Modelism - RHC Forum: Servo Cuplate ! - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

Servo Cuplate ! Pentru modele : Mari !

#1 Useril este offline   ARU 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 1427
  • Inregistrat: 15-February 08
  • Interests:aero

Postat 24 August 2009 - 10:10 PM

Opinii !

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: _BYU5wW__mk___KGrHgoOKkUEjlLmVpKoBKg8_t2ewQ___12.jpg

0

#2 Useril este offline   nch 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1121
  • Inregistrat: 13-September 07

Postat 24 August 2009 - 10:36 PM

Dar de ce nu un singur servo sanatos?
0745.356.013

Bucuresti/Rahova
0

#3 Useril este offline   zgr_44 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1324
  • Inregistrat: 02-February 07

Postat 24 August 2009 - 11:52 PM

Vezi postareanch, la Aug 24 2009, 11:36 PM, a spus:

Dar de ce nu un singur servo sanatos?

Pentru ca daca iti pica un servo....mai ramai cu unul....unul sanatos daca pica ramai cu NIMIC....ma rog ramai cu lemne de foc din fostul model.... :(
Lucrurile sunt simple.......noi le complicam...
0

#4 Useril este offline   nch 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1121
  • Inregistrat: 13-September 07

Postat 25 August 2009 - 03:29 AM

Eu cred ca 2 servo cuplate se uzeaza mai repede decat unul singur... servourile nu vor fi perfect sincrone (chiar identice fiind) ..se vor uza angrenajele ...
Problema pare sa fie similara cu situatia unui automobil caruia ii cuplezi tractiunea integrala pe asfalt in conditii normale de drum... (ma refer la tipurile vechi de 4X4)
Dar daca tot a venit vorba (si este posibil tehnic) as merge pe varianta o electronica si 2 motoare ...adica sa anulezi partea electronica a unuia dintre servo-uri

Imi dau si eu cu presupusul ca nu ma pricep grozav..

Intrebare : Ce se intampla cu 2 servouri alimentate dar fara semnal? eu stiu ca isi fac de cap ....nu?

Aceasta postare a fost editata de nch: 25 August 2009 - 03:33 AM

0745.356.013

Bucuresti/Rahova
0

#5 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 25 August 2009 - 04:00 AM

daca receptorul e calitativ cand i se da curent fara semnal va intra in hold sau failsafe, nu o va lua razna. Personal n-am mai vazut receptoare care s-o ia razna fara semnal la aero de pe vremea cand foloseam R700...

De obicei se folosesc 2 servouri pe o suprafata la avioanele mari si foarte mari unde nu se preteaza folosirea servourilor jumbo si pentru rendundanta. Ai intuit bine ca acele 2 servouri se vor manca unul pe altul si de aceea sunt sisteme de sincronizare a servourilor legate in serie asa numite servo matchbox (vezi http://www.horizonhobby.com/Products/Defau...ProdID=JRPA900). Se poate face asta si mecanic dar doar cu servouri identice ideal digitale cu deadband cat mai mic iar setup-ul mecanic cat mai precis posibil.

Aceasta postare a fost editata de Calin: 25 August 2009 - 04:03 AM

0

#6 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 25 August 2009 - 09:05 AM

Se poate realiza mecanic ce ai facut tu acolo fara sa se manance cele 2 servouri dar mecanica trebuie sa fie impecabila si cele 2 servouri sa fie reglate la capat perfect. Sa zicem ca capatul de cursa il reglezi din statie punand cele 2 servouri pe canale diferite.

Metoda care mi-a fost descrisa e destul de simpla. Peste cele 2 eche ale servourile se pun rondele de textolit sau chiar echele rotunde cu care vine servoul. La inceput nu le legi de echele de pe servo . Aranjezi mecanica cu tijele sa fie ok.. si dupa aia dai gaura in rondele si prinzi cu suruburi de echele de dedesubt astfel incat sa fie la 0 perfect fara sa puna niciun fel de stres pe servo... Capatul de cursa il reglezi din statie. In teorie asa ar trebui sa functioneze. pt ca dintii aia care sunt pe servo direct nu se potrivesc la fix si daca ai lungime diferita la tijele dintre cele 2 servouri nu mai iese la capat...

E ceva de reglat dar functioneaza. Daca nu le reglezi perfect o sa consume ca la balamuc ca se impiedica unele pe celalate si te intrebi de ce dupa 2 zboruri ai ramas fara curent sau de ce din cand in cand receptorul intra in failsafe...

Oricum nu e mare filozofie si se folosesc frecvent la giant scale 2 servouri legate asa si mi se pare o idee buna daca ai un avion mare... Daca nu .. cele 2 servouri care costa si ele 15-20 de euro.. pot fi inlocuite cu un servo de 40-50 de euro care "trage" singurel de directie cat trebuie fara sa treci prin reglajul asta care e destul de migalos.

Bafta..

PS : Ar fi bine sa masori curentul consumat dupa ce termini de reglat ca sa fi sigur ca n-ai surprize.
DT
0

#7 Useril este offline   Red Sky 

• Gold Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 935
  • Inregistrat: 15-March 06

Postat 25 August 2009 - 09:35 AM

Daca ai nevoie de forte pana in 20-24kg, foloseste doar unu si bun.
Daca nu, merg si 2 printr-un matchbox sau programate.

Vezi mai jos 3x 24kg, sistem care merge perfect.

Imagine atasata: 2009_0510_A_51_0044.jpg

PS
Curentul consumat nu trebuie neaparat masurat. Daca ai ajuns sa pui mai multe servo in paralel, inseamna ca folosesti doar digitale iar acestea la cea mai mica rezistenta intalnita, incep sa bazaie. Trebuie sa construiesti parghiile perfect fara bazaituri pe toata cursa servourilor.

Calin zicea una buna mai sus: deathband-ul trebuie sa fie cat mai mic si identic!

Totusi la ce vrei sa folosesti asa ceva? Pana la 50cc (inclusiv) nu e nevoie.

Aceasta postare a fost editata de Red Sky: 25 August 2009 - 09:43 AM

www.redsky.ro
0

#8 Useril este offline   ARU 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1427
  • Inregistrat: 15-February 08
  • Interests:aero

Postat 25 August 2009 - 11:10 AM

Vezi postareaARU, la Aug 24 2009, 11:10 PM, a spus:

Opinii !

...sunt de pe net...

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: _BYU5wW__mk___KGrHgoOKkUEjlLmVpKoBKg8_t2ewQ___12.jpg

0

#9 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 11:13 AM

Vezi postareaRed Sky, la Aug 25 2009, 10:35 AM, a spus:

Daca ai nevoie de forte pana in 20-24kg, foloseste doar unu si bun.
Daca nu, merg si 2 printr-un matchbox sau programate.

Vezi mai jos 3x 24kg, sistem care merge perfect.

Atasament 2009_051..._51_0044.jpg

PS
Curentul consumat nu trebuie neaparat masurat. Daca ai ajuns sa pui mai multe servo in paralel, inseamna ca folosesti doar digitale iar acestea la cea mai mica rezistenta intalnita, incep sa bazaie. Trebuie sa construiesti parghiile perfect fara bazaituri pe toata cursa servourilor.

Calin zicea una buna mai sus: deathband-ul trebuie sa fie cat mai mic si identic!

Totusi la ce vrei sa folosesti asa ceva? Pana la 50cc (inclusiv) nu e nevoie.

Asa zic si io.. nu folosi decat daca ai nevoie cu adevarat. La extra aia mica cum ai facut ? Ca am inteles ca nu erau programate... Sau ma insel ?
DT
0

#10 Useril este offline   Red Sky 

• Gold Member
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 12:11 PM

Vezi postareaZOD, la Aug 25 2009, 12:13 PM, a spus:

La extra aia mica cum ai facut ? Ca am inteles ca nu erau programate... Sau ma insel ?

La extra aia mica le-am pus pe canale diferite cu EPA. dar trebuie facute link-urile cu o precizie de 0.1mm.
www.redsky.ro
0

#11 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 12:39 PM

Vezi postareaRed Sky, la Aug 25 2009, 01:11 PM, a spus:

La extra aia mica le-am pus pe canale diferite cu EPA. dar trebuie facute link-urile cu o precizie de 0.1mm.

Scump esti la vorbe ....
DT
0

#12 Useril este offline   Red Sky 

• Gold Member
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 12:43 PM

Pai nu erau programate. Doar Subtrim si End Point Adjustment.
www.redsky.ro
0

#13 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 02:19 PM

Vezi postareaRed Sky, la Aug 25 2009, 01:43 PM, a spus:

Pai nu erau programate. Doar Subtrim si End Point Adjustment.

Si aveam dreptate cu rondelele alea .. asa se pun ? cum ai facut ala cu o precizie de 0.1 mm ?
DT
0

#14 Useril este offline   Red Sky 

• Gold Member
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 04:13 PM

Da, ai dreptate cu rondelele. Trebuie bine centrate iar precizia de 0.1mm se aplica la lungimea tijelor de legatura. Diferenta dintre ele sa fie cat mai mica.
www.redsky.ro
0

#15 Useril este offline   charlie 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 765
  • Inregistrat: 31-May 04

Postat 25 August 2009 - 04:22 PM

Se mai poate face o smecherie...da tre sa fii dibaci si sa ai chef de ceva cercetare.

Duci cursorul potentiometrului din primul servo in locul potentiometrului din al doilea servo.
Incerci asa vezi daca merge. TEORETIC servo-ul fara potentiometru face EXACT ce spune cel cu potentiometru avand aceeasi "senzor" de pozitie. Daca servo sunt digitale va merge perfect ca pozitionare.
Este mai mult o idee care merita incercata.

Tot ca idee...servo la care scoti potentiometru are defapt doar cursorul intrerupt si cu firul respectiv mergi in al doilea servo.

Inainte de asta trebuie vazut daca capetele potentiometruli sunt - si + 5V aceleasi ca si cele de la receptor.

Succes.
0

#16 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 04:37 PM

cred ca in esenta aia face matchbox-ul... nu stiu daca firul de data este cu feedback dar presupun ca pe langa aia, monitorizeaza voltajele pe servouri si-i da comanda pana voltajele ajung identice... e doar o presupunere.

0

#17 Useril este offline   Red Sky 

• Gold Member
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 05:47 PM

Vezi postareaCalin, la Aug 25 2009, 05:37 PM, a spus:

cred ca in esenta aia face matchbox-ul... nu stiu daca firul de data este cu feedback dar presupun ca pe langa aia, monitorizeaza voltajele pe servouri si-i da comanda pana voltajele ajung identice... e doar o presupunere.

Asa e. Adica doar o presupunere http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/tongue.gif

Matchbox-ul doar modifica subtrimul si epa.
www.redsky.ro
0

#18 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 August 2009 - 07:21 PM

adica e doar un cablu Y mai smecher? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif

0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu