Modelism - RHC Forum: Elicea Optima - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

Elicea Optima Mutat de la Jurnal de Zbor Craiova

#31 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 244
  • Inregistrat: 20-January 08

Postat 04 June 2009 - 06:36 PM

De trei sti tu. De alea pe care le-am schimbat fara sa mai spun nu mai stii.

Aceasta postare a fost editata de liviu_vladut: 04 June 2009 - 06:39 PM

0

#32 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2284
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Interests:F3A , veliere

Postat 04 June 2009 - 07:27 PM

Vezi postareaave, la Jun 4 2009, 06:02 PM, a spus:

Desigur, de-aia Romulus a dat 15 minute la pila ca sa centreze gaura unei elice APC pe care a pus-o pe Acromaster, acum un an.

Nu trebuia sa faca asta. Elicile Master Airscrew si APC se centreaza in fabrica inainte de gaurire, gaura fiind data automat in centrul de greutate. Uneori, la o elice cu neomogenitati de material, aceasta gaurire excentrica devine vizibila cu ochiul liber.

Eu am luat un pachet de 6 elici APC 12x7 de pe Tower si in afara de una, restul erau gaurite excentric. Am citit apoi pe net si am aflat explicatia. Oricum, cand gaura este data excentric inseamna ca elicea aia are ceva probleme de material si e susceptibila la a se dezintegra la turatii ~ cu cele maxime indicate pe ambalaj.

Aceasta postare a fost editata de ERASER: 04 June 2009 - 07:28 PM

Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#33 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 04 June 2009 - 08:27 PM

APC scrie pe pliantul care insoteste elicea printre altele turatia maxima la care poate functiona o elice (de orice fel):
n=382000/d unde n= turatia ; d=diametrul elicei in cm
si ne spune si de ce: viteza varfului elicei nu trebuie sa depaseasca 200m/s . Intrebarea mea este: la ce bun turatii ridicate la motoarele de capacitate mare daca de ex o elice de 20" nu poate depasi 7500rpm?
0

#34 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1010
  • Inregistrat: 13-December 07

Postat 04 June 2009 - 10:04 PM

Vezi postarealiviu_vladut, la Jun 4 2009, 09:27 PM, a spus:

viteza varfului elicei nu trebuie sa depaseasca 200m/s . Intrebarea mea este: la ce bun turatii ridicate la motoarele de capacitate mare daca de ex o elice de 20" nu poate depasi 7500rpm?

Motoarele mari nici nu pot avea turatii mari. Motoarele de 20 cc au turatie maxima specificata in manual de 9800 rpm, si merg cu elice de maxim 16". La motoarele termice, cu cat turatia creste cresc si fortele exercitate asupra arborelui de catre accelerarea si decelerarea pistonului, care este mai mare deci si mai greu. De aceea turatia maxima e invers proportionala cu dimensiunea motorului, deci si cu capacitatea sa cilindrica.
Ave
0

#35 Useril este offline   florin100% 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2685
  • Inregistrat: 20-June 06

Postat 04 June 2009 - 10:10 PM

exact cum a zis ave...la un motor de 55 benzinar am turatie maxima 6200rpm cu 24x8
"Odata ce ai gustat din mirajul zborului, nu vei mai putea merge pe pamant decat cu ochii ridicati spre cer"

Team Aeropower

0

#36 Useril este offline   blackheart 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 113
  • Inregistrat: 28-May 09

Postat 05 June 2009 - 01:09 AM

elice de 24x8...cred ca e imens avionul.

Poate este elicea dezechilibrata...o sa verific...dar axul(si carcasa, ca e outrunner) sunt foarte putin indoite. Cand am dat cu ea de pamant, incercam ceva de genul touch and go...dar a fost numai touch...:D era la mai mult de jumatate si elicea este foarte dura. Am dat pe beton. Am comandat alt motor deja.

Mersi mult pentru ajutor. Maine dimineata o sa mai fac un zbor de antrenament si daca e vreme buna, in weekend o sa vin la balta verde cu el. Nasol ca am doar un acumulator...trebuie sa-mi iau inca 3-4...pack-uri.
0

#37 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 05 June 2009 - 04:29 AM

Peste tot se recomanda sa se centreze elicile.
Dispozitivul la care ma refeream este:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/wti00...=LXK247&P=7 ,ieftin, eficace si usor de utilizat.
Baftaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

PS. Ai incercat sa prinzi in diferite pozitii elicea?

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 05 June 2009 - 04:31 AM

0

#38 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 June 2009 - 11:59 AM

Multumesc domnule Mitea, exact ala se gaseste si in Romania cu aproape 10 lei (deci o idee mai ieftin).
Ave
0

#39 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 June 2009 - 03:19 PM

O sa ne cumparam si noi, ce sa facem, daca voi spuneti ca e musai. O sa echilibrez cu el elicea plianta a lui Renatoa. O sa verific aparatura de sute de mii de dolari a celor de la APC cu un dispozitiv de 8 lei si o sa-i trag de urechi daca gasesc ceva. Pe site scrie ca sunt deja centrate, dar cine ii crede? Si daca e prost aparatul si mai rau le descentrez? Colac peste pupaza eu mai am si degetele cu bataturi de la caldura letconului. Dar nu-i problema, o sa o tin intre degetele de la picioare.
0

#40 Useril este offline   ERASER 

• Vintage
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2284
  • Inregistrat: 23-March 03
  • Interests:F3A , veliere

Postat 05 June 2009 - 04:18 PM

Elicile vin centrate din fabrica dar nu intotdeauna perfect. Mai pot avea dezechilibrari foarte, foarte mici pe care aparatura lor le considera in limitele tolerantelor. Daca vrei sa fi "mai catolic decat Papa", echilibreaza-le inca o data, dar nu cu dispozitivul de 8 Lei pentru ca ala este gandit in special pentru elici de lemn care aproape intotdeauna sunt dezechilibrate (neomogenitati, fibre mai groase etc). Pentru echilibrari extrem de precise se foloseste un dispozitiv cu lagare magnetice (ex Top Flite, cauta pe Tower).

Probabil ca tu ai axul stramb.
Future is electric, but I belong to the past...
TEL. 0726.191.725
0

#41 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 05 June 2009 - 05:25 PM

Vezi postarealiviu_vladut, la Jun 5 2009, 04:19 PM, a spus:

O sa ne cumparam si noi, ce sa facem, daca voi spuneti ca e musai. O sa echilibrez cu el elicea plianta a lui Renatoa. O sa verific aparatura de sute de mii de dolari a celor de la APC cu un dispozitiv de 8 lei si o sa-i trag de urechi daca gasesc ceva. Pe site scrie ca sunt deja centrate, dar cine ii crede? Si daca e prost aparatul si mai rau le descentrez? Colac peste pupaza eu mai am si degetele cu bataturi de la caldura letconului. Dar nu-i problema, o sa o tin intre degetele de la picioare.

ironic mai esti Liviu... nu prea ti-au trecut multe elici prin mana aparent.

In functie de calitate si producator (apc face si jamara apropo) elicile sunt sau nu echilibrate. Plasticele au urme de matrita (sunt injectate in matrita), lemnele pete de lac sau chiar defecte. Orice elice prost echilibrata va genera forte mari in rotor ce va duce la cedarea sa sau obosirea rulmentilor si implicit a motorului.
De asemenea poti distruge o elice alezand gresit gaura pentru mount...

Tin minte ca am comandat 2 elici de la bistrita (CNC propriu, productie proprie) si doar una a venit relativ centrata si lacuita. Cealalta a venit cum a iesit de pe CNC (de aia nici n-a lacuit-o constructorul). A necesitat folosirea sculei alea de 8 lei (nu tinuta intre tejtele de la picioare), mult smirglu si lac pana sa fie centrata bine.

Uite cum se foloseste scula pentru centrarea elicilor. Rectificarea se face cu smirglu sau lac dupa nevoie.

Numai bine,
Calin

Aceasta postare a fost editata de Calin: 05 June 2009 - 05:28 PM

0

#42 Useril este offline   vld 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 05 June 2009 - 05:57 PM

Am glumit. Dar nu cu tine, Kriminel. Tu vezi-ti de treaba, nu ma baga in seama.
0

#43 Useril este offline   Calin 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2468
  • Inregistrat: 11-June 07

Postat 05 June 2009 - 06:05 PM

io n-am glumit... io "va" (pe voi, craiova) ignor dar poate poate incepe din ce in ce mai multa lume sa va ignore si ramaneti sa vorbiti voi intre voi te miri ce idei... asta daca nu incepeti sa va sapati unu pe altu...

hai spor.

Aceasta postare a fost editata de Calin: 05 June 2009 - 06:07 PM

0

#44 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 05 June 2009 - 06:10 PM

Imi pare rau ca m-am bagat in seama. Am vrut doar sa fiu de folos.
Oferta de dispozitive este destul de bogata:
http://www3.towerhobbies.com/cgi-bin/WTI00...=Prop+Balancers
Dar amaratul cel ieftin este muuult mai bun decat nimic.
Folosesc doar APC. Una singura a fost centrata perfect din fabrica.
0

#45 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 05 June 2009 - 07:29 PM

N-aveti pentru ce sa va prezentati scuzele, domnule Mitea. Nu ati gresit cu nimic, ba dimpotriva ati prezentat niste informatii destul de relevante, zic eu. Eu mi-as lua un Dubro din ala pe discuri, e o bijuterie, dar din pacate am alte prioritati si o sa ma folosesc de dispozitivul ala ieftin, dar suficient de util (cum bine spuneati).

Daca cineva alege sa ignore niste informatii care-i sunt puse la dispozitie cu bunavointa, evident ca este liber s-o faca si sa invete pe propria piele / proprii bani. Cineva spunea insa "invata din greselile altora, viata e prea scurta ca sa apuci sa le faci tu insuti pe toate".

Ma duc sa gresesc si eu mai departe, azi n-am stricat nimic - inca. Probabil recuperez dupa o baza de date trosnita ieri - noroc cu backup-ul... :rolleyes:
Ave
0

#46 Useril este offline   TUROK 

• BAGA VITEZA
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3708
  • Inregistrat: 03-February 07
  • Interests:AEROMODELISM

Postat 06 June 2009 - 08:32 AM

Vezi postareaave, la Jun 4 2009, 06:02 PM, a spus:

E 9 lei la pasare, 3 euro la Lindinger. La Lindinger costa transportul de te rupe, si mai trebuie si card.

ATENTIE: verificarea se face intr-o incapere unde NU AI CURENTI DE AER, altfel degeaba...

si nici tablouri cum am eu ;) ....se stie nu?
ADOR VITEZA!!!
0

#47 Useril este offline   blackheart 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 113
  • Inregistrat: 28-May 09

Postat 06 June 2009 - 09:25 AM

Ave, au stricat altii si pentru tine. ;)

astazi mergeti la eroclub?
0

Arata acest topic

• 2 Pagini +
  • 1
  • 2
  • Nu puteti crea un topic nou
  • Nu puteti replica pe acest topic

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu