Modelism - RHC Forum: Control sens rotatie Motoras DC prin potentiometru - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Control sens rotatie Motoras DC prin potentiometru Cum controlez sensul unui motoras prin potentiometru?

#1 Useril este offline   Milet 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 370
  • Inregistrat: 15-August 08
  • Interests:Electronic ,Auto,mecanica,Navomodele

Postat 05 May 2010 - 10:12 AM

As dori o schema sa pot controla sensul de rotatie (nu turatia) la un motoras cu perii de 6-9V.Ce am gasit pe net cu 555 sunt PWM-uri.
Mie imi trebuie sa controlez sensul de rotatie static(prin fire) cu potentiometru,ceva stil comanda proportionala.Ma gandeam la o punte H(pentru a schimba sensul) si un 555 care prin impulsuri trimise la H-bridge,sa tina in repaus axul motorului,iar cand modific frecventa din Pot.,sa se roteasca intr-un sens sau altul.
Precizez ca motorasul are reductie de aprox.1:30 si de fapt axul unde am miscarea demultiplicata vreau sa0l actionez cu potentiometrul.
Deci:
potentiometrul pe pozitia de mijloc=axul sta nemiscat
potentiometru rotit spre dreapta...cu 30grade=axul se misca dreapta cu....30grd (+/- 20grd...nu-i nevoie de precizie) si tot asa...
Am vazut pe youtube exact asa ceva,dar nu da schema...
Mersi,
“Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipseşte.”
tel. 0764 917 006
0

#2 Useril este offline   vlad1 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2659
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 05 May 2010 - 10:20 AM

Ceea ce descrii tu pare un servomotor si comanda aferenta. Un servomotor de modelism nu ar satisface cerintele tale ? (fie el un servo mare), daca da, exista comanda respectiva, se numeste tester pentru servo. De facut este ceva mai complicat, din cauza feed-back-ului.
0

#3 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 05 May 2010 - 10:47 AM

deci tie iti trebuie EXACT un servo de modelism ...iar actionarea lui se face cu o telecomanda sau ...mai simplu cu un servo-tester care are pe el un potentiometru si care face exact ce vrei tu.

Ambele le poti achizitiona de la magazine de profil. Daca vrei sa faci ceva mai special cu servo ala ...discutam.
0

#4 Useril este offline   d_popa 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 35
  • Inregistrat: 19-February 09

Postat 05 May 2010 - 09:08 PM

Vezi postareaMilet, la May 5 2010, 11:12 AM, a spus:

As dori o schema sa pot controla sensul de rotatie (nu turatia) la un motoras cu perii de 6-9V.Ce am gasit pe net cu 555 sunt PWM-uri.
Mie imi trebuie sa controlez sensul de rotatie static(prin fire) cu potentiometru,ceva stil comanda proportionala.Ma gandeam la o punte H(pentru a schimba sensul) si un 555 care prin impulsuri trimise la H-bridge,sa tina in repaus axul motorului,iar cand modific frecventa din Pot.,sa se roteasca intr-un sens sau altul.
Precizez ca motorasul are reductie de aprox.1:30 si de fapt axul unde am miscarea demultiplicata vreau sa0l actionez cu potentiometrul.
Deci:
potentiometrul pe pozitia de mijloc=axul sta nemiscat
potentiometru rotit spre dreapta...cu 30grade=axul se misca dreapta cu....30grd (+/- 20grd...nu-i nevoie de precizie) si tot asa...
Am vazut pe youtube exact asa ceva,dar nu da schema...
Mersi,

Salut,

Cred ca te-ar ajuta asta: http://www.technosof...PROD_IPS210.htm
Are tot ce iti poti dori de la un servo si in plus din cate stiu eu nici nu costa mult (parca vreo 100Eur).

Cu stima,
Daniel
Cu stima,
Daniel
0

#5 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 05 May 2010 - 09:33 PM

...un servo teapan si un servo tester e cu mult mai ieftin, cu putin efort nu poate trece de 50 lei daca servo testerul este executat in regie proprie!!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#6 Useril este offline   Milet 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 370
  • Inregistrat: 15-August 08
  • Interests:Electronic ,Auto,mecanica,Navomodele

Postat 06 May 2010 - 08:00 AM

Da..aveti dreptate,asta vroiam in final,m-am exprimat eu mai greoi....multumesc mult de sfaturi.Un tester si un servo clasic imi sunt de ajuns.
“Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipseşte.”
tel. 0764 917 006
0

#7 Useril este offline   Quasimodo 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 2
  • Inregistrat: 02-May 10

Postat 14 May 2010 - 11:34 AM

Vezi postareaMilet, la May 6 2010, 09:00 AM, a spus:

Da..aveti dreptate,asta vroiam in final,m-am exprimat eu mai greoi....multumesc mult de sfaturi.Un tester si un servo clasic imi sunt de ajuns.

Incearca si asta:

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: DCmotorDriverSchematic.jpg

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu