Sandou pentru planoare cumpar sandou compatibil ciulini/scaieti
Postat 19 April 2010 - 09:04 PM
Am fost ieri la camp sa ma dau putin cu planorul (Robbe Arcus, gen Easy Glider) si am folosit sandoul din dotare (a venit cu kitul). Insa dupa cateva lansari sandoul s-a rupt, probabil din pricina scaietilor de pe camp. L-am innodat de vreo 6 ori, dar la un moment dat chiar nu a mai mers intins, se rupea mereu. Ce sfaturi imi dati? De unde sa cumpar un sandou bun, care sa reziste la cat mai multe lansari?
Multumesc,
Cosmin
Postat 19 April 2010 - 09:17 PM
cosminb, la Apr 19 2010, 10:04 PM, a spus:
Am fost ieri la camp sa ma dau putin cu planorul (Robbe Arcus, gen Easy Glider) si am folosit sandoul din dotare (a venit cu kitul). Insa dupa cateva lansari sandoul s-a rupt, probabil din pricina scaietilor de pe camp. L-am innodat de vreo 6 ori, dar la un moment dat chiar nu a mai mers intins, se rupea mereu. Ce sfaturi imi dati? De unde sa cumpar un sandou bun, care sa reziste la cat mai multe lansari?
Multumesc,
Cosmin
Din ce material era sandoul tau? La planoarele A2{F1A} se foloseste[cel mai ieftin si la indemana] guta de pescuit de d=1mm,lungime standard 50ml si care rezista f.bine la tractiune.
Postat 20 April 2010 - 08:43 AM
Cosminb, cauta coarda elastica, e invelita intr-un material textil si se gaseste pe la magazinele de hobby (Praktiker, Bricostroe, Horn(y)Bach, etc., dar tot mai superioare sunt alea de la magazinele de modelism. Exista de mai multe (2-3) dimensiuni, in functie de greutatea modelului.
Dragi bikeri, ingrijiti-va sanatatea! Cineva are nevoie de organele voastre.
Postat 20 April 2010 - 08:57 AM
Geometria impletiturii camasii, limiteaza alungirea la 50% (aproximativ 1 m se alungeste cu 50 cm). Din acest motiv, ca sa obtii o elongatie mare, trebuie sa folosesti coarda lunga (elastic), care e greu..... La un planor de 1Kg, nu-i poti atasa coarda de 3 Kg, si sa te astepti sa zboare.
Eu am facut coarda (de, am avut acces in fabrica) cu elongatie 300%. Mi-a pus problema materialul si geometria impletiturii camasii nu elasticul. Nu am considerat util sa lansezi sub 100 m inaltime. Practic cu 33 m de coarda elastica protejata, am lansat in plaja 133-233m in functie de vint de fiecare data.
Nu mai sunt interesat de problema, pot sa detaliez daca va intereseaza sandoul elastic protejat pe careva.
Aceasta postare a fost editata de vlad1: 20 April 2010 - 08:59 AM
Postat 20 April 2010 - 09:08 AM
Postat 20 April 2010 - 09:25 AM
- se rup usor la intindere: cei care trag stiu, de fiecare data intinzi firul cit permite, uneori nu mai permite.
- se agata si se rup: iarba are corpuri ascutite (scai, pietre, bucati lemnoase) care ciupesc cauciucul
- se pot coace la soare: dupa o folosire mai lunga, componente din spectrul solar afecteaza grav cauciucul, se ecruiseaza
Dar au si cel putin un avantaj, sunt ieftine.
Aceasta postare a fost editata de vlad1: 20 April 2010 - 09:33 AM
Postat 20 April 2010 - 10:17 AM
Vlade, daca nu mai poti accesa fabrica de coarde de la Oradea, de ce ne dai cu parfum pe la nas? Oops, corzi!
Eu daca as fi normal, pentru un arcus/easy glider, etc, nu mi-as mai pune problema unui sandou ultraperformant si ecruissance-free si nici nu m-ar deranja sa umblu pe camp cu un sandou de 100m de zgarci plus 30m de guta de pescuit de vreo 0.5-1mm.
Guta, nu gutza!
In rest, ai dreptate cu alea neprotejate, soarele le termina repede, scaietii mioritici si mai repede.
Aceasta postare a fost editata de BogdanStancu: 20 April 2010 - 10:26 AM
Postat 20 April 2010 - 10:30 AM
vlad1, la Apr 20 2010, 08:23 AM, a spus:
OK, o sa iti dau mesaj pe privat, am vazut ca mi-ai raspuns.
Eu il vreau pentru planorul fratelui meu, o sa vb cu el, sa vad daca vrea sa-l ia (pe cel de 1kg).
Multumesc,
Cosmin
P.S. Cred ca ar fi bine sa pui oferta si aici pe site, cu eventuale imagini, probabil sunt si altii interesati.
Postat 25 April 2010 - 07:11 PM
Postat 25 April 2010 - 07:27 PM
Postat 26 April 2010 - 08:55 AM
ilie F1A, la Apr 25 2010, 08:11 PM, a spus:
Daca nu am tinere de minte, imi iau agenda; daca uit unde am pus agenda, citesc ce am mai scris, asa ca uitarea...
Citeaza
Cand spuneam de vinci, ma refeream la scripetele pe care il folositi voi.
Postat 27 April 2010 - 06:05 AM
BogdanStancu, la Apr 26 2010, 09:55 AM, a spus:
asta am scris; cred ca e firesc ca guta sa fie innodata la capatul dinspre planor al elasicului, iar elasticul e prins in capatul celelalt cu un tarus batut in pamant. Se intinde, se agata de carligul planorului si se elibereaza. Cu planor cu tot.
Cand spuneam de vinci, ma refeream la scripetele pe care il folositi voi.
Se pare ca esti intr-o mica eroare,planoarele A2 nu se lanseaza cu vinci si nici nu au scripeti in dotare.
Postat 27 April 2010 - 08:01 AM
ilie F1A, la Apr 27 2010, 07:05 AM, a spus:
Sunt in eroarea ca nu ma intereseaza cu ce se mananca planoarele A2 sau cum le-o zice. Ii raspundeam unui membru al forumului (plural neart.: membri) care se intreba cu totul altceva, nu dorea nici sa vorbim discutii, nici sa ajungem la castravete, care este o planta dicotiledonata ce contine peste 90% apa...........
Cosminb intreba:
Citeaza
Aceasta postare a fost editata de BogdanStancu: 27 April 2010 - 08:02 AM
Postat 27 April 2010 - 08:14 AM
BogdanStancu, la Apr 27 2010, 09:01 AM, a spus:
Intre timp am cumparat sandoul oferit de vlad1; la o prima vedere pare de calitate, si mi-a sosit cu toate cele necesare. Inca nu l-am testat, o sa merg probabil in weekend si revin cu impresii. :(
Numai bine,
Cosmin
Postat 28 April 2010 - 09:20 PM
BogdanStancu, la Apr 27 2010, 09:01 AM, a spus:
Cosminb intreba:
Are vreo legatura cu A2?
Da, are legatura cu planoarele A2, pentru ca ele pt. cultura ta de aeromodelist se laneaza tot cu sandou. Sandoul pe care-l folosim si pe care l-am sugerat sa-l foloseasca si Cosmin ,pentru ca este cel mai la indemana a fi cumparat si cel mai ieftin ,destul de rezistent in timp.Planoarele A2 sunt tot aeromodele ca si cel pe care vrea sa-l lanseze si Cosmin.Am vazut ca te-ai iritat un pic,dar mai documenteaza-te inainte de asta si incearca sa nu fi obraznic,ca eu nu ti-am vorbit de legumele pe care le cultivi tu si pe chestia asta te crezi mare aeromodelist.Aeromodelismul nu consta in a avea bani sa cumperi o statie si un kit,numindu-te de acum aeromodelist.Sper ca ai inteles ceva din cele scrise de mine,oricum, Numai de bine.
Postat 29 April 2010 - 10:32 AM
ilie F1A, la Apr 28 2010, 10:20 PM, a spus:
Ok, ca sa intervin si eu putin in discutie, as vrea totusi sa inteleg sistemul despre care vorbesti. Spui ca este nevoie doar de guta? Nu prea pricep cum o pot folosi la lansarea unui aeromodel, poate de-asta e nedumerit si Bogdan. Doar intinzi guta, o tensionezi, si dai drumul aeromodelului? Mi se pare cam imposibil, guta se extinde f putin, cu o forta mare. Eu ma gandesc ca e ideal sa ai o forta mica, constanta, dar pe o distanta considerabila, pt o lansare ca la carte...
Sau poate am inteles eu gresit, si e vorba de 'mulinarea' gutei cu vreun mecanism... adica ce zicea Bogdan.
Postat 29 April 2010 - 12:12 PM
sunt niste planoare ( care au un dispozitiv mecanic - poate si electronic mai nou care functie de cum este setat dupa un anumit timp de la lansare va incepe sa actioneze comenzile planorului - deci NU ARE statie ) . Aceste planoare sunt legate ca si un zmeu cu sa zicem o " ata " care este foarte lunga si
care poate fi guta sau un fir metalic subtire sau ....... Se pune planorul jos, se intinde " ata "pe sol si de la capatul ramas liber se trage de ea si se alearga pe camp pana in momentul in care planorul dupa ce sa inaltat intra intr-o termica, moment in care printr-un mecanism se " largheaza " "ata" si planorul ramane liber el urmand sa urmeze un traseu functie de cum il comanda acel dispozitiv care de multe ori seamana cu un mecanism de ceas cu temporizari!
Sandoul elastic cred ca este cu totul altceva !
Acum eu nu ma pricep daca modelul tau se poate lansa cu ambele tipuri de sisteme ! elstic sau rigid ( guta )
P.S.
Planoarele astea de care am spus mai sus , dau satisfactie doar in a bricola , a " ceasornicarii " la acel dispozitiv ! In rest esti simplu spectator iar el face cam ce vor "muschii "lui ! Pe Chitila cand am fost "muschii " lui vroiau dor sa zboare pe deasupra masinilor parcate si sa aterizeze cam intre ele !
Iti mai imaginezi ca acest planor poate fi luat de curenti si sa il recuperezi de la mari distante ( zeci de kilometrii ) El are un alt dispzitiv electronic de data asta si o sursa de curent si de acolo de unde ajunge va emite un semnal ( o zi, doua sau mai mult -nu stiu ) si tu cu un fel de detector va trebui sa il caiuti si sa il gasesti ! Misto treaba cui ii place ! Mie nu !
Aceasta postare a fost editata de REAL DESIGN: 29 April 2010 - 12:21 PM
Postat 29 April 2010 - 06:42 PM
Postat 30 April 2010 - 02:43 PM
ilie F1A, la Apr 28 2010, 10:20 PM, a spus:
Ne cunoastem de undeva ? De ce nu explici cum functioneaza sandoul ala al tau, in loc sa creezi flame-uri?
Da, am inteles multe din cele ce ai scris si mai ales din felul in care ai scris, dar asta e problema ta.
Postat 30 April 2010 - 07:11 PM
cosminb, la Apr 29 2010, 11:32 AM, a spus:
Sau poate am inteles eu gresit, si e vorba de 'mulinarea' gutei cu vreun mecanism... adica ce zicea Bogdan.
Cosmin,cred ca tu vrei sa-ti lansezi aeromodelul stand pe loc si sa folosersti sandoul ca pe o prastie, care are elastec in componenta.Eu am sugerat folosirea sandoului [pt. concursuri nationale si internationale] din guta care este de 50ml. standard.Aeromodelele se lanseaza folosind sandoul,aproximativ cum ai ridica un zmeu,iar daca nu ciclezi[cautarea curentilor termici],eliberezi aeromodelul din sandou. Ca sa lansezi cu acest tip de sandou,trebuie sa alergi ceva pana modelul ajunge la aproximativ50m inaltime,cand poate fi eliberat. Numai de bine.
Postat 30 April 2010 - 07:22 PM
BogdanStancu, la Apr 30 2010, 03:43 PM, a spus:
Da, am inteles multe din cele ce ai scris si mai ales din felul in care ai scris, dar asta e problema ta.
Bogdane,din cauza arogantei tale[nu prea vad meritele]sincer sa fiu nu vreau sa ne cunoastem,cel care merita si a obtinut cred explicatia a fost Cosmin. Eu inchei polemica aici si VA DORESC ZBORURI REUSITE.
Postat 01 May 2010 - 11:46 PM
ilie F1A, la Apr 30 2010, 08:11 PM, a spus:
Da, ai dreptate, ceea ce vreau e sa-l pot ridica fara sa-l trag dupa mine, pentru ca sa-l pot controla din momentul cand ii dau drumul pana ajunge sus (desi nu are nevoie de corecturi prea mari). Sandoul de guta nu este ceea ce imi trebuie, inteleg ca este pentru alt tip de planoare, al meu e din polistiren...
In alta ordine de idei, azi am fost la camp si am testat sandoul cumparat de la Vlad, s-a comportat ireprosabil, chiar este de calitate. L-am folosit de vreo 4 ori mai mult decat cel stock, cred ca am avut vreo 20 de lansari. Asta din cauza ca nu am avut timp de mai multe, am zburat si cu un EasyStar.
Asadar cine cauta un sandou de calitate, cel de la Vlad este o alegere foarte buna (iar pretul mi se pare de asemenea bun). Insa nu stiu daca mai face, am inteles ca cel pe care mi l-a trimis mie era ultimul...