Am un kit de aeromodel ASW-15 si vreau sa-l echipez de zbor. Ca la mai toate avioanele, servomecanismele directiei si profundorului sunt in fata, iar miscarea se transmite prin tije de otel trecute prin tuburi de plastic. Bateria pe care o voi folosi este mai grea decat prevede fabricantul: are 160g. Oricum as pune bateria, modelul este prea greu in bot, iar patiul disponibil este mic si trebuie folosit f judicios.
Ca sa echilibrez modelul ma gandesc sa mut servomecanismele chiar in coada. Vor actiona direct profundorul si directia, renunt la tijele acelea lungi de otel si in locul lor voi trece prin acele tuburi de plastic cabluri torsadate pt servomecanisme. Problema este ca mi-e teama ca semnalele care vor trece prin aceste cabluri ar putea sa perturbe receptia, fiindca firul antenei va fi paralel cu acestea (voi instala sistem de 35MHz). Chiar daca perturbatia nu e puternica, ar putea totusi sa reduca din raza de actiune a radiocomenzii.
A mai experimentat cineva asemenea mod de instalare a servomecanismelor? A observat perturbatii asupra receptiei sau o reducere a razei de actiune? Pot fi linistit ca acest lucru totusi nu se intampla?
Pagina 1 din 1
cablurile servomecanismelor si firul antenei posibile perturbatii la receptie
Postat 23 November 2009 - 09:00 PM
Sigur, la Graupner Elektro Junior V2 asa este amplasarea servo-urilor by design, adica in coada.
Daca firele sunt torsadate, campurile datorate curentilor de comanda servo, care circula prin firele rosu si negru se vor anula reciproc, iar prin linia de comanda (firul alb) curentul este infim.
Acolo lungimile extensiilor sunt de 60cm pt directie si 75 cm pentru profundor.
Ai totusi grija sa nu dezechilibrezi acum planorul in sensul opus... 2 * 9 grame in coada pot cere chiar si 50 grame in bot ca sa refaci echlibrul. De asemenea, planoarele ASW in general au o coada foarte delicata, daca le mai pui inca o sarcina in plus... :rolleyes:
Eu as incerca sa le gasesc un locas mai la mijloc, poate in spatele aripii
Daca firele sunt torsadate, campurile datorate curentilor de comanda servo, care circula prin firele rosu si negru se vor anula reciproc, iar prin linia de comanda (firul alb) curentul este infim.
Acolo lungimile extensiilor sunt de 60cm pt directie si 75 cm pentru profundor.
Ai totusi grija sa nu dezechilibrezi acum planorul in sensul opus... 2 * 9 grame in coada pot cere chiar si 50 grame in bot ca sa refaci echlibrul. De asemenea, planoarele ASW in general au o coada foarte delicata, daca le mai pui inca o sarcina in plus... :rolleyes:
Eu as incerca sa le gasesc un locas mai la mijloc, poate in spatele aripii
Aceasta postare a fost editata de renatoa: 23 November 2009 - 09:09 PM
... cu picioarele pe pamant ...
Postat 23 November 2009 - 09:41 PM
Aha...
Nu-i problema, ca am verificat: pun cele doua servouri pe coada si inca mai ramane putin greu in bot. Dar prin mutarea servourilor se mai elibereaza putin loc si o sa reusesc cumva sa-l echilibrez.
Si mai bune ar fi niste fire ecranate, dar unde gasesc cablu ecranat atat de subtire (nici 2mm) incat sa intre prin tuburile de plastic ale tijelor?
Nu-i problema, ca am verificat: pun cele doua servouri pe coada si inca mai ramane putin greu in bot. Dar prin mutarea servourilor se mai elibereaza putin loc si o sa reusesc cumva sa-l echilibrez.
Si mai bune ar fi niste fire ecranate, dar unde gasesc cablu ecranat atat de subtire (nici 2mm) incat sa intre prin tuburile de plastic ale tijelor?
Postat 23 November 2009 - 09:48 PM
Exista ecranat si cat o mina de pix, dar nu vei avea nevoie.
Poti incerca sa extragi fire din cablu de retea UTP, acolo exista 4 perechi torsadate. Poti folosi o pereche pentru alimentare - plus si minus - firele rosu/negru, si o pereche pentru semnalul de comanda servo, avand astfel 4 fire in loc de 6. Astea intra sigur intr-o teaca de bowden.
Poti incerca sa extragi fire din cablu de retea UTP, acolo exista 4 perechi torsadate. Poti folosi o pereche pentru alimentare - plus si minus - firele rosu/negru, si o pereche pentru semnalul de comanda servo, avand astfel 4 fire in loc de 6. Astea intra sigur intr-o teaca de bowden.
ViorelX, la Nov 23 2009, 09:41 PM, a spus:
Aha...
... cu picioarele pe pamant ...
Arata acest topic
Pagina 1 din 1