Modelism - RHC Forum: Zbor Liber versus Motor - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

Zbor Liber versus Motor ce preferam?

#1 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1647
  • Inregistrat: 30-May 02

Postat 21 June 2004 - 04:13 PM

Intr-un mesaj cu alt subiect Drakkar se intreba ce sa aleaga: motodelta sau delta solo. Asa ca m-am gandit sa deschidem un subiect separat. Si voi incepe cu parerea mea...

Motodeltaplanul iti ofera autonomie fata de un mijloc de lansare (panta de zbor, automosor, sau ULM remorcher). Iti ofera autonomie mai mare fata de conditiile meteo - adica nu e musai sa astepti dupa termica sau vant de panta, pur si simplu ii dai motor, urci la 700m si dai o tura in zona.

Deltaplanul iti ofera satisfactii ceva mai savuroase, dar asta este valabila doar daca esti zburator fara motor. Pentru ca e mult mai greu sa urci la 1000m daca nu ai motor! Adica pe langa aparat de zbor, panta, conditie meteo, mai ai nevoie sa cunosti f bine tehnica de pilotaj, sa stii binisor ceva meteo si micrometeo, si in plus un dram de bafta si experienta sunt binevenite.

Scoala, ca nivel de dificultate, este tot cam la fel. Licenta putin mai stufoasa la motodelta. Ambele se cara tot pe masina pana la locul de zbor. Motodelta mai are si triciclu pe care il pui fain-frumos pe o remorca sau il tragi dupa tine . la delta solo, insa cand ai ajuns la locul de zbor , mai trebuie sa duci toata shandramaua in decolare. Asta inseamna ca uneori o duci pe picioare ca in tarisoara noastra sunt putin de tot locurile unde urci cu masina pana in decolarea mult-visata.

Iar la coada... intretinerea: e ceva mai scump sa intretii un motodeltaplan. Este mai scump sa il cumperi. Este mai scump sa il zbori ca papa benzina si el nu numai masina cu care il duci la zbor. Insa... poti sa zbori cu el seara cand esti nervos si sictirit , ii dai motor si gata, in juma' de ora de zbor - esti alt om!

Big
FROGS CAN FLY!
0

#2 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Admin
  • Postari: 6867
  • Inregistrat: 03-February 04
  • Interests:Flying

Postat 21 June 2004 - 04:35 PM

subiectu suna asa :zbor liber versus motor
sa va spun despre mine: sunt bolnav dupa zbor.dupa orice fel de zbor.
am zbutat pana acum cu motor
1.cu motor:an 2,c-130 hercules ,an 24-26-30 (aici ca membru in echipaj timp de 2 ani),iar 316b-alouette,
iar 330 puma si socat ,mi-8 ,mi 17 , dolphin(ala a lu ceausescu da)
-aeromodele-deocamdata doar cu motor electric
2.fara motor-de cate ori ajung pe langa brasov dau o tura la parapanta si e super(CU TOTUL ALTA SENZATIE DECAT IN AVEON)
la delta si motodelta nu am avut okazia.
nu stiu sa va spun care e mai tare ,mai bun, mai....
de cate ori am ocazia fac ce pot:parapanta,aeromodele ,sau cu motor si nu ma satur de niciuna din ele.
Deci domnilor: Zburati!!. 1:1, aeromodele ,ca pasageri ,ca piloti (RC) ,oriunde oricand aveti okazia n-o ratati.
SATISFACTIE GARANTATA!!
flying is my life...
0

#3 Useril este offline   wabo 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 394
  • Inregistrat: 01-April 02

Postat 21 June 2004 - 05:00 PM

in ´71 am inceput cu aeromodele, 10 ani mai tirziu deltaplan si inca 5 ani mai triziu cu ULM si inca 10 ani cu parapanta. Am ramas cu idea ca orice fel de zbor iti da alta satisfactie.
Cu motor incepi sa vezi relaxat zona unde locuiesti, cu delta si parapanta ai satisfactie adinca si sportiva si cu aeromodele ai relaxare la maxim. Din toate care am facut, delta si modelism imi au ramas fiind cele mai intense amintiri care am in aviatie.

Cu motor nu prea ai sentiment asta de libertate ca si fara motor, chiar daca ai mai putin stress. Tot ai zgomot si nu auzi vintul si nu simti vremea si curenti de aer asa direct , adica nu esti asa dependent de amestec asta de stinta ta de natura si putinta ta ca si sportif. Daca ai aparat performant, pur si simplu de simit ca si tourist aerean, si , parerea mea, te saturi repede de zbor cu motor in zona.

Fara motor poti zbura ani de zile in altceas loc si tot vbei avea sentiment asta de bucurie adinca, cand "merge" sau cand nu "merge". Este mai mult sport sau o incercare de putinta ta de cat sa faci un plin la rezervor si acelerezi la maxim.

Motor sau fara , sint doue diferite lucruri ca si sentimente care iti dau, dar au ceva in comun ca si toate occupatile legate de aviatie. Te dezleaga perfect de problemele zilnice care ai si te face sa te uiti la lume ca sa la ceva neimportant. Cum ar fi zborul singurul si cel mai important lucru in lumea asta. Iti dea distanta si un refugiu unde nimeni nu te poate atinge. Un paradis in cer.

Modelismul , daca faci serios, poate sa iti dea satisfactie similar cand urci model in termica sau cand reusesti o figura de acrobatie prima data. Aici poti sa te joci perfect si sa incerci lucruri care cu un avioan 1:1 nici nu incercai de frica. Majoritate de modelisti care o conosc, au fost sau au devenit aviatori "mari" dupa un timp si nu conosc un singur modelist care nici macar dorea sa piloteze "de adevarat".

Din gasca la care in moment asta ma duc sa zbor cu model cu ei, cel putin 1/2 au brevet, unu este pilot professionist si 1 are avion a lui. Dar toti sint si modelisiti.

Ca si conculzie nu pot sa spun ce imi este mai drag. Cel mai bine era sa am un million EUR pe cont si in fiecare zi faceam TOATE incepand cu zbor cu motor dimineata la ora 5 pana incepe termica si dupa aia to ce exista fara motor si cand am obosit corpul, atuns cand sa termina termica sa zbor pana noaptea tirziu cu modele.

Un prieten al meu inca de la scoala zicea candva cand veneam de la munte: cel mai frumos mortea era sa te urci in termica si sa numai cobori....si avea el cam 25ani numai atuns. Poate a citit perea mult Nietzsche.

Aceasta postare a fost editata de wabo: 22 June 2004 - 08:03 AM

Salutare
Walter Born
0

#4 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 June 2004 - 06:58 PM

De acord cu antevorbitorii mei! Si eu am inceput pe la 7 ani sa cioplesc avioane si barcutze maiastre, din carti si poze. La inceput nu era modelism. De multe ori am redescoperit roata fara sa-mi dau seama. Insa am ajuns la 16 ani sa zbor 1:1... Era visul meu si nu am crezut ca este aivea, multe ore dupa ce am aterizat. In timpul cursurilor teoretice tot credeam ca este o pacaleala, ca nu pot sa fiu eu asa norocos. Si am continuat: deltaplan, motodeltaplan, parapanta, avion, ULM. Insa ca formatie de baza am ramas zburator fara motor. Eu zic de multe ori ca este esenta zborului. Insa uneori trebuie sa alegem, si daca nu ai timp de iesit la zbor decat seara, sau daca nu ai panta sau remorcher etc, atunci ramane motorul. Insa Zborul este frumos sub toate formele, chiar si cel cu balonul! Important este sa-l privim cu respect si seriozitate si sa fim fericiti dupa fiecare aterizare!

big
FROGS CAN FLY!
0

#5 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 22 June 2004 - 06:24 AM

Citeaza

Cel mai bine era sa am un million EUR pe cont si in fiecare zi faceam TOATE incepand cu zbor cu motor dimineata la ora 5 pana incepe termica si dupa aia to ce exista fara motor si cand am obosit corpul, atuns cand sa termina termica sa zbor pana noaptea tirziu cu modele.

ce bine le zici!!
flying is my life...
0

#6 Useril este offline   alexella 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 431
  • Inregistrat: 21-May 02

Postat 22 June 2004 - 08:23 AM

Mi-a placut mult ce-ai scris tu acolo, Wabo. Istoria ta de modelist, in cateva paragrafe... Si multe ai facut si tare ma bucur pentru tine.

Io n-am zburat decat cu Boeing-uri si AN-uri.... Da' asta nu-nseamna ca visez de cand ma stiu, sa zbor. Dar la propriu... In noptile mele de somn dulce, visez ca zbor... Falfai din bratze si.. zbor. Si cu cat cred mai tare ca pot zbura, cu atat zbor mai sus. Si cand imi amintesc ca visez... pieeerd usor din altitudine.. si tot asa. Dar taaare fericit mai sunt cand zbor. Si-n visele mele nocturne nu pot decat sa fiu un alt om care la PROPRIU, viseaza ca (si nu sa) zboare....

Dar, revenind in planul real, desi nu-s zburator, cel mai mult ma atrag planoarele. Nu avioanele care.. parca sunt niste motoare cu aripi, venind in picaj ca Z-urile... M-a uns pe suflet la RapaRosie planorul lui Wabo... In egala masura zborul cat si sunetul. Mi se zburlea parul pe toate zonele acoperite, infiorandu-ma de placere... Un punct de atins (realizabil sau nu...) va fi odata sa am si eu sa zbor un planor, suplu, frumos si.. fulgerator.

Daca nu se desprinde dintre randuri, sa bag vorbe: zborul fara motor ma fascineaza. Zbor in liniste... nu deranjezi nici fauna - nici oamenii... si esti mai dependent de indemanarea ta decat de puterea din motor. (plus ca nu deranjezi sonor oamenii si animalele.. din imediata apropiere)

Cand il vad pe Valteras cu piruetele lui acrobato-bahice, catapultandu-si planorul in aer.. si revenind invariabil in cateva minute la sol... Fara sandou, fara motor, sloboade pasarea in aer, incercand s-o-nvete sa zboare....

Si intotdeauna m-am intrebat: oare n-a prins deloc esenta zborului?.... sau din contra?!!!....

cam astea au fost, gandurile despre zbor.. din partea unui nezburator...
Oriunde vei merge, acolo vei ajunge............
0

#7 Useril este offline   Andrei 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 562
  • Inregistrat: 15-March 02

Postat 22 June 2004 - 09:28 AM

Sint un pic timorat ca nu stiu sa ma exprim asa de poetic ca antescriitorii mei. Diferenta esentiala dintre zbor liber si cu motor este faptul ca la zborul cu motor esti mai independent de conditiile atmosferice.
Sute, daca nu o mie de ore, NU am zburat cu parapanta in asteptarea intrunirii tuturor elementelor pentru un zbor in siguranta. Cu motor plaja de toleranta la conditiile atmosferice creste foarte mult. Daca mai pui motorul pe un avion aerodinamic performant atunci incepi sa ai deschideri de sute de km de locul de decolare. Si toate astea in conditii de confort. De fapt astea au fost si criteriile de alegere a ULM-ului nostru. Siguranta, viteza de croaziera, raza de actiune si confort.
Pentru cei care s-au uitat doar la televizor tin sa lamuresc un mit si anume ca zborul fara motor este un zbor linistit si lin. In parapanta, daca intilnesti turbulente, zguduie ca naiba. N-am zburat cu planorul dar cred ca este la fel. Iar de liniste ce sa zic, au fost momente cind nu mai auzeam statia de la zgomotul vintului. Eu votez pentru motor!
Andrei
-- Nu mor caii cind vor cainii --
0

#8 Useril este offline   Drakkar 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 22
  • Inregistrat: 14-June 04

Postat 22 June 2004 - 09:44 AM

Dragi zburatori.
Tot ce s'a scris in acest subiect pana acum ma face sa cred ca inca poezia zborului face sa vibreze oameni deosebiti, oameni care doar printr'un accident s'au nascut fara aripi.
Citind, mi'am amintit de un mare zburator roman, un zburator poet, indragostit pana dincolo de fiinta sa de zbor, de cer, de aripi... Ma gandesc la Mircea Zorileanu... Poate putini dintre noi au auzit de el, poate mai multi... Cand a plecat in ultimul zbor, acela din care nimeni nu mai aterizeaza, a lasat in urma sa un loc imens, un loc pe care incercam, dupa puterile fiecaruia, sa il umplem...

Nu cred ca un zburator poate sa isi incheie ultimul tur de pista deasupra aerodromului vietii mai frumos decat a facut Mircea Zorileanu... Prin testament, inima sa imensa, plina de cer, a lasat'o pe un aerodrom, intr'o urna... O ultima legatura, intre lumea zburatorilor de dincolo si cea de aici...
.'. Vlad
... ALTIUS...
0

#9 Useril este offline   Allex 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 226
  • Inregistrat: 18-July 04

Postat 19 July 2004 - 11:05 PM

mai sunte-ti niste oameni extraordinari cu totii!!
tatal meu a fost pilot de elicopter iar 330(puma)la caransebes!!!eu am zburat cu el (ca pasager) can 50 de ore. Visul meu este sa ajung pilot de vanatoare, dar in nici un caz de mig 21, dar pana sa ajung acolo vreau sa incep cu delta.Sunt "turbat" dupa zbor. Am varsta de 17 ani shi am zile cand imi amintesc cum zburam cu tatal meu shi incep sa plang. Stau shi privesc delurile din jur shi imi imaginez cum ar fi sa am un delta sub mine shi sa aud vantul vajaind la urechi. Cu fondurie financiare nu stau prea bine shi de aceea caut un delta ieftin.
Viata cat mai lunga shi cat mai multe ore de zbor!!!!bafta!!!!!
0

#10 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 July 2004 - 08:26 AM

Din pacate aviatia este al naibii de frumoasa dar si de scumpa. Si mai da si dependenta, kukuruzu' ei de treaba! Insa se mai gasesc solutii. Delta fara motor, sau parapanta pot fi solutii excelente. Insa ai nevoie de o panta buna, de drum pana sus si de ... aparatul in sine! Plus un ham, o casca, manusi un altivario, o parasuta de siguranta.
O alta solutie este sa te inscrii la cursurile organizate de Aeroclubul Romaniei, unde pt. tinerii intre 16-21 de ani zborul este gratis. Cel mai aproape de tine ar fi DEVA. Aici am pus si eu prima oara mana pe mansa cand eram putin mai mititel decat tine.

Daca mai ai probleme sau mai ai de intrebat, nu te sfii, sunt aici si te ajut cu placere. Si ca sfat de final: fugi de aviatia militara. mamutel, pilot de Mig fiind, a mai explicat pe aici de ce. Chiar si eu mi-am mai dat cu presupusul.

Big
FROGS CAN FLY!
0

#11 Useril este offline   SILVIU66 

• Site Admin
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 July 2004 - 07:25 PM

si ca o concluzie ,dupa cum spuneam mai devreme:fiecare se axeaza pe un tip de zbor unde-l trage atza
dar daca avetzi ocazia pentru orice zbor de orice fel NU RATATZI!!!!
regretul al vostru o sa fie!!!
flying is my life...
0

#12 Useril este offline   Allex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 July 2004 - 10:21 PM

Big pot sa iti spun ca, cunosc aviatia militara in ceea ce priveste elicopterele.......se castiga foarte bine inainte acum...........nici nu se mai castiga shi nici nu prea se mai zboara, dar sper ca o sa intram shi noi in U.E si se va schimba treaba.Daca o sa am norocul sa intru la scoala militara , o sa avem deja vreo un an de U.E(daca o sa intram).Pana atunci sper sa se mai schimbe treburile pe acolo.

acum am shi eu niste intrebari: 1: Cu delta se poate zbura si iarna???
2: cam cat de inalt trebuie sa fie dealul de pe care "sari"?
3: cam cat crezi ca m-ar ajunge costul la un delta , cu tot ce trebe`mai ieftin , dar shi cat de cat sigur. Nu imi este frica de moarte dar imi este frica sa nu raman ciung shi sa fiu nevoit sa ma "sinucid" :()).... Eu i-am spus mamei mele ca pe la 50 de ani mi-ar place sa mor in avion, shi nu mint cand spun asta.
Nu va schimbati!!!sunteti extraordinari
0

#13 Useril este offline   CiprianAerian 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 01-August 04

Postat 01 August 2004 - 10:42 PM

Salutari la toata lumea!
Vreau si io sa va intreb ceva. Cu un deltaplan se pot realiza zboruri mai lungi (sa spunem > 100 km) si la inaltimi mari? Adica, sa traversezi Carpatii ?
0

#14 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 03 August 2004 - 03:37 PM

@Allex:
1. Cu delta se poate zbura si iarna, la panta (zbor dinamic) sau scoala.
2. Cu cat panta este mai inalta , adica are o diferenta de nivel mai mare, cu atat mai bine. La scoala este suficient 60-100m. Pentru zbor dinamic este de asemenea sufuienta o panta de 100m, daca are lungime si conformatie corespunzatoare. Pentru zbor termic e nevoie de mai mult...
3. cu circa 500 de euro iti poti cumpara un delta cu tot cu ham, in stare buna. Sa nu te astepti sa fie nou. Unul nou costa de la 1800 de euro in sus...

@CiprianAerian:
Cu delta se pot face zboruri la distanta si mai lungi de 100km. Insa pentru asta trebuie ca pilotul sa aiba experienta multa in zborul la distanta, sa fie conditie termica buna, bafta multa si asa mai departe. daca te uiti pe www.fai.org vei vede ca recordul mondial de distanta este muuuuult mai mare!

Big.
FROGS CAN FLY!
0

#15 Useril este offline   Allex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 06 August 2004 - 03:23 PM

Mersi big.....m-am gandit bine shi in vara viitoare ma voi apuca de curs pt delta shi cel tarziu in toamna o sa imi iau un delta. Abia astept..... cya soon
0

#16 Useril este offline   TRazvan 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 83
  • Inregistrat: 14-August 04

Postat 19 August 2004 - 10:27 PM

Eu am inceput, la Brasov, la zbor cu motor, in 1987. Am avut zboruri frumoase, simpla comanda in acrobatie, cat si in raid. Dupa 1989 am zburat si planor. Prin 1998 am avut 3 zboruri cu parapanta la Miercurea-Ciuc (2 de acomodare, cateva secunde, iar al treilea, la panta, vreo 3 minute si ceva :angry:). Atat zborul cu motor, cat si cel fara motor este frumos. Nu pot uita orele de acrobatie, nu pot uita raidul la Sibiu in simpla, pe o vreme superba, atmosfera avand o transparenta foarte mare: de la Porumbacu se vedea Magura Codlei, pentru cei ce cunosc zona. De asemenea, nu pot uita cele 3 ore si ceva petrecute cu planorul in termica, in simpla comanda, dupa cateva zboruri de acomodare pe planor.

Acum viata m-a dus pe alte meleaguri si cred ca am putine sanse de a mai zbura. Poate doar cu un elicopter ultrausor, atunci cand o sa mi-l pot permite. http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif

Razvan cel nostalgic.
Tzac, pac, bag la sac!
0

#17 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3077
  • Inregistrat: 29-May 02

Postat 20 August 2004 - 10:04 AM

TRazvan, la 19 Aug 2004, 22:27, a spus:

Acum viata m-a dus pe alte meleaguri si cred ca am putine sanse de a mai zbura. Poate doar cu un elicopter ultrausor, atunci cand o sa mi-l pot permite.

Da aeromodelele ce are, nene?

Stiu ca suntem la "Zbor 1:1", dar nu vreau sa ajung ca si un instructor de la CLN care se intreba cu mirare: "ce satisfactii or avea astia cu aeromodelele lor, de stau toata ziulica pe camp, in fundul aerodromului si butoneaza la tilicomanda aia??"...
Orice pas inainte e un shut in fund!
0

#18 Useril este offline   Allex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 August 2004 - 02:24 PM

Mai Valteras nu cred ca se pot compara aeromodelele cu un zbor cu planor, delta, parapanta etc.......
0

#19 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 20 August 2004 - 02:44 PM

Ba, da faza buna am auzit!!! Am ajuns de rasul curcilor!
Valteras mama, sa vii la mine sa-ti explic ce-i aia o parapanta ca poate nu stii! Eventual o sa aduc si o poza cu un deltaplan sa vezi cum arata! Ca sa pricepi mai bine, nu de alta...!http://www.rhcforum.ro/public/style_emoticons/default/ic.gif

Allex, fara suparare, dintre toti de pe forum cred ca numai eu si inca unul (adica tu!) nu zburam cu adevarat! Ceilalti stiu ce spun!

Aceasta postare a fost editata de bitex: 20 August 2004 - 02:50 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#20 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 20 August 2004 - 03:27 PM

Ce sa zic, eu am inceput cu aeromodelel cand eram tzanc. Apoi am pus mana pe mansa si mai apoi pe montantii deltaplanului, comanda parapantei, etc. Dar de modelism tot nu ma pot lasa. E adevarat ca ce fac acum seamana mai mult a zboiru cu aeromodele, ca nu mai am vreme de construit, insa totusi... (era sa scriu exista iubire ).

@Trazvan:
nu trebuie sa disperi! acum sunt atat de muylte posibilitati de a zbura, nu trebuie decat sa vrei si sa fi consecvent! Ai incercat cu aeromodele RC? La motodelta, delta, parapanta te-ai gandit? Ca elicopterul ultrausor este foarte scump iar intretinerea...
Cu cine ai zburat la Sanpetru? L-ai mai priuns pe nea Tefi, Dumnezeu sa-l odihneasca? Si el a fost un exceptional! Pilot de nota 10 (la acrobatia lenta era mare mester) si un mod de pus la rana! Garda veche domnilor...

Big
FROGS CAN FLY!
0

#21 Useril este offline   Allex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 20 August 2004 - 07:41 PM

Mai bitex eu nu zbor la propriu shi daca tu zici nu zbor nici la figurat? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif...........
0

#22 Useril este offline   TRazvan 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 83
  • Inregistrat: 14-August 04

Postat 20 August 2004 - 08:03 PM

Big, la 20 Aug 2004, 15:27, a spus:

@Trazvan:
nu trebuie sa disperi! acum sunt atat de muylte posibilitati de a zbura, nu trebuie decat sa vrei si sa fi consecvent! Ai incercat cu aeromodele RC? La motodelta, delta, parapanta te-ai gandit? Ca elicopterul ultrausor este foarte scump iar intretinerea...
Cu cine ai zburat la Sanpetru? L-ai mai priuns pe nea Tefi, Dumnezeu sa-l odihneasca? Si el a fost un exceptional! Pilot de nota 10 (la acrobatia lenta era mare mester) si un mod de pus la rana! Garda veche domnilor...

Big

Cu aeromodele nu am incercat. Trebuie sa iau o gura de aer (ca sa mai umplu buzunarele http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif ) si o sa incerc. Eu stau intr-o zona cu dealuri taiate de Oltul ce abia a izvorat. Nu stiu daca merge zborul la panta. Cu motodeltaplanul am inteles ca trebuie sa ai o pista de 400m? Nu gasesc asa ceva pe aici. Ceva cu decolare pe verticala ar fi ideal, dar, intr-adevar, elicopterul e scump. Poate s-o inventa ceva mai accesibil ;) .

Pe nea Tefi nu-l stiu. E cel care a murit cu o eleva la Sanpetru? Eu am ajuns la un an sau doi dupa acest accident. Comandant era Vancea. Cu dansul am zburat.

Razvan
Tzac, pac, bag la sac!
0

#23 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 20 August 2004 - 08:30 PM

Allex, am incercat sa fac o gluma si n-a prea iesit.
Si ca sa fac inca una, dupa acel "Mai Valteras..." m-am gandit ca eu as fi mandru sa am macar o bucatica de fermoar sau eventual un nasture (parca n-are totusi nasturi!) din combinezonul de zbor al lui Valteras. Imi venea sa rad, ca ai nimerit cum nu se poate mai prost cu replica pentru Valteras. El chiar stie ce e zborul 1:1 (cam cu tot ce ai scris tu acolo) si stie si ce e modelismul. Daca cineva poate face o comparatie intre ele, sa stii ca el chiar poate fi acel CINEVA, ca multi altii de aici. Dintre membrii activi ai forumului suntem foarte putini cei care facem modelism de duminica. Restul il traiesc zilnic. Inclusiv zborul 1:1. Si nu numai de zbor e vorba. Asa ca ramane sa continui cu "Mai Bigule", "Mai Marinarule", "Mai..." ca e un bun inceput si un bun sfarsit. Faci cum zici tu ca-i mai bine.
Spor la treaba!
0

#24 Useril este offline   Big 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 21 August 2004 - 09:53 PM

@Trazvan:
Pt motodleta cam ai nevoie de pista de minim 300m, si nu e musai sa fie perfect plana! Am zburat in fFranta de pe o pista de nu-i vedeam capatul, era pe o cocoasha de deal, si inclinata usor in lateral! daca nu ai cal e bun si magarul, nu? Eu zic sa rumegi bine versiunea modelism si motodelta, asa cum a mai spus si Valteras pe aici, chiar sunt modalitati interesante!

Nea Tefi - Ciotlos Teofil, a iesit la pensie prin 1988 cred. Si a murit anul trecut, dupa o pensie activa, dar din pacate nu ca instructor de zbor, insa ca sufletist in cadrul Asociatiei Pilotilor si instructorilor de planor din Romania. Sa-i fie cerul albastru si Domnul sa-l odihneasca.

Big.
FROGS CAN FLY!
0

#25 Useril este offline   Allex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 August 2004 - 01:05 PM

Mai prieteni eu cred ca toti de la sectiunea Zbor 1.1 avem un mare defect.....acela ca ne-am nascut fara aripi!!!!! asa ca ...........lasati mistoul!!!!:lol:)())())()
0

#26 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 August 2004 - 01:25 PM

bitex, la 20 Aug 2004, 20:30, a spus:

dupa acel "Mai Valteras..." m-am gandit ca eu as fi mandru sa am macar o bucatica de fermoar sau eventual un nasture (parca n-are totusi nasturi!) din combinezonul de zbor al lui Valteras.

Bitex, ca de obicei sari calu'!!

Nu pot sa-ti dau nici macar o bucatzica din fermoar, ca ma trage la shale de la curentul de la elice! Si apoi, daca chiar vrei sa stii, nici nu merje asa de bine, ca e cam stricat si tre sa dau mereu cu ciara de la lumanarea de la Inviere pe el, sa lunece mai bine!

...In rest, numa' exagerari! Io nu stiu sa ma "dau" decat cu pendulare (motodelta, paramotor, parapanta) ca licenta de triax nu am...

Iar cu airomodelilii, o tzin tot intr-o pendulare...

Cu alealalte, mai pricep si io pe ici pe colo, iar unde nu pricep - dau sfaturi la altzii! Totul este ca sfaturile si parerile sa le emitzi fiind sigur pe tine, abordand un ton grav si superior! Auditoriul o sa zica : "fuai sa-mi bag! meseriash gagiul!"

...Io cel putin, asa fac! Am si trecut niste examene asa, la plezneala!

Allex, cu defectul ai maaaare dreptate! Io m-am nascut fara aripi, dar am capatat de-a lungul, niste aripioare miiici, la cleierii capului!
0

#27 Useril este offline   Allex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 August 2004 - 01:38 PM

...In rest, numa' exagerari! Io nu stiu sa ma "dau" decat cu pendulare (motodelta, paramotor, parapanta) ca licenta de triax nu am...

Mai valteras eu am observat la tine un lucru de invidiat!!!! Esti forte modest :))) vezi ca ai uitat sa ne spui "ce ai"
0

#28 Useril este offline   Valteras 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 August 2004 - 12:02 PM

Allex, la 24 Aug 2004, 13:38, a spus:

Mai valteras eu am observat la tine un lucru de invidiat!!!! Esti forte modest :)))  vezi ca ai uitat sa ne spui "ce ai"

Uite, daca chiar vrei, iti fac o "scurta" enumerare a ceea "ce am".

DISCLAIMER de precizare de specificatie de clarificare:

Titularul celor mai jos enumerate, nu se mandreste nicidecum cu cele mai jos enumerate, acestea ne putand constitui, by no means, motive de lauda si bravada, stiind noi ce si cum au fost iele obtinute si de catre in ce conditinui - sa spunem doar atat!

Lista nu este nicidecum completa, titularul nevriond sa recunoasca si sa dea pe gushe toate cele de care se face vinovat adecatelea "ce are" si care ieste, mantzeleji matale!

End of DISCLAIMER

1. Diploma de absolvire a Facultatii de Constructii Aerospatiale, sectia structura;
2. Absolvent sef de promotie a Scolii de Ofiteri de Artilerie si Rachete Antiaeriene - Bacau;
3. Licenta de Pilot Aeronave Ultrausoare Motorizate, Aeroclubul Romaniei;
4. Licenta de Pilot Planoare Ultrausoare, Aeroclubul Romaniei;
5. Legitimatie Sportiv Aeronave Ultrausoare, Aeroclubul Romaniei;
6. Legitimatie Inspector Aeronave Ultrausoare, Aeroclubul Romaniei;
7. Brevet Pilot Comercial Planor clasa ULM, Autoritatea Aeronautica Romana;
8. Brevet Instructor Comercial ULM, Autoritatea Aeronautica Romana;
9. Certificat de Radiotelefonist operator in serv. fix si mobil aeronautic, Ministerul Comunicatiilor.

Observatii, precizari, pareri, cancanuri, etc.

Toate astea au fost obtinute in urma unor cursuri, examene, etc. Dar nu pretind nicidecum ca ashi fi Mafalda in domeniu (Mafalda este numai BIG!).
Hartiile respective nu-mi folosesc la mare lucru (unele dintre ele) si de aceea nu doresc sa fac caz de ele. Aia cu sefu' de promotie am bagat-o numa' ca era ceva cu "aeriene", chit ca era cu "anti" in fatza, he, he.
Unele, ca de exemplu brevetele de pilot si instructor comercial nu mai au licenta la zi. Pt. asta, ar fi trebuit sa platesc din buzunar (de data asta) cate 400-600 euro /an pt. examinarile de la AACR si nu-mi foloseau la mare lucru.
Ceferticatul de Radio nu-mi foloseste la mare lucru, de asemenea, doar atat ca sunt autorizat sa folosesc instalatiile radio aeronautice de sol si de bord, in cazul unui control mai ciufut, nu ca altfel ashi fi avut fo jena.
De legitimatia de inspector AUU si ULM nu m-am folosit (pana acum) niciodata pt. a inspecta in vederea opririi de la zbor si a luarii tuturor masurilor disciplinare ce se impun, a celor care i-am intalnit ba la Costinesti, ba pe aiurea, zburand cu parapante sau motodelta fara autorizatie provizorie de zbor, fara licenta de pilot si fara macar a avea echipamentul de protectie in regula, nemaivorbind de plan de zbor si AT de la AR. M-am marginit la a le da niste sfaturi si a-i ajuta sa decoleze si a-i ajuta sa se dea jos din copaci, ca si io am fost ajutat...

Mai vrei?
Io nu ashi fi vrut! Mai bine ti le trimiteam pe MI. Dar sunt modest... Atata tot ca mi-e rusine de cei care intr-adevar, in afara de hartzoage, chiar trudesc in directia asta. Tot respectul pentru ei! Poate si pentru tine!

Dai o palinca?

Aceasta postare a fost editata de Valteras: 26 August 2004 - 12:24 PM

0

#29 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru

Postat 26 August 2004 - 02:31 PM

Baga si rezultate din activitatea in domeniu, ca sa fie modestie curata, ca si alea sunt importante! De plantat ceva pe o casa ai povestit, banuiesc ca au mai fost si altele. E interesant.
Felicitari!
0

#30 Useril este offline   Allex 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 August 2004 - 07:21 PM

Mai Valteras iti dau o palinca shi daca vrei shi vuma` de litru de alchool dublu rafinat!!!!:D))))))))
Mai dar in afara de bitex voi nu prea stiti de gluma!!!!!!!!
:D)))))))
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu