Modelism - RHC Forum: taiere fante inguste - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

taiere fante inguste in disc de aluminiu

#1 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 985
  • Inregistrat: 22-April 04

Postat 10 February 2009 - 07:46 AM

Salut,

Se da problema asta tehnica. Am un disc de vreo 6cm diametru si 2mm grosime. Pe circumferinta doresc sa tai niste fante radiale adanci cam de 1 cm.
In imaginea atasata, discul de sus arata aproximativ numai 8 din ele (de fapt vor fi 30-34)

Problema mai nasoala este ca:
1. vreau ca fantele sa fie foarte inguste - cat se poate, sper la 0,3mm sau chiar mai putin.
2. sa fie si inclinate, la 45 de grade (vezi imaginea de jos, care le arata privind "din dunga"

E posibil asa ceva si daca da, cum?

mersi,
cezar

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: suportTurbina.jpg

0

#2 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 10 February 2009 - 08:34 AM

Daca materialul permite ... poti folosi o freza disc dentara diamantata pe ambele fete (am masurat acu si are 0,3mm grosimea frezei) + cap divizor + dispozitiv de avans al frezei ....

Pare complicat dar daca ai logistica nu e.

Daca materialul nu permite (mai tare ) poti incerca prin electroeroziune cu fir tot in conditiile enuntate mai sus

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 10 February 2009 - 08:35 AM

0

#3 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 February 2009 - 10:02 AM

Pai materialu ar fi duraluminiu.
Ceva mai exotic (de ex laser, plasma, jet de apa) poate sa taie fante asa inguste?
0

#4 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 10 February 2009 - 11:16 AM

Ok, cred ca e mai bine sa explic ce vreau sa fac, poate sunt solutii mai simple. E vorba de o turbina de impuls pentru abur, incerc sa ma dumiresc cat de greu se poate face.
Inventatorul este Gustaf de Laval, prin vremea lui 1890 (vezi pdf-ul atasat cu patentul original).

Exista si turbine miniatura "de firma" - de ex. Jensen Steam Turbine #95 este cam ce vreau eu sa fac: http://www.youtube.c...h?v=6dQ5w7ZnToA
(ei vand tot "powerplantu" cu vreo 700$).

In desenul atasat ar fi alta abordare constructiva - taierea palelor cu o freza ingusta (de ex 4-5mm) direct in discul gros de 8-10mm

Dreptunghiul albastru e discul vazut "din dunga" iar curbele gri reprezinta traseul frezei.

Chestia asta vi se pare realizabila?

Thumbnail atasat

• Imagine atasata: taiereTurbina.jpg

Fisiere atasate

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 10 February 2009 - 11:17 AM

0

#5 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1501
  • Inregistrat: 02-December 02

Postat 10 February 2009 - 11:54 PM

Daca o sa am timp o sa-ti scanez la sfarsitul saptamanii niste poze cu o miniturbuina realizata de un neamtz.Dar ca sa o antrenezi iti trebuie si abur la o presiune de 8-10 atm ca turbina sa aiba randament.
A dracului dom-le cum se extinde si poluarea asta.
Deunazi desfac o conserva de sardine inauntru plin de ulei si pesti morti.
0

#6 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 February 2009 - 02:11 AM

Skyspy, ma intereseaza turbinele de impuls, intr-o singura treapta.

Uite alta tentativa a cuiva care zic eu ca are rezultate interesante: http://www.fieldline.../3/1/5259/19738

http://www.otherpower.com/images/scimages/5769/T8No1.jpg
http://www.otherpower.com/images/scimages/5769/T8No2.jpg

tehnologia sa a fost relativ simpla - a luat doua discuri de otel, le-a crestat oblic pe margine si apoi le-a alaturat ca sa formeze palele in forma de "V"

Mi se pare destul de rudimentar, dar chiar si asa a scos din una de 10 cm 100 de watt la 3 atmosfere si vreo 2-3 procente eficienta. Cred ca ar fi dublat performanta (cel putin) daca ar fi folosit un condensator si un ajutaj adevarat (tot G.de Laval a inventat si ajutajul de racheta)

Ce voiam sa fac eu era putin mai finut si mai mic ca diametru. 10cm e foarte mare, exista turbine tot de impuls, pe ciclu organic (cred ca toluen in loc de apa) care scot 27kwatt la 12.5cm diametru.

ca generator vreau sa folosesc un brushless inrunner, cu KV-ul ales a.i. sa incarce o baterie pe la 30-40k rpm

------------------

PS - de pe aceasi pagina, iata si un desen cu turbina intr-o singura treapta, de 12.5cm si ciclu organic rankine (ORC)
practic intregul sistem (mai putin pompa din coada) poate fi privit ca o roata dintata cu dintii mai "speciali" montata pe axul unui brushless inrunner si scoti cam aceasi eficienta cu un motor obisnuit cu pistoane la aceasi temperatura si debit al aburului. In plus tot sistemul poate fi inchis si sigilat (temperatura la iesirea din turbina e cea din condensator - 40-60 de grade)

http://www.otherpower.com/images/scimages/8519/ORC_SSTGen.jpg

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 11 February 2009 - 02:19 AM

0

#7 Useril este offline   Dragut 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2453
  • Inregistrat: 28-February 05

Postat 11 February 2009 - 09:04 AM

Turbina din poza se poate face muult mai simplu

27 kw ...????? cu ce neam de brushless?
la 40k rotatii pe minut la 10 cm diam o sa ai o mare problema cu echilibrarea turbinei ... lagaruire si restul ... se mai fac.

Aceasta postare a fost editata de Dragut: 11 February 2009 - 09:17 AM

0

#8 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 11 February 2009 - 01:53 PM

Forma palelor are si ea importanta pentru randamentul ansamblului.Dar gandeste-te ca trebuie sa pompezi apa cu presiune mare in cazan ca sa obtii randament.Pentru mine lucrul asta mi-ar da bataie de cap mai mare decat turbina in sine.Adica ansamblul cazan pompe de apa si injector de motorina sau benzina.
0

#9 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 February 2009 - 03:32 PM

Vezi postareaDragut, la Feb 11 2009, 09:04 AM, a spus:

Turbina din poza se poate face muult mai simplu

poti da detalii?

Citeaza

27 kw ...????? cu ce neam de brushless?
la 40k rotatii pe minut la 10 cm diam o sa ai o mare problema cu echilibrarea turbinei ... lagaruire si restul ... se mai fac.

Da, sunt mai multe probleme, poate gasesc ajutor sa le rezolv si pe astea?
0

#10 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 11 February 2009 - 03:36 PM

---------

Vezi postareaSkyspy, la Feb 11 2009, 01:53 PM, a spus:

Forma palelor are si ea importanta pentru randamentul ansamblului.Dar gandeste-te ca trebuie sa pompezi apa cu presiune mare in cazan ca sa obtii randament.Pentru mine lucrul asta mi-ar da bataie de cap mai mare decat turbina in sine.Adica ansamblul cazan pompe de apa si injector de motorina sau benzina.

Pai ma multumesc cu 5-7%. Cam asta dau si motoarele cu aburi obisnuite, care nu-s uniflow sau cu expansiune multipla.
Pentru acest regim presiunea nu-i nevoie sa fie asa mare, 3-4 atm in boiler si 0,1-0,2 atm in condensator. Pentru 3-4 atm nici temperatura nu-i foarte mare, sub 150 de grade.

Debitul de apa de care voi avea nevoie pentru 100 de watt si 5% eficienta e in jur de 10ml/sec. Practic nu vreau sa fac o turbina de aburi pura ci una cu apa care expandeaza in aburi in ajutajul turbinei.
Adica din boiler iese apa calda, apa in ajutaj expandeaza in abur cam 10% (caldura si-o ia din restul de 90% apa care se raceste). Daca ati vazut rachete cu aburi alea functioneaza la fel - e un rezervor cu apa fierbinte la presiune inalta care functioneaza ca un propelant lichid... in ajutaj apa "explodeaza" marindu-si volumul de 1000 de ori.

Aceasta postare a fost editata de ctotth: 11 February 2009 - 03:43 PM

0

#11 Useril este offline   ctotth 

• Membru de onoare
  • PipPipPipPipPipPip

Postat 17 February 2009 - 10:30 AM

Am gasit si alta varianta de turbina facuta dintr-un disc de tabla - palele se stanteaza si se indoaie. Nu stiu cat de eficient este, probabil ca foarte rau nu e. Documentu e mai lung, abia pe la pagina 53 e descrisa turbina, iar in apendixul M sunt si niste planuri destul de greu lizibile
http://www.redrok.co...mManuscript.pdf
0

#12 Useril este offline   mar123 

• Nou venit
  • Pip
  • Postari: 1
  • Inregistrat: 24-February 09

Postat 26 February 2009 - 09:32 PM

Iti trebuie o turbina industriala.La turatie mare trebuie sa fie echilibrata caci altfel sare din lagare sau se rup bucati din ea.Vezi ca in domeniul auto_(tractoare) exista turbosuflante.Cauta una recuperata,.Paletele turbinei au un profil aerodinamic...Nu se poate face home made.
0

#13 Useril este offline   Skyspy 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip

Postat 26 February 2009 - 10:33 PM

Vezi postareamar123, la Feb 26 2009, 09:32 PM, a spus:

,.Vezi ca in domeniul auto_(tractoare) exista turbosuflante.Cauta una recuperata,.Paletele turbinei au un profil aerodinamic...Nu se poate face home made.

Lui ii trebuie pentru abur nu pentru aer e diferenta mare intre cele doua.Se poate face orice home-made inclusiv bomba atomica si racheta daca dispui de know-how si sculele necesare.
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu