Postat 25 October 2004 - 10:58 PM
eu nu sunt de acord!!! impreuna cu pretenaru mihai, am inceput sa ne construim fiecare cate un avion. da, da!!! "construim" nu cumparam. de cumparat ne cumparam un trainer ca sa nu dam cu ce facem noi cu atata kin de pamant. am mai scris asta si in Goto last unread "liniste absoluta la aeromodelism". dar sunt mandru ca ne-am apucat de asa ceva. din entuziasm, din placere, din nebunie, din ... mai multe cauze. pentru ca asta insemna modelism. nu "montism" - sa desfaci o cutie si pui niste lipici si gata. poate nici nu mai trebuie sa ekilibrezi.
e adevarat, ca partea comerciala isi spune cuvantul. si pe undeva pe buna dreptate. si cei mai putin priceputi trebuie sa aiba acces la aceasta placere. dar in felul asta, niste copii care ar fi putut fi modelisti, nu mai devin altceva decat niste clienti. si nu mai pun decat foarte tarziu mana pe traforaj si alte alea decat foarte tarziu, sau deloc. s-a stricat modelul? "foarte bine!" luam altul, sau alta aripa. nu mai stiu despre modelism (ce sa mai zic despre aviatie in particular) decat sa apese pe niste butoane ca sa incarce niste acumulatori si pentru a se uita pe internet la niste preturi, sa stie ca sa ii comande lui tati. nu se mai documenteaza despre ce e o aripa, ce efecte au forma si dimensiunile ei, etc.
e drept, ca daca as fi avut bani foarte multi, poate si eu as fi facut la fel. dar pentru ca nu mai sunt un copil (27) am stat si am judecat. toata pasiunea mea pentru avioane si aviatie in general, trebuia sa se concretizeze in ceva. toata cultura mea generala ( si recunosc ca e doar generala, nu sunt un inginer aero), tot ce am citit, tot ce am jucat pe computer, m-au facut sa imi dau seama ca a face ceva sa zboare este ceva extraordinar. si ca imi va face deosebita placere sa fac lucrul asta.
de aceea, cand prietenul meu mihai a venit cu propunerea de a ne construi cate un FW-190D9, am raspuns cu entuziasm "DA!". mai ales ca asta se intampla dupa 2 editii de Rapa Rosie. la prima am venit singur-singurel. si am fost primul la fatza locului (cine cunoaste poate confirma!) la a doua l-am adus si pe taica-miu, care dupa ce a vazut pozele de la RR2003 si a auzit de la mine ce e pe acolo era in stare sa se agate de masina:)
asa ca nu aveam cum sa nu ma apuc de modelism. aveam cunostintele de baza despre aero, dar nu aveam bani. deci..ramanea varianta "Factory Home" , vorba lui mihai. prietenii mi-au fost de mare ajutor ( big, marinaru...) , internatul la fel!
tot respecul pentru cei ce incearca macar, pentru cei ce au studiat si stiu, pentru cei ce reusesc sa faca niste bucati de lemn sa zboare! kair daca arata ca niste calorifere zburatoare asa ca "avioanele" lui marinero :lol:
si mai ales, tot respectul pentru cei ce au aflat, si impartasesc cu ceilalti, mai putin stiutori. si sa recunoastem, cati nu suntem care am primit sfaturi de la big, marinarul, valteras, wabo, dom' profesor, si atatia altii ?
celalti, care nu au aptitudini, sau nu pot, asta e, sa isi cumpere ! noi, secod hand....treaba lor.
dar e pacat sa se iroseasca niste cunostinte, niste inclinatii, doar pentru faptul ca se gaseste de cumparat !
eu stiu ca daca noi vom da cu avioinul de pamant, ne vom zgaria un pic pe ochi. nu atat pentru bani, ca i-am dar pe parcurs ca am construit modelul, cat pentru munca si sufletul investite. insa asa cum am facut si prima data piesele alea, asa le poti face si a doua oara. nu?
pilotajul trebuie ca este frumos, dar mai frumos e sa pilotezi ceva facut de mana ta. daca e mai urat, mai greu dacat ceva facut de fabrica, nu are asa mare imporatnta.
asa ca ii sfatuiesc cu caldura pe cei ce vor sa cumpere de-a gata, sa se gandeasca mai inainte! mai ales daca nu au bani multi disponibili. sa cumpere numai ce ar fi mai iefitini de cumparat decat de facut. nu ma refer aici doar la tine Baccilule! daca nu se poate manufactura, nu se poate si asta e, cum am mai zis. mai ales atunci cand vrei sa zbori repede si fara prea multa bataie de cap. iti cumperi un kit si iti dai drumul pe cer. dar asta nu se keama ca esti modelist.
eu vreau sa fiu modelist, nu pilot de kituri ARF sau RF. pentru asta, cum am mai spus, mi-am comandat un trainer de cel mult 70 de euro. si asta fiindca sunt ocupat cu facutul avionului, ca altfel mi-l construiam si pe ala.
repet: nu e nici o rusine sa cumperi. e doar pacat sa poti face si sa nu o faci. asa judec eu si cu parerea mea laolalta:)
sper ca nu am scris prea mult si prea prost
:huh:
Ia mai zburati maaaaaai!!!
Laser frate!