Modelism - RHC Forum: O mana de ajutor de la electronisti - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

O mana de ajutor de la electronisti

#1 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 275
  • Inregistrat: 28-April 04

Postat 24 May 2004 - 03:44 PM

Uite care e ideea. Am o barca. Am un acumulator. Si nu vreau sa mi se termine bateria in mijlocul lacului.
Canale in plus pe telecomanda nu am.
Electronist amator, am fost, dar... foarte amator.
Ma gandeam la ceva de genul... o "dracie" care in momentul in care tensiunea scade sub x volti sa aprinda un bec de avarie pe barca, sa stiu ca trebe' sa o aduc la mal.
Am fost electronist muuullllt prea amator ca sa pot "creeri" singur un atare dispozitiv.
Rugamintea este o schemutza, o indicatzie , ceva. Cu realizarea ma descurc. Banuiesc ca pt. un electronist serios nu e nici o problema. Ca idee, poate ajuta, nu stiu, variatorul are auto-cut la 4.2 V.

Bafta si spor
Lac sa fie .... ca broaste sunt destule !
0

#2 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 24 May 2004 - 04:51 PM

Un operational....741.
La intrarea neinversoare ( +In ) doua, trei diode inseriate cu la - , iar de la intrare la + op rezistenta sa avem prin diode ~ 10 mA. Deci pe diodele in conductie vom avea tensiunea de referinta = nr de diode x 0.7 V.
La intrarea inversoare un semireglabil legat la acumulator si cursorul la intrare.
Cand tensiunea scade sub cea reglata la iesire vom avea 1...cu care comanzi printr-un releu...tranzistor...ceva.
Bafta.
Daca vrei iti fac o schema si ti-o scanez.
0

#3 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 24 May 2004 - 05:03 PM

Merci de raspuns.. Am inteles ideea.
Pot sa sap si eu sa schinui o schema, dar, daca nu itzi este foarte greu sa mi-o desenezi tu, raman dator o bere (sau mai multe :D )

Bafta
0

#4 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2004 - 05:51 AM

Scuze pentru calitatea desenului. Iti propun sa folosesti unul din cele patru operationale dintr-un 324 deoarece merg si la tensiune mica. Nu cred sa fie probleme.
Nu stiu ce tensiune are acumulatorul tau. Daca este mai mica modifici diodele zener. La o adica poti obtine punctul de masa si cu rezistente ( consum ). Daca ai posibilitatea sa legi firul de masa direct in acumulator ar fi cel mai bine.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Comparator324.png

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 25 May 2004 - 05:55 AM

0

#5 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2004 - 05:58 AM

De mult ma gandesc la ceva. De ce nu folosim acumulatorul de la masina de gaurit la un navo ? Acum sunt si masini cu acumulator de 18 V. In cursul saptamanii folosim masina iar sambata luam acumulatorul si-l folosim la un navomodel. Ce parere aveti ?
0

#6 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 25 May 2004 - 09:24 AM

Nu merge linku' :(
Nu stiu daca e doar la mine problema, dar eu nu pot sa vad poza :(
0

#7 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 25 May 2004 - 09:25 AM

URAA :( :(
A mers cu "save target as"... cu open direct nu mere

Merci
0

#8 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 25 May 2004 - 09:36 AM

k, deci..
O sa modific diodele zenner ca eu am 8.4 V
Si inteleg ca am cam 0.7 V pe dioda, deci ca sa ma avertizeze la 5V de exemplu, pun 7 diode in serie si mai ajustez din semireglabil?

Bafta
0

#9 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 25 May 2004 - 02:31 PM

Se poate si asa ?, la 25 May 2004, 05:51, a spus:

Daca ai posibilitatea sa legi firul de masa direct in acumulator ar fi cel mai bine.

As recomanda sa nu lege masa direct la accu fiindca dupa cum am analizat schema ar putea ramane fara dioda zenner care e conectata la (-)5V.Eventual daca intoarce invers dioda stabilizatoare de la tensiunea negativa.
Oricum pt asa ceva se poate face o schema mai simpla cu un singur tz fara circuit ijntegat.
0

#10 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 25 May 2004 - 02:52 PM

Daca ai o sugestie de o schema mai simpla, e binevenita :( :(

Merci
0

#11 Useril este offline   degetzica 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 152
  • Inregistrat: 17-February 03

Postat 25 May 2004 - 04:59 PM

Sir_Vaska, la 25 May 2004, 14:31, a spus:

Daca ai posibilitatea sa legi firul de masa direct in acumulator ar fi cel mai bine.

As recomanda sa nu lege masa direct la accu fiindca dupa cum am analizat schema ar putea ramane fara dioda zenner care e conectata la (-)5V.

Cred ca spune de firul de masa ca trebuie legat la jumatatea acumulatorului.
Adica scapa de alimentarea cu diode zenner. Plus la plus si minus la minus, iar masa la legatura dintre elementi, la 1/2 din accu.
Daca se poate. Ca daca e ce banuiesc, pachet sau incapsulat, nu prea mai merge.
Ala Bala Portocala ...
0

#12 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 25 May 2004 - 09:40 PM

degetzica, la 25 May 2004, 16:59, a spus:

Sir_Vaska, la 25 May 2004, 14:31, a spus:

As recomanda sa nu lege masa direct la accu fiindca dupa cum am analizat schema ar putea ramane fara dioda zenner care e conectata la (-)5V.

Cred ca spune de firul de masa ca trebuie legat la jumatatea acumulatorului.
Adica scapa de alimentarea cu diode zenner. Plus la plus si minus la minus, iar masa la legatura dintre elementi, la 1/2 din accu.
Daca se poate. Ca daca e ce banuiesc, pachet sau incapsulat, nu prea mai merge.

Am incercat mai pe ocolite sa subliniez faptul ca in graba ,se poate si asa?' a montat o dioda stabilizatoare in sens invers cea ce ar anula tensiunea de <- 5V>.
Daca accu este de 12 V si se vrea o tensiune de max <+5 , - 5 V> , atunci nu trebuie renuntat la diode. Ele au rol de a oferi stabilitate in functionare pt a anula efectul variatiilor de tensiune de la accu aparute in timpul functionarii modelului (barcii in acest caz), deci nu au rol de a limita tensiunea la integrat care de altfel rezista si la mai mare. Dar.... trebuie sa constat totusi si faptul ca diodele incurca la functionarea schemei pentru ca stabilizeaza si tensiunile de referinta . Aceste tensiuni trebuie culese direct de pe bornele bateriei , pt ca altfel schema nu mai poate face nimic. Sper ca 'se poate si asa?' va posta o alta schema rectificata , care sa functioneze.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 25 May 2004 - 11:15 PM

0

#13 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2004 - 09:52 PM

Butterfly, la 25 May 2004, 14:52, a spus:

Daca ai o sugestie de o schema mai simpla, e binevenita :) :(

Merci

Trebuie numai sa iei o hotarare asupra modului in care vrei sa fi avertizat si o sa concepem o schema cat mai simpla.
As recomanda s ti cont de urmatoarele indicii :
- pt semnal luminos nu ajunge un simplu LED ca nu il vezi nici la 5 m
- un bec de avertizare care sa fie vizibil nu face altceva decat sa accelereze descarcarea bateriei ceea ce presupune in final o baie pt a recupera barca. La fel se va intampla daca becul se arde sau se defecteaza circuitul de avertizare
- as sugera sa te gandesti la varianta cu becul aprins atata timp cat tensiunea bateriei se incadreaza in limite de siguranta pt a asigura reintoarcerea modelului .Cu alte cuvinte cazul in care becul nu mai lumineaza sa reprezinte semnal pt reintoarcerea din misiune a modelului.
De asemenea te mai poti gandi si la semnale acustice de inalta frecventa care pot fi reproduse de casti piezo fara consum mare de energie , dar foarte probabil ar putea sa-ti sperie pestii.

cu respect , Sir_Vaska

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 25 May 2004 - 09:58 PM

0

#14 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 May 2004 - 01:19 AM

Multumesc mult lui Sir_Vaska. M-am grabit. Trimit editia noua revazuta. Oricum nu se ardea nimic. Doar ca avea ~ -0.7 V in loc de -4.7 V. Curentul il limita rezistenta.
Dac un bec care se aprinde cand este spre sfarsite acumulatorul ( deci te grabesti sa-l aduci la mal) il descarca atunci un bec care arde continuu il termina de tot...parerea mea. Cred ca cel mai bine ar fi un bec care sa se aprinda intermitent cand acumulatorul este spre sfarsite. Factorul de umplere il alegem sa fie mai mult stins decat aprins.
@ degetica mi-ai citit gandul. La asta ma refeream.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: Comparator324.png

Aceasta postare a fost editata de Se poate si asa ?: 26 May 2004 - 01:24 AM

0

#15 Useril este offline   MIG-29 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1772
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 26 May 2004 - 06:15 AM

cu mici modificari cred ca am sa urc dracia de mai sus pe aeromodel... de multe ori fac imprudenta sa nu incarc acumulatorul receptorului si emitatorului in noaptea dinaintea zborului... (efectuez zboruri in week-end si din experienta la o incarcare acumulatorii si de emitator si de receptor tin 3 week-end-uri fara probleme). Pe week-end efectuez cam 2-3 zboruri. (efectuam! cand aveam trainer.. sper sa continui totusi cand il termin pe actualul :) ).
Pe emitator am notificare luminoasa in procente a status-ului acumulatorului dar pe receptor nu am...

intrebare apropos de acumulatori: multi producatori recomanda incarcare totala in noaptea dinaintea zborului... dar asa cum am zis mai sus nu consumi tot acumulatorul in timpul zborului .. si atunci nu risti sa-l busesti daca-l incarci cand el nu e consumat nici 25%?

MIG-29

Aceasta postare a fost editata de MIG-29: 26 May 2004 - 06:16 AM

0

#16 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 May 2004 - 09:51 PM

Se poate si asa ?, la 26 May 2004, 01:19, a spus:

Dac un bec care se aprinde cand este spre sfarsite acumulatorul ( deci te grabesti sa-l aduci la mal) il descarca atunci un bec care arde continuu il termina de tot...parerea mea. Cred ca cel mai bine ar fi un bec care sa se aprinda intermitent cand acumulatorul este spre sfarsite. Factorul de umplere il alegem sa fie mai mult stins decat aprins.

"Se poate si asa?" , sper sa nu-mi iei in nume de rau 'criticile' , nu am vrut decat sa ajut si sa fie evitat un efort in plus.
Schema revizuita are in continuare probleme dar mi-e rusine sa mai comentez si renunt. In ce priveste becul exista diferenta mare intre cele doua cazuri : una e sa consume becul o baterie incarcata bine si prin stingere sa relaxeze putin bateria pt efortul necesar intoarcerii si alta e sa se aprinda cand bateria e slabita contribuind astfel cu un stres in plus cu riscul de a nu se putea aduce barca la mal. Eu personal as prefera prima varianta chiar daca timpul de croaziera este mai scurt pentru siguranta modelului.
Varianta cu semnalizarea intermitenta este foarte buna dar complica schema destul de mult pt cei care nu au ceva cunostinte in electronica.
0

#17 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 27 May 2004 - 09:56 PM

In continuare atasez si eu doua scheme (inspiratie dupa indicatoarele cu LED de la emitatoare ) care sunt foarte simple si fara circuit integrat. Astfel una va tine bec aprins cat timp bateria este incarcata suficient , iar la descarcarea acesteia se va stinge , iar cealalta este exact invers.

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: avertizor.jpg

0

#18 Useril este offline   Incepator 

• Incepator
  • PipPip
  • Postari: 23
  • Inregistrat: 19-April 04

Postat 28 May 2004 - 08:19 AM

Schema asta este cu leduri si se foloseste ca indicator la incarcarea acumulatorilor dar se pote folosi si in cazul asta.Ledul rosu se aprinde atunci cand tensiunea scade sub o anumita valuare dictata de rezistenta de 10k.Poti pune orice tranzistor pnp iar led-ul rosu il poti pune mai puternic si sa bata intr-un fel de prisma care atunci cand va lumina sa-l poti vedea din toate unghiurile...
Sper ca nu am aberat http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: indicator.JPG

0

#19 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 May 2004 - 09:59 AM

Multumiri tuturor http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Sincer, nu ma asteptam la atata promptitudine http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
In principiu ma descurc cu ce mi-ati trimis. Fac una din scheme si ma apuc de masuratori si experimente.
Eu am un acumulator de 8.4 V. O sa incerc sa pun tensiunea de avertizare pe la vreo 6V. Ar trebui sa fie indeajuns sa aduc dracia la mal chiar si cu un bec aprins pe ea. Sau pun un led cu o prisma, ceva, ca la un led nu conteaza consumul.

Bafta
0

#20 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 28 May 2004 - 10:17 AM

Daca nu ti se pare prea complicat demonteaza partea optica a unui pointer si ia doar dioda LASER cu placuta ei (e si un rezistor acolo). In mod sigur pe aia o vezi de la mare distanta si merge alimentata fara nimic in plus pe la 5V.
Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#21 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 May 2004 - 11:30 AM

Super misto ideea. Evident ca nu e complicat.
Merci
0

#22 Useril este offline   RealAlex 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 102
  • Inregistrat: 19-March 03

Postat 28 May 2004 - 11:48 AM

Acest timp de avertizare nu cred ca o sa dea roade.. totushi nu cred ca iesi cu barcutza cand e seara afara... cel mai simplu ar fi sa faci ceva, un fel de ministeguletz care se va ridica (asta in mod sigur iti va atrage atentzia de la multi metri), legi pe un servo un betzishor la care in capul lui pui o bucatica de panza de culoare vie, cand ationeaza servo se ridica steguletzu shi tragi repede la mal http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/biggrin.gif (scuze aberatiile )

Cu respect, Alexandru B.
0

#23 Useril este offline   bitex 

• MEGA Membru
  • Grup: MODERATOR
  • Postari: 5664

Postat 28 May 2004 - 12:11 PM

Simplu ar fi si sa ai un model electric mic cu care sa mergi sa-l aduci la mal pe ala avariatu', dar si mai simplu ar fi sa stii ce pui pe model si sa aduci la mal, la timp. Mia bine doua scurte decat una lunga, incompleta...

PS. M-am referit la lansari la apa...

Aceasta postare a fost editata de bitex: 28 May 2004 - 12:39 PM

Adresa email: bitex25@yahoo.com
Telefon: 0721 385365
0

#24 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 28 May 2004 - 12:35 PM

...simplu ar fi sa faci ca toti...sa stii din timp cat poti miza pe acumulatori!!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#25 Useril este offline   Butterfly 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 28 May 2004 - 01:08 PM

Mai simplu e sa fac o baie, nu? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif
Si asha vin caldurile http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/wink.gif

Bafta
0

#26 Useril este offline   Marinaru 

• GOLD MEMBER
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2989
  • Inregistrat: 20-April 02

Postat 28 May 2004 - 01:21 PM

Cat timp vei practica navomodelism, vei face si bai de voie-de nevoie...e ca si cand ai lucra cu miere si nu te-ai linge pe degete!
Emitatoarele moderne pot fi setate sa avertizeze sonor la un anumit interval de timp...sau poti sa legi un ceas desteptator!!!
Magelan,
Cu rabdare si ciocan.
0

#27 Useril este offline   GIGI 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 995
  • Inregistrat: 13-January 03

Postat 28 May 2004 - 04:39 PM

Vad ca ai primit destule variante.
La prima schema in loc sa pui cateva mii de diode de ce nu folosesti un stabilizator care este doar o sompla piesa si nu ai bataie de cap.
im loc sa aprinzi un bec care consuma cat un tractor mai bine faci un emitator simplu su doi tranzistori si becu il ai la mal si il alimentezi din alta baterie.

cauta pe aici ca acum ceva timp am pus eu nuste scheme de radiocomenzi foarte simple cu tranzistori. Schemele erau toto din carte de modelisam si se foloseau chiar la barci.
Tu folosesti schema invers adica pui emitatorul pe model si receptorul la tine.
Consuma putin si esti si avertizat deci nu mai faci baie.
0

#28 Useril este offline   Incepator 

• Incepator
  • PipPip

Postat 22 June 2004 - 09:12 AM

http://www.ncws.com/rcrock/lowbat3.htm
Varianta asta cred ca este ideala:
http://www.ncws.com/rcrock/lowbat.htm
http://www.ncws.com/...ck/electron.htm
asta este site-ul ,este interesant ptr. domeniul vostru

Aceasta postare a fost editata de Incepator: 22 June 2004 - 09:19 AM

0

#29 Useril este offline   Incepator 

• Incepator
  • PipPip

Postat 23 June 2004 - 10:51 AM

Chiar nu spune-ti nimic sau am aberat cu schema propusa? :D
0

#30 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 23 June 2004 - 08:58 PM

Sunt foarte bune schemele . Dar nu stiu in ce masura se aude semnalul acustic , cred ca nu se aude la mai mult de 43 m . Si circuitul TC54 nu prea il vad prin oferte de componente electronice.

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 26 June 2004 - 11:36 PM

0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu