Modelism - RHC Forum: ascutire burghie - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

ascutire burghie vreau sa dau o gaura.... lunga

#1 Useril este offline   Marius 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 161
  • Inregistrat: 10-September 08

Postat 09 September 2010 - 09:08 PM

Am si eu o problema care ma chinuie, vreau sa dau o gaura de diametrul 5 mm si lunga de aproape 10 cm intr-o piesa prin care apoi va trece un ax deci as vrea sa obtin o gaura cat de cat dreapta si uniforma.
Intai am zis sa caut ceva informatii pe net, si oricum vroiam sa invat sa ascut burghiele bine ca sa nu-mi mai traga intr-o parte cum patesc de multe ori si am dat peste un tip de burghie ascutite un pic mai diferit de cum stiam eu ca se ascut pentru metal.
Pe net acest tip de burghiul poarta denumirea de :split point drill si este recomandat pentru gauriri de pecizie cu lungime mare exact cum doresc eu, problema este ca nu stiu unde gasesc la noi burghiul de tipul ala si la lungimea care imi trebuie mie iar sa-l ascut pe al meu dupa modelul acela mi-se pare destul de greu fara sa stiu exact ce unghiuri sunt acolo.
Deci intrebarea mea este: ati vazut undeva la noi burghie de tipul ala sau ati ascutit asa ceva ca sa-mi spuneti si mie cum se face

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: 101557752_450x450_0_0_Dewalt_Dewalt_DW1926B_13_32_Pilot_Point_Drill_Bit.jpg

0

#2 Useril este offline   Radu_ 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1784
  • Inregistrat: 13-March 04

Postat 09 September 2010 - 09:26 PM

Acel burghiu poate sa prelucreze o gaura relativ precisa fata de diametrul sau de lucru. Este format dinr-un "centrator" care este practic un burghiu foarte scurt cu un diametru mai mic.
Practic, daca dai gaura prima data cu un burghiu mai mic si apoi cu cel dorit, vei obtine aceeasi percizie ca si cu acest burghiu "special" Diferenta este ca cu acesta vai da gaura dintr-o singura trecere, pe cand in a doua varianta ai nevoie de doua treceri.
Oricum, cu niciun burghiu nu vei reusi sa dai o gaura de precizia necesara uni lagar. Acest fapt se realizeaza, dupa gaurire cu un alezor fix pe diametrul cerut, sau cu unul reglabil prin tatonari si daca se poate, masuratori succesive.
Invata repede si aplica...tot repede!
0

#3 Useril este offline   Marius 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 161
  • Inregistrat: 10-September 08

Postat 09 September 2010 - 09:43 PM

Am luat in calcul si varianta cu alezatul dar intai trebuie sa obtin gaura cat mai precisa
0

#4 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 10 September 2010 - 02:51 AM

Daca imi permiti o opinie, ii dau dreptate lui Radu. Gaurirea cu doua burghie succesive este suficient de precisa pentru alezare.
Doar ca fapt divers va prezint burghiele destinate gaurilor adanci:
http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_drill
0

#5 Useril este offline   ilie F1A 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1253
  • Inregistrat: 17-April 09
  • Interests:aeromodelismul-zbor liber-F1A

Postat 10 September 2010 - 07:53 AM

Vezi postareaMarius, la Sep 9 2010, 10:08 PM, a spus:

Am si eu o problema care ma chinuie, vreau sa dau o gaura de diametrul 5 mm si lunga de aproape 10 cm intr-o piesa prin care apoi va trece un ax deci as vrea sa obtin o gaura cat de cat dreapta si uniforma.
Intai am zis sa caut ceva informatii pe net, si oricum vroiam sa invat sa ascut burghiele bine ca sa nu-mi mai traga intr-o parte cum patesc de multe ori si am dat peste un tip de burghie ascutite un pic mai diferit de cum stiam eu ca se ascut pentru metal.
Pe net acest tip de burghiul poarta denumirea de :split point drill si este recomandat pentru gauriri de pecizie cu lungime mare exact cum doresc eu, problema este ca nu stiu unde gasesc la noi burghiul de tipul ala si la lungimea care imi trebuie mie iar sa-l ascut pe al meu dupa modelul acela mi-se pare destul de greu fara sa stiu exact ce unghiuri sunt acolo.
Deci intrebarea mea este: ati vazut undeva la noi burghie de tipul ala sau ati ascutit asa ceva ca sa-mi spuneti si mie cum se face

Spiralele "trag"intr-o parte si scot gauri mai mari ,atunci cand suprafetele de taiere nu sunt ascutite egal. Daca poti da prima gaura cu 2-3 zecimi de mm mai mica decat iti trebuie si la urma rectifici cu spiralul care scoate gaura de care ai nevoie. Reusita mai este conditionata si de bormasina care e bine sa nu aiba joc de loc si de preferat o bormasina fixa de banc. Bafta.
0

#6 Useril este offline   ilie F1A 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1253
  • Inregistrat: 17-April 09
  • Interests:aeromodelismul-zbor liber-F1A

Postat 10 September 2010 - 07:59 AM

Vezi postareaMarius, la Sep 9 2010, 10:08 PM, a spus:

Incearca sa iei legatura cu un strungar,ei in general sunt ascutitori buni de spirale. Spiralul dorit se numeste cu centribor. Mai depinde mult si in ce material vrei sa dai gaura.
0

#7 Useril este offline   znecula 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 845
  • Inregistrat: 03-April 05

Postat 10 September 2010 - 05:27 PM

Vezi postareaRadu_, la Sep 9 2010, 10:26 PM, a spus:

Acel burghiu poate sa prelucreze o gaura relativ precisa fata de diametrul sau de lucru. Este format dinr-un "centrator" care este practic un burghiu foarte scurt cu un diametru mai mic.
Practic, daca dai gaura prima data cu un burghiu mai mic si apoi cu cel dorit, vei obtine aceeasi percizie ca si cu acest burghiu "special" Diferenta este ca cu acesta vai da gaura dintr-o singura trecere, pe cand in a doua varianta ai nevoie de doua treceri.
Oricum, cu niciun burghiu nu vei reusi sa dai o gaura de precizia necesara uni lagar. Acest fapt se realizeaza, dupa gaurire cu un alezor fix pe diametrul cerut, sau cu unul reglabil prin tatonari si daca se poate, masuratori succesive.

In Brasov sunt cateva firme specializate care distribuie si chiar produc scule aschietoare.]
Este imposibil sa nu gasesti la ei.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu