Modelism - RHC Forum: Receptor Futaba FASST - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Receptor Futaba FASST antena retezata...

#1 Useril este offline   lefmir 

• Chupacabra
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 724
  • Inregistrat: 14-March 09

Postat 05 October 2009 - 03:08 PM

Receptorul de la T6EX FASST are o antena rupta(vezi poza)...
Am mai citit pe alte forumuri din afara despre potentiale solutii...
una dintre ele este dezpielitarea antenei rupte ca sa aiba aceeasi lungime expusa ca cealalta...merge ca reparatie? a incercat cineva? a avut range-ul de suferit?

alta ar fi luat alt cablu cu totul, stie cineva de unde pot procura un astfel de cablu coaxial?

ultima si cea mai costisitoare ar fi de luat original spare part...

Multumesc!

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Image003.jpg
  • Imagine atasata: Image004.jpg

0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 05 October 2009 - 03:14 PM

Pielita are cumva si ecranare in ea, adica tresa metalica?
Daca da, atunci asta este solutia, si nu va produce nici o degradare.
Lungimea expusa trebuie sa fie undeva la 27-28mm, depinde de factorul de scurtare al cablului coaxial. Dar daca il faci exact ca la cea intacta esti OK.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   lefmir 

• Chupacabra
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 05 October 2009 - 03:49 PM

Vezi postarearenatoa, la Oct 5 2009, 04:14 PM, a spus:

Pielita are cumva si ecranare in ea, adica tresa metalica?
Daca da, atunci asta este solutia, si nu va produce nici o degradare.
Lungimea expusa trebuie sa fie undeva la 27-28mm, depinde de factorul de scurtare al cablului coaxial. Dar daca il faci exact ca la cea intacta esti OK.

da, are ecranare...deci sa inteleg ca am scapat ieftin...
cablul nu l-am rupt eu...asa am cumparat receptorul si fiind suspicios(m-am uitat din prima ciudat la el :) ), am zis sa dau search pe google. Am gasit topicuri despre problema asta, unii ziceau de solutia asta, dar niciunul nu a venit sa specifice daca are vreo problema(deci ori i-a mers bine si a uitat sa posteze, ori nu a mai testat).
Multumesc mult! revin cu detalii...poate mai are cineva nevoie de informatii, pentru ca am inteles ca se rup destul de usor la crash-uri.
0

#4 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 October 2009 - 04:44 PM

De ce s-ar rupe usor? Doar daca nu ai cumva ideea proasta de a lipi antenele de parti din fuselaj, atunci da !
Aseaza-le la 90 grade si fixeaza cu scotch, ca la impact sa se poata misca liber.
0

#5 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 665
  • Inregistrat: 06-June 02

Postat 06 October 2009 - 09:41 PM

Salut,

Daca antena de receptie e la fel ca cea de emisie (mie asa mi se pare), ai putea sa iti cumperi asta: http://www.wireless-center.ro/index.php?pa...t&Itemid=73 (eu o folosesc pe statie si merge). Scoti coaxialul din antena, il tai la dimensiunea care iti trebuie si il lipesti in receptor.

Doar cablu coaxial nu stiu unde s-ar gasi la noi, dar mai insista pe la electronisti. In Germania se gaseste la Conrad (www.conrad.de).
0

#6 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 06 October 2009 - 09:58 PM

Vezi postareaVivi, la Oct 6 2009, 10:41 PM, a spus:

Salut,

Daca antena de receptie e la fel ca cea de emisie (mie asa mi se pare), ai putea sa iti cumperi asta: http://www.wireless-center.ro/index.php?pa...t&Itemid=73 (eu o folosesc pe statie si merge). Scoti coaxialul din antena, il tai la dimensiunea care iti trebuie si il lipesti in receptor.

Doar cablu coaxial nu stiu unde s-ar gasi la noi, dar mai insista pe la electronisti. In Germania se gaseste la Conrad (www.conrad.de).

Nu m-as apuca sa fac lipituri la acel cablu in receptor.
Se gaseste si in ro cablu gata mufat, la lungimi intre 100 si 300mm. Cam asa ceva:
http://ro.farnell.com/hrs-hirose/u-fl-2lp-...00mm/dp/1688067
Deoarece are mufe la ambele capete, daca iei una de 300mm si o tai la mijloc obtii doua antene.
Grosimea cablului poate fi de 0.81mm sau 1.37mm
Sau pe site-ul indicat de tine la sectiunea pigtail-uri.
Cablu bun de 2.4GHz si subtire se gaseste si separat, are codul RG74.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 06 October 2009 - 10:02 PM

0

#7 Useril este offline   melsoft 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 414
  • Inregistrat: 16-April 05
  • Interests:https://t.me/pump_upp

Postat 07 October 2009 - 10:11 AM

Vezi postarealefmir, la Oct 5 2009, 03:08 PM, a spus:

Receptorul de la T6EX FASST are o antena rupta(vezi poza)...
Am mai citit pe alte forumuri din afara despre potentiale solutii...
una dintre ele este dezpielitarea antenei rupte ca sa aiba aceeasi lungime expusa ca cealalta...merge ca reparatie? a incercat cineva? a avut range-ul de suferit?

alta ar fi luat alt cablu cu totul, stie cineva de unde pot procura un astfel de cablu coaxial?

ultima si cea mai costisitoare ar fi de luat original spare part...

Multumesc!

Welcome to the club!

Capetele antenelor de la receptor sunt rupte/mancate aman2 de catre pisica. N'am avut parte sa zbor cu antenele intregi nici macar 1 data, deci nu stiu diferenta. Sincer, zbor de 2 ani asa si nu am avut nici macar 1 problema vreodata!

iaka aici am prezentat problema atunci: http://www.rhc.ro/forumrhc2/index.php?show...rt=#entry181087
0

#8 Useril este offline   TUROK 

• BAGA VITEZA
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3708
  • Inregistrat: 03-February 07
  • Interests:AEROMODELISM

Postat 07 October 2009 - 10:45 AM

Treaba cu pisica e bine de stiut ! Pe al meu motan l-am prins cand fugea cu tot cu receptor .Desi cum prinde o elice o roade , nu ma asteptam sa faca upgrade la receptor> <_<
ADOR VITEZA!!!
0

#9 Useril este offline   Abburo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1317
  • Inregistrat: 02-June 07

Postat 07 October 2009 - 11:11 AM

Sa vedeti voi broasca mea testoasa cum imi trage modelele prin casa <_<
URGENT !!! schimb Caiet A4 cu Audi acelashi model….rog seriozitate!!!
0

#10 Useril este offline   matei_silviu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 243
  • Inregistrat: 04-June 07

Postat 07 October 2009 - 11:54 AM

Am patit identic ca tine. Eu am lipit parteacare s-a rupt si functionalitatea a fost exact ca inainte. Nu am incercat inca pana acum sa ma departez ma mult de cat limita vizualului, adica vreo 200- 400m. O fi vreo problema daca incerci sa te departezi mai mult 2-3 km.
0

#11 Useril este offline   lefmir 

• Chupacabra
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 07 October 2009 - 06:21 PM

imi cer scuze, dar nu vazusem ca mai e un topic pe aceeasi tema :D . Chiar dadusem search, dar dupa alte criterii.
deci sunt ok cu receptorul, chiar imi faceam griji <_<

as mai avea o intrebare, e mai mult off-topic, dar e tot legata de sistemele astea-n 2,4.
scrie in manual, sa nu indrept antena direct catre model, dar eu am prostul obicei sa trec avionul pe deasupra capului...ce trebuie sa fac?(solutia cu "sa nu mai aduc avionul intr-o astfel de pozitie" iese din discutie :D )

Aceasta postare a fost editata de lefmir: 07 October 2009 - 06:23 PM

0

#12 Useril este offline   Vivi 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 665
  • Inregistrat: 06-June 02

Postat 07 October 2009 - 07:45 PM

Citeaza

Nu m-as apuca sa fac lipituri la acel cablu in receptor.

Nu stiu la ce ma gandeam cand am scris ca trebuie lipit. Nu ca nu ar merge, dar are deja mufa pe el.

Citeaza

Se gaseste si in ro cablu gata mufat, la lungimi intre 100 si 300mm. Cam asa ceva:
http://ro.farnell.co...00mm/dp/1688067

Super link-ul.
0

#13 Useril este offline   marian_d 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 217
  • Inregistrat: 14-August 06

Postat 10 October 2009 - 06:48 AM

Vezi postarealefmir, la Oct 7 2009, 07:21 PM, a spus:

imi cer scuze, dar nu vazusem ca mai e un topic pe aceeasi tema :rolleyes: . Chiar dadusem search, dar dupa alte criterii.
deci sunt ok cu receptorul, chiar imi faceam griji http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif

as mai avea o intrebare, e mai mult off-topic, dar e tot legata de sistemele astea-n 2,4.
scrie in manual, sa nu indrept antena direct catre model, dar eu am prostul obicei sa trec avionul pe deasupra capului...ce trebuie sa fac?(solutia cu "sa nu mai aduc avionul intr-o astfel de pozitie" iese din discutie http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif )

Lasi antena in pozitia in care e in cutia de transport, adica pliata cu varful in dreapta. Astfel niciodata nu va putea fi antena indreptata spre model.
0

#14 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 October 2009 - 07:09 AM

Vezi postareamarian_d, la Oct 10 2009, 07:48 AM, a spus:

Lasi antena in pozitia in care e in cutia de transport, adica pliata cu varful in dreapta. Astfel niciodata nu va putea fi antena indreptata spre model.

In schimb, cand modelul va fi in stanga sau in dreapta ta... buf... daca nu te intorci cu fata spre el.
Mai stiu eu pe unul care piloteaza pe scaunul de pescuit si urmareste modelul peste umar... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
Campul unei antene este ca o anvelopa de masina, axa fiind antena.
Cand ai antena(axa) spre model, modelul intra in golul interior al anvelopei unde nu ai semnal.
0

#15 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 10 October 2009 - 02:17 PM

Vezi postarearenatoa, la Oct 10 2009, 08:09 AM, a spus:

In schimb, cand modelul va fi in stanga sau in dreapta ta... buf... daca nu te intorci cu fata spre el.
Mai stiu eu pe unul care piloteaza pe scaunul de pescuit si urmareste modelul peste umar... http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif
Campul unei antene este ca o anvelopa de masina, axa fiind antena.
Cand ai antena(axa) spre model, modelul intra in golul interior al anvelopei unde nu ai semnal.

Asta o fi valabil si pentru amaratii care se cramponeaza de vechea tehnologie (72MHz...adica eu...) dar nu se observa nimic. Oricum nu pot schimba pozitia antenei. Deci, pana la urma, mai sunt si pete in soare? Ma refer la 2,4GHz.
0

#16 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 October 2009 - 02:41 PM

La care din afirmatii te referi ?
Cu campul antenei, cu pierderea semnalului ?
0

#17 Useril este offline   docmarius 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 398
  • Inregistrat: 05-July 08

Postat 10 October 2009 - 04:06 PM

Cu cat frecventa e mai mare, cu atat anvelopa e mai pronuntata.
Personal avand modul de 2.4 pe FF-9 tin antena indreptata in jos si in fata. Astfel nu reusesc niciodata sa o indrept spre model (doar daca este in spatele meu cu 45 grade, si atunci nevazand modelul oricum trebuie sa ma intorc...

In plus, daca se pun antenele de pe model la 90 grade intre ele nu exista nici o pozitie in care sa intrii in "gaura" anvelopei la amandoua deodata.

Aceasta postare a fost editata de docmarius: 10 October 2009 - 04:09 PM

West Hobby Team
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
R/C: Futaba FF9C 35MHz/Jeti Duplex 2.4GHz, ESU ECoS II
0

#18 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 October 2009 - 05:01 PM

Ma refeream la ultimul rand: "Cand ai antena(axa) spre model, modelul intra in golul interior al anvelopei unde nu ai semnal."
0

#19 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 October 2009 - 06:52 PM

Vezi postareadocmarius, la Oct 10 2009, 05:06 PM, a spus:

...In plus, daca se pun antenele de pe model la 90 grade intre ele nu exista nici o pozitie in care sa intrii in "gaura" anvelopei la amandoua deodata.

Bingo ! Asta era nene Dane!
Mea culpa, am postat aici crezand ca e tot topicul lui yr_zbg despre statia chinezeasca cu receptor cu o singura antena, acum am vazut ca era vorba de altceva. De aici explicatia cu anvelopa, care la o singura antena e al naibii de adevarata si para probata. Tocmai de aia receptoarele serioase de 2.4GHz au doua antene sau un sistem de sateliti.
Apropo de asta, sunt taaaare curios sa vad cum se comporta noul sistem Hitec care la receptoarele de 6-7 can are doar o antena, si doar la cel de 9 can are 2 antene.

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 10 October 2009 - 06:53 PM

0

#20 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 October 2009 - 10:12 PM

Eu inteleg mai greu...sclerozia...
Daca antena emite in forma de covrig...ma rog...anvelopa...in gaura covrigului poti pune cate receptoare vrei cu cate antene vrei. Tot nu vor prinde ceva.
Daca vorbeati de doua antene perpendiculare la emitator...parca...imi era mai clar.
0

#21 Useril este offline   docmarius 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 398
  • Inregistrat: 05-July 08

Postat 10 October 2009 - 11:59 PM

Pai aici e spilul.
Antena de emisie are o caracteristica de emisie toroidala. Adica in axul antenei ai oaresice decibeli de castig mai putin decat pe latul ei.
De asemenea antena emite polarizat, adica undele sunt aliniate cu axul antenei.
Si antena de receptie (firicelul ala) are de asemenea o caracteristica toroidala. Si de asemenea in el se induc preferential unde paralele cu firul (polarizate...).
De aici decurg cateva situatii critice:
1. Antena de emisie este orientata cu axul spre model si atunci castigul antenei fiind mai mic pe axul ei se reduce raza de actiune a telecomenzii.
2. Antena de receptie este cu axul spre statia de emisie si datorita castigului redus al antenei de receptie pe directia respectiva se reduce raza.
3. Antena de receptie este perpendiculara ca plan de polarizare pe cea de emisie si rezulta o situatie similara (poate ajunge chiar la 20 dB atenuarea)
Mai exista o situatie importanta:
Undele de frecventa mare se reflecta de elementele de mediu, iar unda reflectata cu cea directa se interfereaza. In comunicatiile radio fenomenul se cheama fading, si poate avea consecinte drastice la limita razei de actiune.
Ideea este ca 2 antene dispuse necolinear, preferabil in unghi de 90 grade pot elimina situatiile 2 si 3. Un satelit la distanta comparabila cu lungimea de unda (12.5 cm in cazul nostru) poate elimina fadingul.
Situatia 1 in principiu poate fi eliminata doar prin pozitionarea adecvata a antenei de emisie.

Sporuri.
West Hobby Team
--------------------
Modele: Robbe Pitts S12, GL-450C, Pelikan X-treme, Ripmax Bossanova 15cc, Raptor 620SE
R/C: Futaba FF9C 35MHz/Jeti Duplex 2.4GHz, ESU ECoS II
0

#22 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 October 2009 - 06:52 AM

Oricum, nu trebuie sa intelegi ca in gaura covrigului ar fi vid absolut RF.
Ceva mai este acolo, si cum pe deasupra capului nu se trece la sute de metri decat in FPV, este suficient ca sa nu pierzi semnalul, mai ales ca se trece si repede.
Din cate am studiat pana acum parerea mea este ca 2.4G este superior nu datorita partii de RF, acolo e chiar la limita nasoala, altfel long range nu s-ar face in 400-800MHz. Superioritatea se datoreaza lantului integral digital cap-coada in receiver, care permite implementarea unor mecanisme de failsafe mult mai sofisticate decat intr-un receptor analogic ca in FM. Asa ca isi permite sa piarda pachete chiar secunde bune.
In FM, toata comanda (informatia) este continuta in latimea unui impuls, care se poate degrada foarte usor de la orice parazit. In plus, ca sa detectezi degradarea, iti trebuie circuite sofisticate de analizat impulsuri, si memorare a ultimei valori, de aici costul mare al unui failsafe in FM. La transmisia digitala toate acestea fac parte din natura fenomenului, sunt acolo prevazute by design in decoder.
Revenind la covrig, daca cineva ar avea downlink din receptor si ar sta sa analizeze cum se pierd pachetele de-a lungul unui zbor, s-ar lamuri imediat cum e bine sa tina antena. Pozitia lui Docmarius pare sa fie cea mai desteapta, ca sa intri in gaura covrigului, ar trebui sa fii ori in spate, ori .. six feet under http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
0

#23 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 October 2009 - 05:03 PM

OK. Am inteles. Este un covrig cu gaura umpluta cu frisca. Nu-i ca insusi covrigul dar este ceva....
Ceea ce mi-ai povestit despre receptoare (multumesc frumos) imi aminteste de Berg. Cred ca asta se petrece si acolo. Si o face si la un pret mai mult decat corect.
Multumesc si bafta.
0

#24 Useril este offline   lefmir 

• Chupacabra
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 October 2009 - 09:53 PM

azi am trecut cu modelul pe deasupra capului fara nici o problema...deci e safe.
0

#25 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3574
  • Inregistrat: 04-February 08

Postat 09 July 2010 - 06:21 PM

Redeschid acest subiect din nefericire.... Nenorocitu` de motan mi-a ros una din antene la R617FS care era pe FunJet. A ros partea dezizolata de coaxial la una dintre antene. Am scurtat ambele antene si am lasat portiune dezizolata de coaxial pe lungimea de 30mm la fiecare. Atat am masurat pe antena ramasa intacta. Acum deci, ambele antene sunt egale, atat partea cu coaxial cat si cea dezizolata. Practic la final antenele sunt mai scurte in partea cu coaxial cu exact cei 30mm. Intrebarea mea este daca ceea ce am facut este OK sau este o improvizatie. FunJet-ul zboara destul de repede si nu prea vreau sa risc...
Maine si duminica as vrea sa-l scot iar la aer si astept un raspuns de la cei care au rezolvat problema asta.

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 09 July 2010 - 06:27 PM

0

#26 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 July 2010 - 06:29 PM

Esti OK, poti zbura linistit.
Am eu antene de rezerva, suficiente. PM daca vrei 1-2
0

#27 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 July 2010 - 06:33 PM

Vezi postarearenatoa, la Jul 9 2010, 07:29 PM, a spus:

Esti OK, poti zbura linistit.
Am eu antene de rezerva, suficiente. PM daca vrei 1-2

Sa-mi bag piciorul! Atat de nervos am fost ca mi-a dat monstrul de lucru incat imediat am pus mana pe telefon si am facut comanda de antene.Scump....
Daca as fi stiut ca ai.... Multumesc mult de ajutor, dar deja sunt comandate. Pastreaza-le poate o mai pateste careva si nu mai e nevoit sa dea atatia bani.
0

#28 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 09 July 2010 - 07:47 PM

Deci ma bazez sau nu pe antena scurtata? Astept si alte pareri de la cei patiti.
0

#29 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 July 2010 - 09:05 PM

Pentru cei care patesc asa, pot face scurtarea antenelor cum am facut eu si nu este nici o problema. Am dus FunJet-ul pana la limita vizibilitatii si nu face nici o figura. Atentie doar sa pastrati zona radianta care este de 30mm.

Aceasta postare a fost editata de AG-74-HESS: 10 July 2010 - 09:06 PM

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu