M-am gandit sa o fac friction-drived pe roata din spate, deoarece elimin nevoia de piese greoaie (reductor, fulii, pinioane), iar sistemul de prindere este faorte simplu de realizat. Ideea este ca vreau sa fie cat mai usoara posibil, nu vreau sa o transform intr-un moped greu si puturos, trebuie sa o urc pe scari pana la etajul 4! Ii pun motor pentru ca pana la serviciu sunt 8 km si nu vreau sa ajung transpirat, si vreau de asemenea sa o folosesc si cand ma duc la pescuit (40 - 50 km) unde o sa am dealuri de urcat, mers prin padure, etc...
De-alungul cautarilor nu am gasit o solutie viabila pentru transmisie, majoritatea sistemelor prezentate sunt cu o singura treapta de viteza (puterea transmisa direct la roata prin curea, lant, rola de frictiune).
Dezavantajul este ca acest sistem ori are putere mare si viteza mica ori invers.
M-am gandit la un ansamblu variator de scuter numai ca este mult prea mare si greu.
Am zis sa incerc cu o transmisie hidraulica, dar am dat pe spate cand am aflat preturile: 300E un motor hidraulic si 500E o pompa cu debit variabil, iar greutatea 4 kg fara lichid!
Am facut un ansamblu dupa modelul cvt-ului, format din doua seturi de pinioane de bicicleta, unul inversat, si un deraior, astfel incat cand actionez deraiorul lantul se muta pe ambele seturi de pinioane, si, unul fiind invers, se obtine un rezultat asemanator, numai ca mie mi se pare zgomotos la turatii mici, - invartit cu mana, d-apoi la turatii de peste 5000 rpm. M-am gandit si la varianta unui reductor melcat inainte de ansamblul de pinioane, dar pretul acestuia este foarte mare pentru ceea ce ofera (75E) si nu isi are rostul in constructia friction-drive. Voi ce parere aveti, sa zicem ca as putea sa atenuez zgomotul facandu-i un sistem de ungere al lantului - si bineinteles totul intr-o cutie, va rezista ansamblul?
Mai exista varianta cu doua conuri fixe si curea mobila care este cea mai economica, dar din pacate este foarte voluminoasa.
Am mai gasit pe net un sistem numit NuVinci, dar care este prea scump (500$) si nu este chiar ce imi trebuie mie.
As fi interesat unde as putea gasi sau cum as putea sa construiesc ieftin ceva de genul acesta: Mini CVT
Pare destul de simplu si usor in acelasi timp fata de solutiile descrise inainte.
Pana acum este singura solutie viabila pe care o vad, numai ca m-am interesat pe la diversi comercianti de fulii/variatoare si cei care au asa ceva ori sunt prea mari, ori sunt de scuter si sunt grele iar sistemul de prindere este dificil de adaptat.
Daca ma puteti ajuta cu un sfat, sau, de ce nu, cu o alta solutie v-as fi tare recunoscator.
Aceasta postare a fost editata de alexandru.ast: 28 August 2008 - 02:13 PM