat ca nu mai arunca timbre omagiale din zbor, nici daca il pici cu lama...
Chestia e ca in final primaria i-a facut acoperis nou omului (zborul era organizat cu primaria) si i-au pus si stalp nou de corent electric...
Cu rabdare si ciocan.