Modelism - RHC Forum: Barca de nadit tip monococa cu 2 cuve - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Barca de nadit tip monococa cu 2 cuve cum sa o contruiesti de la zero

#1 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 166
  • Inregistrat: 02-June 08

Postat 24 May 2009 - 07:09 PM

Din ce am "studiat" de ceva vreme p'aci si pe aiurea si manat de "sentimente" constructiv-mestesugaresti , am constatat ca in cazul unei barcute de nadit "home-made" , se pot gasi aproape toate componentele specializate (servouri , axe , tuburi port-elice, variatoare de turatie, motorase, acumulatori, etc) in cadrul magazinelor on-line specializate pe radio-modelism , si totodata mare parte din ele se pot usor inlocui cu componente "ne"specializate , avand cu totul alta destinatie decat modelismul (motorase de aeroterma, stergator parbriz,bormasina, etc in locul celor "navo") sau exista in comert kituri de asamblat acasa , mai ieftine si mai accesibile decat cele "ready-made" ( variatoare de turatie, BEC-uri, ) DAR! o mica parte se gasesc NUMAI in cadrul magazinelor specializate (servouri, statii radiocomanda, ) si n-avem de ales decat de a le achizitiona de aici; insa cel putin una din componentele majore nu se gasesc nici in magazine specializate (din Romania!) nici pentru alte utilizari (in alte tipuri de magazine) , solutiile relativ rationale fiind de a le realiza "home-made" sau de a le achizitiona le la altii care la randul lor le manufactureaza acasa.
In aceasta categorie , includ desigur : coca viitoarei posibile barcute de nadit.
Deci ce variante am avea in Ro. , in vederea achizitionarii unei coci?
. 1- adaptarea unor coci de la barcute de jucarie , dar pentru asta vom trebui sa cumparam chinezaria cu electrica cu tot, platind un pret relativ mic dar apoi constatand ca respectiva coca este departe de cerintele pe care ar trebui sa le indeplineasca , iar unele componente pe care speram sa le refolosim in continuare se vor dovedi perfect inutile si nefiabile. Vad multe "dracii" , cataramane de viteza dotate cu cuve de nadire , etc transformate peste noapte in barcute de nadit , unele scoase apoi la vanzare cam cu pret dublu fata de cel de achizitie. Nu voi mai comenta aici utilitatea si fiabilitatea acestora.
. 2-achizitia unor coci "home- made" de la cei ce s-au apucat deja de a le produce in serie sau care din varii motive le scot la vanzare pe net. Personal am fost dezamagit de calitatile hidrodinamice si mecanice ale majoritatii acestora , uimit de preturile pretinse de unii , si in sfarsit total "desumflat" cand in cazul unora ce mi-s-au parut acceptabile ca raport calitate pret , am fost informat ca voi putea fi "servit" peste 2 saptamani , "ca e coada mare" etc. Mentionez ca nu am fost total de acord cu unele modele "home-made" care ca si model constructiv forteaza amplasarea cuvelor de nadire mult deasupra centrului de greutate al barcutei , in unele cazuri fiind necesara articularea lor pe un fel de "cocoasa" inaltata in partea din spate a barcutei; cu toate acestea as fi preferat sa dau 200 de lei , intr-o tranzactie "vazut,placut,luat" decat sa ma complic cu varianta nr.3 . Se pare insa ca e cam greu.
. 3-fabricarea unei coci "home made" , acasa "pe genunchi" din materialele aflate la indemana: placaj- greu de procurat si de taiat/lipit , vulnerabil la umiditate , si necesitand planuri si desene tehnice relativ pretentioase ; komatex / forex - greu de procurat dar usor de decupat si lipit , dupa planuri ceva mai "largi" ca si precizie , dar vulnerabile la razele solare si din punctul meu de vedere nesigure in ceea ce priveste rezistenta in timp a lipiturilor la imbinari (adezivii specializati devin casanti in contact cu apa!) , si din "fibra de sticla".
Despre acest caz vom discuta in continuare.

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 24 May 2009 - 07:11 PM

Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....
0

#2 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 May 2009 - 07:32 PM

Caz 3-A: Constructia din panza (fibra) de sticla si rasina epoxidica bicomponenta- este o varianta eleganta si probabil cea mai practica, dar greutatea procurarii componentelor si obligativitatea cumpararii lor in cantitati mari , te obliga pur si simplu la abordarea unei productii in serie a unei asemenea coci. Sincer pana acum n-am gasit o modalitate practica de a cumpara rasina epoxidica in cantitati mai mici de 20 litri (1 bidon) (sa zicem 3-4 litri). Modul de punere in opera a acestui tip de rasina sunt detaliate pe acest site de "picatot" (parca?), deci nu insist.
Caz 3-B: Constructia din chit de rasina poliesterica bicomponenta , gata amestecata cu "fulgi" de fibra de sticla (cu rol de "armare" ) , chit ce se gaseste in marea majoritate a magazinelor de piese auto , in cutii metalice de 0,25 ; 0,50 sau 1,00 kg (uneori 2,00kg) 1 cutie de 1 kg = 26,50 lei
Aceasta metoda este ceva mai greoaie si raportat la fabricarea in serie a cocilor poate ceva mai scumpa , dar pentru a realiza coci in serie mica , (zic eu) este singura cale practica.

In continuare voi descrie pas cu pas modul de realizare si problemele intampinate in realizarea unei asemenea coci , din kit de rasina poliesterica cu fulgi de fibra de sticla , cu dimensiuni aproximative de :
Lungime = 80 cm , latime = 27 cm si înăltime ' 15 cm (pana la nivelul puntii! , fara suprastructura)
Un pui de lup , intr-o noapte cu Luna plina s-a speriat de ea, si a jurat ca dupa ce va creste mare si puternic , o va pandi si o va manca......Dupa 1 an , intr-o alta noapte cu Luna plina , insetat, lupul a vazut Luna in oglinda unui lac.....incordat a sarit cu gura larg deschisa si.............s-a'necat! ....
0

#3 Useril este offline   BillyBoy32 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 756
  • Inregistrat: 18-August 08

Postat 24 May 2009 - 07:44 PM

Bine ai intrat in randurile noastre.
Iti urez succes deplin in constructia navomodelului si asteptam sa vedem cum decurge treaba.
Ca o parere personala ti-as recomanda o latime mai mare a barcutei tale , la 80Cm lungime eu as face-o de 32-35Cm latime....dar e decizia ta.
Spor la bricolat.
0

#4 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 4508
  • Inregistrat: 02-December 03

Postat 24 May 2009 - 09:45 PM

...KIT si CHIT sunt 2 notiuni total diferite !!!
...tabula crasa, mortua est!
0

#5 Useril este offline   amador 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 802
  • Inregistrat: 29-March 08

Postat 25 May 2009 - 06:02 AM

nu stiu ce ai cu modelul lui marian dar aceea cocoasa ,,amplasata" sa stii ca nu afecteaza cu nimic stabilitatea barcii(gandestete la o nava ce transporta containere;cat are pescajul fata de inaltimea vasului) in schimb cred ca este cel mai simplu si mai eficient mod de basculare,si nu stiu de unde ai dedus tu ,,centrul de greutate"al acelui model(tot cu ajutorul ''programelului"???) :) ...apropo stii cum se lucreaza cu acel program de proiectare? :angry2:
...iar daca ai nevoie de cateva kilograme de rasina, fibra ,gelcoat te pot ajuta eu.

Aceasta postare a fost editata de amador: 25 May 2009 - 06:05 AM

Teorie este atunci cand stii totul, dar nu merge nimic.
Practica este cand toate merg, dar nu stii de ce.
Montajele mele imbina teoria cu practica: nu merge nimic si nu stiu de ce.
0

#6 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 08:43 AM

Vezi postareaamador, la May 25 2009, 07:02 AM, a spus:

nu stiu ce ai cu modelul lui marian dar aceea cocoasa ,,amplasata" sa stii ca nu afecteaza cu nimic stabilitatea barcii(gandestete la o nava ce transporta containere;cat are pescajul fata de inaltimea vasului) in schimb cred ca este cel mai simplu si mai eficient mod de basculare,si nu stiu de unde ai dedus tu ,,centrul de greutate"al acelui model(tot cu ajutorul ''programelului"???) :) ...apropo stii cum se lucreaza cu acel program de proiectare? :huh:
...iar daca ai nevoie de cateva kilograme de rasina, fibra ,gelcoat te pot ajuta eu.

1 N-AM NIMIC cu modelul nimanui !!! (mai ales ca as fi mare ipocrit sa critic o chestie realizata PRACTIC din punctul de vedere al unuia care are de gand sa realizeze una mai buna dar se afla in stadiul TEORETIC) Nu stiu al cui este modelul "cu cocoasa" dar ce m-a impresionat a fost inventivitatea bascularii a 2 cuve cu un singur servo (filmulet YouTube). Deci sincer , felicitarile mele autorului! Totusi , daca 2 oameni au aceeasi parere , unul dintre ei devine inutil!
Pur si simplu mi-am justificat motivele (sincere!) pt care am hotarat sa fac eu o coca. (Recunosc ca am cochetat cu ideea de a lua una gata facuta model "Marian"!)

2 "nava" ce transporta containere are minim 50 000 tone dwt , fata de 0.001 cat o barcuta de nadit. Asta inseamna mai babeste, ca un val de 6-10 metri o afecteaza mai putin (vizavi de cca 15-20 metri cu cat se ridica nivelul puntii deasupra apei) decat un val de 0.3 metri in cazul unei barcute (cu cca 15 cm intre nivelul apei si punte! Deci " Compareson n'est pas reson" (comparatia nu este (intotdeauna) rezonabila!)

3 intradevar modul de basculare este ingenios si simplu

4 n-am planurile respective bagate in "programel" ca sa-i pot CALCULA centrul de greutate , deci chiar l-am dedus , in sensul ca l-am aproximat teoretic. N-am sa comentez aici , dar este logic ca orice masa sau volum situate "mult" peste nivelul apei genereaza instabilitate (in cazul de fata si ruliu si tangaj) , iar "greutatea" plasata sub nivelul apei genereaza stabilitate .

5"stii cum se lucreaza cu acel program de proiectare?" stii..asta e cum ai intreba daca stiu sah?! Raspuns DA! stiu cum se muta piesele! Cu programelul sunt la nivel de " talpa gastei" spre "genunchiu'broastei". Mie personal mi-a ajuns sa adaptez un proiect existent "demo" . Asta nu inseamna ca l-am copiat pur si simplu, ci l-am modificat nitel sa corespunda cerintelor mele.

6- multumesc pentru solicitudine! Foarte probabil sa apelez la tine , mai ales ca si pe asta din kit (aolica adeka "chit") poliesteric as vrea sa aplic un strat de gelcoat. Keep in touch !
0

#7 Useril este offline   amador 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 09:16 AM

ca sa iti raspund pe limbajul tau:
1-daca Marian iti accepta oferta de 200 lei probabil ca acum ii faceai reclama :D
2-chestia cu ipocrizia mai analizeaz-o!!!....dupa ce ai criticat ,,cocoasa" lui Marian ai recunoscut ca ai vrut sa o cumperi...cum se cheama asta?!!! :huh:
3-mai informeazate...15-20 de metri?!!!!.......da ce e aia?....mini-port container? :)
4-si daca tot ai dedus sa stii ca aceea cocoasa cantareste maxim 300 de grame iar centrul de greutate este dat de motor si acumulator care se afla la limita de jos si cantaresc cam 3 kg
5-e mai simplu de spus :nu nu stiu cum se lucreaza cu acel program ...decat sa ne lasi impresia ca te cam descurci in el(ptr proba daca vrei iti trimit o schita sa imi faci si mie calculul de rezistenta hidrodinamica) :D
6-cand ai nevoie de fibra cauta-ma si te trimit la un atelier unde poti lua si la kg sau care iti pot turna barca
0

#8 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 09:17 AM

Vezi postareaipsihi, la May 24 2009, 10:45 PM, a spus:

...KIT si CHIT sunt 2 notiuni total diferite !!!

:huh: Asa e , Ipsi! Mea culpa!

kit de reparatii auto ce contine chit bicomponent pe baza de rasina poliesterica cu fulgi de fibra de sticla
0

#9 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 09:53 AM

Vezi postareaFreigeboren, la May 25 2009, 10:17 AM, a spus:

:huh: Asa e , Ipsi! Mea culpa!

kit de reparatii auto ce contine chit bicomponent pe baza de rasina poliesterica cu fulgi de fibra de sticla

...KIT de reparatii auto contine 0,25mp de tesatura de fibra sticla 300gr/mp si 250gr de rasina +plus intaritor,si se foloseste la repararea mastilor auto, portierelor sau caroseriilor din fibra, celalalt este CHIT poliesteric fibrat sau standard , cu el nu se fac coci ,eventual se acopera imperfectiunile in vederea obtinerii unor suprafete perfecte!!!
0

#10 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 10:44 AM

Vezi postareaamador, la May 25 2009, 10:16 AM, a spus:

ca sa iti raspund pe limbajul tau:
1-daca Marian iti accepta oferta de 200 lei probabil ca acum ii faceai reclama :D
2-chestia cu ipocrizia mai analizeaz-o!!!....dupa ce ai criticat ,,cocoasa" lui Marian ai recunoscut ca ai vrut sa o cumperi...cum se cheama asta?!!! :huh:
3-mai informeazate...15-20 de metri?!!!!.......da ce e aia?....mini-port container? :)
4-si daca tot ai dedus sa stii ca aceea cocoasa cantareste maxim 300 de grame iar centrul de greutate este dat de motor si acumulator care se afla la limita de jos si cantaresc cam 3 kg
5-e mai simplu de spus :nu nu stiu cum se lucreaza cu acel program ...decat sa ne lasi impresia ca te cam descurci in el(ptr proba daca vrei iti trimit o schita sa imi faci si mie calculul de rezistenta hidrodinamica) :D
6-cand ai nevoie de fibra cauta-ma si te trimit la un atelier unde poti lua si la kg sau care iti pot turna barca

1- asa e! (totusi nu cred ca-i faceam reclama!) Eu as fi vrut numai partea inferioara fara capac si cuve la un pret redus corespunzator. Sau intreaga si probabil din comoditate as fi adaptat-o in starea sa initiala.

2- nu e cazu"! daca eram ipocrit pur si simplu nu recunosteam! q.e.d ! PS : Sper ca nu vrei sa-mi transformi topicul intr-o disputa cu dl.Marian! Lasa-l mai bine pe el , sa arunce "prima piatra"!

3- cred ca unii de pe aici se cam "agata" cu disperare de amanunte tehnice sau sintactice care nu au treaba cu scopul topicului. AXIOMA: Nu se poate compara hidrodinamica unei nave de peste 50 000 tone cu a unui navomodel si GATA!

4-mi-e teama ca ne gandim la chestiuni diferite , Dar dupa ce-i atasezi 2 cuve cu cate 1 kg nada in fiecare si in ele pui si monturile care prin intermediul firelor exercita si ele ceva forte "laterale" ? Dar dupa ce basculezi una si mai tre sa parcurgi ceva pana la bascularea celei de-a doua? ATENTIE ! N-am spus ca sistremul nu e bun! Sau cine stie ce alta parascovenie! Doar ca e loc de mai bine!

5- bine! sa taiem nodu'gordian: NU , NU STIU CUM SE LUCREAZA CU "ACEL" ROGRAM ! decat sa las impresia bla bla bla.. si drept dovada (ti-am luat marmelada!) am sa postez (oricum voiam sa fac asta) planurile barcutei facute in programul cu care NU stiu lucrez:

na!: http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/7/

http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/9/

http://www.99poze.ro...e_la_A_la_Z/10/

se observa ca am plecat de la un model "demo" de yacht deci "portbagaju' " l-am ignorat dar a trebuit sa-i adaug proeminenta prin care trece axul portelice (in programul pe care nu-l cunosc se cheama "crease")

si inca! : http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/4/

http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/5/

profil : http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/2/
http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/1/
http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/3/

iar vederea de sus : http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/6/

"programul" pe care nu-l cunosc mai afiseaza grafic si o gramada de dracii, linia apei la o anumita greutate prestabilita, distributia longitudinala a portantei cocii, etc dar se aglomereaza rau desenu si nu mi-a dat prin cap sa fac captura la asa o chestie, dar promit sa revin cu una , asa de amoru'artei! (amadoru'artei!)

Si apoi matrita rezultata dupa planurile de mai sus: http://www.99poze.ro/SilentWhale/

si diseara pun si pozele cocii rezultate in varianta bruta, ca acu m-am nervozat!

"(ptr proba daca vrei iti trimit o schita sa imi faci si mie calculul de rezistenta hidrodinamica) :D "- n-ar fi mai bine , "pentru proba " sa-ti fac (cadou) o barcuta cu tot cu schite si calcule de "rezistenta hidrodinamica"? Chiar nu esti pretentios!

Programul este conceput pentru proiectare semi-profesionala , mult prea pretentioasa pentru ce avem noi nevoie. Sa incepi proiectarea unei coci de la zero, cand gasesti deja 8 modele "prefabricate" din care 3-4 foarte apropiate de modelul cautat ar fi un caz de sado-masochism , si pe mine chiar nu ma "roade curiozitatea"!

6- eu-s din Campina, si da s-ar putea sa am nevoie de rasina epoxidica , dar depinde de unde si cu cat. Deci intr-un final nefericit totul se reduce la rentabilitatea economica a gestului cu pricina.

PS Mersi pentru rapiditatea raspunsului!
0

#11 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 11:46 AM

Vezi postareaipsihi, la May 25 2009, 09:53 AM, a spus:

...KIT de reparatii auto contine 0,25mp de tesatura de fibra sticla 300gr/mp si 250gr de rasina +plus intaritor,si se foloseste la repararea mastilor auto, portierelor sau caroseriilor din fibra, celalalt este CHIT poliesteric fibrat sau standard , cu el nu se fac coci ,eventual se acopera imperfectiunile in vederea obtinerii unor suprafete perfecte!!!

Dar eu tocmai ce am facut o coca chiar ca baiatu' asta de aici: http://www.rhc.ro/fo...showtopic=22917 !

De ce zici ca "cu el nu se fac coci" ? E adevarat este mult mai greu de pus in opera , pute de rupe si se intareste in 3-5 minute, dar altfel?

Ma faci curios cu kitul de reparatii auto. Initial asa ceva am cerut da' gagica a zis asa: Am 2 feluri , unu cu tesatura etc m.p. si altul "cu fibra de sticla inclusa" care era si ceva mai ieftin.

Poti sa-mi spui cam cat este consumul de rasina (epoxi) si panza de fibra de sticla la o coca (numai partea inferioara) model "Ipsihi nr.1" ?
0

#12 Useril este offline   Elicopter 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Postari: 565
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 25 May 2009 - 04:09 PM

Cu ce progam ai facut grafica ?
Ceea ce cauti aceea gasesti
0

#13 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 04:33 PM

Vezi postareaFreigeboren, la May 25 2009, 11:44 AM, a spus:

6- eu-s din Campina, ...

...asa se explica faptul ca bati campii, locatia ....!!!
...programul se numeste Delftship, este gratuit iar coca prezentata de el este un sample inclus in program!!!
0

#14 Useril este offline   Nemernic 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 314
  • Inregistrat: 27-April 09

Postat 25 May 2009 - 04:35 PM

Vezi postareaipsihi, la May 25 2009, 05:33 PM, a spus:

...programul se numeste Delftship, este gratuit iar coca prezentata de el este un sample inclus in program!!!

Buna asta ... buna .. buna :unsure:
1) Esti pe net
2) Esti pe forumul rhc.ro
3) Imi citesti semnatura
5) Nu ai observat ca lipseste punctul 4
6) Tocmai ai verificat daca exista punctul 4 sau nu
7) Zambesti, sau chiar razi

0729 618 393
0

#15 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 05:28 PM

Vezi postareaipsihi, la May 25 2009, 05:33 PM, a spus:

Asa e Ipsi! Iar m-ai prins!!! e programu' ala gratuit DELFTship ! chiar colea scrie asta : http://www.99poze.ro...pt_mincinosi/2/ dar stii ceva ? Daca lucrezi in el , dupa ceva timp cand incerci sa salvezi, NU TE LASA! si nici sa EXPORTI ce-ai lucrat. Dar ai dreptate este "gratuit" de aia scrie "Demo" pe el , nu-i asa?!

Daca esti in cunostinta de cauza (si nu doar bati apa ('n piua)) , te rog respectos sa postezi si tu "poza" aia cu "sample-u'" din programul "gratuit" Delftship , "prezentata" de mine , sa vedem asemanarea.

Si apropo de "locatie" , sa stii , chiar daca sunt mai aproape de munte ca tine , nu e cazu' sa-ti risipesti munitia pe aci, pentru ca eu nu umblu cu "brasoave"!

PS Ai uitat sa-mi spui de ce "nu se fac coci" cu rasina poliesterica ? Mai bine concentreaza-te pe asta!

pt . armador , etc uite aici diverse "ecrane" cu linii critice, centru de greutate si calcule hidrodinamice, si cu asta inchei aici aceasta disputa .

http://www.99poze.ro...tru_carcotasi_/

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 25 May 2009 - 05:34 PM

0

#16 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 05:52 PM

...nu se fac coci din CHIT POLIESTERIC, casca bine ociolarii cand citesti posturile mele si apoi arata-mi unde am zis eu ca nu se fac coci din rasina polisterica!!!

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 25 May 2009 - 05:55 PM

0

#17 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 06:30 PM

PASUL nr.1 Proiectarea cocii

Pornind de la dimensiunile uzuale constatate la alti "tovarasi de suferinta" si coroborate cu dimensiunile altor componente (acumulatorul) cat si a necesitatilor legate de stabilitate si de portanta a cuvelor , am acut ca tel realizarea unei coci cu : L=80 cm , l= 30 cm si h= 18 cm. Nu s-a pus problema unor studii complicate de hidrodinamica sau alte ghidusii, ci numai de gasirea unui program de proiectare ceva mai facil si mai usor de utilizat de catre un incepator. Am incercat o serie de softuri de gen : Hullform , Carene2008 , BioDesign , SailcutCAD, Kayac020518 , dar cel mai potrivit mi-s-a parut a fi o varianta gratuita a lui DELFTship (care nu se cheama asa!). In acesta exista 8 "sample" uri dintre care am ales un yacht caruia i-am modificat dimensiunile dupa dorinta si i-am atasat "chila" adica profilul longitudinal prin care va trece tubul portelice si care genereaza si ceva stabilitate anti-ruliu. "obectul" se cheama "crease" si se introduce dintr-un submeniu al programului.
Desi am incercat sa asamblez o matrita de coca din profile suprapuse orizontal , nu am reusit sa respect simetria laterala asa ca in acest caz am hotarat sa fac profile transversale , printate pe foi A4 , tranpuse cu indigo pe foaie de polistiren , decupate si lipite in ordinea corecta, pe o suprafata plana si de-a lungul unei linii drepte. Asta m-a obligat sa reduc latimea cocii la 28 cm, ca sa incapa fiecare sectiune pe o pagina A4 (L=29cm) iar inaltimea a ajuns undeva la 16 cm.
Sectiunile le-am materializat prin exportarea intr-un format "prietenos" a urmatoarei figuri:
http://www.99poze.ro...de_la_A_la_Z/5/
(in partea superioara am "indreptat" capetele ce tindeau sa se curbeze exagerat catre exterior , iar ultimele 2 sectiuni le-am ignorat deoarece reprezinta profilul clasic al uni yacht de agrement , cu trepte, etc)
sectiunile respective le-am separat in 2 pagini "fata" si "spate" unde le-am copiat in oglinda si pozitionat simetric in MS Paint, evidentiind linia puntii si mediana ei. Odata tiparite , le-am copiat pe fiecare pe o foaie de polistiren expandat cu indigo si pix si le-am decupat cu un fir cald de nickelina. Se pot decupa satisfacator de precis si cu o panza subtire de bomfaier sau cu traforaj.
Pe un carton am trasat o linie de cca 90 cm , cartonul l-am pus pe o suprafata dreapta si pe el am aliniat in ordine sectiunile rezultate asa incat mercajele de la jumatatea fiecarei sectiuni sa se afle pe linia de pe carton. Sectiunile le-am lipit apoi una de alta cu aracet si in ele am mai bagat niste tepuse de friptura (ca niste scobitori de lemn dar lungi de cca 15 cm) S-au lipit cam dupa o zi , rezultand un profil "in trepte", pe acesta am completat cu ipsos , obtinand astfel forma de matrita bruta. Urmeaza poze.....
0

#18 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 06:54 PM

Vezi postareaipsihi, la May 25 2009, 06:52 PM, a spus:

...nu se fac coci din CHIT POLIESTERIC, casca bine ociolarii cand citesti posturile mele si apoi arata-mi unde am zis eu ca nu se fac coci din rasina polisterica!!!

Draga domnule Ipsi! nu va enervati va rog ! Asa o fi, cum zici mata, o sa casc mai bine ocikii cand citesc posturile tale ! (Si de-o fi vorba de Postul Pastelui!)
Vaz ca totusi ai DelftShip dar nu pricep ! Cum l-ai instalat gratuit? Ai salvat/exportat ceva din el? Sampleul in discutie ar fi deci asta: http://www.99poze.ro...pt_mincinosi/1/

dar oare nu cumva se deosebeste nitel de "coca pe care am descris-o"? N-am zis ca am "proiecta-o" de la zero ci ca am adaptat un "sample" la scopul meu. Scrie chiar deasupra ! Dar de aici pana la a spune despre cineva ca " bate campii deoarece este din Campina" si al aluziona discret de superficialitate si plagiat e ceva cale nu crezi?
Si pana la urma cozii , fa-ma sa inteleg: Tu ce intelegfi prin CHIT POLIESTERIC ?

(acum deja am trac; poate peste 2-3 postari o sa-ti "intorci" iara vorba cu "rasina poli-sterica" - deci "poli" inseamna " mai multe" iar "steri" reprezinta o unitate de masura a volumului aparent al lemnului de foc (de brad ca are si rasina!) "metri-steri"... sau o fi vorba de stearati , da aia nu se prea intaresc sunt un fel de grasimi/ceruri mai tari dar la fel de dure si rezistente ca plastilina.. sa fie vorba de "rasina poliesterica"?
0

#19 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 07:37 PM

PASUL nr.2 Realizarea matritei

sectiune decupata foto: http://www.99poze.ro...re_matrita_1/1/

sectiuni dupa lipire : http://www.99poze.ro...re_matrita_1/2/
http://www.99poze.ro...re_matrita_1/3/

apoi am incarcat cu ipsos partea inferioara a cocii astfel incat sa nu mai am profilul "in scari" ; urmand apoi sa-l slefuiesc intai cu smirghel grosier apoi cu smirghel fin:

http://www.99poze.ro/matrita_bruta/1/

http://www.99poze.ro/matrita_bruta/2/

http://www.99poze.ro/matrita_bruta/3/

.. arata cam naspa , asa neslefuita iar dupa slefuire , ipsosul era cam moale si usor de zgariat asa ca am hotarat sa o imbrac intr-o "camasa " de chit de rasina poliesterica cu fulgi de fibra de sticla , aratand cam asa:

http://www.99poze.ro/matrita_bruta/

Binenteles ca dupa chituirea cu rasina poliesterica a trebui sa o re-slefuiesc , de data asta mai cu sentiment!
ATENTIE! Praful care rezulta este foarte iritant, deci slefuitrea trebuie facuta undeva in aer liber sau spatiu special amenajat si nu tre'sa va scarpinati sau sa dati cu mainile pe la ochi , altfel veti avea o "noapte fierbinte"
0

#20 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 07:40 PM

...ai ghicit, daca totusi pricepeai care e diferenta dintre chit si rasina fie ele si poli-Esterice ,as fi putut crede ca incepi sa dai semne de inteligenta, dar nu-ti mai bate capul cu chestiile astea, sunt pt indivizi maturi!!!
0

#21 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 07:57 PM

.. si ca sa rupem pisica referitor la chit , schit, kit , kix...etc asta e materialul in cauza:

http://www.99poze.ro...ra_de_sticla/1/

si daca cititi cu atentie , pe cutie scrie "fiber glass" adica "fibra de sticla" s-atat! iar pe eticheta cu pretu' scrie
"CHIT SIDER FIBRA"

http://www.99poze.ro...ra_de_sticla/2/

dar de fapt si de drept cutia aia portocalie insotita de un tub cu intaritor, reprezinta un : KIT DE REPARATII AUTO si care contine un CHIT bicomponent = rasina poliesterica + intaritor , dar cu mentiunea ca in rasina poliesterica sunt amestecati si "fulgi" de fibra de sticla deci inlocuind panza de panza de sticla 300gr/mp..bla bla bla..

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 25 May 2009 - 08:03 PM

0

#22 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 08:16 PM

...cu asta m-ai convins categoric, chiar nu doare deloc?!!!
0

#23 Useril este offline   amador 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 08:45 PM

se pare ca nu doare...daca tot vrei o coca ipsihi 1 eu nu am cum sa te ajut dar inreaba-l pe el...poate iti face una...ce zici?...de orientat te-ai orientat bine,chiar super bine....coca aia se parea ca e printre cele mai bune din toate cele create pe aici(inclusiv ipsihi 2)

Aceasta postare a fost editata de amador: 25 May 2009 - 08:55 PM

0

#24 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 08:51 PM

...tre sa stea la coada, dureaza o luna, cand era 2 saptamani nu a vrut!!! :huh:
0

#25 Useril este offline   amador 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 08:52 PM

apropo cu cat dai doar coca ipsi?

Aceasta postare a fost editata de amador: 25 May 2009 - 08:52 PM

0

#26 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 09:01 PM

...200!!!
170 fara cupe si cabina!!!
0

#27 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 09:04 PM

Vezi postareaamador, la May 25 2009, 09:45 PM, a spus:

se pare ca nu doare...daca tot vrei o coca ipsihi 1 eu nu am cum sa te ajut dar inreaba-l pe el...poate iti face una...ce zici?

stiam eu ca sunteti niste draguti si ma bucur ca nu va doare nici pe Ipsi si vaz ca nici pe tine ! Sanatate multa in continuare !

Sigur o sa-l intreb, cand s-o mai linisti pt. ca ultima oara cand l-am intrebat erea cam suparat si m-a cam certat ca sa nu zic ca m-a cam luat la misto) . Fii sigur ca daca stia cum sa trateze cu un asa "indivit imatur" ca mine , o cumparam de la el ! Dar tot raul spre bine! Cine ar mai fi facut acest topic? Observa te rog pasii mici dar siguri facuti de modelism chiar cu contributia voastra!
Compara acest inceput timid :

http://www.rhc.ro/fo...showtopic=22917

cu urmatorul pas adica astea:

http://www.99poze.ro...psi_si_Matador/

ce ziceti , nu va simtiti si voi mandri de aceasta realizare?

Inima mea este alaturi de voi , si cu lacrimi de recunostinta in ochi va multumesc sincer pentru sfaturile constructive pe care le-am primit de la voi, chiar si pe cele mai sarate, acre sau iuti! (dari ce-ar fi viata fara sare si condimente, s-un baharel inainte de culcare?!)

Dupa ce vom descrie impreuna modul de proiectare cu un program pe care nu-l cunosc si modul de "turnare" cu un chit poliesteric care nu trebuie , urmeaza sa discutam realizarea capacului, dar asta mai tarziu! (chiar daca sunt convins ca ardeti de nerabdare si curiozitate!)

Sunteti PRIETENII MEI ! Pa!
0

#28 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 09:08 PM

...si noi te iubim, noroc ca nu am pretentii sa iau pensie de stat, ca promite mult generatia voastra!!!
0

#29 Useril este offline   Freigeboren 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 09:08 PM

Vezi postareaipsihi, la May 25 2009, 10:01 PM, a spus:

...200!!!
170 fara cupe si cabina!!!

Frumooos! Deci daca am deja coca:

http://www.99poze.ro...psi_si_Matador/

atunci cuvele si cabina le dai cu 200-170 = numa' 30 lei??!! Esti chiar ieftin , prietene!

" si noi te iubim, noroc ca nu am pretentii sa iau pensie de stat, ca promite mult generatia voastra!!!"

esti sigur ca nu ma confunzi ?

Surpriza ! Nu sunt "L.E." Sigur ma confunzi !

Aceasta postare a fost editata de Freigeboren: 25 May 2009 - 09:19 PM

0

#30 Useril este offline   ipsihi 

• TARTOR
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 25 May 2009 - 09:11 PM

... si care credeam ca sunt un scump!!!
:huh:
L.E. ...esti inconfundabil, chestie de interpretare!!!

Aceasta postare a fost editata de ipsihi: 25 May 2009 - 09:14 PM

0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi