Hitec vs JR vs Futaba vs Graupner Servo resolution si altele
Postat 07 September 2010 - 11:54 AM
Futaba zice pe site-ul lor(http://2.4gigahertz....-receivers.html) ca au de 8 ori mai multi pasi decat competitorii la "32,768 steps of servo resolution" dar Graupner(http://www.graupner....00/product.aspx) are "Servo resolution: 65,536 steps (16-bit)"
Despre ceilalti nu am aflat nimic.
Pareri, recomandari si alte informatii va rog
Postat 11 September 2010 - 07:28 AM
8 biti (adica un registru) este putin (adica doar 256 trepte) caz in care treaba sta cam asa:
Mai aduci un registru in discutie si s-au facut 16biti. Citirea potentiometrilor se face cu ADC-uri 12 biti...sau poate 16 biti lucru care este o chestiune de mare finete si sunt convins ca zgomotul care se induce de la partea radio sau de la brumul de retea prezent peste tot sau de unde vrei tu este multa mai mare decat finetea unui bit LSB din cei 16 biti ai ADC-ului.
Cand este nevoie sa prelucrezi valoarea citita de la potentiometre oricum o faci pe 16 biti chiar daca primii 2-3-4-5-6 biti semnificativi sunt 0.
Acum alta discutie vine de la faptul ca tu nu poti misca mansa astfel incat ADC-ul de 16 biti sa se schimbe DOAR cu un pas ...cred ca la cea mai mica miscare a ta valoarea pe 16 biti se misca cu cateva sute. Poate chiar si zgomotul natural al potentiometrului , harsaiala care vine de la contactul ala prin frecare este mult mai mare decat pasul ADC-ului. Dar inca o data..daca avem ADC pe 12 biti 16 biti dece sa nu-i folosim.
Mai departe extindem discutia la ce poate sa faca servoul...caruia i se spune sa se miste cu un pas care este mult mult mai mic decat zona lui moarta sa zicem.
Ca o analogie ...ai un obiect legat cu o tija putin elastica (adica o sfoara) de lungime 10m si vrei sa misti obiectul 1mm. Creierul tau comanda mana cu 1mm dar ea se misca cu 5mm si peste asta se mai adauga si tremuratul mainii tale (ca tocmai ai baut) si rezulta o batzaiala care se "pierde" pana la obiect care se va batai si el dar mai putin...etc.
Analogia se poate perfectiona dar cei 16 biti din capul tau nu ajung neam la cana aia de la 10m
:) Fusei destul de clar?
Postat 11 September 2010 - 07:55 AM
La fel ca multe altele, asta cu numarul de pasi peste 10 biti este doar o gogoasa de marketing, din categoria "numerele vinde".
De asta nici nu am raspuns din prima, imi era clar ca cel care a postat nu are o imagine a ce inseamna sa lucrezi pe 16 biti in analogic.
Sa calculam si altfel...
10 biti inseamna 1000 pasi. La o cursa maxima a unui servo, de 120 grade, asta inseamna 0.12 grade per bit miscare brat servo.
La un brat de 3cm, asta inseamna o miscare de 0.056 mm ! De doua ori mai putin decat firul de par mediu de 0.1mm !
Pai asta se anuleaza numai din dilatarea tijei de otel la 10 grade diferenta de temperatura !!
12 biti inseamna de 4 ori mai multa finete decat exemplul de mai sus. 16 biti inseamna de 64 ori !
Trecand peste imposibilitatea celor mai precise servo-uri de a efectua asemenea miscari, si a dv. de a asigura legaturi servo - suprafete cu jocuri de asemenea finete, chiar credeti ca simtiti o asemenea deplasare ? Sau, mai precis, efectul ei.
Postat 11 September 2010 - 09:29 AM
renatoa, la Sep 11 2010, 08:55 AM, a spus:
La fel ca multe altele, asta cu numarul de pasi peste 10 biti este doar o gogoasa de marketing, din categoria "numerele vinde".
De asta nici nu am raspuns din prima, imi era clar ca cel care a postat nu are o imagine a ce inseamna sa lucrezi pe 16 biti in analogic.
Sa calculam si altfel...10 biti inseamna 1000 pasi. La o cursa maxima a unui servo, de 120 grade, asta inseamna 0.12 grade per bit miscare brat servo.
La un brat de 3cm, asta inseamna o miscare de 0.056 mm ! De doua ori mai putin decat firul de par mediu de 0.1mm !
Pai asta se anuleaza numai din dilatarea tijei de otel la 10 grade diferenta de temperatura !!
12 biti inseamna de 4 ori mai multa finete decat exemplul de mai sus. 16 biti inseamna de 64 ori !
Trecand peste imposibilitatea celor mai precise servo-uri de a efectua asemenea miscari, si a dv. de a asigura legaturi servo - suprafete cu jocuri de asemenea finete, chiar credeti ca simtiti o asemenea deplasare ? Sau, mai precis, efectul ei.
Posibil sa ai perfecta drepatate , dar tonul asta de profesor care pune la colt elevul nu este cel mai potrivit !
E clar ca sunt putini cei care se pricep la electronica asa bine , avand fiecare in parte alte meserii ( poate frizeri, cizmari, economisti, medici etc ).
Intrebarea de baza era ce Statie sa isi cumpere ( utilizabila si la Aero si la Heli ) tinand cont si de acest mic amanunt !
Postat 11 September 2010 - 10:24 AM
Am vrut sa subliniez ca la orice ai cumpara, sa intelegi ce este in spatele numerelor, care ele in sine pot fi inselatoare.
Revenind on topic, acest amanunt nu este criteriu de alegere statie.
Din cele 4 enumerate, trebuie sa fii atent in special la JR, care tocmai a anuntat schimbarea sistemului.
Postat 11 September 2010 - 11:53 AM
Vrei o statie ieftina si buna: Spektrum DX6i
Vrei o statie foarte ieftina si buna: Turnigy 9x
Vrei o statie mai putin ieftina si buna: Futaba 7C
Vrei o statie foarte buna dar nu chiar ieftina: Futaba 8FG
si tot asa.
elicopterele mele http://www.rhcforum....-mele-stiganas/
Postat 11 September 2010 - 12:53 PM
Momentan inclin catre Futaba 10CG care imi ofera tot ce am nevoie considerand si o posibila folosire pe un elicopter.
Postat 11 September 2010 - 01:15 PM
Semaka, la Sep 11 2010, 01:53 PM, a spus:
Momentan inclin catre Futaba 10CG care imi ofera tot ce am nevoie considerand si o posibila folosire pe un elicopter.
La Futaba mai repede iei 8-ul decat 10 CG, are softul mult mai nou si este super O.K. asta daca nu vrei T - 14 sau T -12.
Acum : in general cei de la Heli prefera DX7 - este ca sa zic asa dedicata HELI ( au altfel alocate switch-ul de Idle - vine pe mana stanga in loc de dreapta la Futaba, cursele la stick-uri parca sunt mai mici deci reactii mai bune ale modelului - ex. Tareq prefera DX 7 )
Insa asta este valabil la nivel de profesionisti - mana sa avem noi ca zburam cu orice la nivelul nostru .
Eu as lua Futaba 8 sau Aurora dar nic DX 8 -ul nou nu este de neglijat. Conteaza si de unde poti lua mai repede receptoare ( cand zic repede ma gandesc de pe o zi pe alta !)
P.S.
In rest chestiilea alea pur tehnice cu pasii, bitii si cum s-ar mai numi .... asculta'l pe Renato pentru ca are dreptate - nu le vei simtii, nu te vor deranja, nu vor conta !
Alegera iti apartine !
Postat 11 September 2010 - 06:35 PM
Postat 12 September 2010 - 01:12 AM
RDS8000, SD-10G sunt solutii foarte bune pentru toata gama de avioane, elicoptere si ce se mai doreste.