Modelism - RHC Forum: Catamaran universal (nadit/agrement) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Catamaran universal (nadit/agrement) cu motor termic

#1 Useril este offline   drago82x 

• Incepator
  • PipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 28
  • Inregistrat: 15-May 08

Postat 24 October 2009 - 09:27 PM

Salutare stimati colegi.
Dupa mai multe luni de zile de citit topicurile tuturor de la sectiunea Navomodele pentru nadit, am hotarat sa incep si eu sa construiesc un navomodel pe care sa il pot folosi atat pentru distractie cat si pentru pescuit.

Deoarece am contruit deja un navomodel cu motor electric(graupner cu reductor), alimentat de doi acumulatori 6v 4ah si nu sunt deloc multumit de autonomie, vreau neaparat sa folosesc un motor termic.

Am vazut ca mai exista un topic in care se discuta acest lucru, si ca multi colegi s-au grabit sa explice din start cat de proasta este aceasta idee.

Vreau sa clarific de la inceput ca nu sunt deloc interesat de discutii in care fiecare isi expune parerea (pro sau contra) despre cat de potrivit/nepotrivit este un asemenea motor pentru navomodel de nadit/plantat.
Lucrurile au fost deja puse in miscare si sunt sigur ca voi construi navomodelul indiferent de parerile altora. Eventualele sfaturi vor ajuta foarte mult la grabirea finalizarii proiectului.

Tin sa subliniez ca vreau sa construiesc un catamaran, ca proporti asemanator cu cele din planul "catamaran racing" sau King Cat, de la topicul Catamarane.

Dupa ce voi construi catamaranul si va fi functional, o sa construiesc si un sistem de cuvare atasabil, pe care sa il pot monta pentru partidele de pescuit si demonta cand nu am nevoie.
0

#2 Useril este offline   drago82x 

• Incepator
  • PipPip

Postat 24 October 2009 - 09:31 PM

Date tehnice:

Ce am deja:
1.Motor 25cc, Benzina, 2 timpi, marca Macculogh(cred), carburator Walbro (ca cel de pe Zenoah)
motorul are montat pe el un ambreiaj centrifugal
2.Arbore Flexibil(adaptat din cablu de vitezometru auto)
3.Sistem R/C E-Fly 100B

Ce mai am nevoie:

1.Coca

2.Carma/hardware
3.Elice adecvata motorului
4.Sistem de racire cu apa pentru motorul termic

Aceasta postare a fost editata de drago82x: 24 October 2009 - 09:43 PM

0

#3 Useril este offline   drago82x 

• Incepator
  • PipPip

Postat 24 October 2009 - 09:50 PM

Si acum, cate ceva despre fiecare din lucrurile de care am nevoie:

1. Coca

In primul rand sper ca domnul Vasia va observa topicul si se va oferi sa ma ajute la acest capitol.
Vreau ca navomodelul sa arate cat mai bine. Pentru mine, frumosul la aceasta categorie il reprezinta forma catamaranelor class one.
Va trebui sa construiesc coca in jurul motorului pe care il am deja, si asta mi se pare mai dificil decat deca as avea o coca si ar trebui sa caut motorul adecvat pentru ea.
Pentru ca motorul pe benzina este destul de greu, cred ca cea mai viabila solutie ar fi sa folosesc o structura de rezistenta cat mai rigida, deci ceva coaste din placaj, iar apoi, scheletul acoperit cu forex( pentru ca se lucreaza usor cu el. Sper ca daca voi contrui un schelet destul de solid, barca va rezista vibratiilor motorului, pe care l-am testat pe "banc" si am observat ca sunt destul de puternice.

2. carma/hardware-ul, le voi construi dupa ce termin coca.

3. elicea adecvata motorului...aici este mult de discutat

Pentru ca nu vreau un catamaran de mare performanta, m-am gandit la o elice metalica destul de mare in diametru,deoarece voi folosi navomodelul si pentru plantat si pentru asta o sa am nevoie de viteza acceptabila la turatie cat mai mica ( in cazul acesta turatie mica inseamna zgomot muuult mai mic)
Am inteles teoria legata de diametrul elicilor din subiectele de pe forum dar ma tem ca voi gasi elicea cea mai potrivita ca dimensiuni numai prin incercari.

4. Sistemul de racire cu apa pt motorul in 2 timpi.
Poate suna prostesc, dar m-am gandit la racirea suplimentara cu apa a motorului prin infasurarea (pe radiatorul motorului) unui tub de aluminiu de 5mm diametru prin care va circula apa. Racire asemanatoare cu cea pentru motorasele electrice.

Zilele astea (chiar maine, daca am timp) voi pune cateva poze cu motorul.
Astept propuneri si solutii pentru acest proiect.
0

#4 Useril este offline   amador 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 802
  • Inregistrat: 29-March 08

Postat 25 October 2009 - 07:59 AM

Interesant !!!...sper sa iasa ceva frumos.
Nu as alege modelul Catamaran din urmatoarele considerente:
1. Catamaranul presupune folosirea a doua motoare pentru a putea respecta regulile de baza ale modelului,una dintre acestea fiind ca puntea (carena)cat-ului trebuie sa fie destul de mult ridicata peste nivelul apei astfel incat sa nu existe contact intre punte si apa.
2.Folosirea unui singur motor presupune coborarea niveluli carenei ceea ce duce la contact intre suprafata apei si aceasta si la aparitia unui val de inaintare ce va consuma o buna parte din energie
3. Centrul de greutate la acest tip se repartizeaza in cele 2 aripi portante astfel incat stabilitatea la aceste modele (atunci cand distribuim corect C.G.) este mai mai mare ca in cazul mono-coca .In cazul unui singur motor mai ales termic aceasta reglare a C.G. nu ai sa o mai poti face decat eventual prin incarcare a unei cantitatii mult mai mare de combustibil.

Am observat ca mai nimeni nu a respectat aceste considerente de baza pentru acest tip de ambarcatiune si consider eu ca din acest motiv performantele sunt mult diminuate.
In rest iti urez mult spor !!! :rolleyes:
Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#5 Useril este offline   drago82x 

• Incepator
  • PipPip

Postat 25 October 2009 - 02:27 PM

Multumesc pentru feedback Amador.
Sunt de acord cu ce ai spus tu, dar, sunt in continuare convins ca se poate face si o sa iasa ceva frumos. :(
Chiar daca reglarea centrului de greutate imi va da putin batai de cap, cred ca dupa ce gasesc centrul de greutate al motorului, il pot pozitiona pe axa de simetrie longitudinala a cocii, in apropierea centrului de greutate a acesteia. Nu mi se pare o problema fara rezolvare, deci nu este un impediment major in realizarea proiectului.
Am ales sa fac un catamaran din considerente mai mult estetice decat de stabilitate.

Asa cum am promis, pun poze cu motorul pe care il voi folosi.

Fisiere atasate

0

#6 Useril este offline   Adistul 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1490
  • Inregistrat: 26-September 09

Postat 25 October 2009 - 10:34 PM

Vezi postareadrago82x, la Oct 25 2009, 02:27 PM, a spus:

Multumesc pentru feedback Amador.
Sunt de acord cu ce ai spus tu, dar, sunt in continuare convins ca se poate face si o sa iasa ceva frumos. :D
Chiar daca reglarea centrului de greutate imi va da putin batai de cap, cred ca dupa ce gasesc centrul de greutate al motorului, il pot pozitiona pe axa de simetrie longitudinala a cocii, in apropierea centrului de greutate a acesteia. Nu mi se pare o problema fara rezolvare, deci nu este un impediment major in realizarea proiectului.
Am ales sa fac un catamaran din considerente mai mult estetice decat de stabilitate.

Asa cum am promis, pun poze cu motorul pe care il voi folosi.

Atasament Img010.jpg

poate-l faci trimaran.

:unsure:

cred ca ti-ar fi mai usor sa centrezi motorul.
poate ar fi bine sa-l scufunzi putin... ca sa ai o mai buna stabilitate... adica sa-l asezi sub linia de plutire.

nu stiu... e doar o idee.
Cand esti mort, nu stii ca esti mort: e greu doar pt ceilalti.
La fel e si cand esti prost.

tel: 0771 088 207

adistul@yahoo.com
0

#7 Useril este offline   Nowatiny 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 318
  • Inregistrat: 01-July 08

Postat 25 October 2009 - 11:33 PM

Nu vreau sa par rautacios dar nu cred ca o sa aibe succes ca navomodel de plantat , dar astept cu mare interes constructia lui.Sunt sigur ca va iesi ceva distractiv.
Succes la constructie!
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu