Modelism - RHC Forum: taietura ingusta in tabla groasa. - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

taietura ingusta in tabla groasa. cu discuri fine sau ...?

#1 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 29 October 2009 - 02:13 PM

salut,
am problema asta - vreau sa tai radial fante cat mai inguste pe marginea unui disc de aluminiu de 1,5-2mm grosime si ~60mm diametru. Doresc ca fantele sa nu fie mai late de 0,5mm. 0,2-0,3mm e si mai bine.

O varianta ar fi discuri finute de taiere in genul celor de la dremel (sau proxxon) dar alea care le-am gasit fac taietura de ~1mm.

Stie cineva alte posibilitati?
0

#2 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 29 October 2009 - 02:50 PM

...traforaj viteza, panzele nr 0 fac o taietura de 0,3-0,5 maxim!!!

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 29 October 2009 - 02:50 PM

...tabula crasa, mortua est!
0

#3 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 29 October 2009 - 02:53 PM

ok, mersi. Presupun ca panzele le gasesc tot "acolo" - de unde am luat si discurile?

Merge orice panza sau sunt speciale pentru metal/aluminiu? Se uda (sau unge) in timpul taierii?

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 29 October 2009 - 02:56 PM

0

#4 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 996
  • Inregistrat: 14-June 03
  • Interests:Aeromodele

Postat 29 October 2009 - 03:00 PM

Vezi postareactotth, la Oct 29 2009, 02:53 PM, a spus:

Merge orice panza sau sunt speciale pentru metal/aluminiu? Se uda (sau unge) in timpul taierii?

Nu se lubrifiaza; se schimba. Pinzele alea nu sint facute pentru Al dar se pot folos cu amendamentul asta; se rup mai des.
Cele care sint facute pentru Al, Cu et, sint mai groase, merg in traforaj, dar nu se incadreaza in ce iti trebuie tie.

Bafta
0

#5 Useril este offline   katana 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 72
  • Inregistrat: 28-December 06

Postat 29 October 2009 - 03:26 PM

Daca vrei sa confectionezi discuri incrementale pentru buclele de feedback atunci poti folosi metoda foto si poti avea rezolutie si precizie mai buna iar daca sunt pentru altceva atunci poti incerca discuri metalice folosite de medicii stomatologi, cele diamantate pe care am inteles ca le folosesc sa taie lucrarile proaste de portelan. Folosesc de mult timp genul asta de discuri si sunt foarte multumit numa atata tot ca-s putin mai scumpe.
Diametrul exterior D=20mm
Grosime G=0.3mm
(le-am masurat acum, eu il folosesc direct pe prinderea clasica de discuri de la Dremel, l-am luat de la un magazin de Optico-Medicale)

Traitz'!
0

#6 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 29 October 2009 - 05:13 PM

Vezi postareactotth, la Oct 29 2009, 02:13 PM, a spus:

salut,
am problema asta - vreau sa tai radial fante cat mai inguste pe marginea unui disc de aluminiu de 1,5-2mm grosime si ~60mm diametru. Doresc ca fantele sa nu fie mai late de 0,5mm. 0,2-0,3mm e si mai bine.

O varianta ar fi discuri finute de taiere in genul celor de la dremel (sau proxxon) dar alea care le-am gasit fac taietura de ~1mm.

Stie cineva alte posibilitati?

Laser sau jet de apa.
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#7 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 29 October 2009 - 06:20 PM

mersi de raspunsuri. Toate variantele imi par ok, o s-o incerc pe aia care pare mai simpla, cu discul diamantat.

@MLGore, la laser m-am gandit si eu, o masina automata ar face treaba mai bine decat mine. O problema ar fi ca unele taieturi vreau sa fie oblice (!?), adica "cutitul" sa nu taie perpendicular pe planul discului ci inclinat la aprox. 45 de grade. Am vazut pe youtube si scule care fac treaba asta numai ca ma indoiesc gasesc asa ceva in bucuresti, sau sa ma bage in seama aia care lucreaza cu asemenea scule.

Nu am nevoie decat decat de trei-patru discuri de 64mm diametru, fiecare cu vreo 50 de fante din astea radiale pe margine, lungimea fantei de ~7mm. Ca niste "petale" inguste. Doua din discuri ar fi cu fantele inclinate. M-as mira ca cine calareste scule de sute de mii de euro sa se incurce in mizilicuri din astea.
0

#8 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 October 2009 - 08:05 AM

Proiecteaza si tu draciile in Acad, le salvezi ca .dfx apoi cauta cu Google taiere cu jet de apa. Un ex: http://www.cautis.ro/despre-omax
Da-le un tel. si bago p-aia cu " sunt profesor la cercul de radioamatori de la Palatul Copiilor, puteti sa ma ajutati contra cost cu ......." ; ia vezi, merge?

Aceasta postare a fost editata de MLGore: 30 October 2009 - 08:05 AM

0

#9 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 30 October 2009 - 08:52 AM

Mda, sa fiu profesor la palatul copiilor nu m-am gandit. As putea tine un workshop despre coeficientii de frictiune statica si dinamica ai mentei.
Am inteles oricum ca inclinarea taieturii nu prea se gaseste... ma refer la masini automate care sa faca asa: http://www.youtube.com/watch?v=gHjGfwf3Aeg...re=related#t=35

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 30 October 2009 - 08:52 AM

0

#10 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 30 October 2009 - 09:07 AM

Vezi postareactotth, la Oct 30 2009, 08:52 AM, a spus:

Mda, sa fiu profesor la palatul copiilor nu m-am gandit. As putea tine un workshop despre coeficientii de frictiune statica si dinamica ai mentei.
Am inteles oricum ca inclinarea taieturii nu prea se gaseste... ma refer la masini automate care sa faca asa: http://www.youtube.com/watch?v=gHjGfwf3Aeg...re=related#t=35

Ba exista, cel putin la jet de apa. Am vazut la TIB acum cativa ani o dracie d-asta.
0

#11 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 30 October 2009 - 02:59 PM

Am inteles. Atunci mai caut. Nu am acad dar am tras sumar in sketchup o vedere simplificata. Daca ma gandesc bine treaba e mai mult migaloasa si multa (4 discuri x 53 fante) decat complicata.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: vederesus.jpg

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 30 October 2009 - 03:03 PM

0

#12 Useril este offline   bizu 

• ---
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 996
  • Inregistrat: 14-June 03
  • Interests:Aeromodele

Postat 30 October 2009 - 03:43 PM

Da; chestia asta, taietura inclinata chiar ca nu o faci cu traforajul si sa iasa bine.

bizu
0

#13 Useril este offline   Dom*PROFESOR 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1301
  • Inregistrat: 17-April 02

Postat 30 October 2009 - 05:27 PM

Salut!
Daca nu ai multe de facut eu recomand panze pentru metal de traforaj.Sunt altfel decat cele pentru lemn, au dintii fini.Toata treaba e sa-ti faci un divizor sablon.Dintr-o lama de otel, dai gaura fi 4 pentru prinderea discului cu un surub.De la raza de 27 mm faci cu polizorul de banc o degajare ca o limba in placa de otel, degajare care este si inclinata la unghiul dorit al fantei. Prinzi discul de aluminiu si tai cu traforajul astfel incat panza de traforaj sa alunece pe planul degajarii si sa se opreasca pana la 27 mm raza.Rotesti discul dupa un semn si faci urmatoarea fanta.Restul ideii ca prinzi lama in menghina sau pe o bucata de lemn care o prinzi de masa iti imaginezi tu, nu e greu....
2.Pe o bucata mai groasa de metal dai gaura si faci o taietura inclinata in plan vertical pe unde vei ghida panza de traforaj.

PS: Din curiozitate la ce iti trebuie discul cu fante?

Aceasta postare a fost editata de Dom*PROFESOR: 30 October 2009 - 05:30 PM

PER ASPERA AD ASTRA!
Live to fly!!!!!
Subiectul JURNAL DE ZBOR este initiat de Dom*PROFESOR la 1 septembrie 2003
0

#14 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 30 October 2009 - 06:16 PM

Eu cred ca pentru o turbina cu abur.
0

#15 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 31 October 2009 - 01:39 AM

Corect, am o goanga cu aburu. O turbina de impuls aproximativ ca asta: http://www.youtube.c...h?v=94PEOtwY11k

Ideea era sa suprapun discurile intre ele a.i. taieturile adiacente sa aproximeze o crestatura curba.. si sa infig niste pale din tabla subtire (semicilindrice) in crestaturile alea, lipite cu epoxi. Pana la urma cred ca incep cu un singur disc cu taieturi normale, drepte palele vor fi de 2-3 ori mai late decat grosimea discului.

Poate e suficient asa, deci merita incercat ca-i de 10 ori mai simplu.

Ideea e cumva inspirata de ce-a facut tipul asta aici: http://www.fieldline.../3/1/5259/19738

Ceva foarte asemanator (dar fara epoxi) e descris in transcrierea asta din cartea "The Boy Mechanic Vol.1 700 Things for Boys to Do" (:rolleyes:) tiparita in 1913: http://chestofbooks.com/crafts/popular-mec...am-Turbine.html
din pacate copia desenului lasa mult de dorit.
0

#16 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 31 October 2009 - 03:46 AM

Am banuit si eu ca asta doresti sa faci dar am crezut ca ai rezolvat problema mai demult.
In caz ca e inca pe tapet, ti-as recomanda sa faci discurile cu fante cum poti ca latime, dar sa fie macar 3 sau 5 la numar. Ca sa explic mai usor, le suprapui (fetele lipite), centrate axial si le decalezi cu cateva grade (vor fi perechi cele din exterior, apoi numarul 2 si 4, si 3 ramane singur) astfel incat sa obtii locasul pentru introdus tabla, s-o tina in forma dorita. Nu esti limitat nici de grosimea canalului nici de alte lucruri greu de realizat. Poate doar sa umpli golurile ramase libere daca nu-i complicat si poti centra. Ar prinde bine si la curgere, dar asta-i ultima grija, cred. Cred ca intelegi cam ce vreau sa spun, o sa pun si o imagine din soft dupa ceva facut in graba (discuri de 2, fanta de 1,5 latime, sa se vada doar proportiile intre ce-i acolo). Nu e imposibil. Ca nici cu fantele inguste nu cred ca o rezolvi usor, tablele pe post de pale tot nu vor fi perfect identice, trebuiesc modelate manual presupun. Contactul palei se face cam pe muchii la cum zic eu, dar se poate si asa.

Poate-i mai bine sa reproiectezi si in loc de pale din tabla subtire, sa faci frezare cu freza deget de 2-4 mm diametru, si lasi peretele pe post de pala, putin mai gros, sa zicem de 1 mm (chiar daca nu-i perfect ca forma, adica e mai gros sus si mai subtire la baza), pe un CNC, cu un cap divizor, frezand chiar canalul. Pun o captura de ecran dupa ce zic acum. In ambele variante, daca mai pui un inel la exterior nu exista nici riscul ruperii palelor.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: desters.jpg
  • Imagine atasata: desters2.jpg

Aceasta postare a fost editata de bitex: 31 October 2009 - 03:47 AM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#17 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 November 2009 - 02:33 AM

Deocamdata am gasit niste discuri proxxon la hormbach care par sa fie ok. E un set de 3 discuri - 16, 19, 22 mm cu tija de prindere sub 15ron. Sunt foarte fine, in taietura intra la fix tabla de cutie de bere (am si o tabla de aproape 0,3mm care nu intra).
Sunt curios cate discuri uzez ca sa fac treaba. Discurile diamantate erau peste 40 de ron si erau mai groase.

Deocamdata trebuie sa tai discuri de 64mm in placuta de aluminiu de 2mm. Asta pare treaba pentru traforaj - fixez placa in gaura centrala, panza la 32mm distanta de centru si incep sa invart usor placa.
0

#18 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 02 November 2009 - 03:07 AM

Am inteles ca vrei sa tai, cu discuri abrazive, santuri in placa de aluminiu? Cred ca se vor incarca. Asta depinde si de materialul ales, dar, s-ar putea sa ai probleme. Sper sa ma insel.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 02 November 2009 - 03:08 AM

0

#19 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 02 November 2009 - 03:28 AM

nu, am incercat cu discuri din oxid de al. si merge greu. Discurile de care le-am gasit acum sunt in catalog le zice "Discuri debitoare din otel elastic. Grosime 0,1mm. Pentru plastic, lemn si metale neferoase." la pagina 25 aici:
http://www.proxxontools.ro/upload/Proxxon%...%20lb%20rom.pdf

au lama zimtata ca la panza de traforaj. Taie mult mai bine
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu