Roboti motoare trans Tot
Postat 17 April 2004 - 09:19 PM
:) poate cineva sami explice frumos ,pe intelesul meu http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif tipurile de motoare....si restul pieselor pt-am i construi un robotel? :)
Postat 17 April 2004 - 11:33 PM
Formula dotata cu "inteligenta" pe care am intalnit-o cel mai des este cea cu unul sau mai multe motoare pas cu pas comandate de un microcontroler si cu niste switch-uri sau senzori IR pt. orientare si navigare.
Cele mai sofisticate modele dispun de vedere artificiala, recunoastere de forme si alte chestii hi-tech :)
Totul depinde de ce te astepti sa faca robotul, cat te pricepi si cat timp si bani poti investi in el.
www.robotcafe.com
Aceasta postare a fost editata de Sebathorus: 17 April 2004 - 11:34 PM
Postat 18 April 2004 - 12:51 AM
Bafta!
Telefon: 0721 385365
Postat 18 April 2004 - 03:49 AM
Evident poti sa-l faci cu 6 picioare si doar cu 4 servouri si atunci vei avea 4 grupe de piciare actionate independent, de obicei cele din mijloc sunt singure si extremitatile sunt grupate cite doua
Aceasta postare a fost editata de KRI: 18 April 2004 - 03:52 AM
Postat 18 April 2004 - 04:09 AM
Postat 18 April 2004 - 04:10 AM
Postat 18 April 2004 - 12:08 PM
dar poate cu putin noroc si ceva mai multi bani ;)
http://www.geocities...6897/beam2.html
sau si mai bine...mult mai amplu
http://www.epanorama...botics.html#cnc
Aceasta postare a fost editata de Rares: 18 April 2004 - 12:13 PM
Postat 18 April 2004 - 06:25 PM
ma gandeam (care ati mai facut) sami dati planurile si sami spuneti de unde ati procurat piesele
Postat 18 April 2004 - 06:53 PM
Ca sa nu existe dubii: Pile, Cunostinte si Relatii. Plus euroii de rigoare. Putin probabil sa te incadrezi in banii aia daca pleci de la zero si nu mai pui si tu mana...
Postat 19 April 2004 - 12:53 AM
La inceput iti recomand ceva fara prea multa mecanica,angrenaje,roti dintate alea alea....vorba celor de mai sus...trebuie multe,identice si care nu le prea gasesti!
Ca sa arata ca un bug...o sa fie enorm de lucru
Oricum spor la treaba! ;)
Postat 19 April 2004 - 05:58 PM
Postat 03 July 2004 - 12:23 PM
1. mecanica hai ca se face da ai nevoie neaparat de senzori de pozitie si comenzile date de acestea tr sa fie interpretate de o structura logica (facuta de tine ...asta e cea mai simpla solutie)sau de un uC(programarea te paste )...asa ca e mai bine pe roti ... e mai sigur dar nu asa de impresionant ...eu am facut deja un brat robotic care chiar daca arata rudimentar ....am muncit pa el de .....si ca sa nu pun uC am folosit portu' paralel al pc ului meu ...zic eu ca daca vrei sa expermentezi, faza cu portu e cea mai sigura solutie (chiar si pt pasitoare)numai ca ai o gasca de fire ce atarna din robot... tot ce tre sa stii e sa programezi portu paralel ....(tot programare da mai simpla)...ce sa zic ...daca faci ceva(si nu te am descurajat de tot...soryy ca vin cu vesti proaste) fa o poza si trimite o pe forum ...sunt chiar interesat de cum o sa arate
Postat 14 July 2004 - 10:10 AM
vezi KITURI DE ROBOTEI (LEGO) si similare pe acelasi SITE!
Aceasta postare a fost editata de Picatot: 14 July 2004 - 10:11 AM
mesaj normal, off topic, inutil ; off topic dar util ; off topic, important .
Postat 14 July 2004 - 11:32 PM
Spor la treaba!
Al vostru Rares
Postat 15 July 2004 - 05:51 AM
Ca echipele tehnice de la FORD, BENETON, Ferrari, cu masinile de curse nu mai au nici o satisfactie!
Daca te-ai uitat bine ala e un KIT, un joc LEGO, cu care poti face "orice" sau apropape orice. Cine nu te lasa ca dupa ce ti-ai cumparat kitul folosind structura lui sa imbunatatesti robotelul. Te intereseaza atit de tare cum alearga? sau te intereseaza "de ce alearga", si ma refer la stimuli, si la programele de inteligenta artificiala.
Gindestete ca noi ne lovim nu de electronica, unde gasesti ce vrea muschiul tau, si are mai putina importanta daca cablajul il faci industrial sau pe genunchi, ci de mecanica, unde roata dintata e roata dintata, cursa unui mecanism e cursa. Si atentie nu sunt constructii sudate ci MECANICA FINA, ptr care nici macar nu gasesti scule ca lumea ptr prelucrari.
Poti incerca si varianta: cumperi 10 masinute chinezesti, si le iei rotitele dar ce te faci cu fixarea lor in placile de capat, unde de asemeni iti trebuie precizie?
Mai devreme sau mai tirziu vei ajunge la concluzia mea.
Cu stima
Aceasta postare a fost editata de Picatot: 15 July 2004 - 06:21 AM
Postat 15 July 2004 - 09:05 PM
Hai mai bine sa vb despre ceva util decat sa ocupam spatiul forumului degeaba...sa dam omului niste idei sa le puna in practica!Ce zici? http://www.rhcforum....tyle_emoticons/default/smile.gif
Postat 18 July 2004 - 07:03 AM
"VREAU SA-MI FAC UN ROBOTEL"
Sa faca ce?
- sa mearga,
- sa reactioneze, la ce stimuli?
- cum sa reactioneze?
............
Probleme sunt multe, iar cine vine pe aceasta lista de discutii poate veni nu numai cu idei tehnice, important e ceea ce se numeste "managementul proiectului", lucru pe care noi nu suntem obisnuiti sa-l facem. La americani se invata inca din scoala primara!:huh:
Cu stima!
Aceasta postare a fost editata de Picatot: 18 July 2004 - 07:04 AM
Postat 18 July 2004 - 11:07 AM
Daca e sa discutam despre roboti e fain sa vedem ce si pentru ce se face...
Pentru cei care vor sa afle mai multe pun niste titluri care daca sunt gasite pe net, mai clarifica unele lucruri:
Intro2Robotics.pdf
Crc Press - Mechanical Engineering Handbook - Robotics.pdf
McGraw-Hill - Robot Mechanisms and Mechanical Devices Illustrated - 2003 - (By Laxxuss).pdf
Netul e plin de documentatie sau pagini legate de roboti. Dar domeniul e asa de vast ca trebuie mers pe concret.
Cum banuiesc ca zicea si Picatot, ideile tehnice nu mai sunt asa de importante, mare lucru nu se mai poate inventa. Ramane doar banul la mijloc.
Daca nu vor fi roboti, macar masini cu un grad mai mare de automatizare sa fie! Si sa vedem daca se poate face ceva pentru modelism ca tot suntem aici. Ziceam ca-i aproape rusinos ca intr-o tara ca a noastra nu se pot produce mici accesorii din plastic sau metal (balamale, cleme, parghii etc.) si trebuie sa aducem totul din afara. Aproape toate reperele dintr-un automodel se pot fabrica si la noi. Teoretic ar trebui sa fie si mai ieftine. Nu cred ca se produc. Poate va incerca cineva in curand.
Trebuie vazut ce e bine de facut sa nu se lucreze inutil. Am construit pentru scoala robotei mobili si acum stau demontati prin sertare ca n-au utilitate. Erau facuti cu scop didactic dar tot munca inutila se cheama.
Postat 18 July 2004 - 06:05 PM
bitex, la 18 Jul 2004, 11:07, a spus:
Poate un pic pe langa sau poate nu.
Am lucrat inainte de revolutie sa pun in functiune la IAEI Focsani o linie automata de asamblat prize. Linia parea desteapta.....dar proiectantii nu s-au gandit si noi nu am reusit sa facem ceea ce japonezii si alti amarati au : control activ al TUTUROR pieselor ce se asambleaza. Era suficient un singur surub sa nu aiba filet ( la suruburile noastre este posibil) sau sa nu aiba crestatura pentru surubelnita si totul se transforma intr-un haos.
Postat 21 July 2004 - 12:42 PM
Postat 21 July 2004 - 12:57 PM
http://shop.lego.com/leaf.asp?cn=55&d=13&t=5&Type=4
Postat 21 July 2004 - 12:59 PM
bitex, la 18 Jul 2004, 12:07, a spus:
Culmea e ca aceste vorbe le-a avut un Cezar Imperator cu mult timp in urma, referitor la masina de razboi...dar mai tarziu s-a nascut Davinci!!!
Cu rabdare si ciocan.