Modelism - RHC Forum: Zbaturi versus elicii-care are randament (tehnic/economic) maxim - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Zbaturi versus elicii-care are randament (tehnic/economic) maxim Cum ar arata o barcuta de plantat, cu zbaturi?

#1 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 166
  • Inregistrat: 02-June 08

Postat 01 February 2009 - 03:45 PM

Am citit undeva ca zbaturile au un randament mai bun fata de elice.
Discutam aici de nave cu viteza de deplasare relativ redusa dar cu gabarit relativ mare)
Tehnic vorbind si "la prima vedere" inclin sa cred ca da. Mai consider o serie de dezavantaje ale eliciilor:
1-efectul de guvernare al elicei- tendinta elicei de a roti corpul barcii ce determina un ruliu permanent
2-trebuiesc procurate de la mag.specializate (am vazut numai la S*E*RA!)
3-agata firul cat si alte obiecte filiforme din apa (protectia scade viteza/creste consuul)
4-necesita un calcul destul de complicat si o anumita compatibilitate fizico-mecanica cu sistemul de propulsie si transmisie: elice-arbore portelice-tub portarbore-reductor-cuplaj-motor electric
Deci daca elicea cumparata e prea mica->consum ineficient de energie, zgomot puternic, etc ..daca e prea mare-uzura elemente intermediare, incalzire/ardere motor. Tub "pupa" este f scump si se poate face destul de greu "home-made"; reductorul este si mai scump si mai rar; motorul este cred partea cea mai accesibila dar deloc ieftina.
MERITA OARE O BARCUTA DE PLANTAT CU ZBATURI ? Orice parere e binevenita. Pentru "inspiratie" voi posta niste imagini.

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 01 February 2009 - 03:48 PM

Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....
0

#2 Useril este offline   harrina 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 530
  • Inregistrat: 26-July 05

Postat 01 February 2009 - 04:15 PM

NU.
si totusi se invirte !
0

#3 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 01 February 2009 - 04:28 PM

Vezi postareaharrina, la Feb 1 2009, 04:15 PM, a spus:

NU.

http://image72.webshots.com/172/9/33/15/2436933150104742248oHxOmi_ph.jpg

Cam "sec" raspunsul tau, nu crezi? Ai raspuns referitor la prima fraza sau la ultim,a fraza???

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 01 February 2009 - 04:33 PM

Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....
0

#4 Useril este offline   gun man 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 956
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 01 February 2009 - 05:33 PM

Daca zbaturile sunt mai eficiente de ce sa renuntat la ele????? E la mintea cocosului !
0

#5 Useril este offline   harrina 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 01 February 2009 - 05:56 PM

daca elicea agata firul,crezi ca zbaturile nu o fac?
sa nu discutam de volum.
a facut cineva ceva de genul asta dar nu gasesc momentan.

ai nevoie de 2 motoare(mai greu dar merge si cu unul+cirma)
ai nevoie si de reductoare 1 sau 2,
controler pe masura 1 sau 2,
ax,2 bucati,
sa nu mai mentionez zbaturile.

in general pescarii au nevoie de ceva fiabil,ergonomic,sa mearga repede si sa nu consume prea mult.
da,pe Mississippi inca circula vapoare cu zbaturi dar sint doar pt agrement.

daca ai timp si posibilitati fa o experienta.

cu siguranta sfaturile tale ulterioare vor fi apreciate.
si totusi se invirte !
0

#6 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 20-January 08

Postat 01 February 2009 - 09:25 PM

Prin 1850 - 1870 daca nu ma inseala memoria mai toti inginerii erau sceptici in privinta suprematiei elicei. Atunci ei au luat decizia de a construi doua vase (cu aburi) identice dar una dotata cu zbaturi iar cealalta cu elice. Le-au legat una de cealalta spate in spate si au facut testul de tractiune. Atunci au avut dovada randamentului superior al elicei. Oricum mult timp s-au construit vase dotate si cu elice si cu zbaturi (ex preferata mea: http://en.wikipedia....S_Great_Eastern )
In momentul cand o sa dau de articolul o sa vi-l prezint.
0

#7 Useril este offline   kno3 

• MEGA Membru
  • Grup: Validating
  • Postari: 1089
  • Interests:Motoare cu aburi, vapoare etc

Postat 01 February 2009 - 10:05 PM

Zbaturile nu au randament mai bun decat o elice, la motoare de puteri egale. Insa au un mic avantaj: transmit forta motorului mai repede in apa, in primele cateva secunde, dupa aceea elicea isi dovedeste superioritatea.
Asta inseamna, daca cele doua vase ar fi legate cu o sfoara, ca vasul cu zbaturi l-ar trage intai pe cel cu elice pentru scurt timp, apoi cel cu elicetransfera putere mai mare in apa si il trage pe cel cu zbaturi.

Pentru o barca de pescuit nu merita sa faci zbaturi, pentru ca e mai complicata constructia. Mai simplu e sa cumperi o elice.

Aceasta postare a fost editata de kno3: 01 February 2009 - 10:06 PM

<a href="http://www.rhcforum.ro/index.php?showtopic=8657" target="_blank">Remorcher cu aburi</a>
0

#8 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 20-January 08

Postat 01 February 2009 - 11:05 PM

Nu intraznesc sa va contrazic. Un alt mic avantaj al zbaturilor este ca nu trebuie gaurita coca sub nivelul apei.
Se pare ca experimentul de care v-am vorbit a fost in 1839.

Aceasta postare a fost editata de liviu_vladut: 01 February 2009 - 11:12 PM

0

#9 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 February 2009 - 09:17 PM

OK , pana acum strict tehnic , sunt superioare eliciile...... DAR!!!! ce inseamna o barcuta de nadit cu elicii?: (pentru a evita efectul de guvernare a unei singure elicii trebuiesc de fapt 2 adika 2 X (2 elicii (stanga si dreapta -> 2 tuburi si e axe portelice-> 2 reductoare (cam greu de realizat o propulsie cu transmisie directa motor-elice)->2 motoare==>>>2 regulatoare! (in f.de preferinte se poate economisi carma) ! S'acu p'arandu:
1-elicia e cam greu de gasit corelata cu puterea motorului si economic vorbind pt 2 elicii (S+D) de la S#e#rA dau 16 lei +30 lei taxe -homemade sunt destul de laborioase trebuiesc bine centrate , etc
2-tuburi si axe portelice - astea au preturi de-a dreptul nesimtite! =-dar HOMEMADE-> se pot realiza destul de usor din tuburi de alama (Prakt.) si diverse tije metalice dar care tre sa fie f.drepte!! eu prefer adaptarea unui cablu de frana de bicicleta si-i mai zic si "flexibil" totusi etansarea dintre ax si tub este o problema! f.sensibila ce afecteaza consumul si fiabilitatea sistemului- SE mentioneaza ca pesele descrise pana acu' funct. la turatii mari ceea ce necesita un grad de precizie ridicat si genereaza inerent uzuri mari!
3-reductoarele- iarasi nesimtit de scumpe! eu aleg cu ochii inchisi o bormasina cu acc. cu pret de 40-60 lei de la care voi lua: reductor planetar 1/9 in 2 trepte (se poate face la 1/3) + motor 12V 10A (func intr 5-18V) cu ax blokat "cica" 24 A?!?+10-14 accumulatori (atipici) de 1,2V (dupa desfacerea cutiei) sau tot blokul asa cum e cu conditia adaptarii cuplajului electric pe barcuta)- dar teoretic s'astea trebuie tot 2 (DOUA!)
4-motoare-astea trebuiau oricum (una e sa iei 7sute seria SPe cu 2 x 40-60lei (++taxe) si alta sa folosesti de la bormasini (ceva mai mici aspiratoare auto) sau cu tot cu reductor (clasic) de la electrocompresoarele auto la 12 V (20resp30lei/buc)
5-s'acu'tre si regulatoare ! peste 100 de coco per bucata! "valeu mamuca" pe motoare "de fabrica " cica se mai "prajesc" (cum o fi sa vezi arzand 135 ron+taxe?)-da beleaua este si la cele "home made" (bormasine, etc" ca s'acolo trebe regulator!! si-i si mai "gingasa" treaba!!! DAR daca esti nitel JUPAN cred ca te poti descurca cu un sistem nici cal nici magar: un servo+ceva "pese" (printre care si MOSFETul din bormasina) si s-ar putea incropi un variator rudimentar gen: RX comanda servo, servo comanda variator (prin intermediul unor rezistente variabile, potentiometre, sau (poate) bobine?)

Deci economic vorbind si varianta scumpa (firma made+comenzi la N+1 magazine +n+1 taxe transport) si varianta "eftina" home made cu bormasini , ace brice si k....., sunt destul de descurajante si scumpe.
PS-daca ai "noroc" sa nu gasesti o "pesa" din lantul de propulsie ai "pus-o" !!! s-am uitat sa zic de centrari elice-arbore-motor , etansare si fixare pe (prin) coca , sisteme de racire serpentina cu "gura de lup" (capul lupului sa stea in apa!) destul de naspa dupa parerea mea!

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 07 February 2009 - 09:18 PM

0

#10 Useril este offline   harrina 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 07 February 2009 - 09:23 PM

concluzia???????????????
si totusi se invirte !
0

#11 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 07 February 2009 - 09:24 PM

...bravo, cu toate ca nu am inteles mare lucru, se pare ca ai gasit solutia ideala, te asteptam cu marete realizari!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#12 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 February 2009 - 10:05 PM

S'acuma GOGORITA MEA: cum ar "suna" o barcuta de nadit cu zbaturi (zbanghie treaba la prima vedere!) Hai sa vedem: Ar trebui 2 zbaturi , un singur ax (mai gros dar gol pe dinauntru deci usor), un reductor "dreptunghic"; 1 motor, 1 variator de turatie si in plus un servo+sistemul de "directie"
1-zbaturile- clar ca nu se gasesc in comert dar (zic eu) se pot face f usor "singur acasa" -eu am luat un profil "L" din plastic de 4 x 4 cm si din el am decupat palele zbatului pe care le-am lipit pe un CD cu silicon si iaca zbatul cu 8 pale (mentionez ca nu e nevoie de asa mare precizie si centraj, pt ca lucreaza la turatii mult mai mici decat eliciile!)
2-axul ( de fapt 2 semiaxe=din 2 bucati de "tuberman" (cu mentiunea ca spurcatul ala de CD are o "gaura" de 15 mm iar tubermanul erea de 16 mm !!!)
3- reductorul...... SURPRIZE!!! am "lasat la vatra" o mulineta de 10 lei , pe care am "dezbracat-o" de tambur fix si mobil , manivela si contrasurubu' si ce sa vezi? a aparut un reductor "la 90 de grade" 1/5 ! (mentionez ca are transmisie pe "shnek" )
PS-cine vrea unul mai puternic sau mai fiabil sa-si strice o mulineta mai "desteapta"!) Transmisia se "transmite" printr-un ax profilat hexagonal de 5 mm diametru , iar de la motor la "shtutzul" mulinetei se face cu articulatie cardanica,,,clasica adika cu furtun.
4-motorul-de bormasina 12V10A tip HRS-550S-12V (japonez Made in China) mai are "in cap" un pinion dintat de "fi" 8mm cu fix 9 dinti deci cu 3 x 3 santuri ( in supercuplajul" meu am bagat si 3 sarme de 1 mm in chip de pene, care intrau in 3 canale ale pinionului
5- regulatorul... aici e bagarea destului in..., da' trebe numa' 1 (unul) asa ca-i mai putin dureros

PS Daca crede cineva ca la diametrul zbaturilor de 13 cm cu 8 pale de 4 x 3 cm , reductia de 1/5 este insuficienta si-mi omoara motorul, atunci ma gandesc sa pun intre "stut" si motor si reductorul planetar al bormasinii ori la 1/9 ori la 1/3 deci va rezulta o reductie de 1/15 sau 1/45 (la 1/45 cred ca "barcuta" se va "catara" pe mal numai "in zbaturi" ce vor prelua si rol de roti .........) deasemenea ma mai pot "juca" cu diametrul zbaturilor si suprafata individuala a palelor pentru optimizarea dintre puterea motorului si forta transmisa in apa.
S-alta :RACIREA : Nu va fi de tip "pasiv" ci am scos si axul mulinetei si pe partea diametral opusa i-am dat o gaura pe care culiseaza in chip de ax un pistonas de seringa de insulina , urmand ca seringa sa o atasez "pe afara" si sa o cuplez la un sistem "suctiune-pompare" unisens. (pistonasul are o cursa de fix 10 mm, si diametru de cca 5 mm- ar fi ideal o seringa de insulina din sticla DA'N-AM !)
0

#13 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 07 February 2009 - 10:18 PM

Asteptam cu mare interes niste poze.
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#14 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 February 2009 - 10:19 PM

Vezi postareaipsihi, la Feb 7 2009, 09:24 PM, a spus:

...bravo, cu toate ca nu am inteles mare lucru, se pare ca ai gasit solutia ideala, te asteptam cu marete realizari!!!

1-"bravo" ?! daa? da'pen,ce?!
2-"nu am inteles mare lucru" he he - hai sa fim seriosi TU? (nu te da "virgin"!)
3-"solutia ideala" aia erea sa am un salariu decent din care sa-mi permit o barcuta "de-a gata"
4-"marete realizari" !? IPSI ! stiu ca esti "jupÃn" pe aici , sper ca nu te simti "lezat" si ai sa ma ajuti cu ceva sfaturi sunt interesat de o coca si de un variator de turatie motor, ceva mai "eftin" (stiu ca nu esti nici "scafandru" da poate te bagi!)
PS daca te mai ocupi te rog pune-ma la curent pe privat cu ce mai ai disponibil "la zi" si poate cand mai vin pe la "mare" trec sa te cunosc mai bine (sunt "decretzel")

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 07 February 2009 - 10:23 PM

0

#15 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 07 February 2009 - 11:22 PM

Vezi postareamanolo, la Feb 7 2009, 10:18 PM, a spus:

Asteptam cu mare interes niste poze.

deocamdata aici:

http://www.99poze.ro...a_pas_cu_pas/6/][img]http://www.99poze.ro...66e222b8c0f.jpg

http://www.99poze.ro/Ace_brice_si_karice_l...iloti_de_dame_/

si

http://www.99poze.ro...oca_pas_cu_pas/

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 07 February 2009 - 11:25 PM

0

#16 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 08 February 2009 - 01:33 AM

Vezi postareaFreigeboren, la Feb 7 2009, 09:17 PM, a spus:

OK , pana acum strict tehnic , sunt superioare eliciile...... DAR!!!! ce inseamna o barcuta de nadit cu elicii?: (pentru a evita efectul de guvernare a unei singure elicii trebuiesc de fapt 2 adika 2 X

Ca handicapat ce sunt in ale domeniului navo pot sa-ti garantez ca am vazut multe barcute RC cu un singur motor, frumoase si simple la capitolul tractiune care mergeau perfect drept sau acolo unde dorea soferul. Adica pleci de la o falsa ipoteza cum ca ar trebui totul x 2.
Ba parca am si vazut avioane cu un singur motor si o singura elice si parca zburau si alea drept sau pe unde dorea cel de jos. Ca uneori ajungeau unde dorea Cel de Sus asta e alta smecherie. Asa ca poate doar unul ca mine (am scris la inceput...) si-ar pune problema de "efectul de guvernare al unei singure elicii".

Ce zici tu e o alta problema.
Subiectul fiind inceput la navomodele pentru nadit nu cred ca se pune problema de randament la nivelul asta, cand umbli cu barca plina de mamaliga, ai in ea o baterie cu plumb de 5 kg, si mai are forma hidrodinamica deseori putin mai buna decat a papucului meu de casa din piciorul drept.

Felicitari pentru realizare, nu contest ca nu va functiona bine ce faci. Parerea mea e ca nu e cazul sa-ti justifici in acest mod, realizarea. Te cred pe cuvant daca spui ca iti place sa incerci acest tip de model si ca speri sa fie OK si pe apa. Poate sunt diferente la capitolul turatii de motor, transmisie mecanica, zgomot, manevrabilitate, aspect, pret... Si eu sunt curios cum va iesi, cum va merge si daca te vei descurca mai bine cu efectul de guvernare al celor doua zbaturi decat cu cel al unei elicii. Softul suporta multe. Pozele sunt frumoase. Astept rezultate si indiferent de ele, iti urez spor la treaba si din nou, felicitari pentru tot ce faci. Ca greu sau usor, mai bine sau mai rau, eu nu-s in stare sa fac nici din alea nici din celelalte.
Pe curand!
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#17 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1298
  • Inregistrat: 08-August 07
  • Interests:Modelism
    Foto

Postat 09 February 2009 - 05:10 PM

Uite aici ceva zbaturi!
Fisier atasat  zbaturi2.jpg (66.89K)
Number of downloads: 1796
Fisier atasat  zbaturi3.jpg (73.86K)
Number of downloads: 1835
Fisier atasat  zbat_5.jpg (70.11K)
Number of downloads: 1780
Sper sa te inspire!
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#18 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 February 2009 - 05:36 PM

Ooooo! Pai de astea mi-as pune si eu. doua fata .doua spate. :lol: Au si ABS?
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#19 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 09 February 2009 - 05:39 PM

Vezi postareamanolo, la Feb 9 2009, 05:36 PM, a spus:

Ooooo! Pai de astea mi-as pune si eu. doua fata .doua spate. :lol: Au si ABS?

Doar aerbag! :)

Aceasta postare a fost editata de george10: 09 February 2009 - 05:39 PM

Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#20 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 09 February 2009 - 05:41 PM

Si reductorul de care am vorbit!
Fisier atasat  IMGP0050.jpg (57.82K)
Number of downloads: 1727
Fisier atasat  IMGP0051.jpg (66.77K)
Number of downloads: 1676
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#21 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 February 2009 - 05:41 PM

E bine si asa,ABS de 2 gasesc la Botosani. :lol:
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#22 Useril este offline   harrina 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 09 February 2009 - 05:52 PM

Vezi postareamanolo, la Feb 9 2009, 05:41 PM, a spus:

E bine si asa,ABS de 2 gasesc la Botosani. :lol:

off topic.
aBeSe,
o portie zdravana de fasole si deja e TURBO.

imi cer scuze,prea a fost mingia la fileu.
si totusi se invirte !
0

#23 Useril este offline   scimitar 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 293
  • Inregistrat: 04-July 08

Postat 09 February 2009 - 08:05 PM

dar cu ventilator ce are? nu agate alge. nu deranjeaza pestii
0

#24 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 February 2009 - 08:31 PM

Vezi postareascimitar, la Feb 9 2009, 08:05 PM, a spus:

dar cu ventilator ce are? nu agate alge. nu deranjeaza pestii

E fumata,sau bagat altii ,ceva nou ,asteptam idei ,uite una,barcuta cu visle ,10 servouri ,5 pe o parte si 5 pe o parte la care atasam cite 5 visle ,dai din stick cind stinga cind dreapta ,deci inaintezi cu viteza cu care "pedalezi",poti si cirmi tot asa.
Problema mea este ca nu stiu ce forma sa dau la visle,Ceva idei? :)

Aceasta postare a fost editata de manolo: 09 February 2009 - 08:33 PM

Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#25 Useril este offline   iony 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2347
  • Inregistrat: 06-April 07

Postat 09 February 2009 - 10:16 PM

offff mai railor dar ce aveti cu omul daca el vrea sa faca o nava de pescuit cu zbaturi
putea sa o faca si cu lopatele de la inghetata pe bat tot face ceva nu sta degeaba
0

#26 Useril este offline   mariandmd 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2161
  • Inregistrat: 04-September 07

Postat 09 February 2009 - 10:44 PM

Vezi postareamanolo, la Feb 9 2009, 09:31 PM, a spus:

E fumata,sau bagat altii ,ceva nou ,asteptam idei ,uite una,barcuta cu visle ,10 servouri ,5 pe o parte si 5 pe o parte la care atasam cite 5 visle ,dai din stick cind stinga cind dreapta ,deci inaintezi cu viteza cu care "pedalezi",poti si cirmi tot asa.
Problema mea este ca nu stiu ce forma sa dau la visle,Ceva idei? :)

vezi ca ai uitat ca mai trebuie un servo
pentru periscop.... sa vezi pestii :)
0

#27 Useril este offline   sonic xz 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 797
  • Inregistrat: 26-October 07

Postat 09 February 2009 - 10:50 PM

aloooo nenea !!! :) pur si simplu tampesc :-|

poti sa incerci sa o faci cu zbaturi ... teoria ta despre elici care include : tendinta de a roti corpul barcii ce determina un ruliu permanent, procurarea motoarelor de la magazinele specializate, agatarea firelor cat si a altor obiecte, si calculul complicat pt acea compatibilitate fizico-mecanica-aberativa.
chiar daca elicea e mai mica asa nu inseamna ca poti sa ai zgomot neaparat mai mare,sau consum ineficient (motorul papa cat ii trebuie sa invarta o elice).daca pui o elice mai mare atunci ai randament prost ... consuma prea mult obtinand cam aceiasi viteza,adica mai multa caldura de care nu ai nevoie!
cuplul nu e mare incat sa-ti rastoarne barca .poti sa compesezi punand greutate pe partea pe care se ridica. gandeste-te ca sunt si navo de viteza care rup balta cu 60-80 km/h cu un motor care papa 600-1000 w cu elice de 45 fara sa faca suruburi pe apa.
calculul fizico-mecanico e o tampenie. agatarea firelor e prezenta in ambele cazuri.

din postul #9 n-am inteles mai nimic ... n-am citit pana la capat ca deja ... [ :) ]

si inca ceva ... nu te mai plange de preturi ... am impresia ca vrei sa faci o barca szuper-duper cu 1,2,3 milioane ... nu tine figura :)
un ax e in jur de 25 ron , cuplaj 10-20 ron , motorul cam 60 ron (taxele - dao naibii de treaba,cred ca nu ai contactat deloc firma).....ce mai vorbesti tu de reductoare ca-s prea scumpe. afla ca la zbaturile tale ai nevoie de o turatie mica ...un altul sau 2 reductoare ..... ajungi in final la acelasi pret. turatia la roata trebuie sa fie de 300-600 rot/min, deci ai nevoie un reductor de 1:10 care e mult mai scump. daca te duci spre mie ai mare sanse sa nu mai prinzi nimic :)

vezi ca mai exista magazine R/C :motoare de toate felurile ,regulatoare si alte maruntzisuri .

faci cum vrei ... mai bine mergi pe un motor si elice submersa.

Aceasta postare a fost editata de sonic xz: 09 February 2009 - 10:56 PM

0

#28 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 09 February 2009 - 10:59 PM

...dar lasati omu' in pace sa faca ce vrea, e barca lui, timpu' lui, banu' lui, esecu' lui, etc.....!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#29 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 February 2009 - 11:14 PM

Vezi postareamariandmd, la Feb 9 2009, 10:44 PM, a spus:

vezi ca ai uitat ca mai trebuie un servo
pentru periscop.... sa vezi pestii :)

Da ,da si mai trebuie unu sa deschida supapa de inundare. :)
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#30 Useril este offline   sonic xz 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 797
  • Inregistrat: 26-October 07

Postat 09 February 2009 - 11:16 PM

@george10 ,pozele sunt foarte sugestive ... insa singura utilizare pe care o pot avea zbaturile sunt pe navele in care se respecta autenticitatea.nu trebuie neaparat viteza sau randament ridicat.
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu