Postat 08 May 2010 - 08:44 PM
Primul zbor a fost azi pe la pranz. Pe simulator am reusit chiar sa merg si cu avionul invers(cu rotile in sus, pe romaneste...:lol:...si in acest caz par a se inversa comenzile...Vis-a-vis de aceasta inversare a comenzilor, greul l-am dus cand am inceput cu automodelul....saracul a indurat destule atunci pana m-am obisnuit....
Bun, sa trec la subiect acum.... Am lansat din mana, pentru ca am fost sfatuit sa incep asa, iar un al doilea motiv, suprafata nu imi permitea sa decolez de la sol. Am fost intr-un lan de grau, graul inalt in jur de 40 cm si destul de des. M-am gandit ca in caz de nevoie va amortiza socul, si la aterizare va fi mai iertator cu eventualele greseli. Greseala mea a fost ca nu am avut rabdare, ca orice incepator de altfel... Nu am avut rabdare sa comand tubul de carbon, nu am avut rabdare sa am si banda cu fibra....nu am avut rabdare nici macar sa treaca vantul...
La sol, adia usor vantul, parea stabil ca si directie..l-am studiat cateva minute tot facand probe cu praf... Am lansat impotriva vantului cu motorul la aproximativ jumatate din turatie, a cazut in grau...fara nici o avarie.
A doua incercare, motorul in blana, tot impotriva vantului. S-a ridicat frumos destul de sus, numai ca nu prea raspundea la comenzi, cred ca batea vantul mult mai tare sus si de asta. L-am tinut vre-un minut cred, si apoi s-a intor pe o parte si l-a luat vantul. Am tot incercat sa il redresez, dar nu am reusit, i-am oprit motorul sa nu rupa elicea in cadere si l-am urmarit cum ajunge spre sol. A cazut destul de domol si impactul a fost chiar moale as spune, si datorita graului...
Am studiat avionul si surpriza: o jumatate din profundor, adica jumatate din toata aripa din spate era disparuta. Jumatatea din dreapta, pe care se fixeaza tija de la servo era la locul ei, lucra bine la comenzi, insa jumatatea din stanga nu mai era deloc. S-a rupt chiar de langa corpul avionului, de parca ar fi fost taiata, chiar in zona de lipitura. mentionez ca nu am lipit cu adezivul din cutie...imi comandasem tot la Botosani si un adeziv suplimentar, Bison.
Bucata rupta nu am gasit-o nicaieri, si am caut vreo 15 minute pe acolo. ma gandesc ca e posibil sa se fi rupt in aer, cand s-a inclinat pe o parte avionul, dar nu vad cum s-ar fi putut rupe in aer...Aceasta varianta ar explica si intoarcerea pe o parte, si caderea...........dar...... Si faptul ca nu am gasit bucata la locul prabusirii tot spre ipoteza asta ma duce...
Luni am sa comand tot ce trebe, si am sa il repar bine, il intaresc bine cu carbon in ambele aripi, iar pe deasupra am sa trag un rand de banda cu fibra.
P.S. Mi-am invatat lectia.....Cat de putin adie vantul am sa testez inainte de lansare daca bate vantul si sus. Un amic mi-a dar o idee sa fac o parasuta, cum ne jucam in copilarie. O batista, 4 ate legate de colturi si o greutate jos legata cu toate cele 4 ate. Aruncata sus, si urmarita... Iar daca bate vantul sus se amana zborul pe motiv de "conditii meteo nefavorabile"......
Savage Flux 1/8 + Traxxas E-Revo VXL 1/16 + Spektrum DX3R
Art-tech Cessna 182