Modelism - RHC Forum: Zbaturi versus elicii-care are randament (tehnic/economic) maxim - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Zbaturi versus elicii-care are randament (tehnic/economic) maxim Cum ar arata o barcuta de plantat, cu zbaturi?

#31 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 166
  • Inregistrat: 02-June 08

Postat 12 February 2009 - 01:10 PM

Vezi postareasonic xz, la Feb 9 2009, 10:50 PM, a spus:

aloooo nenea !!! :blush: pur si simplu tampesc :-|

poti sa incerci sa o faci cu zbaturi ... teoria ta despre elici care include : tendinta de a roti corpul barcii ce determina un ruliu permanent, procurarea motoarelor de la magazinele specializate, agatarea firelor cat si a altor obiecte, si calculul complicat pt acea compatibilitate fizico-mecanica-aberativa.
chiar daca elicea e mai mica asa nu inseamna ca poti sa ai zgomot neaparat mai mare,sau consum ineficient (motorul papa cat ii trebuie sa invarta o elice).daca pui o elice mai mare atunci ai randament prost ... consuma prea mult obtinand cam aceiasi viteza,adica mai multa caldura de care nu ai nevoie!
cuplul nu e mare incat sa-ti rastoarne barca .poti sa compesezi punand greutate pe partea pe care se ridica. gandeste-te ca sunt si navo de viteza care rup balta cu 60-80 km/h cu un motor care papa 600-1000 w cu elice de 45 fara sa faca suruburi pe apa.
. agatarea firelor e prezenta in ambele cazuri.

din postul #9 n-am inteles mai nimic ... n-am citit pana la capat ca deja ... [ :blush: ]

si inca ceva ... nu te mai plange de preturi ... am impresia ca vrei sa faci o barca szuper-duper cu 1,2,3 milioane ... nu tine figura ;)
un ax e in jur de 25 ron , cuplaj 10-20 ron , motorul cam 60 ron (taxele - dao naibii de treaba,cred ca nu ai contactat deloc firma).....ce mai vorbesti tu de reductoare ca-s prea scumpe. afla ca la zbaturile tale ai nevoie de o turatie mica ...un altul sau 2 reductoare ..... ajungi in final la acelasi pret. turatia la roata trebuie sa fie de 300-600 rot/min, deci ai nevoie un reductor de 1:10 care e mult mai scump. daca te duci spre mie ai mare sanse sa nu mai prinzi nimic :angry2:

vezi ca mai exista magazine R/C :motoare de toate felurile ,regulatoare si alte maruntzisuri .

faci cum vrei ... mai bine mergi pe un motor si elice submersa.

"alooo" junioru' , nu te judeca singur atat de aspru, zau! ; "efectul de guvernare al elicei" NU este "teoria mea" ci unul din aspectele inevitabile in proiectarea unei nave cu elice, de orice marime (despre termenul in cauza am citit si eu acu vreo luna) ; "compatibilitate fizico-mecanica-aberativa"= NO COMENT!!! "daca elicea e mai mica asa nu inseamna ca poti sa ai zgomot neaparat mai mare" zau? asta numai in cazul cand va avea aceeasi turatie cu cea mare , adica o tractiune evident redusa- adik voi imbatrani uitandu-ma la viteza de "mars" a barcutei! "daca pui o elice mai mare atunci ai randament prost ."- o elice mai mare poa'sa fie si pe post de lest! da aici discutam de diametre cuprinse intre 30 si 60 mm singurul lucru adevarat poa'sa fie legat de energia pierduta zadarnic prin caldura disipata. "poti sa compesezi punand greutate pe partea pe care se ridica" sau pot sa ma bag in apa si sa o trag "la edec" pana la locul de plantat ! (cu compensarea "partii care se ridica" o sa discutam impreuna peste 4-5 anisori (sper!)

"navo de viteza care rup balta " alea au tot felul de stabilizatoare hidro-aero dinamice si o carma pe masura , elici speciale superechilibrate si o autonomie uriasa de max 15 minute ! "jucaria" mea tre sa "tese" balta cateva ore! " "calculul fizico-mecanic e o tampenie" asa e! calculul , fizica si mecanica sunt niste tampenii! inima mea este alaturi de tine!

"agatarea firelor e prezenta in ambele cazuri." daaa? despre zbaturi stii ceva din experienta? ai vazut sau ai citit undeva? sau iti dai si tu cu parerea???

"nu te mai plange de preturi ... am impresia ca vrei sa faci o barca szuper-duper cu 1,2,3 milioane ... nu tine figura " ahhhh... daca esti nitel vigilent , ai sa vezi c-am luat o radiocomanda Spectrum 2,4Ghz care-i cam dublu fata de cele in AM , FM, etc folosite uzual (si nu-s fan aero) DECI nu "mor" de preturi ci de raportul "calitate pret" si de tehnica de "prostire" a consumatorului practicata frecvent in Ro!

".ce mai vorbesti tu de reductoare ca-s prea scumpe" n-am zis ca-s "prea" ci doar scumpe, dar eu cu 40 lei am luat un motor "noname" asemanator cu un 755/40 , un bloc de 10 ac.=12V si un reductor planetar , basca mandrina si electronica deci ia pune-le tu preturile de"firma" mai adauga transportul si vezi la cat ajungi! 150-200 lei!!! Cand iei bani din buzunarul tau (si tot tu i-ai pus acolo!) e o treaba dar cand apelezi la buzunarul lui taticu' e alta treaba!

Sa nu crezi cumva ca incerc sa "atac" magazinele de profil! Binenteles ca majoritatea "peselor" le voi lua de la ele, dar numai acelea si de la firmele ce practica preturi decente!

"vezi ca mai exista magazine R/C :motoare de toate felurile ,regulatoare si alte maruntzisuri" zau? da-mi si mie pe privat , inafara se S.....Botosani , cine mai vinde elici navo!? dar coci de fibra de sticla, vinde vre-un magazin?! 2-3 modele standardizate, nevopsite dar optimizate hidrodinamic, dintre care clentu' sa aleaga pe net si sa o plateasca la un pret decent!

"turatia la roata trebuie sa fie de 300-600 rot/min" OK: red planetar 1:3:3 x red. "mulineta de 10 lei" 1:5 = raport 1/45 la turatie maxima 18000 rpm = 400rpm dar te asigur ca "totusi se roteste" si pe la 200 rpm! Are you happy, now?

"din postul #9 n-am inteles mai nimic ... n-am citit pana la capat ca deja ... [ :lol: ]" pana sa "indraznesc" sa apar "in public" si sa postez am citit vreo 3 luni despre toate aspectele manufacturarii home made a unei barcute de nadit , si daca nu pricepeam ceva, o treceam la "semne de carte" dupa ce o citeam de 2-3 ori si apoi reveneam saptamanal asupra ei! ( orice om are dreptul sa fie "bizon" din cand in cand , dar nu este bine sa se abuzeze de acest drept!)

"faci cum vrei ... mai bine mergi pe un motor si elice submersa." multumesc pentru amabilitate! sa stii ca nu-s cabotin acu' sa fac musai cu zbaturi, de aia am infiintat topicu' ca sa pot sa ma inspir din experienta si cunostintele altora, alfel "taceam si faceam"

Deci cunostinte noi: 1-turatie mica zbaturi ; 2-optimizare motor/transmisie pentru disipare redusa de caldura (motor subvoltat/subturat?) 3-poate mai aflu un mag.pt elici navo?
Recycle Bin: 1- carmirea prin pedalare cu vasle ( cine a zis asta, cand i-o fata mintea sa-i inece toti puii!)
2-periscop pentru pesti (precizez ca este vorba de o barcuta prin care EU sa nadesc PESTII, si NU pestii sa-ma nadeasca pe mine!; ar fi interesant sa stai pe balta si sa-ti apara brusc din apa un bax cu cutii de bere de ex. , nu?)
Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....
0

#32 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 12 February 2009 - 02:12 PM

Dupa cat am inteles eu, zbaturile au avut cautare pe vremea motoarelor cu abur. Arborele cotit era axul zbaturilor. Viteza de rotatie mica a motorului cu abur facea casa perfecta cu zbaturile. In momentul in care s-a trecut la motoare cu turatii mult mai mari a intervenit in ecuatie reductorul. Daca pentru un model nu-i mare cheltuiala, pentru o nava de sute si mii de CP problema se pune altfel. De asemeni pentru a transmite aceste puteri zbaturile ar fi fost foarte mari si deci mai scumpe decat o elice.
Pentru un model destinat naditului cred ca zbaturile ar putea, dat fiind viteza mica ceruta de aplicatie, avea avantajul unui zgomot mai mic decat elicea...zic si eu.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 12 February 2009 - 02:13 PM

0

#33 Useril este offline   VALI 70 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 84
  • Inregistrat: 14-April 08

Postat 13 February 2009 - 10:20 PM

SALUT FREIGEBOREN.......Ma gandeam si eu acum ceva timp la ceva asemanator,numai ca zbaturile la care eu ma gandeam aratau ca niste senile de tanc .Idea mea era simpa avand nevoie de viteza mica ,trebuia automat un reductor care il puteam actiona cu un motor mic deci mai economic,o autonamie mai mare.Am facut si ceva calcule ,din pacate ma costa ceva mai mult decat clasica elicee.Totusi mie mi se pare o idee interesanta,merita incercat.Nimeni din cate stiu eu nu a facut o barca de plantat cu zbaturi deci incearca si tinene si pe noi la curent ,mai invatam si noi ceva.........mult succes
0

#34 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 13 February 2009 - 10:40 PM

...ma inventatorilor, ideea de zbaturi duce la complicatii total inutile, sa te joci de amorul artei e una, sa faci o chestie ergonomica si fiabila care sa si pocneasca e alta; echilibrarea zbaturilor, centrarea, asieta barcii si pastrarea unui drum drept reprezinta o gramada de problem de care eu unul m-as lipsi oricand!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#35 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 14 February 2009 - 05:46 AM

Zbaturile tip "senila" sunt inutile. Lucreaza efectiv doar primele 2-3 "palete"...nu stiu cum sa le zic. Restul senilei este masa inutila. Plus frecarile inutile.
Nici afirmatia ca utilizand reductor vei avea nevoie de un motor de putere mai mica nu-i corecta. Reductorul modifica doar cuplul. Proportional cu modificarea turatiei. Puterea la iesirea din reductor va fi mai mica decat cea la intrarea lui. Este functie de randamentul reductorului.
Deci zbatul este interesant daca ai un motor direct pe el. Precum motorul cu abur. Daca nu, este mai rentabila elicea...parerea mea.
0

#36 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1298
  • Inregistrat: 08-August 07
  • Interests:Modelism
    Foto

Postat 14 February 2009 - 09:45 AM

OK!
dupa atatea discutii pro si contra sa vedem la ce concluzie s-a ajuns... ;)
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#37 Useril este offline   grundig 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 42
  • Inregistrat: 01-September 08

Postat 14 February 2009 - 09:55 AM

Sa ajuns la REINVENTAEA APEI CALDE SI A MERSULUI PE JOS!!!! ce dreaku bai baieti !!! astea's aberatii !
0

#38 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 14 February 2009 - 10:10 AM

Vezi postareagrundig, la Feb 14 2009, 09:55 AM, a spus:

Sa ajuns la REINVENTAEA APEI CALDE SI A MERSULUI PE JOS!!!! ce dreaku bai baieti !!! astea's aberatii !

De parca ti-a cerut cineva PAREREA! :D
INVATA TU SA MERGI PE JOS!
lasa-i pe ceilalti sa-s vada de treaba lor!si "abereaza "tu in alta parte! :wacko:
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#39 Useril este offline   grundig 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 42
  • Inregistrat: 01-September 08

Postat 14 February 2009 - 11:29 AM

Alloooo tovarasu HORHE ca si sbiectul cu navo nadit cu motor termic si acesta e sortit unui final dezastruos ! Iar subiecte d'astea de doi lei umpu RHCu degeaba !NE lasati???
0

#40 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 3019
  • Inregistrat: 01-September 04

Postat 14 February 2009 - 01:23 PM

Vezi postareagrundig, la Feb 14 2009, 11:29 AM, a spus:

Alloooo tovarasu HORHE ca si sbiectul cu navo nadit cu motor termic si acesta e sortit unui final dezastruos ! Iar subiecte d'astea de doi lei umpu RHCu degeaba !NE lasati???

Foarte adevarat! :wacko:

0

#41 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 14 February 2009 - 01:54 PM

Vezi postareageorge10, la Feb 14 2009, 10:10 AM, a spus:

De parca ti-a cerut cineva PAREREA! :D
INVATA TU SA MERGI PE JOS!
lasa-i pe ceilalti sa-s vada de treaba lor!si "abereaza "tu in alta parte! :wacko:

George, nu grundig abereaza ci altcineva, el doar i-a atras atentia ca abereaza. Si iar apare aici vechea problema cu cel ce intreaba daca poate sa faca o nastrusnicie si daca altii il trag de maneca si-l sfatuiesc sa renunte, tot acestia sunt "vinovatii". Pai sa faca domne ciudatenia si sa nu mai inflameze forumul daca vede ca nu-i populara ideea lui. Sa vina la sfarsit cu poze ale realizarii finale si eventual cu enumerarea avantajelor solutiei sale fata de solutiile clasice. Si atunci va culege laurii daca va fi cazul.

0

#42 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3574
  • Inregistrat: 04-February 08

Postat 14 February 2009 - 02:21 PM

Parerea mea este ca indiferent de greutatea si dimensiunea barcii de nadit pe care intentionati sa o faceti, sa folositi sistemul elice. Zbaturi, pompe, termice, nu isi au rostul. Un motor 755/40 la un Pb de 12V nu e o avere, nici racire sofisticata nu cere. Deasemenea 3 pale la fi 50 pe direct e mai mult decat suficient si ieftin. Ce rost au complicatiile, atata timp cat cu mai putini bani poti face ceva mai simplu si mai eficient si perfect adaptat scopului?
Deasemenea daca nu vi se pare corect costul motorului nou, puteti sa-l cumparati mai ieftin de la ``vanzari``.

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 14 February 2009 - 02:25 PM

0

#43 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 20-January 08

Postat 14 February 2009 - 03:46 PM

Daca are vreo importanta, eu il sustin moral in intentia lui de a face o barca cu zbaturi. Nu este vorba despre cel mai bun randament aici ci de placerea de a construi ceva inedit . Alminteri, toate barcile ar avea aceeasi forma. Nici celelalte barci de nadit nu au vreo forma hidrodinamica de invidiat. Asa cum spunea Dan Mitea cred ca poti face o barca mult mai silentioasa cu zbaturi. Nu ai probleme de etansare la axul port-elice, nu ai uzuri mari datorita turatiilor ridicate, nu mai ai nevoie de carma. Barca o poti intoarce pe loc daca e nevoie.
Sunt curios, Grundig, ai facut vreo barca cu zbaturi si nu a functionat bine?
0

#44 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 February 2009 - 03:58 PM

Citeaza

3- reductorul...... SURPRIZE!!! am "lasat la vatra" o mulineta de 10 lei , pe care am "dezbracat-o" de tambur fix si mobil , manivela si contrasurubu' si ce sa vezi? a aparut un reductor "la 90 de grade" 1/5 ! (mentionez ca are transmisie pe "shnek" )
PS-cine vrea unul mai puternic sau mai fiabil sa-si strice o mulineta mai "desteapta"!) Transmisia se "transmite" printr-un ax profilat hexagonal de 5 mm diametru , iar de la motor la "shtutzul" mulinetei se face cu articulatie cardanica,,,clasica adika cu furtun.
4-motorul-de bormasina 12V10A tip HRS-550S-12V (japonez Made in China) mai are "in cap" un pinion dintat de "fi" 8mm cu fix 9 dinti deci cu 3 x 3 santuri ( in supercuplajul" meu am bagat si 3 sarme de 1 mm in chip de pene, care intrau in 3 canale ale pinionului
5- regulatorul... aici e bagarea destului in..., da' trebe numa' 1 (unul) asa ca-i mai putin dureros

Vezi postarealiviu_vladut, la Feb 14 2009, 05:46 PM, a spus:

Daca are vreo importanta, eu il sustin moral in intentia lui de a face o barca cu zbaturi. Nu este vorba despre cel mai bun randament aici ci de placerea de a construi ceva inedit . Alminteri, toate barcile ar avea aceeasi forma. Nici celelalte barci de nadit nu au vreo forma hidrodinamica de invidiat. Asa cum spunea Dan Mitea cred ca poti face o barca mult mai silentioasa cu zbaturi. Nu ai probleme de etansare la axul port-elice, nu ai uzuri mari datorita turatiilor ridicate, nu mai ai nevoie de carma. Barca o poti intoarce pe loc daca e nevoie.
Sunt curios, Grundig, ai facut vreo barca cu zbaturi si nu a functionat bine?

....cred ca nu ai citit tot topicul, poate ne luminezi tu cum intoarce barca in loc fara carma si cu zbaturile pe un singur reductor!!!
0

#45 Useril este offline   manolo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3555
  • Inregistrat: 25-May 08
  • Interests:Navo

Postat 14 February 2009 - 04:05 PM

Vezi postareaipsihi, la Feb 14 2009, 03:58 PM, a spus:

....cred ca nu ai citit tot topicul, poate ne luminezi tu cum intoarce barca in loc fara carma si cu zbaturile pe un singur reductor!!!

Simplu pune un CD cu o manea "Stai pe loc,pe loc si intoarcete in loc"
Barcute intinse!
Tel. 0744915775
0

#46 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 14 February 2009 - 07:54 PM

Va luati de detalii asa de infime ca si controlul directiei barcii....nu va e rusine?
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#47 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 14 February 2009 - 08:16 PM

...numai de la 3 la 2, detaliul la o barca cu zbaturile pe acelasi ax e la fel de infim ca si directia de la aiuroplanele tale, asa ca take-off !!!

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 14 February 2009 - 08:17 PM

0

#48 Useril este offline   protheus 

• 日本語
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1719
  • Inregistrat: 26-August 07
  • Interests:Cate un pic din fiecare domeniu.

Postat 14 February 2009 - 09:26 PM

Vi-i ciuda ca el are idei mai bune decat toti. Indata o sa gaseasca si o metoda sa mearga fara nici un motor si sa vedeti atunci economie la baterie si performante ridicate.
 "Pai, impartim egal totul, o jumate tu, o jumate eu si o jumate Ion."  
0

#49 Useril este offline   george10 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
    Foto

Postat 14 February 2009 - 09:40 PM

Vezi postareaipsihi, la Feb 14 2009, 03:58 PM, a spus:

:unsure: Chiar se poate!Ai sa vezi...
Cu Stima George J.
tel.0724686263
0

#50 Useril este offline   sonic xz 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 797
  • Inregistrat: 26-October 07

Postat 14 February 2009 - 09:55 PM

Vezi postareaprotheus, la Feb 14 2009, 11:26 PM, a spus:

Vi-i ciuda ca el are idei mai bune decat toti. Indata o sa gaseasca si o metoda sa mearga fara nici un motor si sa vedeti atunci economie la baterie si performante ridicate.

panzele o sa fie la moda :unsure: iti dai seama cata economie. un pack de 6 v si 2000 mAh pe receptie si servo ,iti ajunge pt minim 6 ore de funtionare.
0

#51 Useril este offline   mariandmd 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2161
  • Inregistrat: 04-September 07

Postat 14 February 2009 - 10:13 PM

eu ma gandesc sa-mi cumpar un caine si sa-l dresez sa planteze inot
pe timp de noapte ii atarn un felinar de gat
0

#52 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 14 February 2009 - 11:14 PM

Aolicaaaa..! Aproape o zi n-am fost p'aci si gata! M-ati ciuruit!!!

Deci sa o luam pe rand: @dan_mitea 1- si eu zic;;; ca o viteza de rotatie mai mica inseamna mai putin zgomot in apa , si raportat la raza lor mare vor fi MULT mai putin vulnerabile la agataturi decat o elice. @Vali70 2- este ceva mai scump pt.ca nu exista segment de piata pt nave cu zbaturi ! Ia sa fi existat 3-4 modele de zbaturi facute in serie , reductoare la 90 grade si coci pentru asta si altfel se punean problema ! Ideea cu senila am avut-o si eu, servea la micsorarea inaltimii supraacvatice a ansamblului si la cresterea randamentului de transmisie a miscarii in apa. Dar e f greu de construit. (Imaginati-va o barcuta de nadit de tip « crocodil » care sa porneasca de pe mal , ca o senilata !)
@ipsihi 3 – tu esti deja calat pe un model « de succes » si raspandit pe piata , dar daca maine nu vei mai gasi piese pt navo ? Gata cu reductoarele , cu elicele de 5-10 lei buc (fabricate in serie mare),, fara tuburi cu axe portelice (centrate) , ! Evident ca si zbaturile trebe centrate, dar cu o anume toleranta (precizie) dictata zic eu de viteza lor de rotatie. Pai nu-i tot una la 200-600 rpm sau la 2000-6000rpm , nu crezi ? « asieta si pastrarea unui drum drept » ??? Tare-s curios la alea facute de tine , in conditii de balta, valuri mici, vant dintr-o parte, cu 2 lansete si nada « la portbagaj » ce asieta si cat de drept au drumul ? Nu vreau sa ma dau « virgin » dar in hatisul discutiilor despre care motor sau care asociere motor/elice/ reductor este mai economica , din poze vad o foarte slaba preocupare pentru profilul aero-hidrodinamic al cocilor. Pai daca s-asa se tara cu burta pe apa , la ce folos este conceputa ca si cataraman?
@grundig
« Sa ajuns la REINVENTAEA APEI CALDE SI A MERSULUI PE JOS!!!! ce dreaku bai baieti !!! astea's aberatii ! Iar subiecte d'astea de doi lei umpu RHCu degeaba !NE lasati??? « daaaa......asa-i rauuu....... , asa nu-iiii bineeee...... cum o dai , ca dracu vineeeeee....... VNIMANIE ! Bizon in trafic !
@navigator “sa nu mai inflameze ( la repezeala citisem « infecteze ») forumul daca vede ca nu-i populara ideea lui. Sa vina la sfarsit cu poze ale realizarii finale si eventual cu enumerarea avantajelor solutiei sale fata de solutiile clasice. Si atunci va culege laurii daca va fi cazul. (sau “gloantele”) !
Fratilor ! EU NU v-am propus zbaturi si NU critic « Eliciile » ! Nici nu-s bizon , adik daca 2 imi zic ca-s beat, eu ma duc sa ma culc ! Dar un aspect zic eu nu de neglijat este faptul ca pt. « elice » exista deja o industrie cu multi adepti care pur si simplu se duc la mag. Si cu teancu in mana zic : daa.. o pereche de fi 42 mm si una de 50 mm si daca n-are suficienta tractiune ..da s-o pereche de 60 mm.. , s-un regulator (mai bine 2 c-unu se va arde poa’sa-l cuplez incvers.... c-am mai prajit io unu’....etc). O fi mare diferenta intre astia si aia care cumpara (cu un teanc mai gros) direct barcuta ? Si vopsita in culori de camuflaj ?!
Vizavi de « complicatii » si « randament » voi ati vazut ca in fiecare triaj CFR din Ro , mai exista locomotive cu abur ? conservate dar in stare de functionare ! pai s-a intrebat careva de ce ? Pai eu nu reusesc sa gasesc elicii decat intr-un singur loc in Ro dar daca n-o sa aibe nici acolo ? Iar pe ebay sau aiurea sau esti privit ca un borfas sau te gasesti cu un borfas care-ti mai trage o teapa ? Fabricam elicii ? sau zbaturi ?

@ipsihi evident doresc o carma, dar initial m-am gandit la zbaturi independente, fapt care se poate deduce din una din imaginile ce le-am postat. Deci eu l-am indus in eroare !
REZUMAT : Eu nu doresc sa invat pe altii « cum sa » si nici sa fiu « cobai » (nu ca nu mi-ar place ideea dar n-am timp si bani pentru asta) Am deja motorul (motoarele) reduct. planetar (reductoarele), acum 12v,7A si statia Dc5e in 2,4 Ghz si in f. de discutiile de aici ma voi orienta catre zbaturi sau elicii in functie de accesibilitatea pieselor, pretul lor si fiabilitate.

Pentru cei mai « veseli » : M-am gandit s- am schitat si un cataraman cu zbaturi si un trimaran cu zbaturi si ambele evident cu panze ! in MS Paint e destul de usor si aproape gratis !
PS : chestiile cu manele si deplasare fara motor cat si alte ineptii ma lasa rece. Nu va irositi munitia cu asta pt.ca ajungeti sa va ridiculizati intre voi si pentru asta exista ceva mult mai distractiv :You Tube.
Cei ce deja fabrica si comercializeaza un anume tip de barcuta, coca, sau sistem/circuit , nu va chinuiti cu psihologia inversa sa ma faceti sa intru pe « asfalt » . Va admir munca , ideile si perseverenta dar n-am de gand sa adopt/cumpar ceva numai pt. ca restul sunt « aberatii » si « aiuroplanuri » !

DACA DOI OAMENI AU ACEEASI PARERE INSEAMNA CA UNUL DINTRE EI ESTE INUTIL !
Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....
0

#53 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 15 February 2009 - 04:13 AM

Bine ca m-ai sarit, ca te spargeam! :rolleyes: Si pe tine Manolo la fel, daca mai pomenesti de manele. :D
Totusi, daca tot ai o ambitie, si e bine ca ai asa ceva, eu zic inainte sa te apuci si sa investesti bani si timp sa meditezi la o chestie:de ce te enerveaza pe tine sistemul elice? Toti fac barci de nadit asa, si isi fac treaba cu ele.(vezi Mariandmd) Deci e verificat, merge si e ieftin. (mai ales ca ai deja ce iti trebuie). Merita apoi daca nu vei fi multumit sa modifici totul? In timpul asta puteai fi deja la pescuit :D

Aceasta postare a fost editata de SILVIU66: 15 February 2009 - 07:14 AM
Motiv editare: nu mai da quote la postul anterior.

0

#54 Useril este offline   navigator 

• Moderator RHC

Postat 15 February 2009 - 12:46 PM

In regula. Asteptam fapte, ca de vorbe am avut parte. Raman la parerea mea: daca cineva nu are succes cu popularizarea unei idei, nu inseamna ca trebuie sa renunte ci s-o puna in practica si apoi, daca considera ca are ce arata, sa prezinte rezultatele. N-are nici un rost sa se contrazica la nesfarsit cu ceilalti doar pe vorbe.
Asteptam deci sa vedem ceva concret.
Sunt sigur ca se poate face o barca de nadit cu zbaturi, macar de dragul ineditului. Insa poate sa fie ceva mai scumpa decat in cazul clasic cu elice, mai mult de munca la noul sistem, mai dificil de protejat doua zbaturi impotriva agatarii plantelor acvatice sau a firelor de pescuit si nu in ultimul rand, poate va fi mai putin silentioasa decat o barca cu elice mergand cu aceeasi viteza (ganditi-va la zgomotul angrenajului si la clipocitul apei ridicata de zbaturi). Dar cu siguranta poate oferi ceva satisfactie constructorului.
Succes!

0

#55 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 15 February 2009 - 06:16 PM

Vezi postareaAG-74-HESS, la Feb 15 2009, 04:13 AM, a spus:

Bine ca m-ai sarit, ca te spargeam! :D Si pe tine Manolo la fel, daca mai pomenesti de manele. :D
Totusi, daca tot ai o ambitie, si e bine ca ai asa ceva, eu zic inainte sa te apuci si sa investesti bani si timp sa meditezi la o chestie:de ce te enerveaza pe tine sistemul elice? Toti fac barci de nadit asa, si isi fac treaba cu ele.(vezi Mariandmd) Deci e verificat, merge si e ieftin. (mai ales ca ai deja ce iti trebuie). Merita apoi daca nu vei fi multumit sa modifici totul? In timpul asta puteai fi deja la pescuit :D

Multumesc pentru ingaduinta! Nu te-am sarit dar mi-s-a parut ca tu aveai aceeasi parere cu mine!

PS NU ma enerveaza sistemul "cu elice"! N-am unde sa merg la pescuit in perioada asta (poate doar in cada!)

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 15 February 2009 - 06:17 PM

0

#56 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 16 February 2009 - 07:32 PM

Sunt de aceeasi parte cu tine doar in sensul ca imi plac oamenii ambitiosi. Diferenta consta in faptul ca din pdv al costurilor si nivelului de complexitate eu gasesc sistemul clasic mai bun decat zbaturile. Dar se pare ca tu deja ai ales. Asa ca, da-i bataie, iti urez succes si asteptam poze cu derularea constructiei. Zbaturi sa fie!
0

#57 Useril este offline   vasia 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1049
  • Inregistrat: 26-April 04
  • Interests:navomodelism

Postat 17 February 2009 - 09:43 PM

Subiectul este interesant, eu ma bag sa proiectez nava, in momentul in care cadem de comun acord daca este catamaran sau monococa. Clar este mai inceata dar este posibil sa fie si mai economa, trebuie gasita varianta de zbat cea mai eficienta , si deasemeni zbatul ar trebui sa fie foarte bine centrat. un zbat este suficient parerea mea pentru ca nu este usor sa faci doua identice, deasemeni nu este cazul de 2 motoare ca ajungem iar la reglatul directiei din carme ori din mixere ceea ce inseamna consum. Nu ma intereseaza foarte tare daca barca o a aiba si cuve, ma intereaza proiectul ca idee pentru ca un forum de modelism trebuie sa permita consructia oricarui gen de modele, iar in afara de unul sau 2 modele cu zbaturi nu am mai vazut alte incercari pe RHC
Ar fi interesant sa continuam acest subiect constructiv si sa vedem ce calitati are o nava cu zbaturi gandita si realizata in ziua de azi cand navele sunt echipate cu sisteme de propulsie cu jet de apa, turbine si reactoare nucleare

Spor
0

#58 Useril este offline   vasia 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1049
  • Inregistrat: 26-April 04
  • Interests:navomodelism

Postat 19 February 2009 - 09:11 AM

Gata si cu proiectul asta?
0