Modelism - RHC Forum: Fokker E.V - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Fokker E.V

#1 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 594
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 11 October 2004 - 10:11 AM

Fokker E.V

Denumirea machetei: Fokker E.V/D.VIII
Scara: 1/72
Producator: RODEN
Cod produs: 004

Fokker E.V/D.VIII a fost ultimul tip de avion de vinatoare construit, pentru German Fliegertrupe, de Antony Fokker, in perioada WWI. Cu toate ca strinsele relatii de afaceri dintre concernele Fokker si mai noua companie Junkers, ar fi sugerat faptul ca acest avion urma sa fie in intregime metalic, Fokker E.V este un avion cu aripa parasol, acoperita in intregime cu placaj, fuselajul, ampenajul orizontal si vertical fiind insa impinzite. Ca si Hansa Brandenburg D.I, avionul este lipsit hobanele atit de caracteristice vremii, aripa fiind prinsa de fuselaj doar prin montati. O alta particularitate, “revolutionara” la acea vreme, este faptul ca eleroanele nu se lungesc pina la capatul planului.
Trebuie notat faptul ca, in constructia avionului Fokker D.V, s-au folosit piese si ansamble preluate de la Fokker D.I : tren de aterizare, fuselaj, ampenaj vertical si orizontal.
Prototipul este privit la Second Fighter Competition ca cel mai bun avion de vinatoare cu motor rotativ. Productia de serie este lansata imediat si primele aparate cunosc botezul focului. Avionul rula bine pe sol, chiar daca fura usor spre dreapta, decola foarte repede cu o mica tendinta de a se lasa pe aripa dreapta, avea o rata de urcare foarte buna, era deosebit de manevrabil, usor de pilotat. Cu toate ca directia era putin mai rigida, comenzile erau foarte senibile. La aterizare avea tendinta de inclinare spre dreapta. Vizibilitatea era foarte buna, lucru apreciat de piloti. Comenzile motorului erau localizate oarecum “peste mina”: maneta de gaze se afla pe partea stinga a cocpitului iar maneta de aer era dispusa pe partea stinga a mansei.Ca armament, dispunea de doua mitraliere Spandau, ce trageau prin cimpul elicii.
Performantele sale ii aduc rapid porecla de “Flying Razor” (briciul zburator), dar, din pacate, la mai putin de doua luni, in zilele de 16 si 19 august, au loc doua accidente datorate ruperii aripilor in zbor. Ca urmare, toate aparatele sint retinute la sol si returnate fabricii, iar productia de serie este oprita pina la evaluarea si remedierea cauzelor accidentelor. Ca urmare, structura de rezistenta a aripii si montatii sint imbunatatite, iar dupa teste, la inceputul lunii octombrie, aparatele se intorc pe front cu noua denumire de Fokker D.VIII, cu toate ca litera “D”, folosita pentru a denumi biplane (Doppeldecker=biplan), de data aceasta indica o dubla ranforsare. Din pacate, Fokker D.VIII ajunge prea tirziu: razboiul ia sfirsit.
Cu acest tip de aparat este certificata doar o singura victorie: Emil Rolff, 17 august.
Au fost construite in total un numar de 289 de aparate. Dupa incheierea ostilitatilor, opt (unele surse indica patru) aparate de tipul E.V participa la confruntarile Polono-Ruso-Ucrainiene din 1919. Un aparat capturat de Armata Rosie, fiind folosit pina la mijlocul anilor 20. Alte aparate ajung in Olanda, Italia, Japonia, SUA si Marea Britanie ca trofee, restul fiind distruse in conformitate cu conditiile Armistitiului.
Caracteristici tehnice:
- anvergura : 8,30 m
- lungime: 5,90 m
- greutate la decolare: 605 kg
- viteza maxima: 204 km/h
- motor: Oberursel UrII, 9 cilindri, rotativ, 110 hp la 1390 rot/min
- armament: doua mitraliere Spandau tip LMG08/15, ce trageau prin cimpul elicii.

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-7-1097482310.jpg

0

#2 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 594
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 11 October 2004 - 10:12 AM

Kit-ul

Piesele sint dispuse pe doua rame din plastic de culoare crem, putin cretos, greu de finisat. Injectia este insa fina, bine centrata, aproape lipsita de bavuri, cu detalii fine. (Referitor la detalii, cilindrii motorului arata excelent, perfect rotunzi, este singurul kit la care se vede inchizatorul mitralierei detaliat!). Numerele pieselor nu sint gravate pe rame, ci sint trecute doar in desenul ce insoteste instructiunile de asamblare, foarte clare de altfel. Decalurile sint pentru patru inmatriculari bine specificate

Foto Fokker 3

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-7-1097482363.jpg

0

#3 Useril este offline   Z-mare 

  • Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 594
  • Inregistrat: 25-April 03

Postat 11 October 2004 - 10:13 AM

Constructia s-a inceput cu cocpitul, in care s-au adaugat suplimentar manetele de gaze si placa cu aparatura de bord si diversele comutatoare. Interiorul cocpitului a fost vopsit cu Revell 314, podeaua, tabloul de bord si scaunul au fost vopsite cu MM1735 si drybrushing cu ulei siena naturala pentru a imita lemnul, iar ranforsarile si tija mansei cu Humbrol 56. Cutiile celor doua “ceasuri” au fost vopsite cu negru, cadranele cu alb si o picatura de lac lucios pentru a simula sticla. Citeva picaturi de Humbrol 12 sugereaza cele citeva comutatoare de pe plansa de bord. Doua fisii de plumb, vopsite cu Revell 314, au fost lipite pe scaun pe post de curele. In spatele tabloului de bord s-a montat piesa A6, cutia cu munitie, vopsita cu MM 1415. Pe partea stinga a fuselajului, pe barele de ranfosrare, s-a pus maneta de gaze.

Poza fokker 4

Imagini atasate

  • Imagine atasata: post-7-1097482421.jpg

0

Arata acest topic


Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu