Modelism - RHC Forum: Conectare 4 mot.brushless+reg. - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Conectare 4 mot.brushless+reg. Hercules C 130

#1 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2022
  • Inregistrat: 06-September 06

Postat 02 January 2010 - 06:01 PM

La un aeromodel Hercules C 130 ,anvergura 180 cm,greutate estimata la aprox. 2500gr,vreau sa montez 4 mot. brushless
Intrebarea este:tinand cont ca mot vor avea un consum de max 15A ,regulatoarele aferente in jur de 25-30A , montand si 4 servo-uri-doua standard de tipul Futaba S3003 ,doua de tipul Hitec HS-81,ar putea fi facuta urm. conectare ?
- 2 mot + regulatoarele legate la un cablu “Y” –firul rosu de la ambele regulatoare scos
- 2 mot.+ regulatoarele legate la un cablu”Y”-firul rosu de la un singur regulator scos(situatie care se aplica cand se echipeaza un bimotor)
-cele 2 cabluri “Y” conectate la un alt cablu “Y” care se va conecta la receptor?
In privinta servo-urilor care se conecteaza nu o sa am surpriza sa suprasolicit regulatorul care are comanda(nu i-a fost scos firul rosu(1 din cele 3 regulatoare),tinan-d cont ca genul acesta de regulatoare au maxim 2-3A BEC-ul?
Astept sugestii ,daca a mai facut cineva o asemenea conexiune ,aplicatii practice…

Cu respect
Dan

Aceasta postare a fost editata de danny_39: 02 January 2010 - 06:02 PM

Toate aeromdelele sant iubite de Terra,diferenta o face viteza cu care se apropie...sau o face tipul ala cu statia?
0

#2 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 02 January 2010 - 06:47 PM

La bimotoare unii, si de pe alte meleaguri, si chiar colegi de aici, leaga iesirile BEC-urilor in paralel fara sa isi faca probleme, si se pare ca pana acum nu au avut necazuri. In felul asta cresti si curentul disponibil pentru servo-uri.
In cazul a 4 insa... :unsure:
La sincronizarea turatiilor te-ai gandit, ai vreo solutie ?
... cu picioarele pe pamant ...
0

#3 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 739
  • Inregistrat: 20-December 08

Postat 02 January 2010 - 07:27 PM

Eu zbor un bimotor fara sa am probleme cu doua regulatoare LINEARE chinezesti care nici nu sunt bine echilibrate (unul are 4.8v , celalalt 5) . Ca urmare cel de 5 preia toata sarcina , dar in caz de belea (se arde , se intrerupe firul ), celalalt preia sarcina . In locul tau as alege doua din cele 4 care au tensiunile cat mai apropiate si le-as infige in receptor pe canale diferite . In felul asta sarcina nu pica 100% pe un singur regulator .

N F N F
Y Y
R R

R receptor
N nefunctional , cablu rosu scos
F functional

Aceasta postare a fost editata de Ahernar: 02 January 2010 - 07:30 PM

HK500GT ,EZGlider twin ,Mini Tricopter
0

#4 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2010 - 09:03 PM

Vezi postarearenatoa, la Jan 2 2010, 06:47 PM, a spus:

La bimotoare unii, si de pe alte meleaguri, si chiar colegi de aici, leaga iesirile BEC-urilor in paralel fara sa isi faca probleme, si se pare ca pana acum nu au avut necazuri. In felul asta cresti si curentul disponibil pentru servo-uri.
In cazul a 4 insa... :huh:
La sincronizarea turatiilor te-ai gandit, ai vreo solutie ?

Pai dezvolta aplicatia..nu inteleg ,ai scris-o la modul foarte general(ex. cum l-a descris Ahernar)
Toate aeromdelele sant iubite de Terra,diferenta o face viteza cu care se apropie...sau o face tipul ala cu statia?
0

#5 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2010 - 09:09 PM

Vezi postareaAhernar, la Jan 2 2010, 07:27 PM, a spus:

Eu zbor un bimotor fara sa am probleme cu doua regulatoare LINEARE chinezesti care nici nu sunt bine echilibrate (unul are 4.8v , celalalt 5) . Ca urmare cel de 5 preia toata sarcina , dar in caz de belea (se arde , se intrerupe firul ), celalalt preia sarcina . In locul tau as alege doua din cele 4 care au tensiunile cat mai apropiate si le-as infige in receptor pe canale diferite . In felul asta sarcina nu pica 100% pe un singur regulator .

N F N F
Y Y
R R

R receptor
N nefunctional , cablu rosu scos
F functional

Si eu m-am gandit la solutia asta .. sa fac un mixaj- gazul master mixat cu........slave?
Am un Tx -Graupner MX 12
0

#6 Useril este offline   ATYZZZ 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 400
  • Inregistrat: 07-September 07
  • Interests:Rc aero auto si cnc.

Postat 02 January 2010 - 09:36 PM

Nu te ai gindit sa montezi un BEC extern si sa lasi regulatoarele fara firul rosu (toate 4).
Le legi cite doua cu cablu Y si cele 2 cabluri Y legate intre ele cu inca unu si infipt in RX.

A B C D---Batt-BEC
Y Y I
Y I
RX------------I

Explicatie: A B C D cele 4 ESC-uri
Y cabluri Y
RX receptor
0

#7 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2010 - 09:44 PM

Vezi postareadanny_39, la Jan 2 2010, 09:03 PM, a spus:

Pai dezvolta aplicatia..nu inteleg ,ai scris-o la modul foarte general(ex. cum l-a descris Ahernar)

La ce a povestit Ahernar ma refeream si eu, ma asteptam sa posteze.
Ar mai fi si varianta cu ESC dual engine, adica un ESC care are iesiri pentru doua motoare, sigur exista asa ceva, dar nu am link-ul la indemana.
0

#8 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2010 - 10:00 PM

Vezi postareaATYZZZ, la Jan 2 2010, 09:36 PM, a spus:

Nu te ai gindit sa montezi un BEC extern si sa lasi regulatoarele fara firul rosu (toate 4).
Le legi cite doua cu cablu Y si cele 2 cabluri Y legate intre ele cu inca unu si infipt in RX.

A B C D---Batt-BEC
Y Y I
Y I
RX------------I

Explicatie: A B C D cele 4 ESC-uri
Y cabluri Y
RX receptor

Ba ,ai Aty ,dar ingreunez aeromodelul....urmeaza o alta aplicatie, cargo bay..
0

#9 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 02 January 2010 - 10:15 PM

O schema de legare a 2 motoare...oare se poate cupla la intrarea in receptor inca un set de 2 motoare+2 reg.cu legaturile identic-la accu si receptor?
-varianta de jos e ceea cu mot. brushless.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Legare_2_mot.jpg

Aceasta postare a fost editata de danny_39: 02 January 2010 - 10:17 PM

0

#10 Useril este offline   ATYZZZ 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 400
  • Inregistrat: 07-September 07
  • Interests:Rc aero auto si cnc.

Postat 02 January 2010 - 11:09 PM

Este exact cum am explicat eu, numai ca e folosit BEC-ul din ESC (fara BEC extern)
Ce e cu cargo bay?

Aceasta postare a fost editata de ATYZZZ: 02 January 2010 - 11:10 PM

0

#11 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 03 January 2010 - 09:27 AM

Vezi postareadanny_39, la Jan 2 2010, 09:09 PM, a spus:

Si eu m-am gandit la solutia asta .. sa fac un mixaj- gazul master mixat cu........slave?
Am un Tx -Graupner MX 12

Nu cunosc statia ta dar banuiesc ca se poate mixa gazul cu alt canal , 5 sau 6 . Asa mai poti sa corectezi eventualele diferente de tractiune dintre motoare
0

#12 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 January 2010 - 10:17 AM

Da, poate. Daca foloseste Mix-ul 4, poate sa si transmita trimarea de la gaz la canalul slave.
Din pacate nu are posibilitate sa trimeze balans intre motoare in zbor, decat intr-un mod greoi, care afecteaza si throttle-cut
0

#13 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 May 2010 - 12:37 PM

Da,s-a facut primul zbor tehnic unde nu am avut decat de facut mici reglaje ,trimari,aeromodelul se comporta bine,urmeaza partea artistica-chituit,vopsit,aplicat decaluri.
Videoclip:
http://www.youtube.c...h?v=oerPUuxLzVY

Dupa primul zbor,a urmat al doilea,si am avut o surpriza pe care am descoperit-o dupa ce am facut o proba de motoare la sol-din cele 4 motoare ,la actionarea gazului pana la 1/2 din cursa doar unul functiona,iar de la 1/2 din cursa gazului spre full gaz intrau in funtie si celelalte 3 motoare.

Se vede in videoclip la sec 33-34,cum singurul mot de pe parte dreapta (cu gazul eram la 40%)imi rastoarna efectiv aeromodelul.
http://www.youtube.c...h?v=5n82TgXEaDs

Dupa ce am decuplat accu.,fenomenul nu a mai aparut.....care o fi pb.?????

Aceasta postare a fost editata de danny_39: 10 May 2010 - 12:47 PM

0

#14 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 May 2010 - 12:53 PM

Regulatoarele 4 la numar:
Varianta 1:nu am scos nici un fir rosu -fenomenul identic.
Varianta 2:de pe fiecare aripa la unul din regulatoare am scos firul rosu -fenomen identic.
Varianta 3:voi lasa doar un singur regulator cu fir rosu-urmeaza sa testez
0

#15 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 May 2010 - 06:57 AM

Vezi postareadanny_39, la May 10 2010, 01:37 PM, a spus:

Da,s-a facut primul zbor tehnic unde nu am avut decat de facut mici reglaje ,trimari,aeromodelul se comporta bine,urmeaza partea artistica-chituit,vopsit,aplicat decaluri.
Videoclip:
http://www.youtube.c...h?v=oerPUuxLzVY

Dupa primul zbor,a urmat al doilea,si am avut o surpriza pe care am descoperit-o dupa ce am facut o proba de motoare la sol-din cele 4 motoare ,la actionarea gazului pana la 1/2 din cursa doar unul functiona,iar de la 1/2 din cursa gazului spre full gaz intrau in funtie si celelalte 3 motoare.

Se vede in videoclip la sec 33-34,cum singurul mot de pe parte dreapta (cu gazul eram la 40%)imi rastoarna efectiv aeromodelul.
http://www.youtube.c...h?v=5n82TgXEaDs

Dupa ce am decuplat accu.,fenomenul nu a mai aparut.....care o fi pb.?????

Nimeni nu are vreo idee privitor la aceasta problema? ..... :)

Aceasta postare a fost editata de danny_39: 19 May 2010 - 06:58 AM

0

#16 Useril este offline   Ahernar 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 19 May 2010 - 07:16 AM

Vezi postareadanny_39, la May 19 2010, 07:57 AM, a spus:

Nimeni nu are vreo idee privitor la aceasta problema? ..... :)

Am eu o idee , de cand mi-am cumparat un kv-metru am descoperit ca exista diferente destul de mari intre motoare identice (pe eticheta) in ceea ce priveste kv-ul masurat . 2822-urile mele au fost 2 de 1400kv si unul de 1600kv si asta mi-a provocat destule neplaceri pt ca montasem pe avion 2 desperecheate .

LE - dar la tine mi se pare ca s-a intamplat totul din cauza intrarii in limita de viteza , combinata probabil cu o asimetrie de tractiune - dar nu vad ultima ca fiind cauza principala .

Aceasta postare a fost editata de Ahernar: 19 May 2010 - 07:23 AM

0

#17 Useril este offline   danny_39 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 19 May 2010 - 01:55 PM

Vezi postareaAhernar, la May 19 2010, 08:16 AM, a spus:

Am eu o idee , de cand mi-am cumparat un kv-metru am descoperit ca exista diferente destul de mari intre motoare identice (pe eticheta) in ceea ce priveste kv-ul masurat . 2822-urile mele au fost 2 de 1400kv si unul de 1600kv si asta mi-a provocat destule neplaceri pt ca montasem pe avion 2 desperecheate .

LE - dar la tine mi se pare ca s-a intamplat totul din cauza intrarii in limita de viteza , combinata probabil cu o asimetrie de tractiune - dar nu vad ultima ca fiind cauza principala .

Problea aceasta a aparut dupa ce timp de 5 min.am zburat,am aterizat fara pb,imediat am facut o a doua decolare cu acelasi accu,si atunci a survenit pb.
Imediat am pus la incarcat charger-ului mi-a indicat 2600mA-accu e 3s 4000ma 40C-are vreo 20 de cicluri de inc-descarcare.
Sa dea semne de tractiune asimetrica nu am observat(vedeam la primul zbor tehnic),sa fie oare reg sa se reseteze canddadeam full ?
Iar in materie de tractiuni bimotoare am avut vreo 5-6 aeromodele cu tipul acesta de tractiune ,si nu am avut niciodata probleme.

Care o fi cauza?
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu