O da, este o solutie. Exista resurse destule, probabil mai bune decat tehnium. Cautati "wood gas generator". E si un grup dedicat pe yahoo, cu informatii si documentatie.
Ca back-up pentru sistem cu baterii-fotovoltaice-eoliana e de preferat cu gazogen caci poti sa-l aprinzi cand ai nevoie, digestorul de biogaz trebuie alimentat cu cateva zile inainte.
Arderea in motor e problematica si pentru biogaz si pentru gazul de lemn. La biogaz trebuie eliminat hidrogenu sulfurat care e coroziv si de preferat si CO2-ul care e 40-50%
La gazogen trebuie filtrat si condensat catranul care e in gaz. Majoritatea gazului e monoxid de carbon, deci masurile de siguranta sunt importante. Sau se realizeaza totul in aer liber, sub o copertina ceva sa nu-l ude ploaia. Alta problema tine de procesul de gazeificare, care da mai mult sau mai putin gaz in f. de marimea (uniformitatea) lemnelor si a umezelii.
Gazogenu ia ceva timp sa porneasca, intai aprinzi lemnele, apoi bibilesti priza de aer sa obtii gazeificarea corecta si abia apoi pornesti motorul. Pe gaz metan ar porni oarecum "la cheie" dar la cateva zile trebuie realimentat si scos putin mal din digestor.
Ambele implica ceva munca, intr-un fel sau altul, dar (personal asa cred) pot produce energie suficienta cu investitii mult mai mici decat un sistem regenerabil cu panouri si/sau eoliana. Si cheltuielile de exploatare sunt relativ mici daca ai o pasune sau lemne ieftine, doar ca e ceva munca. O eoliana sau panouri cu baterii sunt mult mai... "hands free" ca sa zic asa.
O problema la moto-generatoare in general este ca au puteri foarte mari fata de nevoi... Chiar si 1kwatt este mult in majoritatea timpului (seara 200 watt pt lumini, notebook si tv e suficient) iar generatoarele mai mici sunt mai ineficiente. Parca e mai convenabil sa le folosesti la un grup de case ca si munca este "diluata" intre mai multi utilizator. Sau stocat in baterii, ca back-up pentru eolian/solar
-----------------------------
PS. cand vorbesc de solutii/alternative regenerabile de electricitate ma refer strict la locuri in care nu exista retea de alimentare electrica si bransarea ar costa de 3-4 mii de euro sau mai mult. Pentru cei ce se pot multumi cu 50-60kwh/luna se poate face sistem pana in 3000 de euro, deci asta ar putea fi opusa unei bransari ce costa 2000 de euro.
Aplicabilitatea e deci destul de limitata dar nu stim cat se vor mai mentine preturile la curent.. Ofera o alternativa de locuit mai.. "departe de civilizatie" pentru cei care se simt atrasi de ideea asta, acestia nu-s restrictionati sa caute doar zone cu "utilitati".
Aceasta postare a fost editata de ctotth: 29 October 2010 - 04:10 PM