Modelism - RHC Forum: incepator nou :) - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

incepator nou :) pe mine ma cheama Radu

#31 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 2766
  • Inregistrat: 12-March 03

Postat 24 April 2009 - 12:20 PM

Vezi postarearenatoa, la Apr 23 2009, 05:30 PM, a spus:

Si, referitor la ce spuneai mai sus "dotare care sa nu ma incurce" pot sa iti spun sincer ca in partile care ma intereseaza pe mine JR/Graupner are cateva lipsuri pe care nu vrea sa la corecteze si pace.

N-am nici JR nici Graupner.. dar ma gandeam la o statie din asta... Ce lipsuri au cei de la Graupner/JR ?
DT
0

#32 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 19177
  • Inregistrat: 28-April 05

Postat 24 April 2009 - 12:47 PM

Am explicat intr-un post in pagina precedenta, care mi-a fost sters si am luat warn pentru tentativa de flame, desi continea numai date tehnice la obiect care probabil nu au fost intelese de adevaratii inflamatori.
Asa ca intreaba pe moderator ce ii lipseste lui Graupner / JR, eu nu mai imi amintesc.
... cu picioarele pe pamant ...
0

#33 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 01:20 PM

Vezi postarearenatoa, la Apr 24 2009, 01:47 PM, a spus:

Am explicat intr-un post in pagina precedenta, care mi-a fost sters si am luat warn pentru tentativa de flame, desi continea numai date tehnice la obiect care probabil nu au fost intelese de adevaratii inflamatori.
Asa ca intreaba pe moderator ce ii lipseste lui Graupner / JR, eu nu mai imi amintesc.

Am vazut..ce n-are JR ... foarte grav.
DT
0

#34 Useril este offline   Bloodhound 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 408
  • Inregistrat: 23-April 08

Postat 24 April 2009 - 01:49 PM

Vezi postareaave, la Apr 23 2009, 07:36 PM, a spus:

Cu tot respectul, imi permit sa va contrazic. Daca ajunge ca mine si intr-un an isi ia ceva cu 2 servo pe profundor o sa constate ca trebuie sa schimbe statia. Motiv: trim-ul nu este "propagat" pe canalul slave, ca atare trebuie sa puna cablu Y ceea ce complica putin situatia la reglaje. Eu sunt exact in situatia asta si am un Spektrum DX7, altfel o statie FOARTE buna, n-am nimic de reprosat. Iar HorizonHobby UK au fost beton la suport cand am discutat cu ei.

Pe DX7 se poate propaga trim-ul si pe canalul slave fara nici o problema. Atentie insa, programmable mix 1-4 nu au aceasta optiune, in schimb poate fi activata la mixajele 5 si 6.
O alta problema apare atunci cand vrei dual aileron si si dual elevators pe un receptor spektrum cu 6 canale. Cu DX7 se poate rezolva si aceasta problema, prin introducerea celui de-al doilea servo de profundor pe canalul de gear. In schimb chestia asta o sa iti ocupe 2 mixaje, unul dintre ele avand rolul de "override" pentru comutatorul de gear (altfel legatura dintre cele 2 profundoare va fi dezactivata de gear switch).
0

#35 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1010
  • Inregistrat: 13-December 07

Postat 24 April 2009 - 02:06 PM

Ok, din pacate nu am acum statia la mine ca sa verific ce spui tu, abia astept insa sa ajung acasa (sa vezi ce mi-o fur de la consoarta ca "iar stai de avion?!?" :lol:). O recapitulare deci, te rog:
- dezactivez din profilul modelului switchul de AUX2;
- pe MIX5 bag master ELEV, slave AUX2;
- RATE 100% in ambele directii;
- SW: ON;
- OFFSET: 0

Am priceput corect?

Aceasta postare a fost editata de ave: 24 April 2009 - 02:07 PM

Ave
0

#36 Useril este offline   Bloodhound 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 02:13 PM

Vezi postareaave, la Apr 24 2009, 03:06 PM, a spus:

Ok, din pacate nu am acum statia la mine ca sa verific ce spui tu, abia astept insa sa ajung acasa (sa vezi ce mi-o fur de la consoarta ca "iar stai de avion?!?" :lol:). O recapitulare deci, te rog:

Am priceput corect?

Nu stiu care e treaba cu switch-ul de aux2, eu nu am decat aux1 pe receptorul meu AR6200. Folosesc dual ailerons si nu le pot decupla unul de celalalt din nici un buton.
Ce ai scris pare corect, dar o sa vezi ca mixajele 5 si 6 mai au optiunea de activare si dezactivare a trim-ului, in acelasi ecran. Poti descarca manualul de pe net inainte sa ajungi acasa; cred ca scrie si acolo chestia asta.
0

#37 Useril este offline   ZOD 

• Flightaddicted member
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 02:14 PM

Vezi postareaave, la Apr 24 2009, 03:06 PM, a spus:

Am priceput corect?

Eu stiu de la aeropower ca ei au DX7 si ca se poate.

Nu inteleg cum ai pus tu Y pe profundor.. Ai modificat frun servo ?
DT
0

#38 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 02:26 PM

"Modificat" e cam mult spus. Am schimbat din mecanica rezultatul miscarilor servourilor asupra semiprofundoarelor. Cum te uiti catre fiecare servo (deci odata din stanga, odata din dreapta fuselajului) intr-o parte tija de comanda e prinsa pe un brat DEASUPRA servoului, iar in partea cealalta este fixat pe un brat SUB servo. Interesant este ca la cele doua semiprofundoare corespund capetele de cursa... :lol:
Ave
0

#39 Useril este offline   andreirosca 

• Senior
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 271
  • Inregistrat: 08-December 06

Postat 24 April 2009 - 03:14 PM

eu am cablu y pe profundor, cu singura diferenta fata de cele de mai sus ca pe una din ramurile cablului y este intercalat un dispozitiv care inverseaza sensul servoului. in felul asta nu mai ai problema de capat de cursa. dispozitivul respectiv are si posibilitatea de trim in asa fel incat sa aliniezi cele doua semiprofundoare.
cam asta e dispozitivul : http://www.ripmax.com/item.asp?search=serv...&submit.y=0

artificiul asta de lucru pentru doua servo pe profundor m-a facut sa-mi dau cu t in c ca nu am luat o statie cu macar 7 canale
(t6 are 6 canale dar cele 2 in afara de stick-uri sunt on/off - flaps si tren - deci chiar daca le pot mixa cu canalul 2 ele lucreaza tot on/off)

Aceasta postare a fost editata de andreirosca: 24 April 2009 - 03:23 PM

0

#40 Useril este offline   Bloodhound 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 03:58 PM

Vezi postareaandreirosca, la Apr 24 2009, 04:14 PM, a spus:

artificiul asta de lucru pentru doua servo pe profundor m-a facut sa-mi dau cu t in c ca nu am luat o statie cu macar 7 canale
(t6 are 6 canale dar cele 2 in afara de stick-uri sunt on/off - flaps si tren - deci chiar daca le pot mixa cu canalul 2 ele lucreaza tot on/off)

Am avut un DX6i inainte si se pot folosi 2 sevo de profundor, chiar daca canalul gear este on/off. E nevoie de un un artificiu, poate merge si la t6. Cel de-al doilea servo de profundor se cupleaza pe canalul de gear, apoi se folosesc 2 mixaje:

Mix 1 – Here is a trick to disable the physical Gear Switch on Transmitter, This also allows proper elevator to gear mixing… without this only the down side of servo works.
Gear Mixed With Gear Activate
Rate Down -100% Up -100% (Important has to be negative values)
Switch On Trim Active

Mix 2 – Mixing Gear Channel with Elevator for Dual Servo Tail – Using less than 100% to match the surfaces in the down and up positions.
Elevator Mixed With Gear Activate
Rate Down +96% Up +96%
Switch On Trim Active
0

#41 Useril este offline   andreirosca 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 04:24 PM

am incercat o figura asemanatoare (pentru t6ex) dar nicio sansa... cu setari asemantoare cu cele pe care mi le-ai aratat unul din semi profundoare ramane blocat sus ... o sa mai incerc
0

#42 Useril este offline   takeoff 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1029
  • Inregistrat: 25-July 08
  • Interests:Elicoptere,elicoptere,elicoptere si apoi tot ce zboara...

Postat 24 April 2009 - 04:33 PM

Mai fratilor,cel ce a deschis topicul acesta mai are pana ajunge aici.Ar fi bine ca moderatorul sa-l mute la tehnice,unde chiar am putea dezvolta problema servourilor duble,sau JR vs ..........
0

#43 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 04:45 PM

Manual Optic 6:

Your Optic system contains special programming to allow you to fly a model with two independent elevator servos which respond together to the elevator stick, and in opposite directions to the aileron stick. This combination of aileron and elevator results in the name "ailevator" and allows you to do torque rolls with 3-D aircraft. Note that the AILV function is on all the time once it is activated.

Setting Up the Ailevator Function
1. This function requires two elevator servos, one for each side. Plug the right elevator servo into channel 2, and the second elevator servo into channel 5.
... mai departe se descrie setarea % de mixare intre eleroane si elevator, si in final
10. Once you have all the servos moving the correct directions, you can go back and adjust each of the travels independently, so that both elevator servos move up the SAME amount when elevator control is given, and move opposite the same amount for aileron command. You will need to decrease the percentage shown for the one moving further, or increase the percentage for the one moving less.

Vezi postareaandreirosca, la Apr 24 2009, 05:24 PM, a spus:

am incercat o figura asemanatoare (pentru t6ex) dar nicio sansa... cu setari asemantoare cu cele pe care mi le-ai aratat unul din semi profundoare ramane blocat sus ... o sa mai incerc

0

#44 Useril este offline   Vucea Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 219
  • Inregistrat: 20-April 09
  • Interests:Muzica, Grafica, Aeromodelism, Airsoft

Postat 24 April 2009 - 05:07 PM

takeoff are dreptate ... a cam degenerat discutia catre alte tari mai calde :) pe mine personal nu ma deranjeaza foarte tare numai ca acesta este motivul pentru care nu citesc alte topic-uri de incepatori si il incep pe al meu ... si acelea au pagini intregi de discutii adiacente, la alt nivel, care nu au nici o treaba cu nivelul meu de cunostinte sau cu nivelul "incepator". Propriul thread e mai usor sa il citesc, evident, stiu unde sa ma uit dar cand citesc thread-ul altui incepator ma pierd sigur pentru ca nu imi dau seama unde se raspunde ceritelor si intrebarilor incepatorului si unde se discuta altele :)

Revenind la durerea mea :angry: se pare ca domnul Ultralajt a definitivat si Guppy 2 si pare ceva mai evoluat ... parca mi-a placut ceva mai mult modul de constructie, etc. Evident e si mai complicat putin ( nu foarte mult ) dar diferenta cea mai mare este ca are eleroane. Intrebare: Ma complic mult cu asa ceva ? Sa raman la guppy 1 ? :)

Intrebare 2: Nenea Ultralajt foloseste 'spar-uri' (nu cunosc traducerea :() din balsa 5x2 mm ... ar avea ceva, as ingreuna cu mult, as strica ceva daca folosesc baghete de pin ? Baghetele de balsa sunt cam fragile la dimensiunea asta 5x2. Ce parere aveti ?

Aceasta postare a fost editata de Vucea Radu: 24 April 2009 - 05:08 PM

0

#45 Useril este offline   andreirosca 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 05:08 PM

foarte tare, s-au gandit la asta
din pacate t6 nu are asa ceva, abia de la 7 gasesti ceva
p.s. am avut un eclipse 7 care avea posibilitati aproape nelimitate de mixaje si combinatii de mixaje ...
0

#46 Useril este offline   Bloodhound 

• Senior
  • PipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 05:20 PM

Vezi postareaBloodhound, la Apr 24 2009, 03:13 PM, a spus:

o sa vezi ca mixajele 5 si 6 mai au optiunea de activare si dezactivare a trim-ului, in acelasi ecran.

Corectie: nu se poate activa sau dezactiva trim-ul la mixurile 5 si 6, el este activ by default.

Din manualul DX7: Programmable mix 5 and 6 have a built-in trim include function. If P mix 5 or 6 is selected [...] the trim will operate both the master and slave channel.
0

#47 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 05:23 PM

Eu as merge pe V2, e mult mai usor de pilotat cu eleroane.

Spar este lonjeron, da, si eu cred ca balsa va ceda foarte repede daca nu mai are altceva prin preajma, nu cumva e combinata cu fibra de carbon?
Bagheta de pin clar va fi mai grea, cuantificarea influentei la zbor imi e greu sa o fac, dar as prefera sa zboare mai putin si sa ajunga intreg jos.
La ce lucrez acum (vezi topicul Pushy Cat) am doua baghete de pin 3*6 la anvergura de 1100mm, la peste 1500 mm cat are Guppy 5*2 si de pin mi se pare subtire.
0

#48 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 05:29 PM

Vezi postareaBloodhound, la Apr 24 2009, 06:20 PM, a spus:

Din manualul DX7: Programmable mix 5 and 6 have a built-in trim include function. If P mix 5 or 6 is selected [...] the trim will operate both the master and slave channel.

Multam, citisem nota aia cand am luat statia, dar nu am avut nevoie de functia respectiva. Ulterior mi-a iesit complet din minte si nici nu am mai stat sa bibilesc manualul rand cu rand <_<

/me se duce sa "RTFM biatch"...
Ave
0

#49 Useril este offline   Vucea Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 06:08 PM

In planurile originale nu este specificat lonjeron din carbon. Totul este din balsa. Au fost unii care au folosit lonjeroane din carbon. Cum ar merge mai bine, cu lonjeroane de pin sau carbon ? Mai subscrie cineva la varianta guppy cu eleroane ? <_<
0

#50 Useril este offline   ave 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 06:21 PM

Carbonul e mai "high tech", exista multi pasionati care raman la materialele originale (lemn).

Si da, fa-l cu eleroane, macar te inveti cu ele de la bun inceput.
Ave
0

#51 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 06:25 PM

Daca ai rabdare pana deseara, iti dau greutatea la carbon 4*1mm versus pin 3*6mm.
Rezistenta este net mai mare la carbon, dar si pretul... 10x 9.5lei vs 0.80 lei
0

#52 Useril este offline   Vucea Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 06:39 PM

merci, astept greutatile alea. O sa ma decid eu ce aleg intre carbon si pin. ar fi bine sa nu mi se indoaie aripile la aeromodel, nu ? <_< adica sa aleg carbonul. oricum, coada la guppy e construita in jurul unui tub de carbon.
0

#53 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 24 April 2009 - 06:40 PM

Vezi postareaVucea Radu, la Apr 24 2009, 06:07 PM, a spus:

takeoff are dreptate ... a cam degenerat discutia catre alte tari mai calde <_<

Normal. Daca vrei, te rog sa citesti aici:
http://www.rhc.ro/fo.../ST/f/13/t/6038
0

#54 Useril este offline   Vucea Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 24 April 2009 - 06:50 PM

genial <_<

Vezi postareadan_mitea, la Apr 24 2009, 06:40 PM, a spus:

Normal. Daca vrei, te rog sa citesti aici:
http://www.rhc.ro/fo.../ST/f/13/t/6038

0

#55 Useril este offline   Vucea Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 25 April 2009 - 10:31 PM

Imi poate spune cineva ce produse ok are firma Turnigy ? Ma intereseaza in special un charger de la ei http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif Dexter_Jr mi-a recomandat un HYPERION, mi-a zis ca este f bun. Din pacate de la magazinul unde il gasesc as cumpara doar acel produs + livrare ... nu prea merita.

Specificatiile chargerului care ma intereseaza sunt:

Turnigy Accucel-8 150W 7A Balancer/Charger
Operating voltage range: 11.0~18.0Volt
Circuit power: max. 150W
Charge current range: 0.1~7.0A
Discharge current range: 0.1~5.0A
NiCd/NiMH battery cell count: 1~27 cells
Lithium bettery cell count: 1~8 Series / Stie si LiFe.
Pb battery voltage: 2 to 36V
Weight: 625g
Dimensions: 170X125X35mm

*Kit includes temp sensor!

http://i676.photobucket.com/albums/vv123/bradu/accucell-8150.jpg

Servo-uri ( de la acelasi magazin )

Pentru directie - profundor

HXT900
Size : 21x12x22 mm / 0.74x0.42x0.78 in
Voltage : 3v ~ 6v
Weight: 9g / 0.32oz
Speed : 0.12 sec/60(4.8V)
Torque : 1.6 kg-cm
Working Temp : -30C~60C
Teflon Bushing, 15cm wire, coreless motor
Servo arms & screw included

http://i676.photobucket.com/albums/vv123/bradu/TPSG90.jpg

Pentru eleroane

9103MG

9103MG Metal Gear Servo 4.4g / 0.8kg / .12sec
Ultra slim, mini servo.

http://i676.photobucket.com/albums/vv123/bradu/9103MG.jpg

Servourile sunt cele folosite de Ultralajt pe modelul Guppy 2 conceput de el. Va intreb de aceste componente pt ca Servo-uri ( 4buc ) + Charger + sursa + baterie Zippy 1500mah 3S1P 20C ( 25C-30C ) + livrare = 600 lei ceea ce mi se pare foarte ok :rolleyes:
As ajunge de la cheltuieli de 2000 RON la 1580 RON fara aeromodel.

Aceasta postare a fost editata de Vucea Radu: 25 April 2009 - 10:44 PM

0

#56 Useril este offline   Vucea Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 April 2009 - 03:06 AM

Corectie mai sus, nu mai pot da edit. In acel pret intra 2 baterii Zippy 1500mah, nu doar 1 :D
0

#57 Useril este offline   Vucea Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 April 2009 - 03:38 AM

Prima investitie a fost facuta ... 62.40 RON pt planuri. Ma gandeam sa tin un jurnal de cheltuieli ca viitori incepatori sa vada, in parte, cam cat costa fiecare treaba.
Ma gandeam sa incep sa vectorizez planurile pt taiere CNC laser. Daca mai sunt persoane doritoare sa construiasca acest model va propun sa ne aliem, sa impartim costurile si munca si sa fim toti fericiti :D
La comenzi mari taierea laser va costa mai putin per metru liniar :)
0

#58 Useril este offline   renatoa 

• Sky Sapiens
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 April 2009 - 06:51 AM

HXT900 e cel mai "spalat" servo chinezesc de 9grame, singura lui buba mare fiind o mare sensibilitate la perturbatii electrice, tocmia perntru eleroane unde sunt firele cele mai lungi :D. Pe avioanele dotate FPV a ajuns sa fie evitat de tot, transmisia video il termina. Ultralajt a folosit ferite cunva ?
Daca finantele permit as merge pe Hitec HS-55.
De celalalt nu stiu nimic.

La charger ai putea face economie luand un Accucel 6, cat de curand te vezi utilizand lipo mai mare ca 6s?

Alta economie, sursa... orice PC merge la fel de bine.

Ti-am promis niste masuratori , scuze de intarziere. Avem asa:
- pin 4*3mm - 8gr/m, deci 582mm va fi cam 7gr
- carbon 4*1mm - 6 gr/m

Ca rezistenta. carbonul este mai rezistent decat pinul doar pe latura mare, pe cea mica se indoaie mai usor. in timp ce pe latura mare e practic imposibil de indoit, se trosioneaza mai curand.
Ca flexibilitate, carbonul il fac cerc pe latura mica (bagheta de un metru) , pinul cand ajunge la semicerc il simt ca paraie, pe ambele laturi. Asta asa ca idee, ca o aripa nu iti propui sa o faci semiserc :)

Aceasta postare a fost editata de renatoa: 26 April 2009 - 06:51 AM

0

#59 Useril este offline   Vucea Radu 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 26 April 2009 - 02:13 PM

HXT900 ( 2bucati ) sunt pentru directie-profundor. Pentru eleroane sunt cele mai mici cu angrenaj metalic.
Merci de ideea cu Accucel6 - o sa ma uit daca il au la magazin.
Sursa pentru charger costa 10$ :rolleyes: 12V la 5A si cum are mufa universala o mai pot folosi si pentru a alimenta alte proiecte. Nu m-as baga sa trag curent din sursa PC pt ca am niste componente destul de scumpe si desi am o sursa foarte-foarte buna B) nu as vrea sa o stresez mai mult decat e nevoie.

Merci mult pt greutati si dimensiuni :huh:

Aceasta postare a fost editata de Vucea Radu: 26 April 2009 - 02:13 PM

0

#60 Useril este offline   Abburo 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1317
  • Inregistrat: 02-June 07

Postat 26 April 2009 - 11:05 PM

Draga Radu,

Pentru binele comunitatii si somnul usor al nevestelor, uita te rog de jurnalul pubic de cheltuieli. Incepatorii isi vor da seama cand vor incepe... iara restu' stim deja :)
URGENT !!! schimb Caiet A4 cu Audi acelashi model….rog seriozitate!!!
0

Arata acest topic

• 3 Pagini +
  • 1
  • 2
  • 3

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu