Idei pentru bugete mici , alte idei , ideale ... Hai aici ca e interesant
Postat 04 October 2004 - 04:57 PM
a zburat cam la 600 de metrii pt ca a disparut in nori shi cam 1 minut a stat acolo
daca tot nu intzelegetzi cum se fac capsele din beculetze va fac un desen il scanez shi il pun pe site
Aceasta postare a fost editata de D3xt3r_Jr.: 04 October 2004 - 04:57 PM
Postat 05 October 2004 - 10:17 AM
Cele facute cu filament de bec se aprind chiar si de la o singura baterie mica(AAA de 1,5V) noname si uzata(am testat asta; la 0,15 Amperi).
In schimb nichelina are nevoie de un curent mai mare de ordinul 1 sau 2 Amperi(depinde de grosime) pentru a ajunge la incandescentza.
La igniterele cu nichelina e nevoie de baterii de calitate(de preferat acumulatori) si cel mai important e capacitatea lor de a da un curent mare(heavy-duty).
eu folosesc filamentul de beculetz(2,5V/0,15A) pentru amorsa ce deschide parasuta.
Salut!
Postat 06 October 2004 - 10:59 PM
Cumperi mataluta cateva becuri de lanterna (in jur de 2,5V/0,2A, indiferent de tip cu filet sau fara, de preferabil cele mai ieftine cu vreo 5mii lei). Pui un bec din asta intr-o carpa si il strangi cu un patent pana cand se sparge sticla fara sa se rupa filamentul. Cureti sticla si dezlipesti firele ce duc la carcasa filetata a becului. O sa obtii 2 sarme cu lipite cu o bobita de sticla care au un filament in varf. Vezi fig1.
In jurul bobitei de sticla faci un tub de schoch (2-3 mm). Bobita de sticla va fi mai aproape de unul din capete cu filamentul spre interior si capetele sarmelor spre exterior. Vezi fig2. Iei vreo 15 bete de chibrit si dai gamalia jos("fosforul") pe o foaie de hartie. Culegi cu o penseta resturile de lemn care s-au desprins. Pui asta intr-o cutiuta (cilindrica) goala de medicamente si pisezi cat mai fin cu capatul neascutit al unui creion. E bine sa nu ramana bucati mai mari de 0,5 mm. Pulberea asta pusa pe o bucatica de hartie indoita la mijloc o golesti cu grija in tubul de schoch, peste filament. Poti sa si presezi putin cu un bat de chibrit, dar cu grija sa nu se rupa filamentul. Deasupra se pune un dop vata sau hartie igienica presata cu un bat de chibrit. Pe capetele libere ale sarmelor lipesti doua litze de cupru desprinse dintr-o sarma litzata izolata. La montare in camera de ardere trebuie avut grija sa nu se faca scurt-circuit intre litzele de cupru. Trebuie avut in vedere si faptul ca sistemul va fi expulzat, deci trebuie sa iasa cat mai usor pentru ca daca se agatza de ajutaj, il obtureaza si poate produce explozia motorului. Aprinderea merge si la o baterie AA(R6) de 1,5V, dar se poate folosi orice tensiune mai mare.
Imagini atasate
Postat 06 October 2004 - 11:09 PM
Mai nou folosesc becuri miniatura fara carcasa; au un bulb de sticla de 5mm si filamentul e la fel de bun.
La motoare mici sunt intradevar mai greu de folosit pentru ca au deja 3mm diametru si nu prea incap. In plus camera de ardere fiind foarte mica sunt imediat aruncate afara unde se consuma fara efect.
Ciao!
Imagini atasate
Postat 10 October 2004 - 01:21 PM
e cam 1 mie de lei unu ii incalzesti capatu la aragaz il bagi in apa il rupi faci un tubuletz de hartie cam de 2,5 cm il pui este beculetz il fizezi cu o bucatzica de banda adeziva shi il umpli cu fosfor sau praf de pushca etc.
se aprinde de la 3V in sus
Postat 10 October 2004 - 01:24 PM
da atzi vazut bine vand fitile
bretzul e cam 500lei/cm au o grosime de 1-3 mm
ard cu o viteza de ~1cm/sec le livrez in bucatzi de 10-15cm in functzie de cantitate
sunt facute cu praf de pushca sau cu o alta retzeta secreta
plata se face prin ramburs
ashtept o lista ca sa ma pot apuca de lucru
numa bine
Dex
Postat 11 October 2004 - 03:02 PM
As vrea sa cumpar si eu de la tine vreo 2m ;) de fitil daca poti sa faci asa de mult !
Astept un raspuns de la tine si cum pot sa iau legatura cu tine !
Si nu ai si niste Kno3? As vrea sa cumpar !
Aceasta postare a fost editata de SpiderNet: 11 October 2004 - 03:22 PM
Postat 11 October 2004 - 04:29 PM
Postat 12 October 2004 - 07:39 AM
pentru cei care au neamuri, prieteni etc APV-sti pot da fir prin tzara pentru capsule de aruncator de grenada, este cea mai eleganta metoda...
s'auzim numai de bine
0728.26.93.19
Postat 15 October 2004 - 06:05 PM
VEZI LA TEHNICE IN PLASTICE!
Pute-ti face capse detonante!
Cu mercur nu va zic cum se face ca n-am voie! :D
Aceasta postare a fost editata de Picatot: 15 October 2004 - 06:06 PM
mesaj normal, off topic, inutil ; off topic dar util ; off topic, important .
Postat 17 October 2004 - 05:33 PM
Postat 11 April 2005 - 11:17 PM
Inlocuitori ieftini pentru KNO3 respectiv carbon:
1) In loc de KNO3, azotat de amoniu. Se gaseste sub forma de ingrasamant si are specificat pe el continutul de azot. Azotatul de amoniu pur are 35% azot, iar ingrasamantul il gasiti cu 34.5% azot, adica azotatul de amoniu ingrasamant are o puritate de 98.57%, suficient de buna. Daca doriti sa il purificati, dizolvati-l in apa, filtrati si impuritatile insolubile vor ramane pe hartia de filtru. Asteptati (mult si bine) sa se evapore apa si ati obtinul azotat de amoniu cu puritate mai mare decat 99.5%. Raportul pentru pulberea neagra cu azotat de amoniu in loc de azotat de potasiu este de 70.18% azotat de amoniu, 15.79% Carbon si 14.03% Sulf (procente de masa). Pulberea neagra astfel obtinuta este cu 18.42% mai eficienta la volumul de gaze degajat per kg de pulbere finita decat cea cu azotat de potasiu, constatare avantajoasa tinand cont ca gazele fierbinti degajate sunt cele care "imping" racheta. Azotatul de amoniu ingrasamant trebuie rasnit pentru ca se gaseste sub forma de particule de 1-2 mm.
2) Zaharoza (zahar) in loc de carbon. Formula zaharozei este C12H22O11, si se descompune in reactia de ardere a pulberii negre in carbon si apa. Apa se formeaza molecula cu molecula si se degaja sub forma de vapori, adica in stare gazoasa, si ajungem din nou la un volum de gaze mai mare, adica o forta mai mare. Raportul pentru pulbere neagra (care din cauza zaharului e alba) cu azotat de potasiu, sulf si zaharoza este 62.23% KNO3, 26.76% zahar si 10.01% sulf. Bineinteles, zaharul trebuie rasnit si el. Pulberea cu azotat de potasiu, zahar si sulf degaja pentru un kg de pulbere finita un volum cu 42.61% mai mare de gaze decat un kg din cea cu KNO3, carbon si sulf. Raportul pentru azotat de amoniu in loc ce azotat de potasiu si zahar in loc de carbon este de 57.66% azotat de amoniu, 30.81% zaharoza si 11.53% sulf. Pulberea astfel obtinuta degaja un volum de gaze cu 64.19% mai mare decat aceeasi masa de pulbere cu azotat de potasiu, sulf si carbon.
Apropo, raportul calculat de mine pentru pulberea cu azotat de potasiu, carbon si sulf este de 74.82% azotat de potasiu, 13.33% carbon si 11.85% sulf.
Daca foloseste cineva azotat de sodiu si vrea rapoarte sa ceara ca o sa calculez.
Daca vrea cineva cele vreo 5 pagini de calcule, "cere si ti se va da"!
Postat 12 April 2005 - 12:21 AM
Cat despre azotatul de sodiu, este mai usor de gasit/preparat, insa higroscopicitatea asta bat-o vina ni-l cam scoate din aria rachetelor.
Nu stiu cum ai facut calculele, insa "10.01% S" nu este de loc realist. Adica, daca vreau sa-mi prepar 100 g amestec, ceea ce e normal pt un amator, trebuie sa masor la precizie de 0,1 g?!
De asemenea, reactia de ardere a pulberii negre nu este pe deplin elucidata nici macar astazi. In ultimii ani, cu ajutorul spectroscoapelor de masa s-a descoperit ca rolul sulfului este sa mareasca inflabilitatea, si nu lucrul mecanic, si ca umiditatea din aer este un factor important in compozitia produsilor de reactie.
(BLACK POWDER MANUFACTURING, TESTING & OPTIMIZING BY IAN VON MALTITZ)
Pe scurt, chiar daca amestecul cu azotat de amoniu scoate cu 70 % mai multe gaze pe hartie, daca reusesti sa-l aprinzi timpul de ardere nu va fi suficient de mic pentru o racheta.
Postat 12 April 2005 - 07:18 AM
Oni, la 12 Apr 2005, 01:21, a spus:
E un subiect virgin! Cine doreste, poate sa isi de-a doctoratul cu aceasta tema...problema majora de care se lovesc cu totii, este corozivitatea produsilor de ardere care afecteaza bombele calorimetrice!!!
Cu rabdare si ciocan.
Postat 12 April 2005 - 11:56 PM
Citeaza
de ce nu ar fi realist, ar fi fost mai realist daca il rotunjeam la 10? am dat rezultatele precise pentru a lasa rotunjirea la latitudinea celui care face pulberea. Spui ca timpul de ardere nu va fi suficient de mic pentru o racheta, dar cand ai incercat ai folosit oare un raport calculat, sau ai folosit acelasi raport ca la alt amestec cu alte substante? "De asemenea, reactia de ardere a pulberii negre nu este pe deplin elucidata nici macar astazi". "nu este pe deplin elucidata" nu inseamna ca nu se stie nimic despre asta, intr-adevar rezulta si alti compusi din reactie, pe care nici eu si nici altii nu i-am luat in calcul, dar acestia sunt intr-o proportie destul de mica pentru a nu influenta foarte mult rapoartele.
Postat 13 April 2005 - 12:16 AM
Simplul fapt ca incerci sa convingi lumea ca azotatul de amoniu este un inlocuitor la cel de potasiu arata ca rachetele tale sunt inca pe hartie. Aici lumea are nevoie de informatii practice. Desigur si teoria isi are locul ei, si chimia pirotehnica tinde sa fie una extrem de complexa, si insuficient cercetata. Nu are rost sa postezi cantitati la virgula, pentru ca azotatul de amoniu din saci nu contine doar impuritati insolubile, si pe de alta parte degeaba specifici ca daca are 34.5% azot, este de 98.57% puritate. Repet, asta este doar teoretic. Afla ca cantitatea de apa este in general de cel putin 5% in azotatul din saci, si asta cam schimba datele nu?
Pe de alta parte reactiile de ardere s-ar putea sa fie diferite de cele pe care le-ai folosit tu.
Nu am nimic cu tine, se vede ca iti place si tie chimia, insa sunt altii care au incercat azotatul de amoniu si crede-ma ca nu merge cu carbune si S. Exista o aplicatie mai veche pentru NH4NO3 numita "ammonpulver", care nu continea S si avea un randament mai mare decat pulberea neagra, insa s-a renuntat la el din cauza higroscopicitatii.
Postat 13 April 2005 - 04:26 AM
GIGI, la 15 Jul 2004, 13:08, a spus:
Avind in vedere atit costurile ridicate ale materialelor ca de asta vorbim cat si unele dezavantaje am gandit o alta solutie pentru aprinderea electrica.
Pentru a lansa o recheta in siguranta trebuie sa stam la o distanta destul de mare fata de ea.
Pentru asta ne trbuie aceiasi lungime de cablu care pe linga costurile ridicate mai are si dejavantajul ca are o rezistenta destul de mare cat sa fie o pierdere destul de mare de energie electrica si sa ne descarce acumulatorul rapid.
Au mai fost idei pentru folosirea unei telecomenzi care si asta implica costuri ridicate si riscul unei lansari accidentale.
Avind in vedere ca noi lansam rechetele pe camp deci pe un teren drept am gandit o modalitate mecanica de declansare a sistemului de aprindere.
Folosin acelasi principiu de care am discutat pina acum numai ca folosim fire scurte iar comutatorul care este prins de exemplu pe lansator sau pe o bucata de lemn infipta in pamint iar acesta nu este actionat direct de om si este actionat prin intermediul unei sfori de la distanta care dorim.
Sfoara este ieftina si se gaseste peste tot si rezista si la uzura pe cand cablul se poate ciupi foarte usor si se poate produse un scurt circuit.
Mai jos am pus si un sesen la idea idioata de mai sus.
:mellow:
nu trebuie bre cablu lung... 5 metri iti sunt suficienti.. si daca nu ma insel costa vreo 3000 lei metru de calblu... adica cu 30.000 lei ai rezolvat problema cablului...
nichelina, nichel-crom etc... poti cumpara de la orice magazin de electrice.. sau poti folosi de la resouri.. iarasi cateva zeci de mii de lei si ai toata viata...
acumulator... pai ori folosesti de la masina... ori ca subsemnatul.. iei unul de 12 Volti/7Ah (de ala de modelism... mare si lenes... si totusi e mic!:o )... si il poti folosi la jdemii de lansari pana sa fie nevoie sa-l reincarci...
MIG-29
Postat 13 April 2005 - 06:59 PM
In legatura cu aprinderea electrica, mi se pare cea mai eficienta metoda cu becul, de instalatie de pom, sau cele foarte mici de breloc cu lumina, pilit la un capat, umplut cu pulbere neagra si acoperit cu scotch.
Postat 14 April 2005 - 03:16 PM