sonic xz, la Feb 9 2009, 10:50 PM, a spus:
poti sa incerci sa o faci cu zbaturi ... teoria ta despre elici care include : tendinta de a roti corpul barcii ce determina un ruliu permanent, procurarea motoarelor de la magazinele specializate, agatarea firelor cat si a altor obiecte, si calculul complicat pt acea compatibilitate fizico-mecanica-aberativa.
chiar daca elicea e mai mica asa nu inseamna ca poti sa ai zgomot neaparat mai mare,sau consum ineficient (motorul papa cat ii trebuie sa invarta o elice).daca pui o elice mai mare atunci ai randament prost ... consuma prea mult obtinand cam aceiasi viteza,adica mai multa caldura de care nu ai nevoie!
cuplul nu e mare incat sa-ti rastoarne barca .poti sa compesezi punand greutate pe partea pe care se ridica. gandeste-te ca sunt si navo de viteza care rup balta cu 60-80 km/h cu un motor care papa 600-1000 w cu elice de 45 fara sa faca suruburi pe apa.
. agatarea firelor e prezenta in ambele cazuri.
din postul #9 n-am inteles mai nimic ... n-am citit pana la capat ca deja ... [ :blush: ]
si inca ceva ... nu te mai plange de preturi ... am impresia ca vrei sa faci o barca szuper-duper cu 1,2,3 milioane ... nu tine figura ;)
un ax e in jur de 25 ron , cuplaj 10-20 ron , motorul cam 60 ron (taxele - dao naibii de treaba,cred ca nu ai contactat deloc firma).....ce mai vorbesti tu de reductoare ca-s prea scumpe. afla ca la zbaturile tale ai nevoie de o turatie mica ...un altul sau 2 reductoare ..... ajungi in final la acelasi pret. turatia la roata trebuie sa fie de 300-600 rot/min, deci ai nevoie un reductor de 1:10 care e mult mai scump. daca te duci spre mie ai mare sanse sa nu mai prinzi nimic :angry2:
vezi ca mai exista magazine R/C :motoare de toate felurile ,regulatoare si alte maruntzisuri .
faci cum vrei ... mai bine mergi pe un motor si elice submersa.
"alooo" junioru' , nu te judeca singur atat de aspru, zau! ; "efectul de guvernare al elicei" NU este "teoria mea" ci unul din aspectele inevitabile in proiectarea unei nave cu elice, de orice marime (despre termenul in cauza am citit si eu acu vreo luna) ; "compatibilitate fizico-mecanica-aberativa"= NO COMENT!!! "daca elicea e mai mica asa nu inseamna ca poti sa ai zgomot neaparat mai mare" zau? asta numai in cazul cand va avea aceeasi turatie cu cea mare , adica o tractiune evident redusa- adik voi imbatrani uitandu-ma la viteza de "mars" a barcutei! "daca pui o elice mai mare atunci ai randament prost ."- o elice mai mare poa'sa fie si pe post de lest! da aici discutam de diametre cuprinse intre 30 si 60 mm singurul lucru adevarat poa'sa fie legat de energia pierduta zadarnic prin caldura disipata. "poti sa compesezi punand greutate pe partea pe care se ridica" sau pot sa ma bag in apa si sa o trag "la edec" pana la locul de plantat ! (cu compensarea "partii care se ridica" o sa discutam impreuna peste 4-5 anisori (sper!)
"navo de viteza care rup balta " alea au tot felul de stabilizatoare hidro-aero dinamice si o carma pe masura , elici speciale superechilibrate si o autonomie uriasa de max 15 minute ! "jucaria" mea tre sa "tese" balta cateva ore! " "calculul fizico-mecanic e o tampenie" asa e! calculul , fizica si mecanica sunt niste tampenii! inima mea este alaturi de tine!
"agatarea firelor e prezenta in ambele cazuri." daaa? despre zbaturi stii ceva din experienta? ai vazut sau ai citit undeva? sau iti dai si tu cu parerea???
"nu te mai plange de preturi ... am impresia ca vrei sa faci o barca szuper-duper cu 1,2,3 milioane ... nu tine figura " ahhhh... daca esti nitel vigilent , ai sa vezi c-am luat o radiocomanda Spectrum 2,4Ghz care-i cam dublu fata de cele in AM , FM, etc folosite uzual (si nu-s fan aero) DECI nu "mor" de preturi ci de raportul "calitate pret" si de tehnica de "prostire" a consumatorului practicata frecvent in Ro!
".ce mai vorbesti tu de reductoare ca-s prea scumpe" n-am zis ca-s "prea" ci doar scumpe, dar eu cu 40 lei am luat un motor "noname" asemanator cu un 755/40 , un bloc de 10 ac.=12V si un reductor planetar , basca mandrina si electronica deci ia pune-le tu preturile de"firma" mai adauga transportul si vezi la cat ajungi! 150-200 lei!!! Cand iei bani din buzunarul tau (si tot tu i-ai pus acolo!) e o treaba dar cand apelezi la buzunarul lui taticu' e alta treaba!
Sa nu crezi cumva ca incerc sa "atac" magazinele de profil! Binenteles ca majoritatea "peselor" le voi lua de la ele, dar numai acelea si de la firmele ce practica preturi decente!
"vezi ca mai exista magazine R/C :motoare de toate felurile ,regulatoare si alte maruntzisuri" zau? da-mi si mie pe privat , inafara se S.....Botosani , cine mai vinde elici navo!? dar coci de fibra de sticla, vinde vre-un magazin?! 2-3 modele standardizate, nevopsite dar optimizate hidrodinamic, dintre care clentu' sa aleaga pe net si sa o plateasca la un pret decent!
"turatia la roata trebuie sa fie de 300-600 rot/min" OK: red planetar 1:3:3 x red. "mulineta de 10 lei" 1:5 = raport 1/45 la turatie maxima 18000 rpm = 400rpm dar te asigur ca "totusi se roteste" si pe la 200 rpm! Are you happy, now?
"din postul #9 n-am inteles mai nimic ... n-am citit pana la capat ca deja ... [ :lol: ]" pana sa "indraznesc" sa apar "in public" si sa postez am citit vreo 3 luni despre toate aspectele manufacturarii home made a unei barcute de nadit , si daca nu pricepeam ceva, o treceam la "semne de carte" dupa ce o citeam de 2-3 ori si apoi reveneam saptamanal asupra ei! ( orice om are dreptul sa fie "bizon" din cand in cand , dar nu este bine sa se abuzeze de acest drept!)
"faci cum vrei ... mai bine mergi pe un motor si elice submersa." multumesc pentru amabilitate! sa stii ca nu-s cabotin acu' sa fac musai cu zbaturi, de aia am infiintat topicu' ca sa pot sa ma inspir din experienta si cunostintele altora, alfel "taceam si faceam"
Deci cunostinte noi: 1-turatie mica zbaturi ; 2-optimizare motor/transmisie pentru disipare redusa de caldura (motor subvoltat/subturat?) 3-poate mai aflu un mag.pt elici navo?
Recycle Bin: 1- carmirea prin pedalare cu vasle ( cine a zis asta, cand i-o fata mintea sa-i inece toti puii!)
2-periscop pentru pesti (precizez ca este vorba de o barcuta prin care EU sa nadesc PESTII, si NU pestii sa-ma nadeasca pe mine!; ar fi interesant sa stai pe balta si sa-ti apara brusc din apa un bax cu cutii de bere de ex. , nu?)