OK , pana acum strict tehnic , sunt superioare eliciile...... DAR!!!! ce inseamna o barcuta de nadit cu elicii?: (pentru a evita efectul de guvernare a unei singure elicii trebuiesc de fapt 2 adika 2 X (2 elicii (stanga si dreapta -> 2 tuburi si e axe portelice-> 2 reductoare (cam greu de realizat o propulsie cu transmisie directa motor-elice)->2 motoare==>>>2 regulatoare! (in f.de preferinte se poate economisi carma) ! S'acu p'arandu:
1-elicia e cam greu de gasit corelata cu puterea motorului si economic vorbind pt 2 elicii (S+D) de la S#e#rA dau 16 lei +30 lei taxe -homemade sunt destul de laborioase trebuiesc bine centrate , etc
2-tuburi si axe portelice - astea au preturi de-a dreptul nesimtite! =-dar HOMEMADE-> se pot realiza destul de usor din tuburi de alama (Prakt.) si diverse tije metalice dar care tre sa fie f.drepte!! eu prefer adaptarea unui cablu de frana de bicicleta si-i mai zic si "flexibil" totusi etansarea dintre ax si tub este o problema! f.sensibila ce afecteaza consumul si fiabilitatea sistemului- SE mentioneaza ca pesele descrise pana acu' funct. la turatii mari ceea ce necesita un grad de precizie ridicat si genereaza inerent uzuri mari!
3-reductoarele- iarasi nesimtit de scumpe! eu aleg cu ochii inchisi o bormasina cu acc. cu pret de 40-60 lei de la care voi lua: reductor planetar 1/9 in 2 trepte (se poate face la 1/3) + motor 12V 10A (func intr 5-18V) cu ax blokat "cica" 24 A?!?+10-14 accumulatori (atipici) de 1,2V (dupa desfacerea cutiei) sau tot blokul asa cum e cu conditia adaptarii cuplajului electric pe barcuta)- dar teoretic s'astea trebuie tot 2 (DOUA!)
4-motoare-astea trebuiau oricum (una e sa iei 7sute seria SPe cu 2 x 40-60lei (++taxe) si alta sa folosesti de la bormasini (ceva mai mici aspiratoare auto) sau cu tot cu reductor (clasic) de la electrocompresoarele auto la 12 V (20resp30lei/buc)
5-s'acu'tre si regulatoare ! peste 100 de coco per bucata! "valeu mamuca" pe motoare "de fabrica " cica se mai "prajesc" (cum o fi sa vezi arzand 135 ron+taxe?)-da beleaua este si la cele "home made" (bormasine, etc" ca s'acolo trebe regulator!! si-i si mai "gingasa" treaba!!! DAR daca esti nitel JUPAN cred ca te poti descurca cu un sistem nici cal nici magar: un servo+ceva "pese" (printre care si MOSFETul din bormasina) si s-ar putea incropi un variator rudimentar gen: RX comanda servo, servo comanda variator (prin intermediul unor rezistente variabile, potentiometre, sau (poate) bobine?)
Deci economic vorbind si varianta scumpa (firma made+comenzi la N+1 magazine +n+1 taxe transport) si varianta "eftina" home made cu bormasini , ace brice si k....., sunt destul de descurajante si scumpe.
PS-daca ai "noroc" sa nu gasesti o "pesa" din lantul de propulsie ai "pus-o" !!! s-am uitat sa zic de centrari elice-arbore-motor , etansare si fixare pe (prin) coca , sisteme de racire serpentina cu "gura de lup" (capul lupului sa stea in apa!) destul de naspa dupa parerea mea!
Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 07 February 2009 - 09:18 PM
Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....