Marinaru, la 13 Sep 2004, 08:28, a spus:
bitex, la 12 Sep 2004, 23:54, a spus:
Gigele, motorul cu combustibil monopropelant e folosit de cand erai tu mic, tot la rachete. Poate altceva au inventat si nu stim noi!
Din cate am inteles, e vorba de um motor monopropelant refolosibil!!!!
Esenta domnilor este urmatoarea: un colectiv de oameni pasionati, a reusit lansarea IN ROMANIA a unei rachete construita in regie proprie...dupa parerea mea, un succes enorm, indiferent de cabluri, pescarusi, propelanti, demonstratori si reporteri!
Nu, e vorba ca-i REFOLOSIBIL SI ca e e construit DIN MATERIALE COMPOZITE, ca aproape toate cu monopropelant erau refolosibile in masura in care mai ajungeau sa fie recuperate. Apropo, din bucata aia recuperata se mai poate refolosi ceva? Un motor refolosibil e atunci cand il recuperezi si-l pui la loc. Asta n-a fost refolosibil. Poate urmatorul. Ala o sa fie un succes, daca o sa fie refolosit. Ce s-a recuperat am inteles ca ajunge pentru copt niste vinete. Succes este faptul ca au folosit concentratie destul de scazuta, la limita, si au reusit sa-l faca sa zboare.
Io o sa fiu carcotas pana la capat. Toti modelistii construiesc rachetele in regie proprie si ajung sa lanseze la inaltimi mai mari, fara zeci de mii de dolari/euroi bagati in ele. Doar ca nu-s cu apa oxigenata. Or sa apara si din alea. Pe alte meleaguri mai toti rachetistii au laboratorul de monopropelant acasa si ajung si la 98% cu vreo 15.000 euroi pe utilaje, cheltuiti in plus. Pun pariu ca se putea mult mai bine. A fost un succes si e tratat ca o ploaie de vara. Putea fi un esec, dar intrat in memoria oamenilor. N-a fost sa fie. Pacat. Pacat de munca unor pasionati. Ceva nu a functionat acolo, dar nu stiu ce. Problema e: pentru cine a fost un succes?
Ca-s pasionati, tot respectul! Ca e un succes enorm e discutabil, din moment ce nu te aplauda nimeni.
Ca se vorbea de sistem de lansare, lansator... Privind rampa de lansare am ceva observatii, ca tot veni vorba. Doua laturi sunt aproape netede si doua sunt cu bare lipite pe exterior. Ca din intamplare, alea cu barele pe exterior sunt spre racheta. Oare nu se putea roti cu 90 grade structura? Orice incident la o lansare putea face ca stabilizatorul sa atinga acele bare? Efectul era o rupere sigura? Bara folosita ca element de ghidare e rotunda in sectiune, deci permite rotirea rachetei pe ea. Cat de mult trebuie sa se roteasca rcheta sa loveasca cu stabilizatorul de rampa? De structura de rezistenta... Uite ca la asta poate spune chiar MrSpace daca mai e pe aproape, ca le-a vazut pe viu. Presupun ca un 20-30 cm si adio stabilizator? Cum se monteaza rampa in pozitie perfect verticala, ca n-am vazut elemente de reglare pe nicaieri. Pene de lemn sub picioare? Cu ce se verifica verticalitatea? Sunt doar curios.
Am vazut in constuctia motorului, la alimentare, coturi de care aveam eu pe la calorifere prin casa. Chiar asa de stransi la punga au fost? Sa fim seriosi. Reclama e aia? Si am mult mai multe observatii, dar simplul fapt ca un amic a facut parte din echipa m-a facut sa-mi tin gura. Il cunosc si stiu ca era nedrept sa-l critic, indirect.
Sa auzim de mai bine, sa vedem cine mai sare cu banul ca sponsor. Si pentru ce!
Spor la treaba!
Aceasta postare a fost editata de bitex: 13 September 2004 - 10:12 PM