Cuplaj axial
Postat 31 January 2009 - 06:06 PM
Practic am 2 arbori liniari, cu diametrul de 4mm. Aplicatia cere ca la un moment dat arborii sa fie cuplati astfel incat sa suporte o sarcina de circa 40N.
Dupa ce se executa o cursa de 50mm arborii vor fi decuplati.
O posibila solutie ar fi asa ceva. Din pacate solutia prezentata de mine este cam mare si m-ar interesa ceva mai suplu.
Daca aveti idee de un vreun cuplaj de genul dati de veste va rog. Orice idee e bine venita, multumesc! :rolleyes:
Postat 31 January 2009 - 09:55 PM
Vivio, la Jan 31 2009, 06:06 PM, a spus:
Practic am 2 arbori liniari, cu diametrul de 4mm. Aplicatia cere ca la un moment dat arborii sa fie cuplati astfel incat sa suporte o sarcina de circa 40N.
Dupa ce se executa o cursa de 50mm arborii vor fi decuplati.
O posibila solutie ar fi asa ceva. Din pacate solutia prezentata de mine este cam mare si m-ar interesa ceva mai suplu.
Daca aveti idee de un vreun cuplaj de genul dati de veste va rog. Orice idee e bine venita, multumesc! :D
...arborii astia se invart au ba?
Postat 31 January 2009 - 10:07 PM
deci e forta sau moment?(Nxm)
de cit spatiu dispui ptr mecanism?
descrie miscarea ... translatie ... translatie + rotatie ...
Spor
Postat 01 February 2009 - 12:13 AM
Postat 02 February 2009 - 12:07 AM
Sa detaliez problema:
Am un motor liniar care vreau sa-mi comprime un arc elicoidal de compresiune si dupa ce arcul a fost incarcat cu 40N la o sageata de 50mm, sa-l eliberez.
Deci avem parte doar de translatii (mai am probleme cu impiedicarea rotatiilor dar buba mare e alta). Diametrul arborilor deste de 3mm, gabaritul cuplajului ar fi de dorit sa fie cat mai mic.
E ca si cum vreau sa armez un arc cu sageti si sa eliberez sageata.
Miscarile ar fi urmatoarele:
1. Ma aproprii cu arborele motorului liniar de arborele (plunjer) ce trece prin arcul elicoidal si care la capatul opus e solidar cu acesta. Arcul la capatul opus e prins in sasiu. Sa presupunem ca sensul de deplasere al motorului liniar este spre dreapta
2. Se cupleaza cei doi arbori
3. Deplasez arborele motorului liniar spre stanga avand plunjerul cuplat, comprimand astfel arcul
4. Dupa o deplasare de 50mm (arcul avand inmagazinat circa 40N) cuplajul se desface si plunjerul este aruncat violend :blink:. Ideal ar fi cuplajul sa se poate rupe la comanda pe cursa de 50mm, dar e ok si o cursa fixa.
Sper ca am detaliat suficient cum au dorit Dragut & celuster. De fapt asa si trebuia sa incep :wacko: Dimensiunile nu sunt critice, insa cu cat e cuplajul mai mic cu atat voi fi mai fericit :rolleyes:
dan_mitea Ambreiaj conic e exclus, nu am miscare de rotatie (deh, nu am fost nici eu clar). Din ce am tot cautat problema asta s-a pus mult in cazul miscarii de rotatie, nu si a celei de translatie.
Postat 02 February 2009 - 01:11 AM
Postat 02 February 2009 - 02:03 AM
Vivio, la Feb 2 2009, 12:07 AM, a spus:
Urc eu pana la tine la 4 si-ti zic cand primesti mesaje! Spor la treaba!
Banuiesc ca ciclul asta de "armare" trebuie sa se execute de mai multe ori.
Te-ai uitat intr-o bricheta piezo? Mai mic decat acolo nu stiu ce gasesti. Pana si ca principiu ar fi OK. La cat estimezi masa totala a structurii tale?
Zici c-ar fi buni 40N la o sageata de 40-50 mm?
Pune "poza" cu piciorusul tau sa mai clatim si noi ochii!
Spor la treaba!
Telefon: 0721 385365
Postat 02 February 2009 - 02:13 PM
bitex, la Feb 2 2009, 02:03 AM, a spus:
Banuiesc ca ciclul asta de "armare" trebuie sa se execute de mai multe ori.
Te-ai uitat intr-o bricheta piezo? Mai mic decat acolo nu stiu ce gasesti. Pana si ca principiu ar fi OK. La cat estimezi masa totala a structurii tale?
Zici c-ar fi buni 40N la o sageata de 40-50 mm?
Pune "poza" cu piciorusul tau sa mai clatim si noi ochii!
Spor la treaba!
Nu stiu cum arata bricheta aia da' eu ma gandeam la ceva de genu' cuplajului rapid din pneumatica...cred ca e o solutie realizabila si eleganta....
numa' bine celu
Postat 02 February 2009 - 09:23 PM
Postat 03 February 2009 - 03:21 AM
celuster, la Feb 2 2009, 02:13 PM, a spus:
numa' bine celu
Acea variantă a fost favorita până acum 2 zile când am văzut că la 20 şi ceva de cicluri la sarcina de 40N nu mai reuşeşte să cupleze.
Mecanismul de la brichetă şi cel de la pix folosesc parcă o cuplă spaţială, treaba merge la deplasări mici însă :blink:
Postat 03 February 2009 - 08:52 AM
Acea variantă a fost favorita până acum 2 zile când am văzut că la 20 şi ceva de cicluri la sarcina de 40N nu mai reuşeşte să cupleze.
...la 3 mm diametru axului e posibil...atunci poate principil de la creionul mecanic...poate faci si ceva gheare si trebuie materiale de calitate.
numa' bine celu
Postat 03 February 2009 - 09:02 AM
Să mă uit şi la pix creion, parcă era o prindere gen pensetă.
Ceva desene sisteme de largare văd că nu am găsit deloc, puteţi da un link ceva mai concret?
Postat 03 February 2009 - 12:05 PM
Vivio, la Feb 3 2009, 09:02 AM, a spus:
Să mă uit şi la pix creion, parcă era o prindere gen pensetă.
Ceva desene sisteme de largare văd că nu am găsit deloc, puteţi da un link ceva mai concret?
...nuuuuuuuu d'alea....d'alea cu arc, bile si autoblocare....gasesti si la superketuri da' is cam mari. Incerca la firmele care comercializeaza sisteme de lubrifiere ca acolo gasesti variante mai mici M4~M5.
numa' bine celu
Postat 19 February 2009 - 02:16 PM
celuster, la Feb 3 2009, 12:05 PM, a spus:
numa' bine celu
Hmm, ai ceva exemple mai concrete de firme? Ar fi de mare ajutor. Mersi!
Postat 19 February 2009 - 02:38 PM
Vivio, la Feb 3 2009, 03:21 AM, a spus:
Da, sunt niste came pe acolo. Cursele elementelor mobile nu au nici o legatura cu principiul de functionare. Poti obtine curse oricat de mari, modificand ce trebuie. Era interesant mecanismul de decuplare la ambele variante. Dezavantajul ar fi ca nu poti modifica usor cursa (mai degrab pozitia) la care se face declansarea arborelui. Adica ai nevoie de inca o comanda si se cam aduna...
Vorbim.
Telefon: 0721 385365
Postat 20 February 2009 - 09:05 AM
Vivio, la Feb 19 2009, 02:16 PM, a spus:
http://www.rectus.de/rectus/index.php?lang...D=1&serie=1 am probat si tine 40 N ....parca atat aveai nevoie
numa' bine celu
Postat 20 February 2009 - 04:43 PM
celuster, la Feb 20 2009, 09:05 AM, a spus:
numa' bine celu
Mulţumesc frumos!