Modelism - RHC Forum: dioda de inalta tensiune - Modelism - RHC Forum

Salt la continut

Pagina 1 din 1

dioda de inalta tensiune

#1 Useril este offline   odish1989 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Grup: Members
  • Postari: 142
  • Inregistrat: 30-November 06

Postat 07 February 2009 - 10:11 AM

m-ar interesa si pe mine un cod de dioda care sa reziste la inalta tensiunea data de o bobina de inductie. vreau sa o pun la iesirea din calculator care comanda bobinele de inductie. se intampla la fiat punto un fenomen nasol cand se strapungi una dintre bobine da inalta in iesirea de la calculator si il arde. as vrea sa o protejez cu o dioda. la noile generatii de punto au inclus aceasta protectie in caculator
0

#2 Useril este offline   RazvanTI 

• Nick Anterior:incepator_rau
  • PipPipPipPipPip
  • Postari: 252
  • Inregistrat: 05-February 06

Postat 07 February 2009 - 11:02 PM

cauta TV18-TV20 pe la magazinele de electronice
sunt diodele de inalta de la televizoarele alb negru romanesti :lol:
daca nu ma insel TV18 rezista pana la 18KV si TV20 Pana la 20KV
parca....
Über den Wolken !!! de natura broscar :)
http://modelmania.110mb.com/home.html
0

#3 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 08 February 2009 - 09:11 AM

Salut
Nu cred ca dioda de inalta tensiune iti trebuie si in nici un caz un TV18-20 de la televizoare. Probabil trebuie o dioda obisnuita de comutatie pusa antiparalel. Totusi cel mai bine ar fi sa desenezi o schema bloc sa vedem exact ce se intampla acolo. In principiu inalta tensiune nu ar avea cum ajunge la computer , chiar daca de la aceasta s-ar lua o fractiune pentru masura , de regula s-ar face prin divizor rezistiv. Mai este posibil sa existe si probleme de izolatie , ar fi bine de pus niste poze daca ai avea. Cred ca la un service auto te-ar putea lamuri mai bine in aceasta problema

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 08 February 2009 - 09:14 AM

0

#4 Useril este offline   ipman 

• Junior
  • PipPipPip
  • Postari: 62
  • Inregistrat: 05-December 08
  • Interests:Multeee ....

Postat 08 February 2009 - 09:17 AM

Eu am avut experiente bune chiar si cu redresoare 1N4001-4007. Dar daca tot tii neaparat, pune o dioda Schottky, care e mai rapida dar si mai scumpa.
0

#5 Useril este offline   AG-74-HESS 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 3574
  • Inregistrat: 04-February 08

Postat 08 February 2009 - 01:03 PM

HV05-15
0

#6 Useril este offline   cnc77hobby 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 202
  • Inregistrat: 18-December 06

Postat 08 February 2009 - 01:05 PM

Vezi postareaodish1989, la Feb 7 2009, 10:11 AM, a spus:

m-ar interesa si pe mine un cod de dioda care sa reziste la inalta tensiunea data de o bobina de inductie.

Salut
Esti sigur ca e vorba de o dioda si nu de altceva ?
0

#7 Useril este offline   odish1989 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 08 February 2009 - 02:07 PM

eu vreau sa o folosesc ca dioda de protectie la iesirea din calculator pt a nu-l arde atuncea cand strapunge izolatia dintre primar si secundar la bobina de inductie. practie vreau sa iese comanda de scanteie de la bobina dar sa nu se poata intoarce nimica din bobina inapoi in caculator.
i-mi trebuie o dioda de fregventa mara , curentul nu ma intereseaza ca oricum e mic, dar tensiunea sa fie undeva peste 20-30kv, sa nu strapunga jonctiunea la ea daca da ceva bobina in calc cand se strica aceasta.
0

#8 Useril este offline   Sir_Vaska 

• MEGA Membru
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 1117
  • Inregistrat: 23-November 03
  • Interests:RC - utilaje agricole, de constructii , camioane , trenulete si ... drone

Postat 08 February 2009 - 02:28 PM

Daca te gandesti sa legi o dioda in serie pe iesire sa sti ca NU exista dioda cu o singura jonctiune care sa reziste la acea tensiune ci cu cateva zeci de jonctiuni inseriate , ceea ce face sa fie inutila la tensiuni mici in conductie directa. Mai bine pune ceva poze sau deseneaza o schema bloc cu ce ai acolo si gasim o solutie de protectie. Trebuie vazut ce se poate pune ca sa nu afecteze cumva functionarea corecta a schemei originale.
Dar parerea mea este ca nu inalta tensiune din secundarul bobinei de inductie produce probleme ci mai degraba bobina primara in lipsa (defectarea) unui condensator paralel pe elementul care o intrerrupe pentru a produce scanteia

Aceasta postare a fost editata de Sir_Vaska: 08 February 2009 - 02:36 PM

0

#9 Useril este offline   dan_mitea 

• nick anterior:Se poate si asa
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 9331
  • Inregistrat: 26-October 03

Postat 08 February 2009 - 07:39 PM

Cred ca aici este vorba de folclor. Daca se strapunge izolatia intre primar si secundar inseamna ca in acest moment bobina nu mai fuctioneaza. Deci nu ai inalta tensiune in secundar. De unde sa vina inalta tensiune in calculator? Este ''explicatia'' ''meseriasilor'' de la service.
Mult mai probabil este vorba de o slaba protectie a calculatorului la tensiunea autoindusa in primarul bobinei de inductie. In acest caz este necasara dioda propusa de Sir Vaska, sau un condensator, sau un varistor. Toate in paralel pe primarul bobinei de inductie.
Parerea mea.

Aceasta postare a fost editata de dan_mitea: 08 February 2009 - 07:43 PM

0

#10 Useril este offline   MLGore 

• Dream Team Forever
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • Postari: 2332
  • Inregistrat: 08-March 04

Postat 09 February 2009 - 09:29 AM

Confirm problema! La modelele mai vechi de punto crapa calculatorul din aceasta cauza! Nu de dioda de inalta tensiune ai nevoie ci de o dioda de putere, preferabil de comutatie rapida, ceva de 5-10A. Si eu as mai monta una paralel pe bobina, cu catodul la + si amodul la masa. Vezi ca acolo ai doua bobine de inductie, cate una la 2 cilindri.
Modelism = 10% zbor + 90% lipici
Cand o zbura A.R.C.A.! © 2010 All rights reserved.
0

#11 Useril este offline   ovi_m 

• Membru
  • PipPipPipPip
  • Postari: 123
  • Inregistrat: 20-November 06

Postat 09 February 2009 - 09:59 PM

Vezi postareaMLGore, la Feb 9 2009, 09:29 AM, a spus:

Confirm problema! La modelele mai vechi de punto crapa calculatorul din aceasta cauza! Nu de dioda de inalta tensiune ai nevoie ci de o dioda de putere, preferabil de comutatie rapida, ceva de 5-10A. Si eu as mai monta una paralel pe bobina, cu catodul la + si amodul la masa. Vezi ca acolo ai doua bobine de inductie, cate una la 2 cilindri.

Cel mai probabil, lucrurile se intampla in felul urmator: elementul de comutatie (probabil un tranzistor) se deschide, si in momentul asta curentul prin primarul bobinei de inductie incepe sa creasca liniar. In timpul asta miezul bobinei acumuleaza energie (E=(L*I^2)/2). Cand tranzistorul se blocheaza, fluxul magnetic variaza brusc si aceasta variatie are ca efect producerea unei tensiuni in secundar. O tensiune apare si in primar (avand plus-ul in colectorul tranzistorului), fiind de K ori mai mica decat cea din secundar (K=raportul de transformare).
Acum, parerea mea: daca pui in primar o dioda conectata cu catodul la +, nu faci decat sa omori campul din bobina. In secundar o sa obtii o tensiune egala cu 0,7*K. Solutia ar fi un tranzistor de tensiune mai mare. Sau alta modalitate de limitare a tensiunii pe el.
0

#12 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 10 February 2009 - 05:41 AM

Varistor?
0

#13 Useril este offline   odish1989 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 11 February 2009 - 10:56 PM

Vezi postareadan_mitea, la Feb 10 2009, 05:41 AM, a spus:

Varistor?

ar fi varianta sa fac un montaj secundar cu tranzistori mai buni...sai comand cu iesirile din calc? astfel sa il protejez pe el?
0

#14 Useril este offline   dan_mitea 

• PipPipPipPipPipPipPip

Postat 12 February 2009 - 05:32 AM

Cat costa un calculator din noua generatie? Asta ar fi varianta profesionala...zic si eu.
0

#15 Useril este offline   odish1989 

• Membru
  • PipPipPipPip

Postat 16 February 2009 - 11:17 PM

Vezi postareadan_mitea, la Feb 12 2009, 05:32 AM, a spus:

Cat costa un calculator din noua generatie? Asta ar fi varianta profesionala...zic si eu.

pe noile geneeratii de punto s-au facut calculatoare cu protectie la asa ceva..la varinat mea au ramas la fel calculatoarele:( si unul nou este in jor de 300 de euro
0

Arata acest topic

Pagina 1 din 1

1 useri citesc topicul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

RcTrade.eu